Bladwesplarve op geranium --> Poging tot opkweken 2021 --> 22-6 eerste imago!

Gestart door Henri van Dodeweerd, mei 25, 2020, 20:31:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

Henri van Dodeweerd

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/192397750/.
1 Bladwesp onbekend - Symphyta indet. larve/nimf
datum: 2020-05-25
locatie: IJsselmuiden - Het meer (OV)

foto's:



Op geranium
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Henri van Dodeweerd

Zou het de Ametastegia carpini kunnen zijn?
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Henri van Dodeweerd

Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

gbeersma

Ik heb de foto wat belichting betreft even wat verbeterd, misschien helpt dat. Je ziet nu ook dat er verschillende kleurbanen zichtbaar worden. Het zou misschien Strongylogaster mixta kunnen zijn?
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

insectamo

Hallo,
Dit is niet Strongylogaster. De larve heeft rijen witte wratten op de buiksegmenten. De larve lijkt tenminste op Allantinae.
Het lijkt echt op Ametastegia, maar er is een probleem. Ametastegia-larven zouden op elk buiksegment twee rijen witte wratten moeten hebben, maar ik zie maar één rij.
Het lijkt erop dat er verschillende witte stippen zijn (behalve voor expliciete rijen), maar het is niet duidelijk of dit wratten of stofdeeltjes zijn. Omdat ze willekeurig zijn gerangschikt, zonder duidelijke rijen te vormen.
Wat betreft Ametastegia carpini, de larven zouden veel later moeten verschijnen, maar er zijn ook andere soorten Ametastegia, waarvan de larven eerder verschijnen.
Er is echter nog een ander geslacht - Empria, waarvan de larven vergelijkbaar kunnen zijn.

Dit is dus Allantinae, maar ik weet niet wat voor species of genus het is.
... hoewel, geraniums getuigen ten gunste van Ametastegia.
Met vriendelijke groeten,
Alexander Boldyrev (Russia, Moscow)
http://insectamo.ru/

Henri van Dodeweerd

Dank voor de reacties, heren! We laten hem maar op bladwesp onbekend staan.
Ik heb afgelopen dagen, nog gekeken of ik hem kon vinden, maar helaas. De planten staan in de tuin, dus ik blijf ze in de gaten houden...
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Fonsv

Ik heb A. carpini ook al in juni gevonden (de imago's werden later bevestigd). In combinatie met de steeds warmere voorjaarsperiodes lijkt dit me wel de meest waarschijnlijke optie.
Nieuwsgierig naar wespen in de Benelux? Neem dan zeker een kijkje in deze facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/wespen/

Een interessante groep voor sluipwespen en schildwespen in continentaal Europa: https://www.facebook.com/groups/627045798106763/

Henri van Dodeweerd

Ik maak er een onzekere A. carpini van (tenzij je heel zeker bent, Fons ;))
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

insectamo

U heeft gelijk, de activiteitstijd van volwassenen en larven moet worden herzien, gezien de veranderende klimatologische omstandigheden.
Gisteren identificeerde ik een deel van het imago dat ik op 26 mei in de regio Moskou verzamelde. Een van hen bleek Ametastegia carpini te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Alexander Boldyrev (Russia, Moscow)
http://insectamo.ru/

Henri van Dodeweerd

Deze week trof ik weer veel larven aan op de geranium. Mogelijk dezelfde soort?

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/199794962/.
1 Bladwesp onbekend - Symphyta indet. larve/nimf
datum: 2020-09-01
locatie: IJsselmuiden - Het meer (OV)

foto's:



Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

insectamo

Citaat van: Henri van Dodeweerd op september 08, 2020, 21:36:09 PM
Deze week trof ik weer veel larven aan op de geranium. Mogelijk dezelfde soort?...
Hallo,
het is beslist Ametastegia en het lijkt erg op A. carpini.
Met vriendelijke groeten,
Alexander Boldyrev (Russia, Moscow)
http://insectamo.ru/

Henri van Dodeweerd

Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Henri van Dodeweerd

Zaterdag deze larven weer aangetroffen op de geranium in de tuin. Even een stukje van de plant uitgeklopt, met als resultaat 13 larven in verschillende groottes. In het totaal zullen er dus veel meer exemplaren zijn. Gezien de gaten in het blad, is het in ieder geval de waardplant.

In navolging van John, dacht ik eens een poging tot opkweken te gaan wagen. Geen idee hoe ik dat het beste kan doen. Vandaar de omstandigheden in de tuin maar wat nagebootst. Grond onder in het bakje (ong. 10 cm) daarop een aantal Geraniumbladeren. Deze zaten vandaag al helemaal vol met zwarte korrels (poep?). Van het nieuwe blad was al prima gegeten.

Is het verstandig om de oude bladeren iedere keer te verwijderen?

Hieronder een paar fotootjes van de larfjes. Binnenkort zal ik proberen wat betere foto's te maken.






Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

John Bouwmans

#13
Hoi Henri, leuk dat je een kweekpoging gaat doen. Ik zal mijn werkwijze even uitleggen. Als je nog vragen hebt, of dingen zijn niet duideliji, feel free to ask.
Ik kweek de larven op in "jodenkoekenbussen" een tip die ik ooit kreeg van Jeroen Voogd, de rupsenkweekspecialist. Dit zijn van die plastic cilinders met een goed afsluitbare deksel. Daar houd ik het blad wel 3-5 dagen in goed. Dagelijks verwijder ik de poepjes uit de bus, haal eventueel condens van de binnenkant van de wand, en maak wat statusfoto's. Als de laatste vervelling geweest is, en de stofwisseling dus is gestopt, dwz ze poepen en vreten niet meer, zet ik de larve(n) over in een ondiepere plastic bakje met goed afsluitbare deksel. Daar doe ik wat grond en tegenwoordig ook wat turf in, en nog wat blad waarvan ze gevreten hebben. Vaak verdwijnen de larven dan binnen een dag ondergronds. En als larven toch wat blijven dolen, dan zet ik de bakjes in een schoenendoos met de deksel erop. Dus dan staan ze in het donker. Als ik dan na 1 of 2 dagen kijk, dan zijn de larven weg.
Paar geleden had ik vaak kweken van Nematus, en die hebben vaak meerdere generaties per jaar (multivoltien). Dan hield ik de bakjes altijd in het zicht. Want bij veel soorten heb je dan na 3-5 weken al nieuwe imago's. De meeste kweken van nu zijn univoltien, ofwel een generatie per jaar en dan is het meestal 10 maanden wachten op d3 volgende generatie. In oktober zet ik alle bakjes, of de schoenendozen in de schuur en eind februaro/ begin maart haal ik ze dan weer naar binnen. Dan houd ik alles in het zicht en controleer ik dagelijks, meestal paar keer per dag of er al iets tegen de (transparante) bovendeksel zit. Ik heb gemerkt dat als er opeens een veel warmere dag tussendoor komt, er vaak meteen uitkomers zijn. Worden daar blijkbaar door getriggerd.

Ik gebruikte vroeger steeds zand, maar toen had ik steeds coconvormende soorten. Soorten van Allantinae en Strongylogaster maken geen cocon, maar een holte in de bodem. Bij zand is dat wat lastig. Heb jaren terug een keer zo'n turfblok gekocht, en daar gebruik ik steeds een brokje van. Steek daar met een schaar of schroevendraaier wat gaten in, en de larven doen de rest. Nu weet ik niet wat Ametastegia doen, volgens mij zijn dat ook Allantinae, en maken die ook geen harde cocon. Heb zo geen naslagwerk bij de hand om dat te checken.

Je moet soms geduld hebben, maar als dat geduld beloond wordt met mooie inago's dan smaakt dat naar meer. Sterker nog, het is best wel een beetje verslavend. Hopelijk schrik ik je met dit verhaal niet af en begin je aan een spannende kweek.

O ja, de meest larven zijn in 10-14 dagen volgroeid, dus de periode van het verzorgen (poepjes verwijderen, blad verversen, etc) is te overzien. En vaak verzamel je larven die al een deel van die periode achter de rug hebben, dus dat soaart jou weer verzorgtijd  ;) Alleen Knotssprietbladwespen doen er soms wel 4 weken over om volgroeid te zijn en te verpoppen.

Edit: zie dat Ametastegia inderdaad tot de Allantinae behoren, dus ze maken geen harden cocon. Diverse Ametastegia-soorten zijn multivoltien, of dit ook voor A. carpini geldt weet ik niet. Larven lijkt goed op foto's larven in NL-soortenregister, zie. https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=165859&cat=CTAB_MEDIA

En voor meer tips, zie ook het artikel van Leo Blommers:
Blommers, L.H.M. (2009) Het kweken van bladwespen Hymenoptera: Symphyta). -  Entomologische Berichten, vol.69(3), pp.101-110. (PDF) niet echt met "waardplantenlijst" maar wel goed artikel en Nederlands
Aanvulling 15-6-2021 Deze link naar het artikel van Leo Blommers werkt wel: https://edepot.wur.nl/347641
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Henri van Dodeweerd

Ha John,

Je schrikt me zeker niet af hoor ;). Ik heb ze nu in een lege tonnetje van de snoeptomaatjes zitten (de gaten uiteraard afgeplakt). Meer had ik nu even niet tot mijn beschikking.

Vanmorgen gelijk de poepjes verwijderd en de blaadjes ververst. Dat was zo'n gatenkaas, dat ze wel wat nieuws konden gebruiken. De larven waren aardig actief. Voor een fotosessie had ik er even een paar apart genomen. Het zijn vooral twee formaten. De eerste drie foto's van een grotere en de laatste twee van een jongere. Ik ben benieuwd of de kweek gaat lukken.

Hierbij wat foto's van vandaag.






Dank ook voor het artikel! Ik ga het lezen.
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

insectamo

Laat me toevoegen. Ametastegia-larven maken hun appartement graag in een poreus materiaal. Ik heb stukjes piepschuim met succes gebruikt.
Blijkbaar kun je ook stukjes pijnboomschors gebruiken, bijvoorbeeld, of een wijnkurk.
Met vriendelijke groeten,
Alexander Boldyrev (Russia, Moscow)
http://insectamo.ru/

Henri van Dodeweerd

Dank je, Alexander! Ik ga eens kijken of ik nog piepschuim heb. Anders wordt het weer wijn drinken voor de kruk ;)
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

John Bouwmans

Zag gisteren een topic van Rayan (https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,482506.0.html ) en die gebruikte van dat groene "steekschuim". Heb er zelf geen ervaring mee, maar dat lijkt me dan ook een goede optie
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Henri van Dodeweerd

Citaat van: john.bouwmans op juni 09, 2021, 10:28:10 AM
Zag gisteren een topic van Rayan (https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,482506.0.html ) en die gebruikte van dat groene "steekschuim". Heb er zelf geen ervaring mee, maar dat lijkt me dan ook een goede optie

Dat is ook wel een goede optie! Eens kijken of we dat in huis hebben...
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

John Bouwmans

Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Henri van Dodeweerd

Ik heb er stukjes piepschuim en een wijnkurk bijgegaan. Een aantal larven (minimaal 3) zijn in het piepschuim gekropen. Naar ik vermoed zullen ze daar verpopt zijn. 1 larve heb ik dood verwijdert. Van de andere 9 geen spoort meer terug gevonden...

Het dus afwachten...
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

John Bouwmans

Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Henri van Dodeweerd

Vandaag het eerste imago!! De eerste kweek is dus gelukt...



Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

John Bouwmans

Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Henri van Dodeweerd

Dit is inderdaad heel leuk en smaakt zeker naar meer.
Alleen teveel tegelijk gaat helaas niet lukken. Maar ik ga zeker vaker wat proberen op te kweken.

Overigens wel grappig, dat ik deze wespjes wel vaker in de tuin zag vliegen, maar ik had ze nog niet zo direct aan deze larven gekoppeld...
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

John Bouwmans

Citaat van: Henri van Dodeweerd op juni 23, 2021, 21:49:16 PM

Overigens wel grappig, dat ik deze wespjes wel vaker in de tuin zag vliegen, maar ik had ze nog niet zo direct aan deze larven gekoppeld...

Zo begon het bij mij ook Henri, met Nematus spiraeae in mijn tuin.  :lol:
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=319456.msg1799311#msg1799311

Gewoon blijven doen. B)
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Henri van Dodeweerd

Citaat van: john.bouwmans op juni 23, 2021, 21:55:16 PM
Citaat van: Henri van Dodeweerd op juni 23, 2021, 21:49:16 PM

Overigens wel grappig, dat ik deze wespjes wel vaker in de tuin zag vliegen, maar ik had ze nog niet zo direct aan deze larven gekoppeld...

Zo begon het bij mij ook Henri, met Nematus spiraeae in mijn tuin.  :lol:
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=319456.msg1799311#msg1799311

Gewoon blijven doen. B)


Ik ga het zeker vaker proberen! Het is wel heel leuk. De kinderen vind het ook leuk (en ik  leerzaam ;))
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd