opgezette vleermuizen te koop

Gestart door Arjan V, juni 30, 2022, 20:05:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arjan V

Ik zag een advertentie op marktplaats voor een opgezette vleermuis. De Kerivoula picta, volgens wiki heeft het dier een NT status.

"Al onze dieren zijn een natuurlijke dood gestorven in dierentuinen of volières, of zijn afkomstig van particulieren. Onze dieren zijn gecertificeerd en worden geleverd met de benodigde papieren."

Dit lijkt me geen goede handel. Als het van particulieren komt in Indonesië zorg je ervoor dat stroperij daar alleen maar toeneemt lijkt me. Ze hebben 47 op voorraad!

https://www.demuseumwinkel.com/golden-bat-kerivoula-picta-30075?language=nl&currency=EUR&gclid=EAIaIQobChMI88T50d3V-AIVoIxoCR2jZwXtEAQYAyABEgIaOvD_BwE

En je kan ook een ijsbeer kopen?! Was naast in het nieuws dat de douane er een in beslag had genomen. Of een Afrikaanse leeuw?!



Met vriendelijke groet,

Arjan

Maico Weites

Of het wenselijk is, is een ander verhaal, maar het is geen CITES-soort: https://cites.org/eng/app/appendices.php
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

gbeersma

Als een beest tot de CITES-soorten hoort betekent dat niet per definitie dat er niet in gehandeld mag worden.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

OJGoreng

#4
Dit doet me enigszins denken aan deze aflevering van de keuringsdienst. Mensen blijken toch te weinig na te denken over de herkomst, de naïviteit in een deel van het filmpje is bijna aandoenlijk. Nou ja, wie weet komt er een keer een interessant virusje mee en besluit men iets te reguleren, al heb ik er een hard hoofd in.

Iets meer info hier.
Met vriendelijke groet, Zainal

tekenaar

Afkomstig van particulieren klinkt als een lege opmerking. Het zegt immers niet hoe die particulieren eraan gekomen zijn. Insectenetende vleermuizen zijn notoir lastig te houden, d.w.z. alleen de juiste voeding is al een heel gedoe. Zekerheid krijg je niet zonder nader onderzoek, maar mijn gevoel zegt dat een "particulier" die beestjes ergens heeft gevangen ...

Gerenomeerde dierentuinen zullen nauwelijks materiaal afgeven voor een dergelijk commericeel doel. Dieren die daar sterven zijn lang niet altijd meer "mooi" want vaak oud soms ziek geweest/beschadigd enz. Daarna gaat het vaak voor sectie weg en dan eindigen de restanten soms in een educatieve collectie. Eigenlijk de enige uitzondering zijn sommige vlinderparken, waar ze redelijk gave exemplaren verkopen (vlinders leven maar een paar weken, wat betekend dat er ook best veel dood gaan in zo'n collectie; hier geld dat de vraag niet is of ze doodgaan, maar hoe zo'n park eraan is gekomen).

Overigens heb ik niet zoveel tegen kweken voor opzetten. Voor een dier maakt het niet uit of hij na zijn dood wordt opgegeten of opgezet, of beide. Belangrijk is wat er gebeurt voor die tijd, d.w.z. welzijn van het dier zolang hij leeft.

Een korte Google zoektocht (Kerivoula met "husbandry" "breeding" and "sale") leverde alleen websites met opgezette dieren op. Je zou denken dat als iemand zulke mooie vleermuisjes kweekt, dat ook levende exemplaren voor (heel veel meer) geld worden aangeboden ...

Maar 't is vast wel legaal, ja. En de beschrijving van de oorsprong is vaag genoeg om ermee weg te komen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Arjan V

Dank je wel Zainal. Die aflevering was dus over deze website. Die man heeft zelf ook een vermoeden dat het niet helemaal zuivere koffie is.
Met vriendelijke groet,

Arjan