Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rob Koelman

Citaat van: evertdirks op augustus 12, 2021, 22:07:41 PM
https://www.sikkom.nl/zeehond-nu-opgedoken-in-onlanden-verzoek-om-einzelganger-met-rust-te-laten/

Zeehond in de Onlanden bij Groningen, vreemd gezicht om een zeehond daar te zien.
https://waarneming.nl/observation/222774816/

Evert

Da's inderdaad wel een van de laatste plekken waar je een zeehond zou verwachten. Bizar...
Met vriendelijke groet, Rob

peterv

Citaat van: Rob Koelman op augustus 12, 2021, 22:19:47 PM
Da's inderdaad wel een van de laatste plekken waar je een zeehond zou verwachten. Bizar...
Minder dan 150 jaar geleden was er op die plek nog eb en vloed merkbaar en stond het gebied in open verbinding met de Waddenzee. Het zal toen veel vaker zijn voorgekomen. Op zichzelf is het niet heel erg ongebruikelijk dat zeehonden ver het zoete water opzwemmen. Ik herinner me wel meer waarnemingen uit het noorden van Drenthe in het verleden. En vorig jaar zwom een grijze zeehond nog via het IJsselmeer tot halverwege Meppel en Hoogeveen.
Peter Venema

Rob Koelman

Een zeehond ver in het binnenland is inderdaad niet zo heel vreemd, maar het gaat me hier vooral ook om de 'biotoop', een moeras en plas-dras gebied... Je zou de soort toch meer in en direct nabij  'dieper water' verwachten.
Met vriendelijke groet, Rob

peterv

Citaat van: Rob Koelman op augustus 13, 2021, 23:28:14 PM
Een zeehond ver in het binnenland is inderdaad niet zo heel vreemd, maar het gaat me hier vooral ook om de 'biotoop', een moeras en plas-dras gebied... Je zou de soort toch meer in en direct nabij  'dieper water' verwachten.
Daar loopt een behoorlijk diepe geul, het lijkt ondieper dan het is. Je komt er met een waadpak aan niet droog door.
Peter Venema

ArjenDrost †

En het Leekstermeer is niet heel ver weg, of het Paterswoldse Meer.

Rob Koelman

Citaat van: ArjenDrost op augustus 16, 2021, 11:21:32 AMEn het Leekstermeer is niet heel ver weg, of het Paterswoldse Meer.

Daar zou ik 'm dus eerder verwachten, maar dit exemplaar heeft blijkbaar een voorkeur voor dit deel van het gebied.
Met vriendelijke groet, Rob


Rob Koelman

Zeldzame witflankdolfijn aangespoeld aan Zeeuwse kust

Tussen de dorpen Ellewoutsdijk en Scheldeoord op Zuid-Beveland is vrijdagmiddag een dode dolfijn aangespoeld, laat stichting SOS Dolfijn weten. Het gaat om een zogeheten witflankdolfijn, een soort die niet vaak aan de Nederlandse kust wordt aangetroffen.

De laatste keer dat een witflankdolfijn op de Nederlandse kust aanspoelde was in 2008 bij Castricum (Noord-Holland).

De laatste keer dat de soort bij de Westerschelde aanspoelde was in 1973. Destijds spoelde de dolfijn aan bij Breskens. Volgens de stichting komt het dier wel vaker in de Noordzee voor.

Medewerkers van het Reddingsteam Zeedieren Nederland hebben de dolfijn geborgen. "Dat bleek nog een hele klus omdat het dier in het slik lag", aldus SOS Dolfijn. Het is nog niet bekend waaraan het dier is overleden.

Witflankdolfijnen worden gemiddeld 2,5 meter lang en zijn herkenbaar aan hun zwarte, sikkelvormige rugvin en witte vlekken. Ze leven doorgaans in grote groepen van soms tientallen dieren bij elkaar.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/6152451/zeldzame-witflankdolfijn-aangespoeld-aan-zeeuwse-kust.html

Foto bij het artikel:
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Tientallen dode bruinvissen spoelen aan op Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden spoelden afgelopen dagen tientallen dode bruinvissen aan. Vrijwilligers van de dierenambulance op Ameland hebben er bijna een dagtaak aan om alle meldingen aan te nemen en de dieren van het strand te ruimen, meldt SOS Dolfijn.

De volwassen bruinvissen spoelen sinds donderdag aan op de stranden aan de noordzijde van de eilanden Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Vrijwel alle aangespoelde bruinvissen bevinden zich in staat van ontbinding, blijkt uit meldingen van Staatsbosbeheer Terschelling en Natuurmonumenten Schiermonnikoog.

Er staat al dagen een noordenwind waardoor dode dieren sneller meer naar de kust worden gedreven. Maar een dergelijke aantal gestrande bruinvissen binnen zo'n korte periode noemt SOS Dolfijn "ongekend". Om te achterhalen wat de plotse stijging van strandingen onder bruinvissen veroorzaakt, is uitgebreid onderzoek nodig.

De bruinvis is één van de kleinste walvissoorten en komt veel voor in de Noordzee en in de Waddenzee. De Universiteit Utrecht onderzoekt de aangespoelde bruinvissen.


Bron: https://www.nu.nl/binnenland/6153854/tientallen-dode-bruinvissen-spoelen-aan-op-waddeneilanden.html
Met vriendelijke groet, Rob

Oenanthe

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/grazers-die-struiken-wegvreten-helpen-zo-bosbranden-te-voorkomen~b7e94d21/

Ik hoop dat dit artikel voor iedereen leesbaar is. Een interessant stuk over de rol van grazers in de strijd tegen bosbrand in Trouw vandaag.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

Citaat van: OJGoreng op september 20, 2021, 21:38:22 PMVerdwaalde walrus gezien op zandplaat bij Schiermonnikoog (NOS 20-9)

Ook artikel op website nu.nl:

Voor het eerst in 23 jaar walrus gespot in Nederland bij Schiermonnikoog

Op het strand van Schiermonnikoog is maandag een walrus waargenomen. De laatste keer dat het dier in Nederland is gezien, was in 1998 op Ameland. Zeehondenopvang Ecomare op Texel spreekt dan ook van een "zeer uitzonderlijke" situatie.


Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/dieren/6158117/voor-het-eerst-in-23-jaar-walrus-gespot-in-nederland-bij-schiermonnikoog.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Ook een artikel in de Telegraaf:

Bijzonder: walrus gezien bij Schiermonnikoog

Schiermonnikoog - Het was al weer even geleden, maar maandagmiddag was het toch weer raak: in het waddengebied is een walrus gesignaleerd. Het betreft een vrouwtje en ze werd door onderzoekers van de Wageningen Universiteit waargenomen.

De dwaalgast is mogelijk afkomstig van Spitsbergen, een slordige drieduizend kilometer ten noorden van Nederland en dook maandagmiddag op in de Waddenzee om daarna te zonnebaden op Simonszand, een zandplaat tussen Schiermonnikoog en Rottummerplaat.

Vanaf een onderzoeksschip zagen biologen de walrus van wie ze het welbevinden al weken op de voet volgen. ,,Toen was er wel sprake van opwinding", erkent zeezoogdieronderzoeker Hans Verdaat van de Wageningen Universiteit.

Wie denkt dat een walrus in Europese wateren een anoniem bestaan leidt, heeft het mis. ,,Via de media volgen we deze walrus al een tijdje", zegt Verdaat. ,,Het is een vrouwtjeswalrus die eerder deze zomer opdook in Denemarken. Ze heeft daar een tijdje vertoefd, kwam op bepaalde plaatsen aan land, ging ter water en kwam weer terug."

Toen het arctische beest, dat van oorspong leeft binnen de poolcirkel, een tijdje uit beeld verdween, werd breed aangenomen dat ze terug was gezwommen naar het hoge noorden. Verdaat: ,,Tot ze twee weken terug werd gesignaleerd op het Duitse waddeneiland Baltrum. Daarna deed ze Spiekeroog aan, een Waddeneiland verder naar het westen. Toen dachten we: jammer voor de Nederlanders. Maar de 17e werd ze gemeld op Borkum en dat eiland ligt naast Nederland. Toen gingen bij ons alle alarmbellen af. Dan weet je: een keer goed zwemmen en ze ligt bij ons. En nu is ze dus in Nederland!"


Hele artikel lezen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1551640066/bijzonder-walrus-gezien-bij-schiermonnikoog
Met vriendelijke groet, Rob

H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal


OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

ruut

Op zaterdag 25 en zondag 26 september is het jaarlijkse Egelweekend. Tijdens dit weekend roepen de Egelwerkgroep, de Zoogdiervereniging, de Jaarrond Tuintelling en OERRR iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland.
Geef je melding van de egel in je tuin door op deze website
Door de waarnemingen dit jaar en van voorgaande jaren ontstaat er een beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Geen egel in je tuin? Geef dan het aantal nul door. Ook dit is waardevolle informatie. Wil je een egel doorgeven die je buiten je tuin hebt waargenomen, bijvoorbeeld langs de weg of in een park? Dat kan onder andere via dit meldpunt.
Wil je meer weten over egels? Neem een kijkje op de website van de Egelwerkgroep.
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3963858/waarom-je-nooit-een-eikhaas-voorbij-ziet-rennen-stuifmail-geeft-antwoord

Bart van Hoogstraten

Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

Rob Koelman

Wilde zwijnen op Veluwe wacht hongerdood door eikeltekort

De kans is groot dat veel wilde zwijnen op de Veluwe de komende winter de hongerdood sterven. Door het koude voorjaar en de natte zomer vallen er deze herfst minder eikels en beukennootjes van de bomen. Tegelijkertijd is het aantal zwijnen in de afgelopen jaren flink toegenomen.

Dat meldt de Vereniging Wildbeheer Veluwe in een bericht op Nature Today.

De zwijnen hadden de afgelopen acht jaar 's winters voedsel in overvloed. Maar naar verwachting valt er dit jaar maar zo'n 1,6 miljoen kilo eikels en beukennootjes van de bomen. Dat komt onder meer doordat 60 procent van de beuken op de Veluwe niet in bloei heeft gestaan. In 2012 was er voor het laatst zo weinig voedsel voor de zwijnen.

Doordat er in de afgelopen acht jaar voedsel in overvloed was, hebben de dieren zich naar hartenlust voortgeplant. Hierdoor is het aantal zwijnen op de Veluwe nu aanzienlijk groter dan gebruikelijk. Doordat er niet genoeg beukennootjes en eikels zijn, zullen alleen de sterkste dieren het overleven.

Het is de verwachting dat de situatie verder verslechtert als er een zware, koude winter aanbreekt.

De Vereniging Wildbeheer Veluwe voegt hier wel aan toe dat een reductie van het aantal zwijnen op de Veluwe vanuit ecologisch perspectief niet per se slecht is. Het grote aantal zwijnen heeft een flinke impact op bepaalde planten- en diersoorten op de Veluwe. De dieren ploegen namelijk op grote schaal de bosbodems om.


Bron: https://www.nu.nl/binnenland/6160632/wilde-zwijnen-op-veluwe-wacht-hongerdood-door-eikeltekort.html
Met vriendelijke groet, Rob


Rob Koelman

Citaat van: caliprobola op oktober 06, 2021, 16:22:23 PMGoed nieuws voor die wolf op de veluwe, denk ik dan zo  ;D

Er wordt alleen nog getwijfeld of wolven wel geïnteresseerd zijn in graatmagere wilde varkens.

We gaan het zien!   :blink:
Met vriendelijke groet, Rob

jeroen vinke

Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke

Rien Ondersteijn

Overbevolking ven de bever....door de mens gecreëerd .
Groene groe[n]tjes.Rien.

peterv

Citaat van: Rien Ondersteijn op oktober 08, 2021, 22:45:39 PM
Overbevolking ven de bever....door de mens gecreëerd .
Huh? Overbevolking? Dat lijkt me bij vrij levende wilde dieren per definitie uitgesloten. Populaties storten altijd in als de draagkracht van hun leefomgeving wordt overschreden. Daarnaast is de Gronings-Drentse beverpopulatie op dit moment nog zo klein en geisoleerd van de rest van de Nederlandse bevers dat die deelpopulatie zelfstandig nog niet eens in een gunstige staat van instandhouding verkeert.
Peter Venema

Oenanthe

Het woord overbevolking komt in het artikel niet voor. Dat maakt Rien ervan en de oorzaak die hij daarvoor noemt ook.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Rob Koelman

Begin oktober bij Stroe gevonden wolf blijkt doodgeschoten

De dode wolf die op 1 oktober is gevonden bij Stroe is doodgeschoten. Dat meldt de provincie Gelderland woensdagmiddag. Het doodschieten van de wolf is strafbaar, aangezien het om een beschermde diersoort gaat.

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar het doodschieten van de wolf. De provincie Gelderland geeft om die reden ook niet veel informatie vrij over de gevonden wolf.

Het roofdier werd begin oktober in Stroe (op de Veluwe, tussen Amersfoort en Apeldoorn) gevonden. In eerste instantie werd gedacht dat de wolf was aangereden, maar uit onderzoek blijkt nu dus dat het dier is doodgeschoten.

De mannetjeswolf kwam eind 2020 vanuit Duitsland via Overijssel en het noordelijke deel van de Veluwe naar Nederland. Daar vormde het dier in eerste instantie een paar met een vrouwelijke wolf, die de Zuid-Veluwe al eerder als leefgebied had uitgekozen.

De vrouwtjeswolf kwam eerder dit jaar om het leven door een aanrijding. Volgens Natuurmonumenten, dat het gebied waar de wolven leefden beheert, was de wolvin verstoord door mensen. Sinds de dood van het vrouwtje leefde het mannetje alleen in het natuurgebied.


Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/binnenland/6162191/begin-oktober-bij-stroe-gevonden-wolf-blijkt-doodgeschoten.html
Met vriendelijke groet, Rob

jva

Citaat van: Rob Koelman op oktober 13, 2021, 17:42:54 PM
Begin oktober bij Stroe gevonden wolf blijkt doodgeschoten

De dode wolf die op 1 oktober is gevonden bij Stroe is doodgeschoten. Dat meldt de provincie Gelderland woensdagmiddag. Het doodschieten van de wolf is strafbaar, aangezien het om een beschermde diersoort gaat.

Hoorde het zojuist. Zieke geest die dit op zijn geweten heeft. Hopelijk levert strafrechtelijk onderzoek wat op, dit mag niet onbestraft blijven en daarmee precedenten scheppen. Tegelijkertijd hebben ze er in de ons omringende landen ook al de nodige ervaring mee, geheel onverwacht is het dus niet.
Jelle

OlivierO

Citaat van: jva op oktober 13, 2021, 21:15:34 PM
Citaat van: Rob Koelman op oktober 13, 2021, 17:42:54 PM
Begin oktober bij Stroe gevonden wolf blijkt doodgeschoten

De dode wolf die op 1 oktober is gevonden bij Stroe is doodgeschoten. Dat meldt de provincie Gelderland woensdagmiddag. Het doodschieten van de wolf is strafbaar, aangezien het om een beschermde diersoort gaat.

Hoorde het zojuist. Zieke geest die dit op zijn geweten heeft. Hopelijk levert strafrechtelijk onderzoek wat op, dit mag niet onbestraft blijven en daarmee precedenten scheppen. Tegelijkertijd hebben ze er in de ons omringende landen ook al de nodige ervaring mee, geheel onverwacht is het dus niet.

Zoals in België. In de omgeving van "het wolvengebied" zijn er vergiftigde vleesballen gelegd. Een kuddebeschermingshond is eraan gestorven ...
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Rob Koelman

Voor het eerst sinds 2013 tuimelaar waargenomen in Oosterschelde

Beelden van een tuimelaar in de Oosterschelde zijn zondag opgedoken. Volgens SOSDolfijn is het zeer zeldzaam dat die dolfijnsoort in het gebied zwemt. De laatste waarneming was in 2013.

Daarvoor zag iemand een keer in 2007 een tuimelaar. Dit keer zwom de dolfijn ter hoogte van Schelphoek in de Oosterschelde.

In dat water zwemmen wel veel bruinvissen, een kleinere tandwalvissoort. Tuimelaars kunnen doorgaans niet overleven in de Oosterschelde omdat er niet het juiste voedsel te vinden is. Bovendien is er niet voldoende voedsel voor het dier.

SOSDolfijn hoopt het dier tijdig te redden en vraagt iedereen die de tuimelaar ziet zwemmen om dit te melden via het Twitterkanaal @waarneming of telefoonnummer 06-46656601. Verschillende instanties zijn betrokken bij de zoektocht naar de tuimelaar.

Bij de vorige twee keren dat een tuimelaar in de Oosterschelde zwom, werd het dier later dood aangetroffen. Om terug te keren in de veilige Noordzee moet de tuimelaar weer terug door de kering zwemmen.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/6162815/voor-het-eerst-sinds-2013-tuimelaar-waargenomen-in-oosterschelde.html
Met vriendelijke groet, Rob