Vogelnieuws in de media

Gestart door Michael Schaper, januari 29, 2010, 15:27:36 PM

Vorige topic - Volgende topic

migratorius

Citaat van: pdeknijff op november 30, 2021, 19:22:02 PM
Erg leuk zo'n nieuwe soort, maar om er nu direct minimaal 15 te verzamelen is wel een beetje overdreven. Is ook een beetje weggemoffeld in het artikel. Normaal zou je in de methode sectie moeten lezen hoeveel individuen werden bestudeerd en hoe die verkregen waren. Ook ontbreekt m.i. een fatsoenlijk onderbouwde populatie schatting. Al met al verdiend dit m.i. niet echt de schoonheidsprijs. Tenslotte vind ik dat je zeker in dit soort artikelen een verantwoording moet opnemen waarin duidelijk wordt beschreven waarom je zo veel exx hebt verzameld. Ik begrijp dat je een nieuwe soort zorgvuldig wilt beschrijven en documenteren, en ben niet tegen verzamelen, maar ik vind dat je daar zeer prudent mee om moet gaan. Dus, niet meer dan strikt noodzakelijk. Dit artikel had ook met een n=1 of n=2 geschreven kunnen worden.
Voor iedere Zuid-Amerikaanse soort worden forse aantallen verzameld, want de Noord-Amerikaanse musea willen allemaal een paar balgen in de la hebben liggen.
Er heerst volkomen onbegrip bij mensen als Dan Lane dat niet iedereen dit meer normaal vindt.

Maar men doet zo zijn best het oerwoud te vernielen dat die paar balgen niet het grootste probleem zijn...

JanHein

Rob Koelman

Dode papegaaiduikers aangespoeld in Noord-Nederland, eentje nog in leven
06 december 2021 16:10 Laatste update: 50 minuten geleden

Aan de Noord-Nederlandse kust, met name op Vlieland, spoelen de laatste dagen veel papegaaiduikers aan. De meeste vogels zijn dood, maar opvangcentrum Ecomare op Texel probeert een nog levend gevonden dier op te lappen.

Boswachter Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer op Vlieland denkt dat de vogels door een storm van zee richting land zijn geblazen.

Papegaaiduikers komen in Nederland niet voor. De vogels lijken een beetje op een pinguïn en zijn felgekleurd. Ze broeden op rotsachtige eilanden in de Atlantische Oceaan. In de winter dobberen ze op zee. De papegaaiduiker is beschermd en neemt volgens Vogelbescherming Nederland in aantal af door klimaatverandering en verstoring van nestelgebieden.

Ecomare noemt het bijzonder dat papegaaiduikers aanspoelen op de Nederlandse stranden. Het opvangcentrum heeft eerder alleen in 2017 zo'n vogel binnengekregen en met succes laten herstellen. De papegaaiduiker die nu is gevonden zit onder een warmtelamp in een drooghok en heeft de eerste dagen in de opvang overleefd. Het dier krijgt via een sonde zalmpap toegediend. De dierverzorgers zijn voorzichtig positief over het herstel, aldus Ecomare.

De dode papegaaiduikers zijn naar het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) gebracht. Daar proberen onderzoekers te achterhalen waaraan de dieren zijn overleden en hoe ze op Vlieland terecht zijn gekomen.

Bron: https://www.nu.nl/dieren/6171675/dode-papegaaiduikers-aangespoeld-in-noord-nederland-eentje-nog-in-leven.html
Met vriendelijke groet, Rob


Oenanthe

Ach ja. De weidevogelbeschermers wisten dat al en de boeren natuurlijk. Nu kan het grote publiek er kennis van nemen.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips



H.J. Tromp

https://www.rt.com/usa/543585-california-poison-mice-helicopters/

Forse poging om muizen op een eiland uit te roeien ter bescherming van nestelende zeevogels
Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp


Rob Koelman

Tientallen papegaaiduikers aangespoeld in Nederland en Schotland
23 december 2021 12:21 Laatste update: 3 uur geleden

Sinds december zijn al zo'n vijftig dode papegaaiduikers aangespoeld op de Nederlandse kust. Ook in Schotland is een grootschalige sterfte van de zeevogel gaande, zegt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Een oorzaak voor de strandingen is nog niet gevonden, maar de dieren zijn in ieder geval geen slachtoffer geworden van olievervuiling op zee.

Het NIOZ onderzoekt of de massastranding van bruinvissen in augustus en de vondst van veel dode zeekoeten in het najaar een relatie hebben met de dode papegaaiduikers. De dode dieren zwommen allemaal rond in de centrale Noordzee.

De zeekoeten en de papegaaiduikers zijn verhongerd, aldus het instituut. Wat daarvan de oorzaak is, is ook nog onbekend. "De reeks massastrandingen leidt tot argwaan", aldus de onderzoekers. "Er wordt steeds een enkele soort getroffen en dan ook nog een specifiek deel daarvan." De dode bruinvissen waren vooral zwangere vrouwtjes, de dode zeekoeten vooral mannetjes en kuikens en onder de dode papegaaiduikers zijn vooral volwassen vogels.

Het NIOZ op Texel doet nu nader onderzoek naar de leeftijd, de lichaamsconditie en de verhouding tussen het aantal mannetjes en vrouwtjes in de vogelgroepen. Het instituut roept mensen op de vondst van dode vogels te melden.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/6174752/tientallen-papegaaiduikers-aangespoeld-in-nederland-en-schotland.html
Met vriendelijke groet, Rob

jva

Jelle

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Vincent Hart

Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

Vincent Hart

Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

Josee

In het artikel lees ik [... Het is op de videobeelden heel mooi te zien dat de vogels totaal niet reageren op de drones, dus het is ook een diervriendelijke methode...]

Niet lang geleden hing er een drone boven een aalscholver die ik goed kon observeren en de vogel bleef wel op de plaats maar hield zeer onrustig het gevaarte boven zich in de gaten. Ik vraag me af of die onrust van vogels op videobeelden echt goed te zien is...
°¨¨°º~.gevleugelde groet.~º°¨¨°

josée van oers

OJGoreng

Ik heb gezien dat dakbroedende scholeksters wel compleet leip worden van die dingen, en ze in de lucht aanvallen. Wellicht gedragen meeuwen in kolonies zich anders vanwege de safety in numbers?
Met vriendelijke groet, Zainal



Rob Koelman

Gaat vermoedelijk om kauwtjes. Anders om roeken, maar de (vage) foto toont geen details die op die soort wijzen.


Ruim tachtig dode kraaien door omwaaien boom Groningen: 'Ze lagen te vechten voor hun leven'

Medewerkers van de dierenambulance troffen vandaag in Groningen 87 dode kraaien aan na het omvallen van een boom door de harde wind. Ze verwachten dat dat getal alleen maar hoger wordt vanwege de verwondingen van de 'stormslachtoffertjes'.

Hele artikel lezen: https://www.ad.nl/binnenland/ruim-tachtig-dode-kraaien-door-omwaaien-boom-groningen-ze-lagen-te-vechten-voor-hun-leven~a212bad7/
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Nog meer stormleed...

(Voor de vogel in kwestie dan; voor de leeuw een extra snack...  B))


Zeldzame zwartsnavelooievaar ontsnapt tijdens storm Eunice uit kooi en wordt opgegeten door leeuw

Storm Eunice heeft ook zijn tol geëist in dierenpark Pairi Daiza in het Belgische Henegouwen. Door een hevige windstoot kwam er een boom op een volière terecht, waardoor een zeldzame zwartsnavelooievaar kon ontsnappen. Het dier kwam even verderop in het gebied van de leeuwen terecht, waar het jammer genoeg aan zijn einde kwam. Dat bevestigt het park aan het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws.

,,Net als de rest van het land zijn we niet gespaard gebleven", vertelt woordvoerder Sven Watthy. ,,Vrijdagavond is een boom op de volière van onze zwartsnavelooievaar terechtgekomen. De vogel verbleef daar alleen. Hij kon ontsnappen en landde zaterdagmorgen in het gebied waar onze leeuwen verblijven. Het jagersinstinct van deze roofdieren is naar boven gekomen en ze hebben de ooievaar gedood en opgegeten."

Hele artikel lezen: https://www.ad.nl/buitenland/zeldzame-zwartsnavelooievaar-ontsnapt-tijdens-storm-eunice-uit-kooi-en-wordt-opgegeten-door-leeuw~ac26b9c9/
Met vriendelijke groet, Rob

kiekertje

Volgens de ene bron (Dagblad van het Noorden) zijn het inderdaad geen kraaitjes maar roeken, en de andere (RTV Noord) meldt dat het vermoedelijk om kauwtjes gaat
Hoe dan ook, het blijft een drama

Merel

De determinatie van de soort terzijde, frappant dat de dieren niet uit de boom konden vliegen tijdens het omwaaien. Of zou het 's nachts zijn gebeurd?
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

jeroen vinke

Dit is 's nachts gebeurd. Als een boom begint te vallen is er natuurlijk een grote kans dat je door een volgende tak geraakt wordt als je je vleugels uit slaat.
Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke

Rob Koelman

Citaat van: Merel op februari 21, 2022, 16:43:33 PMDe determinatie van de soort terzijde, frappant dat de dieren niet uit de boom konden vliegen tijdens het omwaaien. Of zou het 's nachts zijn gebeurd?

Citaat van: jeroen vinke op februari 21, 2022, 19:37:14 PMDit is 's nachts gebeurd. Als een boom begint te vallen is er natuurlijk een grote kans dat je door een volgende tak geraakt wordt als je je vleugels uit slaat.

Volgens het artikel zelf is het 's middags gebeurd: 'Toen de boom omver waaide ... afgelopen middag'
Met vriendelijke groet, Rob

jeroen vinke

#3443
Neee dat klopt niet, het was al donker.
Zie hier een update. Al meer dan 100 dode roeken.
https://www.sikkom.nl/video-slachtveld-onder-omgewaaide-boom-meer-dan-honderd-dode-roeken-geen-kraaien-zorgen-voor-macaber-beeld/
Tevens mogelijke uitleg over waarom ze niet wegvlogen
Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke

Oenanthe

Ga er nooit op voorhand vanuit dat berichten in krant en media volkomen waar zijn. De discussie over welke soort is daar een typisch voorbeeld van: in grote lijnen klopt het bericht wel maar op details zitten er fouten in.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips


hanscvanleeuwen

Deze vond ik erg grappig.

https://www.birdlife.org.au/afo/index.php/afo/article/view/2247

Probeer je als onderzoeker Eksters te voorzien van zenders worden ze "Within hours, most of the other trackers had been removed".

Gr Hans

H.J. Tromp

"Within hours, most of the other trackers had been removed"

Goed zo!
Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

Rien Ondersteijn

Groene groe[n]tjes.Rien.