Harige oranje/bruine schelpen

Gestart door Michel Langeveld, januari 05, 2022, 19:47:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

Michel Langeveld

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/231808955/.
1 Paddenstoel onbekend - Fungi indet. veldwaarneming
datum: 2022-01-05
locatie: Warmond - Huys te Warmond (ZH)

foto's:




Rob Koelman

Met vriendelijke groet, Rob

paddenstoelenmonster

Hoi Michel, ik ken Ruige elfenbankjes behoorlijk goed, maar ik kan dit er echt niet in herkennen. Leuk geprobeerd van Rob, maar hij komt ook niet met een voorbeeld. Wat dat betreft vind ik jouw determinatie beter van toepassing.
Ruige elfenbankjes heb ik nog nooit gezien met een holle binnenkant, terwijl ze toch extreem variabel van vorm en kleur kunnen zijn!
Eerder komt dan een jong Gewoon elfenbankje in de buurt, maar meer ook niet dan dat.
Kijk maar eens bij deze waarneming van mij: https://waarneming.nl/waarneming/view/185583963?_popup=1
Harig en een mooie hoedvorm, Zo aan de details (zie onder) zou je toch ook niet aan een Gewoon elfenbankje denken.
Maar het zou ook zomaar wat anders kunnen zijn. Ik sta daar in ieder geval voor open!
HG van henk de zwamneus
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

Jan Knuiman

Misschien jonge exemplaren van Coriolopsis trogii. Waar groeiden ze op?

Groet,
Jan

Michel Langeveld

Het was op hout,volgens mij een boom die vrij laag afgezaagd was - kan helaas het type hout niet meer zeggen. Ik zie wel dat vlakbij op deze plek in het bos eerder Coriolopsis trogii is aangetroffen.

Rob Koelman

Citaat van: paddenstoelenmonster op januari 07, 2022, 21:04:10 PMWat dat betreft vind ik jouw determinatie beter van toepassing.

Welke determinatie? De waarneming is ingevoerd als 'Paddenstoel onbekend'.

Citaat van: paddenstoelenmonster op januari 07, 2022, 21:04:10 PM
Leuk geprobeerd van Rob, maar hij komt ook niet met een voorbeeld.

Onderaan dit bericht twee voorbeelden van ruige elfenbankjes. De foto's zijn afkomstig van deze twee goedgekeurde waarnemingen van ruig elfenbankje:
- https://waarneming.nl/waarneming/view/3490042
- https://waarneming.nl/waarneming/view/201108942

Citaat van: paddenstoelenmonster op januari 07, 2022, 21:04:10 PM
Ruige elfenbankjes heb ik nog nooit gezien met een holle binnenkant

Zie de tweede foto onderaan dit bericht. Is nota bene een waarneming van Henk zelf...

Daarbij zijn de paddenstoeltjes op de eerste foto van dit topic niet per definitie echt hol. De oudere hoeden hebben gewoon een vlakke onderzijde. Er zijn wel enkele holle exemplaren te zien, maar daarvan is wat mij betreft duidelijk dat het gaat om nog erg jong exemplaren waarbij de hoedjes zich nog niet volledig hebben ontplooid...

Citaat van: paddenstoelenmonster op januari 07, 2022, 21:04:10 PMEerder komt dan een jong Gewoon elfenbankje in de buurt, maar meer ook niet dan dat.

Tsja. ik vind de bijgevoegde voorbeelden weinig overtuigend. Er is wel beharing te zien op de bovenzijde van de hoedjes, maar die is echt een stuk korter/minder ruig dan bij de paddenstoeltjes van dit topic. De suggestie van Jan - bleke borstelkurkzwam - past dan een stuk beter, maar die heeft voor zover ik kan beoordelen grovere poriƫn.

Al met al vind ik ruig elfenbankje nog altijd zo gek nog niet als suggestie.


De foto's ter toelichting;

Met vriendelijke groet, Rob

e.moors

Misschien is een nog jonge (dunne) weerschijnzwam een optie? Ik vrees alleen dat je of zult moeten wachten tot ze verder uitgegroeid zijn, of met de microscoop aan de slag zult moeten (en hopen dat je daarmee verder kunt komen)
mvg. Eric

paddenstoelenmonster

Beste Rob, mijn excuses als je je aangevallen voelde. Dat was zeker niet de bedoeling. Ik vind alleen als het zo erg onduidelijk is welke soort hett betreft een hele goede zet om hem dan te plaatsen als Paddenstoel onbekend!
Verder heel veel dank voor je reclame voor mijn foto's. Ze worden zo extra vaak bekeken, en je hebt er wel werk van gemaakt om mijn verzameling door te spitten. Hulde!
henk

Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

paddenstoelenmonster

#8
Hoi Michel, ik ben er op aan het studeren geweest en raak meer en meer overtuigd van het gelijk van Jan Knuiman.
Het is erg waarschijnlijk dat het heel jonge exemplaren van de Bleke borstelkurkzwam betreft. Juist de determinatie van jonge houtzwammen is lastig, maar intrigeert mij mateloos. Op de website van specialiste Marjon van de Vegte vind je deze al wat grotere exemplaren: https://www.amanita.fotovidi.nl/popup.php?pID=2203. Ze zijn ook zo hoedvormig en in een groepje groeiend. Alleen zijn ze al veel bruiner.
Peter Rijnen heeft ze ook gevonden, maar dan net over de grens in Belgie: https://waarnemingen.be/observation/196659548/
Deze zijn veel meer oranje en lijken er best wel op!
En inderdaad, het advies om er later nog eens langs te gaan kan natuurlijk uitstekend helpen om de determinatie zeker te doen zijn.
Maar wel leuk zulke puzzeltjes!
zwamneus henk
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

Rob Koelman

Citaat van: paddenstoelenmonster op januari 13, 2022, 10:51:26 AMEn inderdaad, het advies om er later nog eens langs te gaan kan natuurlijk uitstekend helpen om de determinatie zeker te doen zijn.

Gaat, als ik het goed begrijp, tussen (jonge exemplaren van) ruig elfenbankje en bleke borstelkurkzwam. Wellicht goed om dan te weten welke onderscheidende kenmerken vastgelegd dienen te worden. Wie?

Overigens vermelden Dam en Kuyper in de Veldgids Paddenstoelen II dat de bovenkant van de vruchtlichamen bij bleke borstelkurkzwam 'niet of nauwelijks gezoneerd' is. De hoedjes van de paddenstoel van dit topic zijn toch echt wel gezoneerd lijkt me...
Met vriendelijke groet, Rob

Michel Langeveld

#10

Ik ben vandaag weer langs geweest, maar helaas zijn de zwammen gesneuveld door werkzaamheden. Zie foto hierboven. Mijn plan was om meerdere detail foto's te maken van hopelijk meer volgroeide vruchtlichamen. Helaas kon dit niet doorgaan.

Ik heb de waarneming gewijzigd naar een onzekere Bleke borstelkurkzwam. Iedereen bedankt voor het meedenken.