Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rob Koelman

Contact tussen otters uit Nederland en Duitsland vastgesteld in grensgebied
16 december 2021 14:04 Laatste update: een uur geleden

Nederlandse en Duitse otters hebben contact gehad in de Duitse deelstaat Nedersaksen, die grenst aan ons land. Voor zover bekend zijn er nog geen Nederlands-Duitse otters geboren.

In het gebied zijn sporen van otters uit beide landen aangetroffen. Dat zeggen zoogdieronderzoekers aan beide zijden van de grens, nu het grensoverschrijdende Jaar van de Otter het einde nadert.

De onderzoekers melden dat in Nedersaksen de sporen van zeven Nederlandse otters zijn gevonden. Ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen zijn Nederlandse marterachtigen gezien.

In november is een otter gezien in het Zuid-Limburgse Schinveld. De otterbeschermers verwachten dat er nu ook otters de grens met België gaan oversteken richting de Ardennen. Er zitten al otters langs de Schelde in Vlaanderen. Zo komen de dieren vermoedelijk ook in Noord-Frankrijk terecht waarmee de aansluiting met het zuidwesten van Europa al een stuk dichterbij is.


Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/dieren/6173502/contact-tussen-otters-uit-nederland-en-duitsland-vastgesteld-in-grensgebied.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Mannelijke wolf doodgereden in de buurt van Elspeet
22 december 2021 22:09 Laatste update: een uur geleden

Op de provinciale weg N310 bij Elspeet is woensdagavond een mannelijke wolf doodgereden, meldt de Zoogdiervereniging.

De vacht van het dier was in "matige conditie", meldt de organisatie. Over de identiteit van de wolf is nog veel onduidelijk. Mogelijk gaat het om een lid van een roedel op de noordelijke Veluwe. Daar wordt verder onderzoek naar gedaan.

Het dode dier wordt overgebracht naar de Universiteit Utrecht. De afdeling Dutch Wildlife Health Centre zal in samenwerking met collega's van Wageningen Environmental Research onderzoek gaan doen.

Sinds enkele jaren zijn er weer wolven in verschillende delen van Nederland. Bij aanrijdingen wordt er zogeheten "veterinair onderzoek" uitgevoerd volgens de afspraken in het Interprovinciaal Wolvenplan. Daarin staat hoe er moet worden omgegaan met de wolf en hoe aanrijdingen van dieren worden afgehandeld.

Het is niet de eerste keer dat een wolf in Nederland wordt doodgereden. Van de zeven dode wolven die tot dusver in Nederland zijn gevonden, kwamen er zes aan hun einde door een aanrijding. Een andere wolf die in oktober bij het Gelderse Stroe werd gevonden, was doodgeschoten.

In Nederland verblijven nu wolven op de Veluwe, in Brabant en in Drenthe. De roedel op de Noord-Veluwe werd gevormd door de eerste wolven die in Nederland opdoken.


Bron: https://www.nu.nl/binnenland/6174654/mannelijke-wolf-doodgereden-in-de-buurt-van-elspeet.html
Met vriendelijke groet, Rob

Hannie Luijten

Matige conditie? Ziet er eerder uit als zeer slechte conditie  :(
Groet, Hannie

jva

Citaat van: Hannie Luijten op december 23, 2021, 10:27:46 AM
Matige conditie? Ziet er eerder uit als zeer slechte conditie  :(

Dier had schurft
Jelle


jva

Jelle

ruut

Wolf slaat meerdere keren toe, dierenarts en bewoners maken zich zorgen
Gisteren om 19:00 • Aangepast vandaag om 09:12


Minstens één wolf heeft in drie dagen tijd zeker drie keer toegeslagen in de omgeving van Someren. Het roofdier beet verschillende schapen dood. Buurtbewoners maken zich zorgen en dat geldt ook voor dierenarts Stef Frenken uit Someren. Hij werd verschillende keren opgeroepen voor de gewonde schapen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox
"De letsels zijn typisch voor een wolf. Het zijn de meest vervelende visites die je af kunt leggen. Je voelt onmacht. Het enige wat je kunt doen is de schade opnemen en alle schapen die het toch niet zullen overleven, laten inslapen", zegt Frenken. "Eén schaap was helemaal geperforeerd, een andere aangevreten."

Het bezoek van de wolf heeft echter ook effect op de rest van de kudde, die hoogzwanger is. "Die schapen zijn zwaar gestrest. Dat kan leiden tot vroeggeboortes." Hij toont foto's van de gewonde schapen. De meeste beelden zijn te gruwelijk voor woorden.
"In alle gevallen was het weiland afgerasterd."
Als het gaat om de aanwezigheid van de wolf in Brabant, zijn er grofweg twee kampen. Anti-wolf, dat voor de aanpak van probleemwolven is, en een wolvenkamp dat vindt dat boeren maar extra maatregelen moeten nemen.

Frenken is niet voor of tegen. "Maar in alle gevallen was het weiland gewoon afgerasterd. Nee, niet met een hoog en dik hek. Maar er zijn ook genoeg verhalen waarbij de wolf daar gewoon overheen springt. Bovendien grazen schapen steeds in een ander gebied. Daar kun je moeilijk permanent hoge hekken omheen zetten, tenzij je kilometers land gaat afrasteren."

Frenken maakt zich wel zorgen. "Wat als er straks twintig wolven zijn?"

De getroffen boer houdt de schapen voortaan 's nachts op stal. "We kunnen alle schapen wel opstallen, maar wie kan de buurtbewoners garanderen dat de wolf dan niet aan de kippen, pony's of kalveren gaat?" vraagt Frenken zich af.
"Mensen achtervolgd die hond uitlieten."
Het was onder meer mis op de Belienberkdijk in Someren, bij Lierop, bij Mierlo en op de Kanaaldijk-Zuid in Someren-Eind. Eén van de mensen die aan de Zaanstraat wonen, zegt dat alle buurtbewoners zich zorgen maken.

"Iedereen is bang. Die wolf heeft al mensen achtervolgd terwijl ze een hond uitlieten. Maar de gemeente weigerde iets te doen omdat de camerabeelden te onduidelijk waren."

De Zaanstraat ligt in het verlengde van de Kanaaldijk-Zuid. "Hij is hier al een keer langs het huis gelopen. Alle paarden waren gestrest. Normaal zijn het hele kalme dieren, maar nu verschieten ze bij ieder geluid. Ik zet ze nu 's nachts maar binnen. Iedereen hier sluit zijn dieren op voor die wolf."

Mensen durven de hond niet meer uit te laten, aldus de buurtbewoner die anoniem wil blijven. "Ik weet ook de oplossing niet. Buurtbewoners hebben een Whatsappgroep aangemaakt en we helpen elkaar waar nodig. Er zijn ook mensen naar de Kanaaldijk gegaan om te filmen, maar toen was de wolf alweer verdwenen."

Dierenarts Frenken begrijpt dat er onrust is. "Het is voor veel mensen onduidelijk wat ze tegen de wolf kunnen doen. Alles opstallen is te kort door de bocht. Waarom informeert de overheid, of andere instanties, de boeren niet over de feiten en fabels van wat een boer wèl kan doen om te voorkomen dat de wolf aan zijn kudde gaat?"


https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4021435/wolf-slaat-meerdere-keren-toe-dierenarts-en-bewoners-maken-zich-zorgen

Merel

"Die wolf heeft al mensen achtervolgd terwijl ze een hond uitlieten."

Ik zou eerst maar eens onderzoeken of het wel een wolf is. Klinkt niet als typisch wolvengedrag.
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Cygnus

Citaat van: Merel op januari 09, 2022, 19:05:57 PM
"Die wolf heeft al mensen achtervolgd terwijl ze een hond uitlieten."

Ik zou eerst maar eens onderzoeken of het wel een wolf is. Klinkt niet als typisch wolvengedrag.

Dergelijke situaties zijn al vele malen eerder gemeld. De Wolf volgt echter niet de mensen maar de hond.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Rien Ondersteijn

En aangezien er steeds meer honden komen....  ;)
Groene groe[n]tjes.Rien.

SlechtValk

Zucht, ik dacht dat de SGP voor "gods" schepping zou zorgen, maar helaas pleiten ze ervoor om die maar rücksichtslos dood te knallen...

https://www.ad.nl/binnenland/europarlement-bindt-strijd-aan-met-wolf-afschieten-moet-makkelijker-worden~a87e44cc/
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

Olt Zult

Citaat van: Rien Ondersteijn op januari 09, 2022, 21:13:45 PM
En aangezien er steeds meer honden komen....  ;)

En dan zijn er alleen 150.000 bijtincidenten door honden bij mensen....

Citeer150.000 bijtincidenten
Hoeveel mensen jaarlijks ernstig verwond raken door honden is niet duidelijk. De laatste cijfers dateren uit 2008. Uit een steekproef bleek toen dat er naar schatting 150.000 bijtincidenten per jaar zijn. 50.000 mensen zoeken jaarlijks medische hulp en 30.000 slachtoffers hebben ernstiger letsel. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/plastisch-chirurgen-beginnen-zelf-met-registratie-van-bijtincidenten-gevaar-en-impact-onderschat/

Zou je het aantal kunnen gaan verdubbelen als je het vee en wild mee gaat tellen dat jaarlijks gebeten wordt door honden?

Rob Koelman

Zwakke én dode wilde zwijnen zijn overal op de Veluwe zichtbaar: 'Zielig? Dit is de natuur'
Albert Heller 12-01-22, 20:08 Laatste update: 12-01-22, 22:38

EDE - Ruiters die opgeschrikt worden door de lijken van dode zwijnen, wandelaars die zien hoe een wild zwijn heel dichtbij komt en honden die worden aangevallen. Door het ontbreken van voedsel hebben de wilde zwijnen op de Veluwe het heel zwaar. ,,Ze sterven bij bosjes."

Het is een bijzonder beeld op het Mosselse veld boven Ede. Een wild zwijn staat stil voor een hek waar wandelaars en fietsers passeren. Hij vlucht niet, zoals hij in normale omstandigheden zou doen. ,,Deze dieren staan op omvallen", zegt boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten. 

Na een aantal vette jaren is er veel te weinig voedsel voor de vele zwijnen die op de Veluwe lopen. Dat zorgt ervoor dat de dieren niet alleen in de nacht maar ook overdag op zoek gaan naar eten. Ze blijven niet langer in hun eigen beschermde omgeving, maar lopen steeds verder, ook de bebouwde kom van Ede in.

En dus zijn ze steeds beter zichtbaar voor iedereen die in de natuur komt. ,,Ze zijn eigenlijk 24 uur per dag voedsel aan het zoeken."

Veel zwijnen zouden anders geschoten worden

Maar dat voedsel is er simpelweg niet. En dus sterven er veel dieren.  ,,Wij komen wel eens op plekken waar bezoekers niet mogen komen", zegt Theunissen.

,,Daar zien we de laatste tijd regelmatig dode wilde zwijnen. Ze maken dan een soort bedje en gaan dan dood. Dat klinkt zielig, maar eigenlijk zijn het natuurlijke processen."

Om de wildstand te verlagen, was het doel dit seizoen al om 8800 van de ruim 10.000 zwijnen te schieten. ,,Er is nu een hoge wildstand, er is niets om te eten en dus sterven ze bij bosjes." 

Ook Victor Nuijten, boswachter van de gemeente Ede, ziet het gebeuren. ,,Al vanaf november sterven er wilde zwijnen door de honger, op dit moment gaat het heel hard. Eigenlijk krijgen we dagelijks een melding van een gevonden dood zwijn, vanochtend nog van een ruiter.

We krijgen daarnaast wekelijks wel een paar meldingen van gevonden dieren die er heel slecht aan toe zijn. Als dat echt zo is, dan schieten we ze neer. Gelukkig treffen we ook dieren die er wel goed uitzien. Juist de zwakke dieren redden het nu niet."

Let op: voer de dieren niet!

Nuijten snapt dat het voor mensen lastig is om de dieren te zien lijden.  ,,We willen ook benadrukken dat mensen de dieren die nu heel dichtbij komen, niet moeten gaan voeren. Dat zorgt misschien dat ze het een weekje extra uithouden, maar uiteindelijk redt het dier het ook niet. En we willen ook niet dat de dieren wennen aan  mensen."

De dieren zijn al minder schuw, merkt Nuijten. ,,Omdat ze honger hebben, zijn ze minder angstig. Ik heb dieren gezien die ik bij wijze van spreken kon aaien. Het gevoel van honger regeert, dan nemen ze het gevaar voor lief."


Hele artikel lezen: https://www.gelderlander.nl/ede/zwakke-en-dode-wilde-zwijnen-zijn-overal-op-de-veluwe-zichtbaar-zielig-dit-is-de-natuur~a0bbceb7/
Met vriendelijke groet, Rob

Merel

Dus de wolven hebben keuze te over!
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

ruut

De Strabrechtse Heide heeft zijn wolf nog
Vandaag om 16:25

NL
Foto: BIJ12

De wolf die maandagnacht werd doodgereden op de A67 bij Aalst, is niet de wolf die op de Strabrechtse Heide actief is. Een onderzoek naar de leeftijd van de wolf was genoeg om dat vast te stellen. De aangereden wolf is tussen de een en twee jaar oud.
Profielfoto van Fieke Nobel
Geschreven door
Fieke Nobel
De wolf die op de Strabrechtse Heide loopt, zit daar al anderhalf jaar. "En omdat hij er niet geboren is, kunnen we nu al zeker weten dat dit een andere wolf was", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging en coördinator van het Wolvenmeldpunt.

Het was al niet logisch dat de aangereden wolf dezelfde was als die in Zuidoost-Brabant actief is. "Hij was op die plek van de aanrijding nog nooit eerder geweest", zegt Glenn. "Ik verwacht dat het een wolf is die al langer door Vlaanderen zwierf."

Geluidswal
Het leek erop alsof de wolf op doortocht was. Hij werd aangereden op een plek waar hij niet zomaar de weg op kon lopen. Naast de snelweg staan geluidswallen. "Waarschijnlijk heeft hij een stuk over de snelweg gelopen voordat hij werd aangereden."

In februari wordt meer bekend over deze wolf, als meer onderzoek is gedaan. Als het DNA bekend is, wordt ook bekend waar hij vandaan komt. "Het kan een Duitse of Franse wolf zijn."

Glenn kijkt uit naar de nieuwe DNA-gegevens die dan gepubliceerd worden, vooral omdat februari het paarseizoen van de wolven is. Hét moment om buiten het eigen gebied te gaan zoeken naar soortgenoten. "Het kan dus zijn dat op een gegeven moment een wolvin zich bij een van de mannen voegt

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4027729/de-strabrechtse-heide-heeft-zijn-wolf-nog

LEES OOK:

Is de Strabrechtse heide zijn wolf kwijt?

Nico reed per ongeluk een wolf dood: 'Triest, zo'n mooi zeldzaam beest'

Wolf doodgereden op A67 bij Aalst

ruut

#2625
Coen stond oog in oog met een wolf: 'Dacht dat het een hond was'
Gisteren om 18:45 • Aangepast vandaag om 07:26


Er is opnieuw een wolf opgedoken in Brabant. Dit keer is het dier gespot bij Riel. Aardappelboer Coen zag hem tijdens het maaien en hij maakte een foto. Hij wil collega-boeren waarschuwen.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Janneke Bosch
Als aardappelboer is hij zelf niet zo bang dat de wolf schade veroorzaakt. "Ik was aan het werk op het land, aan het maaien", vertelt Coen over zijn ontmoeting. "Ik reed hem voorbij en zag in de achteruitkijkspiegel ineens iets omhoog komen."
"Dat is een wolf, dat kan niet missen."
Eerst dacht hij nog dat hij een hond zag. "Maar toen keek ik nog eens achterom. Ja, toen ben ik wel omgedraaid en teruggereden om een foto te maken." Het dier bleef maar even poseren voor Coen. "Toen werd hij redelijk schuw." Hij weet zeker het een wolf was. "Toen ik de foto's nog eens terugkeek, dacht ik: dat kan niet missen."

De wolf was wel dichtbij. "Hij lag eigenlijk in de strook naast mij. Ik denk dat hij lag te slapen of te rusten." Nog een kwartiertje ongeveer bleef de wolf rond het land van Coen hangen. Daarna is hij hem uit het oog verloren.
"Je bent als veehouder niet blij met een wolf in de buurt."
De aardappelboer had nog niet eerder een wolf gezien in de buurt. "Maar ik heb wel eens gehoord dat er een vermoeden was dat hij in de buurt was geweest."

Coen hoopt vooral collega-boeren te kunnen waarschuwen voor de wolf. "Ik kan me voorstellen dat je als veehouder niet blij bent met een wolf in de buurt. En als je hobbyschapen hebt, ook niet."


Wat weet jij over de wolf? Test je kennis in onze quiz:

LEES OOK:

De Strabrechtse Heide heeft zijn wolf nog

'Wolf rot op!', zegt 1 op de 3 Brabanders

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4031410/coen-stond-oog-in-oog-met-een-wolf-dacht-dat-het-een-hond-was


OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

Citaat van: OJGoreng op februari 16, 2022, 12:31:58 PMEekhoorns en boommarters gaan eindelijk over dure brug (NOS 16-2)

Slecht artikel. Er wordt wel detailinformatie gegeven over het aantal passages, maar géén inschatting over hoeveel individuen het nu gaat.

Zou in theorie kunnen gaan om slechts 1 eekhoorn en 1 boommarter...
Met vriendelijke groet, Rob

Rien Ondersteijn

En dat na 10 jaar...
Men is w.s. blij dat er éindelijk iets is langs gekomen...
Groene groe[n]tjes.Rien.

Rob Koelman

Bruinvissen in de problemen door storm: al drie dode exemplaren aangespoeld
19 februari 2022 13:16 Laatste update: 5 uur geleden

Door storm Eunice zijn verschillende bruinvissen in de problemen gekomen. Vrijdag en zaterdag zijn al drie dode exemplaren gevonden langs de Nederlandse kust, meldt SOS Dolfijn. Mogelijk spoelen de komende uren en dagen nog meer dieren aan, "want we zitten midden in het strandingsseizoen", zegt directeur Annemarie van den Berg tegen NU.nl.

De dode bruinvissen zijn gevonden bij de Brouwersdam (tussen Zuid-Holland en Zeeland), bij de Maasvlakte (bij Rotterdam) en bij Ter Heijde (Zuid-Holland). De zeezoogdieren gaan naar de Universiteit Utrecht. Daar zal sectieonderzoek maandag moeten uitwijzen waaraan de bruinvissen zijn gestorven.

Dat er bruinvissen zouden aanspoelen door storm Eunice was volgens Van den Berg "wel een beetje te verwachten". "Dit is de tijd dat ze heel dicht bij de kust leven en normaal ook de periode waarin SOS Dolfijn de meeste meldingen over strandingen ontvangt", zegt ze.

Bruinvissen zijn de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee. Zeker tussen december en april zijn ze veelal dicht bij de Nederlandse kust te vinden, vooral omdat er dan veel voedsel te vinden is voor de dieren.

Volgens SOS Dolfijn zijn het meestal de al verzwakte of zieke bruinvissen die aanspoelen. Gezonde exemplaren maken zich vaak uit de vinnen als een storm op komst is. Maar door al die stormen van de laatste tijd is het een stuk moeilijker voor de bruinvissen om op tijd naar een veilige plek te zwemmen, legt Van den Berg uit.


Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/dieren/6185136/bruinvissen-in-de-problemen-door-storm-al-drie-dode-exemplaren-aangespoeld.html
Met vriendelijke groet, Rob

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

Afschieten van 1.400 herten in Oostvaardersplassen nog maar amper gelukt
07 april 2022 14:06

Staatsbosbeheer heeft afgelopen winter 157 edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Daarmee ligt het aantal afgeschoten dieren ver onder het aangekondigde aantal van 1.400 edelherten.

Er lopen daardoor nog ruim 1.700 edelherten in de Oostvaardersplassen, terwijl vastgesteld is dat in het natuurgebied ruimte is voor 500 herten.

Dat er minder herten zijn afgeschoten, komt volgens Staatsbosbeheer door het warme weer van afgelopen winter. Daardoor waren de herten zeer actief en alert en dus lastig te benaderen door jagers. In koudere periodes worden normaal meer herten geschoten. "Om de uiteindelijke doelstand van 500 edelherten te kunnen bereiken, is meer tijd nodig dan aanvankelijk werd ingeschat", aldus Staatsbosbeheer.


Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/binnenland/6193840/afschieten-van-1400-herten-in-oostvaardersplassen-nog-maar-amper-gelukt.html
Met vriendelijke groet, Rob

jva

Jelle

Rob Koelman

Zeehond in de Lek bij Nieuwegein: 'Niet de plek waar je het dier verwacht'
Door Lennart 't Hart - 19 apr 2022

In de Lek bij Nieuwegein, op zo'n 85 kilometer van de Noordzee, is afgelopen weekend een zeehond gespot. "Dat is niet de plek waar je een zeehond verwacht", zegt Jarco Havermans van opvangcentrum Ecomare tegen NU.nl. Bovendien komt het in Nederland maar een paar keer per jaar voor dat een zeehond in zoet water opduikt.

Voorbijgangers spotten de zeehond zaterdag in de Lek in Vreeswijk. Een Nieuwegeiner wist het dier te filmen toen het richting de kant kwam zwemmen. Ze stuurde haar filmpje afgelopen weekend op naar het AD.

Havermans heeft de beelden gezien en hoewel het dier van ver is gefilmd, bestaat er voor hem geen twijfel: dit is onmiskenbaar een zeehond. Hij twijfelt alleen nog of het om een gewone of een grijze zeehond gaat. "Dat is lastig te zien."

Volgens hem komt het misschien een, twee of drie keer per jaar voor dat een zeehond in zoet water opduikt. In de Lek, niet ver van Nieuwegein, zwom een paar jaar geleden ook al een zeehond. Eerdere jaren zorgden zeehonden al eens voor opschudding in de grachten van Amsterdam en Utrecht. En in de binnenwateren van Den Helder zwemt volgens Havermans al een aantal jaar een zeehond. "Die heeft zelfs een jong gekregen."

Het toont volgens Havermans aan dat zeehonden prima gedijen in zoet water. Het dier, dat eigenlijk thuishoort in zee, kan ook in onze rivieren eten vinden. Ook de weg terug naar zee vinden, moet in principe geen probleem zijn, zolang de zeehond niets mankeert. Overigens kan Havermans op basis van de beelden niet zeggen in welke conditie de Nieuwegeinse zeehond verkeert.
Zeehond vermoedelijk meegelift met migrerende vissen

Om zover stroomopwaarts te komen, heeft de zeehond een aantal obstakels zoals sluizen moeten bedwingen. Die waren er vroeger - maar dan hebben we het over zo'n honderd jaar geleden - een stuk minder, waardoor zeehonden veel vaker in rivieren zwommen.

Havermans vermoedt dat de zeehond bij Nieuwegein is meegelift met migrerende vissen die gebruik maken van tijdelijke openingen in dammen en sluizen om in zoet water te komen.

Verder is het niet vreemd dat de zeehond (zo ver bekend) alleen is. "Zeehonden zijn solistische dieren. Ze liggen op het wad vaak wel in grote groepen, maar dat is bij gebrek aan goede ligplekken. Anders zouden ze veel vaker alleen liggen. Ze jagen bijvoorbeeld ook alleen", zegt hij.

Het is onbekend of de zeehond nog bij Nieuwegein rondzwemt. De kans is groot dat het dier daar al weer weg is, "want het blijven zeehonden". Anders zou het dier redelijk makkelijk te spotten moeten zijn, omdat het vaak naar de oppervlakte moet om adem te halen.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/6196103/zeehond-in-de-lek-bij-nieuwegein-niet-de-plek-waar-je-het-dier-verwacht.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Experts melden dat Rusland gebruikmaakt van 'oorlogsdolfijnen' in marinebasis
28 april 2022 07:59

Het Russische leger maakt gebruik van twee zogenoemde oorlogsdolfijnen om de voor Moskou belangrijke marinebasis van Sebastopol te verdedigen. Amerikaanse analisten melden dat op basis van satellietbeelden aan The Washington Post.

Volgens wetenschappers hebben dolfijnen een extreem goed oriëntatievermogen. Ze kunnen door de weerkaatsing van geluid onder water heel goed inschatten waar mijnen liggen en andere potentiële bedreigingen zich bevinden.

Daarnaast zouden de dieren in staat zijn om Oekraïense duikers die Russische schepen willen saboteren tegen te houden. Zowel de VS als Rusland zou hier in het verleden zeezoogdieren voor hebben getraind.

De dolfijnen worden nu gebruikt om de marinebasis van Sebastopol aan de Zwarte Zee te verdedigen. Die stad ligt op het schiereiland de Krim, dat in 2014 door de Russen werd geannexeerd. In die stad liggen een aantal Russische oorlogsschepen buiten bereik van Oekraïense raketten.

De experts melden aan The Washington Post dat de dieren ergens in februari van dit jaar naar de havenstad werden gebracht. Dat was de maand waarin de Russische invasie van Oekraïne begon.
Rusland hervatte militaire trainingen met dolfijnen na annexatie Krim

Volgens de krant gebruikten de Russen die basis tijdens het Sovjetregime al om dolfijnen militair te trainen. Na de val van de Sovjet-Unie gebruikte Oekraïne de faciliteit om dolfijnen te trainen voor therapeutische sessies.

In 2014 werd bekend dat Rusland de militaire trainingen met dolfijnen weer oppakte. Daarna werd lange tijd niets meer van de trainingsprogramma's vernomen, totdat Noorse vissers in 2019 een zogeheten beloega met een Russisch tuigje tegenkwamen. Marinespecialisten vermoedden dat deze dolfijnachtige werd getraind door de Russische marine.


Bron: https://www.nu.nl/spanningen-oekraine/6197627/experts-melden-dat-rusland-gebruikmaakt-van-oorlogsdolfijnen-in-marinebasis.html
Met vriendelijke groet, Rob

frkvh

triestig dat er misbruik gemaakt wordt van dieren gewoon omdat mensen niet kunnen overeenkomen  :'(
When seeking truth the answer is the road
When seeking wisdom the journey is your home
-- Sam Herring

Merel

Toch geen wereldschokkend nieuws. Ook Amerika en bijv Israël gebruiken dolfijnen voor militaire doelen. Amerika gebruikte daar vroeger zelfs orka's voor.
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Rob Koelman


Inwoners Rome stellen avondklok in na aanvallen door wilde zwijnen
03 mei 2022 21:20 Laatste update: 2 minuten geleden

De inwoners van zeven wijken in het noorden van Rome hebben na aanvallen van wilde zwijnen noodgedwongen een avondklok ingesteld, meldt The Guardian. Zo hopen ze veilig te zijn voor de dieren die al jaren een plaag zijn in de Italiaanse hoofdstad.

De laatste aanval was op zondagavond. Een vrouw werd door een wild zwijn naar de grond gewerkt.

Daarna was voor de inwoners van Balduina en zes andere Romeinse wijken de maat vol. Ze stelden zelf een avondklok in die in gaat om 20.30 uur.

De inwoners stellen dat ze de maatregel wel moeten nemen omdat de overheid te weinig zou doen tegen de wilde zwijnen. "Wat als een kind wordt aangevallen?", licht een van hen toe. "Doordat die beesten slagtanden hebben, kan zelfs een beet in je been levensbedreigend zijn.

De Italiaanse dierenrechtenorganisatie LAV zegt dat wilde zwijnen alleen mensen aanvallen als hun jongen of voedsel worden bedreigd. De dieren zouden aangetrokken worden door de vele vuilnisbakken met etensresten vlak bij het natuurpark waar ze wonen. De vuilnisverwerking in Rome verloopt al lange tijd moeilijk.

Bron: https://www.nu.nl/opmerkelijk/6198712/inwoners-rome-stellen-avondklok-in-na-aanvallen-door-wilde-zwijnen.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Tsja...   :(


Politie schiet eerste ijsbeer die zich in zuiden van Canada liet zien dood
03 mei 2022 21:40 Laatste update: een uur geleden

De ijsbeer die afgelopen weekend werd gespot in de Canadese regio Quebec is door de plaatselijke politie doodgeschoten. Volgens natuurexperts was het noodzakelijk om de ijsbeer dood te schieten vanwege de veiligheid van de inwoners van het gebied.

Omdat ijsberen normaal niet zo ver zuidelijk komen, waren de autoriteiten niet voorbereid op de aanwezigheid van het dier. Er waren geen verdovingspijlen beschikbaar die sterk genoeg zijn voor de bijna 300 kilo wegende bezoeker.

"We zijn voorbereid op zwarte beren en elanden, maar niet op ijsberen. Die zijn twee keer zo groot als zwarte beren", aldus een natuurexpert. De autoriteiten hadden daardoor naar eigen zeggen geen andere keuze dan het dier doodschieten.

De ijsbeer werd zaterdag gezien in de tuin van een woning in het tweeduizend inwoners tellende dorp Madeleine-Centre, honderden kilometers ten zuiden van het normale leefgebied van ijsberen. De autoriteiten riepen bewoners ertoe op binnen te blijven.

"Niemand heeft dit ooit gezien hier", zei een ooggetuige tegen het Franse persbureau AFP. "De mensen dachten dat het een grap was."

IJsberen komen met name voor binnen de noordelijke poolcirkel. Door de opwarming van de aarde moeten ijsberen langere afstanden afleggen om voedsel te vinden. IJsberen voeden zich voornamelijk met kleinere zoogdieren, maar richten zich soms ook op grotere prooien, zoals walrussen, witte dolfijnen en narwallen.


Bron: https://www.nu.nl/buitenland/6198715/politie-schiet-eerste-ijsbeer-die-zich-in-zuiden-van-canada-liet-zien-dood.html
Met vriendelijke groet, Rob