Goede boeken over planten

Gestart door markmeijrink, februari 20, 2009, 14:14:51 PM

Vorige topic - Volgende topic

Margreet Kwh

Rutger, hoe staat het met de bruikbaarheid van de laatste Heimans, Heinsius en Thijsse-Flora?
Ik bedoel Heimans, Heinsius en Thijsse's Geïllustreerde Flora van Nederland, België en Luxemburg en aangrenzend Duitsland en Frankrijk, door Dr. J.Mennema, de 23e druk, uitgegeven door Versluys BV in Baarn in 1994.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

RutgerB

#61
Citaat van: MarKoHu op april 23, 2012, 12:02:36 PM
Rutger, hoe staat het met de bruikbaarheid van de laatste Heimans, Heinsius en Thijsse-Flora?
Ik bedoel Heimans, Heinsius en Thijsse's Geïllustreerde Flora van Nederland, België en Luxemburg en aangrenzend Duitsland en Frankrijk, door Dr. J.Mennema, de 23e druk, uitgegeven door Versluys BV in Baarn in 1994.

Ik heb daar het volgende een keer over geschreven;

CiteerGeillustreerde Flora van Nederland
Heimans E., Heinsius en Thijsse, bewerkt door J.Mennema, 1993. ISBN 9024918030

De nieuwste druk (23e, 1993) is heel erg anders in keuze van de behandelde soorten dan de eerdere drukken. Het roer is omgegooid en de meerwaarde die het boek had in de eerdere drukken door zijn vele behandelde tuinplanten is weg. Voor sommigen misschien een opluchting. Of de ommezwaai terecht was blijkt misschien uit de verkoopcijfers en de snelheid waarmee een nieuwe druk zal verschijnen. Het gebied dat de flora in deze druk bestrijkt is uitgebreid naar België en Luxemburg en zelfs aangrenzend Duitsland en Frankrijk. Daarmee zijn weer een flink aantal 'inheemse' planten toegevoegd en is de flora een flink eind over de landsgrenzen nog goed bruikbaar. Druk 22 (1983) bevat nog wel 'verbouwde gewassen en een groot aantal sierplanten' iets waar de hoofdbewerker van toen, J. Heimans, pal voor stond. De sleutels in de Geillustreerde Flora van Nederland zijn makkelijker toegankelijk dan de Heukels, maar er is duidelijk ook bij de laatste Heukels verbetering in gekomen. De pentekeningetjes ogen wat rommelig door de vele stijlen, maar ze blijven verhelderend werken. Werd in eerdere drukken elke centimeter papier nog gebruikt om er een tekeningetje in te plaatsen, nu is het net of er heel hard in is gewist. Kennelijk was er geen geld of tijd voor andere (grotere) tekeningen.

aanvulling; Oudere drukken zijn zeker aan te bevelen en ze worden ook veel tweedehands aangeboden. Mijn favoriet is de 21e druk uit 1965 en die zijn vaak voor kleine prijsjes te koop op sites met 2e-hands spullen/boeken.

Margreet Kwh

Dank je wel voor je uitvoerige antwoord, Rutger :duim:
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

RutgerB

Sinds kort verschijnt Dumortiera (wat dat is? zie de quote hieronder) niet meer in papieren formaat en kun je je gratis abonneren op de digitale versie. Je kunt je dan hier inschrijven; http://www.br.fgov.be/PUBLIC/GENERAL/GENERALNL/publicationsplanten_dumortieranl.php . Dan krijg je een mailtje als er een nieuw nummer is. Je kunt je ook niet inschrijven en de site af en toe raadplegen.

Dit is de link naar het laatste nummer (PDF); http://www.br.fgov.be/DUMORTIERA/DUM_101/Dum_101.pdf

CiteerHet botanische tijdschrift DUMORTIERA publiceert bijdragen – in het Nederlands, Frans of Engels – over de flora en vegetatie van België en de aangrenzende gebieden: vaatplanten, mossen, korstmossen, algen, paddenstoelen. De thema's die aan bod komen omvatten de evolutie van de inheemse en niet-inheemse flora, revisies van moeilijke of miskende groepen, sleutels als aanvulling bij de FLORA VAN BELGIË, resultaten van inventarisaties, korte mededelingen, enz. Elk manuscript wordt voor publicatie door referenten gelezen.

marcel123

Beste Dumortiera abonnee,

Vandaag is Dumortiera 103 online geplaatst. U kunt de inhoud ervan (en van de nummers 91 tot 102) raadplegen via de Dumortiera website: http://www.br.fgov.be/PUBLIC/GENERAL/GENERALNL/publicationsplanten_dumortieranl.php
De auteurs die in Dumortiera wensen te publiceren wil ik er ook graag op wijzen dat de auteursrichtlijnen voortaan als pdf beschikbaar zijn op de website.

Met vriendelijke groeten, namens de redactie,
Ivan Hoste, redacteur.

WimV

Ja, met Cotoneasters........Jippie!!

Groetjes,
Wim

HPM

Citaat van: WimV op oktober 24, 2013, 16:27:31 PM
Ja, met Cotoneasters........Jippie!!

Groetjes,
Wim

In hoeverre wijkt dat af van wat er in 'Alien Plants of Belgium' staat?
http://alienplantsbelgium.be/content/towards-account-cotoneaster-rosaceae-belgium
Herman van der Meer

dirder

Citaat van: HPM op oktober 26, 2013, 19:58:19 PM
Citaat van: WimV op oktober 24, 2013, 16:27:31 PM
Ja, met Cotoneasters........Jippie!!

Groetjes,
Wim

In hoeverre wijkt dat af van wat er in 'Alien Plants of Belgium' staat?
http://alienplantsbelgium.be/content/towards-account-cotoneaster-rosaceae-belgium


Niet al te veel, in de sleutel wordt de reeks vermeld waarin deze of gene soort hoort (ik veronderstel conform met de monografie van Fryer & Hylmö) indien er meerdere soorten uit de reeks bekend zijn en blijkbaar kan je tot op reeksniveau sleutelen. Groeten, Dirk Derdeyn. 
Groeten, Dirk Derdeyn.

Oscar

Laat ik 's het perspectief van een hobbyist proberen weer te geven. Mijn biologiestudie ligt ver achter me en destijds lag mijn focus allesbehalve op plantjes, dus ik beschouw mezelf op dit gebied als "iets meer dan een leek die de belangrijkste soorten kent en bij sommige families een beetje de diepte in gaat". Het beoordelen van boeken en sleutels op basis van specialistische kennis kan ik, en zal ik, niet doen.

Heukels: ik heb een haat/liefde verhouding met dat boek. Het is een standaardwerk, volledig, actueel, voorzien van prachtige detail-illustraties, licht en handzaam. Tijdens mijn studie heb ik ermee moeten leren werken, desondanks vind ik het nog steeds een lastig te gebruiken boek. En wat te denken van een criterium als "plant is moeilijk uit de grond te trekken" versus "makkelijk uit de grond te trekken"...? Ik gebruik Heukels zelf vooral voor verificatie achteraf: is dit inderdaad de plant die ik denk dat het is? Ondanks de nadelen kun je eigenlijk niet om Heukels heen. Ik leer er veel van.

Collins Flower Guide Britain/Ireland door Streeter, Hart-Davies, Hardcastle, Cole, Harper, ISBN 978-0-00-718389-0. Dit boek heb ik vorig jaar gekocht tijdens een vakantie in Engeland. Als de Engelse taal geen probleem is, dan is dit een prachtig boek. Bijna alles wat in Nederland groeit staat erin beschreven, incl. varens, wolfsklauwen, grassen, russen en cypergrassen. Alleen lokale dingen zoals Haarlems klokkenspel staan er niet in. Met fraaie kleurenillustraties die zowel een overzicht van de plant tonen als relevante details. Alle soorten worden volledig uitgesleuteld met toegankelijke, goed bruikbare sleutels. Inclusief een goede verklarende woordenlijst. Ik merk dat ik dit boek steeds meer ga gebruiken en vind het een prima alternatief voor Heukels.
Nadeel: gebruikt nog niet de herziene familie-indeling, dus bijv. salomonszegel staat bij de leliefamilie. Gedrukt op dik, fraai, glanzend papier en dus loodzwaar. Zachte en kwetsbare kaft.

Tirion nieuwe plantengids voor onderweg door Schauer & Caspari, ISBN 978-90-5210-671-7. Deze gids zie je nu op veel plekken te koop liggen. Bevat 1150 soorten en is grensoverschrijdend, dus meer een soort basisgids voor Europa met veel voorkomende soorten. Inclusief grasachtigen, bomen en struiken maar zonder varens en wolfsklauwen. De nieuwe familie-indeling wordt nog niet gebruikt. Eigenlijk heb ik dit boek maar om 1 reden gekocht: de werkelijk schitterende tekeningen. Dat zijn kunstwerkjes op zich en je blijft er naar kijken. Voor identificatie gebruik ik het niet: teveel storende afkortingen in de beschrijvingen, teveel ontbrekende soorten.

Tirion nieuwe plantengids door Stichmann en Stichmann-Marny, ISBN 90-5210-385-2. Dit is een al wat ouder boek dat is gebaseerd op foto's, dus geen tekeningen. "Slechts" 900 soorten, dus verre van compleet. Ook bieden de foto's vaak onvoldoende houvast voor een zekere determinatie, omdat er geen details te zien zijn. Ik vind dit boek interessant omdat er bij iedere soort achtergrondinformatie wordt gegeven, variërend van waar de naam vandaan komt, tot medicinale toepassingen tot eetbaarheid en ecologische weetjes. Ook mossen, wieren, paddestoelen en grasachtigen komen erin voor. Voor identificatie gebruik ik het niet, maar ik lees er veel in en heb er veel van geleerd.

Bloemengids door Fitter, Fitter en Blamey, ISBN 90-70099-40-3. Dit boek is al vaker genoemd in deze discussie. Ik heb zelf 2 exemplaren van de door Natuurmonumenten uitgegeven versie. Eentje gaat altijd mee naar buiten en staat vol met aantekeningen en krabbels, de andere is reserve. Voor beginnende en enigszins gevorderde hobbyisten, een groep waar ik mezelf ook toe reken, vind ik dit een ideaal boekje. De soorten staan gerangschikt per familie (op basis van de "oude"  familie-indeling) en worden kernachtig maar goed beschreven, zonder storende afkortingen. Aan het begin is een sleutel opgenomen op basis van bloemkleur en -morfologie. Hoewel verre van exact biedt deze sleutel een snelle en intuïtieve mogelijkheid tot identificatie. Qua volledigheid zijn er keuzes gemaakt: geen grasachtigen, geen wolfsklauwen, geen varens. Maar wat er wél in staat is redelijk compleet en prima bruikbaar voor Noorwegen, Zweden, Denemarken, Groot Britannië, de Benelux, het voormalige west-Duitsland en noord- en midden-Frankrijk. Ik ga eigenlijk nooit van huis zonder dit boekje, al zegt dat misschien meer over mij dan over het boek :blink: .

Verder ben ik jaren bezig geweest om gebruikte exemplaren van de 5 delen van de Nederlandse Oecologische Flora te vinden, wat uiteindelijk gelukt is. Als naslagwerk van onschatbare waarde en schitterend geïllustreerd. Koesteren.

Met groet,
Oscar

dirder

Groeten, Dirk Derdeyn.


Hinko

ik ben nog op zoek naar "hybrid flora of the British Isles". maar deze lijkt niet meer op voorraad. iemand een suggestie waar ik 'em nog kan bestellen? Zijn er misschien meer personen die 'em willen bestellen zodat we evt samen kunnen doen?
mvgr, Hinko



ransong

Ik ben al lang op zoek naar het boek "Bergflora van Europa" ISBN 9789052108285 Blamey  384 blz, 2010.
Wat zou ik blij zijn als ik ergens een exemplaar zou kunnen kopen,
Kan iemand me hiermee helpen ? bedankt   geert.ranson@telenet.be

RutgerB

#75
Citaat van: ransong op maart 03, 2019, 15:55:49 PM
Ik ben al lang op zoek naar het boek "Bergflora van Europa" ISBN 9789052108285 Blamey  384 blz, 2010.
Wat zou ik blij zijn als ik ergens een exemplaar zou kunnen kopen,
Kan iemand me hiermee helpen ? bedankt   geert.ranson@telenet.be
In het Engels zou dat wel moeten lukken. Alpine Flowers. https://www.abebooks.co.uk/book-search/title/alpine-flowers/author/blamey/

In het Nederlands kennelijk nu niet te vinden, ook niet 2e hands.  Regelmatig blijven zoeken is aan te bevelen.

Nu ik toch iets schrijf. Vrijdag was in  Maastricht de presentatie van de nieuwste boeken van C.A.J. Kreutz: Orchideeën van de Benelux.

Twee delen en samen 7,2 kg.

Korte preview(van de florondag): https://www.floron.nl/Portals/1/Plaatjes/FLORON-dag%202018/Corinna%20en%20Karel%20Kreutz%20-%20Orchideeen%20van%20de%20Benelux.pdf

Hoe te bestellen? Mogelijk bij Karel zelf. Zie ook https://www.floron.nl/Portals/1/Programma%20Orchideee%CC%88nboek%20Benelux%208%20maart%202019.pdf?ver=2019-02-19-120115-503

Tot 31 maart goedkoper?

Mijn review:

CiteerLaat ik ermee beginnen dat het fijne bladerboeken zijn. En nu al iconische werken. Leni Duistermaat kondigde ook een verwijzing naar paginanummers van het boek in de nieuwste Heukels' aan (nu al voor Gorteria, Natuurhistorisch Maandblad, Oecologische Flora, Stadsplanten). Zorg bij het doorbladeren wel voor een vaste ondergrond, zoals een eettafel, want de boeken zijn zelfs voor op schoot nogal zwaar. 3,6 kg per deel. Ik denk dat tweederde, misschien wel driekwart van de twee boeken bestaat uit grote plantenfoto's. Die staan bij de zeer uitgebreide taxabesprekingen. Ik schrijf expres niet 'soortbesprekingen' want elke variatie en ondersoort met enig bestaansrecht is apart besproken. Er is ruime aandacht voor de verspreiding van de taxa per land (Nederland, België (vaak opgedeeld in Vlaanderen en Wallonië) en Luxemburg). Ook de uitheemse taxa zijn opgenomen en dat bevalt mij zeer.  Er staat per taxon , tenzij slechts 1 of enkele waarnemingen, een paginagrote verspreidingskaart in het boek. Mij iets te groot. Op de kaart staan ook geen rivieren, steden, grotere wateren afgebeeld, dus de verspreidingskaart geeft eigenlijk meer 'staat daar ergens' weer. Dat kan op een kwart pagina ook. Wat mij ook opviel was het grote lettertype. Ik heb ook al een leesgedeelte in mijn bril, dus mij hoor je niet klagen, maar er is duidelijk op meerdere manieren voor luxe gekozen.

Het meest blijkt dit natuurlijk uit de vele, zeg maar gewoon waanzinnig vele stuk voor stuk mooie foto's.  Soms subliem, maar soms toch ook iets minder. Maar de standaard is hoog, geen discussie daarover. Bij de foto's had ik graag iets meer bijschrift gelezen dan alleen land, plaats en datum. Vaak blijkt uit de tekst wel waarom die foto er bij staat, maar vaak ook niet. De vaak dubbele pagina's met alle dezelfde soort en dat tot 24 uitsnijdingen zijn natuurlijk prachtig en tonen veelal ook kleine verschillen (de variatie), maar het was toch echt wel handig om te weten welke verschillen er dan getoond worden. Soms weet ik het echt niet. Maar het zijn imposante collages, dat zeker.

De index achterin vind ik wat summier. Ik had namelijk graag de kennelijk 50 hybriden die ook in het boek zouden staan willen opzoeken / nazoeken, maar die staan niet in de index vermeld. Waar wel? Op pag. 17 lees ik dat ze bij de soorten staan vermeld of alfabetische volgorde bij de eerste oudersoort. Dit vereist voorkennis en het bevreemdt me dat hier ergens op de 1300 pagina's niet een overzichtje van is gemaakt. Wel gemakkelijk (ook in de index) zijn de vele variaties / ondersoorten te vinden en ze worden, zie eerder, ook apart besproken. De Nederlandse namen voor al deze taxa komen mij wat vreemd over. Dat de nominaatvorm van Ophrys apifera, de var. apifera dus, gewoonweg Bijenorchis zou heten is volgens mij ook een denkfout. Dat is de Nederlandse naam voor Ophrys apifera (als we geen variaties (kunnen) onderscheiden) en laten we dat graag zo houden. Zo heb ik ook weinig met Trolls' bijenorchis als Nederlandse naam (en zo nog een 30-tal voorbeelden) en ik zie het nut er ook niet zo van in. Zonder deze wat gekunstelde namen had ik het ook gelezen. Je kunt  overigens ook het hele onderscheid van ondersoorten en vooral variaties eventueel ter discussie stelllen, maar dat Kreutz de moeite neemt het wel te doen valt in het kader van dit boek (of noem het onderzoek) zeker te prijzen. Als je er iets mee wilt is het tot in de puntjes uitgezocht.

Jan Essink

Hoe te bestellen? Mogelijk bij Karel zelf. Zie ook https://www.floron.nl/Portals/1/Programma%20Orchideee%CC%88nboek%20Benelux%208%20maart%202019.pdf?ver=2019-02-19-120115-503.

moet je wel snel zijn want het vertrekt a.s. vrijdag voor 2 weken naar Israël

groet,
Jan Essink
met vriendelijke orchideeën groet,

Jan Essink

frkvh

Kent er iemand een goede (basis) veldgids over schermbloemen? Heb al gezocht, maar nog niets gevonden.
When seeking truth the answer is the road
When seeking wisdom the journey is your home
-- Sam Herring


TeunSpaans

Iemand een goede suggestie voor Burkina Faso?

marcel234

#80
Citaat van: Rutger Barendse op maart 10, 2019, 11:58:35 AM

Nu ik toch iets schrijf. Vrijdag was in  Maastricht de presentatie van de nieuwste boeken van C.A.J. Kreutz: Orchideeën van de Benelux.

Twee delen en samen 7,2 kg.

Korte preview(van de florondag): https://www.floron.nl/Portals/1/Plaatjes/FLORON-dag%202018/Corinna%20en%20Karel%20Kreutz%20-%20Orchideeen%20van%20de%20Benelux.pdf

Hoe te bestellen? Mogelijk bij Karel zelf. Zie ook https://www.floron.nl/Portals/1/Programma%20Orchideee%CC%88nboek%20Benelux%208%20maart%202019.pdf?ver=2019-02-19-120115-503

Tot 31 maart goedkoper?

Mijn review:

CiteerLaat ik ermee beginnen dat het fijne bladerboeken zijn. En nu al iconische werken. Leni Duistermaat kondigde ook een verwijzing naar paginanummers van het boek in de nieuwste Heukels' aan (nu al voor Gorteria, Natuurhistorisch Maandblad, Oecologische Flora, Stadsplanten). Zorg bij het doorbladeren wel voor een vaste ondergrond, zoals een eettafel, want de boeken zijn zelfs voor op schoot nogal zwaar. 3,6 kg per deel. Ik denk dat tweederde, misschien wel driekwart van de twee boeken bestaat uit grote plantenfoto's. Die staan bij de zeer uitgebreide taxabesprekingen. Ik schrijf expres niet 'soortbesprekingen' want elke variatie en ondersoort met enig bestaansrecht is apart besproken. Er is ruime aandacht voor de verspreiding van de taxa per land (Nederland, België (vaak opgedeeld in Vlaanderen en Wallonië) en Luxemburg). Ook de uitheemse taxa zijn opgenomen en dat bevalt mij zeer.  Er staat per taxon , tenzij slechts 1 of enkele waarnemingen, een paginagrote verspreidingskaart in het boek. Mij iets te groot. Op de kaart staan ook geen rivieren, steden, grotere wateren afgebeeld, dus de verspreidingskaart geeft eigenlijk meer 'staat daar ergens' weer. Dat kan op een kwart pagina ook. Wat mij ook opviel was het grote lettertype. Ik heb ook al een leesgedeelte in mijn bril, dus mij hoor je niet klagen, maar er is duidelijk op meerdere manieren voor luxe gekozen.

Het meest blijkt dit natuurlijk uit de vele, zeg maar gewoon waanzinnig vele stuk voor stuk mooie foto's.  Soms subliem, maar soms toch ook iets minder. Maar de standaard is hoog, geen discussie daarover. Bij de foto's had ik graag iets meer bijschrift gelezen dan alleen land, plaats en datum. Vaak blijkt uit de tekst wel waarom die foto er bij staat, maar vaak ook niet. De vaak dubbele pagina's met alle dezelfde soort en dat tot 24 uitsnijdingen zijn natuurlijk prachtig en tonen veelal ook kleine verschillen (de variatie), maar het was toch echt wel handig om te weten welke verschillen er dan getoond worden. Soms weet ik het echt niet. Maar het zijn imposante collages, dat zeker.

De index achterin vind ik wat summier. Ik had namelijk graag de kennelijk 50 hybriden die ook in het boek zouden staan willen opzoeken / nazoeken, maar die staan niet in de index vermeld. Waar wel? Op pag. 17 lees ik dat ze bij de soorten staan vermeld of alfabetische volgorde bij de eerste oudersoort. Dit vereist voorkennis en het bevreemdt me dat hier ergens op de 1300 pagina's niet een overzichtje van is gemaakt. Wel gemakkelijk (ook in de index) zijn de vele variaties / ondersoorten te vinden en ze worden, zie eerder, ook apart besproken. De Nederlandse namen voor al deze taxa komen mij wat vreemd over. Dat de nominaatvorm van Ophrys apifera, de var. apifera dus, gewoonweg Bijenorchis zou heten is volgens mij ook een denkfout. Dat is de Nederlandse naam voor Ophrys apifera (als we geen variaties (kunnen) onderscheiden) en laten we dat graag zo houden. Zo heb ik ook weinig met Trolls' bijenorchis als Nederlandse naam (en zo nog een 30-tal voorbeelden) en ik zie het nut er ook niet zo van in. Zonder deze wat gekunstelde namen had ik het ook gelezen. Je kunt  overigens ook het hele onderscheid van ondersoorten en vooral variaties eventueel ter discussie stelllen, maar dat Kreutz de moeite neemt het wel te doen valt in het kader van dit boek (of noem het onderzoek) zeker te prijzen. Als je er iets mee wilt is het tot in de puntjes uitgezocht.
Feestdagenactie: Orchideeën van de Benelux
De kerstvakantie is nog nooit zo leuk geweest met de 1.300 (!) pagina's dikke tweeluik van orchideeëndeskundige Karel Kreutz. De Orchideeën van de Benelux is compleet met uitgebreide beschrijvingen en verspreidingskaarten en ruim voorzien van fraaie foto's en aquarellen. Speciaal voor de feestdagen kan je jezelf of een ander verblijden met deze twee boeken voor €59 ( EXCLUSIEF verzending). Verzendkosten zijn 9,50, totaal 68,50.
Bestellen kan via c.kreutz@naturalis.nl.

Het mailadres werkt overigens niet.

Wouter van der Ham

Citaat van: marcel234 op november 26, 2020, 12:23:09 PM
Citaat van: Rutger Barendse op maart 10, 2019, 11:58:35 AM

Nu ik toch iets schrijf. Vrijdag was in  Maastricht de presentatie van de nieuwste boeken van C.A.J. Kreutz: Orchideeën van de Benelux.

Twee delen en samen 7,2 kg.

Korte preview(van de florondag): https://www.floron.nl/Portals/1/Plaatjes/FLORON-dag%202018/Corinna%20en%20Karel%20Kreutz%20-%20Orchideeen%20van%20de%20Benelux.pdf

Hoe te bestellen? Mogelijk bij Karel zelf. Zie ook https://www.floron.nl/Portals/1/Programma%20Orchideee%CC%88nboek%20Benelux%208%20maart%202019.pdf?ver=2019-02-19-120115-503

Tot 31 maart goedkoper?

Mijn review:

CiteerLaat ik ermee beginnen dat het fijne bladerboeken zijn. En nu al iconische werken. Leni Duistermaat kondigde ook een verwijzing naar paginanummers van het boek in de nieuwste Heukels' aan (nu al voor Gorteria, Natuurhistorisch Maandblad, Oecologische Flora, Stadsplanten). Zorg bij het doorbladeren wel voor een vaste ondergrond, zoals een eettafel, want de boeken zijn zelfs voor op schoot nogal zwaar. 3,6 kg per deel. Ik denk dat tweederde, misschien wel driekwart van de twee boeken bestaat uit grote plantenfoto's. Die staan bij de zeer uitgebreide taxabesprekingen. Ik schrijf expres niet 'soortbesprekingen' want elke variatie en ondersoort met enig bestaansrecht is apart besproken. Er is ruime aandacht voor de verspreiding van de taxa per land (Nederland, België (vaak opgedeeld in Vlaanderen en Wallonië) en Luxemburg). Ook de uitheemse taxa zijn opgenomen en dat bevalt mij zeer.  Er staat per taxon , tenzij slechts 1 of enkele waarnemingen, een paginagrote verspreidingskaart in het boek. Mij iets te groot. Op de kaart staan ook geen rivieren, steden, grotere wateren afgebeeld, dus de verspreidingskaart geeft eigenlijk meer 'staat daar ergens' weer. Dat kan op een kwart pagina ook. Wat mij ook opviel was het grote lettertype. Ik heb ook al een leesgedeelte in mijn bril, dus mij hoor je niet klagen, maar er is duidelijk op meerdere manieren voor luxe gekozen.

Het meest blijkt dit natuurlijk uit de vele, zeg maar gewoon waanzinnig vele stuk voor stuk mooie foto's.  Soms subliem, maar soms toch ook iets minder. Maar de standaard is hoog, geen discussie daarover. Bij de foto's had ik graag iets meer bijschrift gelezen dan alleen land, plaats en datum. Vaak blijkt uit de tekst wel waarom die foto er bij staat, maar vaak ook niet. De vaak dubbele pagina's met alle dezelfde soort en dat tot 24 uitsnijdingen zijn natuurlijk prachtig en tonen veelal ook kleine verschillen (de variatie), maar het was toch echt wel handig om te weten welke verschillen er dan getoond worden. Soms weet ik het echt niet. Maar het zijn imposante collages, dat zeker.

De index achterin vind ik wat summier. Ik had namelijk graag de kennelijk 50 hybriden die ook in het boek zouden staan willen opzoeken / nazoeken, maar die staan niet in de index vermeld. Waar wel? Op pag. 17 lees ik dat ze bij de soorten staan vermeld of alfabetische volgorde bij de eerste oudersoort. Dit vereist voorkennis en het bevreemdt me dat hier ergens op de 1300 pagina's niet een overzichtje van is gemaakt. Wel gemakkelijk (ook in de index) zijn de vele variaties / ondersoorten te vinden en ze worden, zie eerder, ook apart besproken. De Nederlandse namen voor al deze taxa komen mij wat vreemd over. Dat de nominaatvorm van Ophrys apifera, de var. apifera dus, gewoonweg Bijenorchis zou heten is volgens mij ook een denkfout. Dat is de Nederlandse naam voor Ophrys apifera (als we geen variaties (kunnen) onderscheiden) en laten we dat graag zo houden. Zo heb ik ook weinig met Trolls' bijenorchis als Nederlandse naam (en zo nog een 30-tal voorbeelden) en ik zie het nut er ook niet zo van in. Zonder deze wat gekunstelde namen had ik het ook gelezen. Je kunt  overigens ook het hele onderscheid van ondersoorten en vooral variaties eventueel ter discussie stelllen, maar dat Kreutz de moeite neemt het wel te doen valt in het kader van dit boek (of noem het onderzoek) zeker te prijzen. Als je er iets mee wilt is het tot in de puntjes uitgezocht.
Feestdagenactie: Orchideeën van de Benelux
De kerstvakantie is nog nooit zo leuk geweest met de 1.300 (!) pagina's dikke tweeluik van orchideeëndeskundige Karel Kreutz. De Orchideeën van de Benelux is compleet met uitgebreide beschrijvingen en verspreidingskaarten en ruim voorzien van fraaie foto's en aquarellen. Speciaal voor de feestdagen kan je jezelf of een ander verblijden met deze twee boeken voor €59 ( EXCLUSIEF verzending). Bestellen kan via c.kreutz@naturalis.nl.

Het mailadres werkt overigens niet.
Marcel, kan het via een andere weg?
Ik zie nu een ander emailadres : karel.kreutz@naturalis.nl
Wouter van der Ham

Tussen de 11 en 25 jaar? www.JNM.nl

peterv

https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1365-2745.13541

Weliswaar geen boek maar een uitgebreid en lezenswaardig artikel over Crataegus laevigata (Tweestijlige meidoorn).
Peter Venema

RutgerB

Van Carex Europaea 1, geschreven door Jacob Koopman verschijnt binnenkort een nieuwe druk. Voorinschrijf mogelijk, zie bijlage


Liz Main

Hopelijk ben ik op de juiste plek om ook even met een vraag binnen te vallen. :blink:


Zijn er goede informatieve boeken en/of gidsen bekend die zich heel specifiek richten op de flora in laagveengebieden? En misschien nog wel specifieker het laagveen in het noorden van NL?

En dan het liefste ook voor de beginnende plantenliefhebber een beetje te begrijpen, hoewel het ook geen kindertaal hoeft te zijn. Ik heb standaard een aantal oude gidsjes met foto's uit de tweedehandswinkel bij me, en daarnaast zijn deze recent aangevuld met de Heukel's Flora van Nederland, waar ik vaak achteraf doorheen pluis omdat ik merk dat ik hem ook nog moet 'leren' te gebruiken.

Maar ik merk dat ik laagveengebieden bijzonder interessant vind en me hier graag veel verder in wil verdiepen.



Datura

Ik weet niet of er iets specifiek voor de Wieden is, maar voor de Hollands-Utrechtse veengebieden kan ik deze aanraden: https://www.bol.com/nl/p/natuur-en-landschap-van-de-vechtstreek/1001004011585615/ (is natuurlijk qua systeem wel enigszins vergelijkbaar met Wieden etc.) wel alleen nog maar antiquarisch aan te komen denk ik.
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

RutgerB

Good old 'Wilde Planten' door Westhoff et al.  en in dit geval dan deel 3 is natuurlijk ook perfect leesvoer. Nog steeds voor een prikje tweedehands te koop

Datura

Helemaal niet aan gedacht idd, maar daardoor wel aan de verwante serie 'ontdek de ...' die ook een deeltje Noordwest Overijssel heeft. Zie deze advertentie, de serie is zeker voor deze prijs de moeite waard! https://www.marktplaats.nl/a/boeken/overige-boeken/m1684517755-nederlandse-landschappen-in-5-delen-en-register.html
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

Liz Main

Bedankt voor de suggesties, hier kan ik wel wat mee.  :blink:

Overigens, voor de volledigheid, ik maak het mezelf extra moeilijk door me voornamelijk op natte gebieden en moerassen in en rondom Groningen (provincie) te richten, met een zeer sterke voorliefde voor het (voormalige) stroomdal van de Hunze. Maar klopt het als ik aanneem dat er veel overlap/gelijkenissen zullen zijn met bijv. de informatie over de Wieden?

(Wat ik hier persoonlijk vooral heel gaaf/interessant vind is dat het binnen een heel klein gebied van zandbult (hondsrug) naar stroomdal/moeras (hunzedal) naar kleigronden (richting waddenzee) gaat. En de overlap erin.)

frkvh

mijn vriendin heeft het nogal voor distels, vandaar mijn vraag of er goede boeken zijn over distels?
When seeking truth the answer is the road
When seeking wisdom the journey is your home
-- Sam Herring