A. helvola-groep. Of toch te zeggen dat dit A. helvola is?

Gestart door MarcdB, april 06, 2021, 17:06:11 PM

Vorige topic - Volgende topic

MarcdB

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/208928346/.
1 Andrena helvola-groep - Andrena helvola-gr. imago, gezien
datum: 2021-03-19
locatie: Hatertse Vennen - Munnekeveld (GE)

foto's:



Gezien de kleine kaakdoorn valt dit dier in de helvola-groep. Helaas de haarbandjes op de sternieten niet gefotografeerd in het veld. Ik vrees dat ik daardoor niet verder kom dan op groep. Ik vermoed dat het om Andrena helvola gaat. Die is op 29-03-2021 (https://waarneming.nl/observation/209581717/) door mezelf daar gevangen.

wilde

De kaaktand is erg vlak, maar niet smal. Of het een man Andrena helvola betreft is twijfelachtig, gezien de antenne-formule. Op de eerste foto zijn de antennesegmenten 3 en 4 goed te zien. Daar blijkt niet dat segment 3 duidelijk ietsje langer is dan segment 4. Ook op de andere foto is het niet te zien, maar die toont de antenne net wat minder duidelijk.
Je moet voor deze soort meer kenmerken hebben, zie bijv. de Veldgids van Falk en Ned. Bijen op naam brengen, deel 2.
De beharing van de tergieten en sternieten is voor deze soort zeker van belang als je twijfel hebt over de soort.

De vlakke kaaktand doet ook denken aan fucata, maar ook voor die soort heb je extra kenmerken nodig, bijv. vorm van aanhangsel bovenlip.

Soms sta je voor raadsels. Ik had vorig jaar 2 mannen Andrena fulva gevangen in mijn tuin. Die soort heeft ook een wat kleinere kaaktand, maar ze hadden zeer veel verschil in beharing van de tergieten. Die beharing is juist een sterk kenmerk. Helaas had ik niet opgemerkt dat één van de mannen gestylopiseerd was. Dan zijn afwijkingen in de beharing en kaaktandvormen regelmatig te zien. De gestylopiseerde had ook een duidelijk kleinere kaaktand dan normaal voor die soort. Vanmiddag zag ik opnieuw enkele mannen fulva bij mijn kruisbessen vliegen. Dat is de favoriete plant. Ik heb ze nu niet opnieuw gevangen, want die ken ik inmiddels wel.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Albert, dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Vooral ook de info mbt gestylopiseerd zijn is interessant.

Vriendelijke groet,

Marc