Vissen, amfibieën en reptielen in het nieuws

Gestart door Johan Helmus, september 25, 2014, 10:22:39 AM

Vorige topic - Volgende topic

Deborah

#270
Reptielen sneuvelen door Sallandse terreinfietsers en Mountainbikers walsen zeldzame reptielen plat. 'Ik lig hier echt wakker van' in Trouw d.d. 11 mei 2020.

"Afgelopen week lagen er weer een paar. Platgereden zandhagedissen op een mountainbike-pad in het natuurgebied Sallandse Heuvelrug. Anton van Beek, reptielenbeschermer, ziet ze haast dagelijks liggen op de smalle, zandige paadjes. Er moet wat gebeuren, vindt hij."
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#271
Hagedissen dood door mountainbikers: wat doet natuurbeheer? op Vroege vogels radio d.d. 17 mei 2020.

"Een hagedis op het fietspad warmt op in de zon, "om de simpele reden dat hij daar evolutionair op is ingericht. De evolutie heeft nooit rekening gehouden met de uitvinding van de mountainbike", zegt Jelle Reumer in Vroege Vogels. En dat terwijl de mountainbike nu de grootste vijand blijkt te zijn van het beestje."
Met vriendelijke groet, Deborah

hans parlevliet

Die blijft zandpaadjes aanleggen ipv bv houtsnippers
mvg
Hans

Deborah

#273
De 'torpedo' zwemt weer in de Middellandse Zee in het NRC d.d. 18 mei 2020.

"Mediterrane visserij. Dertien jaar terug dreigde de Europese blauwvintonijn uit te sterven in de Middellandse Zee. Door quota is de vis terug, tot vreugde van Zuid-Spaanse koks en vissers."


Uitgebreid visonderzoek op Marker Wadden van Natuurmonumenten d.d. 18 mei 2020.

"Hoe aantrekkelijk is Marker Wadden voor vissen? Welke plekken zijn voor hen favoriet? En wat is het effect van Marker Wadden op de visstand in het Markermeer? Om dergelijke vragen te beantwoorden, is een uitgebreid visonderzoek gestart. Bepaalde vissen hebben een klein zendertje direct onder de huid gekregen waarmee ze gevolgd kunnen worden."
Met vriendelijke groet, Deborah

Rob Koelman

#274
'Alligator van Hitler' op 84-jarige leeftijd doodgegaan in Moskou

Alligator Saturnus is gisteren door ouderdom in Moskou doodgegaan. Hij was 84, laat de Moscow Zoo weten. Volgens de Russische dierentuin is het een respectabele leeftijd, want in het wild worden deze Mississippi-alligators vaak maar tussen de dertig en vijftig jaar.

Saturnus werd rond 1936 geboren in Amerika en al snel gevangen en naar de dierentuin van Berlijn gebracht. In die periode werd het gerucht verspreid dat Saturnus het 'huisdier' van Adolf Hitler was.

De alligator zou deel uitmaken van de privécollectie van Hitler. Die bezocht regelmatig de Berlijnse dierentuin en vond het vooral leuk om bij Saturnus te kijken.

Door bombardementen in november 1943 werd de dierentuin verwoest. Veel dieren kwamen daarbij om, maar Saturnus ontsnapte. Pas in 1946 werd hij gevonden door Britse militairen. Hoe hij deze tijd is doorgekomen is een mysterie. Nadat hij was gevonden is hij naar Rusland gebracht.

"Het was een eer om Saturnus 74 jaar lang te verzorgen", zegt Moscow Zoo op de Facebookpagina. "We hebben geprobeerd de alligator veel zorg en aandacht te geven. Hij was kieskeurig wat betreft zijn eten, herkende zijn vaste verzorger en hield van een massage met een bezem."

Bron: https://nos.nl/artikel/2334837-alligator-van-hitler-op-84-jarige-leeftijd-doodgegaan-in-moskou.html


Nog een artikel:

'Oudste mississippialligator', die Tweede Wereldoorlog overleefde, gestorven

Een mississippialligator die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in de Berlijnse dierentuin Zoo Berlin verbleef, is op circa 84-jarige leeftijd overleden in Moskou. 'Saturn' was met die leeftijd mogelijk de oudste mississippialligator ooit.

Omdat de leeftijd van Saturn niet precies duidelijk is, draagt hij die titel echter niet. Officieel staat 'Muja', een tachtigjarige mississippialligator die in de Servische hoofdstad Belgrado verzorgd wordt, te boek als de oudste van zijn soort.

Meerdere internationale media schrijven dat Saturn ooit toebehoorde aan de Duitse dictator Adolf Hitler, maar die bewering klopt volgens BBC News en het Russische persbureau Interfax niet. De dierentuin in Moskou die Saturn huisvestte, ontkent die berichten ook.

Het is niet duidelijk hoe de mississippialligator medio 1943 Berlijn wist te ontvluchten, waar hij toentertijd al zeven jaar verbleef. De dierentuin zou zelf fors onder vuur zijn genomen bij een bombardement op 23 november dat jaar, maar de alligator bleef enig leed bespaard.

De Moskouse dierentuin schrijft op de eigen Facebook-pagina dat het dier sinds medio 1946 door hen werd verzorgd, toen Saturn zo'n tien jaar oud was. In het wild worden mississippialligators zo'n dertig tot vijftig jaar oud.

Bron: https://www.nu.nl/dieren/6053271/oudste-mississippialligator-die-tweede-wereldoorlog-overleefde-gestorven.html
Met vriendelijke groet, Rob

Deborah

#275
Maatregelen laten effect zien: glasaaltjes zwemmen door in Scheveningen op Nature Today door Hoogheemraadschap van Delfland en Stichting RAVON d.d. 20 mei 2020.

"De Europese aal (paling) verkeert nog steeds in kritieke toestand. Daarom werken waterbeheerders, natuurorganisaties, de visserijsector en vrijwilligers met gebundelde krachten aan herstel van de soort. Eén van de belangrijkste maatregelen, het oplossen van blokkades op de trekroute, lijkt in Scheveningen nu zijn vruchten verder af te werpen."


Minder toerisme, meer zeeschildpadden op Sint-Eustatius op Nature Today door Wereld Natuur Fonds d.d. 22 mei 2020.

"Het legseizoen voor schildpadden is op veel plekken wereldwijd weer begonnen. Zo ook in Caribisch Nederland, op Sint Eustatius. De rustige en lege stranden door de coronacrisis zijn ideaal voor leggende en opgroeiende schildpadden. Doordat er weinig verstoring is door kunstlicht van hotels, kunnen moederschildpadden makkelijker legplaatsen vinden en de kleintjes hun weg naar zee."
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#276
Oh dier! Zeeprik in een kreekje in het NRC d.d. 29 mei 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#277
Schildpadden gespot in het wild door Delftse Post d.d. 27 mei 2020.

"De afgelopen weken ontving de redactie van de Delftse Post diverse meldingen en foto's van lezers van schildpadden in de Delftse parken. We spraken met Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland, om hier meer over te weten te komen."


Wat gaat er fout met de zeekreeft in de Zeeuwse Delta op Nature Today door Stichting ANEMOON d.d. 31 mei 2020.

"Het gonst al een tijdje op sociale media: de laatste tijd worden steeds minder zeekreeften gezien en door vissers gevangen in de Zeeuwse Delta. Sommige vissers denken dat de kreeften niet meer rondlopen en daardoor niet in hun fuiken of korven terecht komen. Is dat zo, of is er wellicht iets anders, of veel meer aan de hand?"


Bescherm Saba's zwarte leguaan op Nature Today door Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) d.d. 2 juni 2020.

"Een recent onderzoek beschrijft een unieke soort leguaan voor de eilanden Saba en Montserrat. Deze leguaan, met zijn opvallende zwarte kleur, is een endemische soort voor deze eilanden en moet als zodanig worden erkend om de soort beter te beschermen."


Onderzoek naar vissenbossen in Vliet en Delftse Schie op Nature Today door Provincie Zuid-Holland d.d. 3 juni 2020.

"In de Delftse Schie en in de Vliet bij Leidschendam-Voorburg heeft het Hoogheemraadschap van Delfland 'vissenbossen' aangelegd. Een vissenbos is gemaakt van gebundelde wilgentakken in een stalen kooi. Het vormt voor vissen een plek om te paaien en te schuilen. Het idee is dat er op deze manier een goede visstand mogelijk blijft in kanalen en drukker bevaren wateren."

Is een natuurlijke bescherming niet een (betere) optie?
Met vriendelijke groet, Deborah

jva

Jelle

Rob Koelman

Bijna uitgestorven reuzenschildpadden losgelaten in Ecuador

Vijftien Galapagosreuzenschildpadden zijn maandag in het wild losgelaten bij de Galapagoseilanden. De dieren maakten decennialang deel uit van een fokprogramma van het nationaal park van Galapagos. De soort zou nagenoeg uitgestorven zijn geweest.

Filmpje: https://www.nu.nl/281414/video/bijna-uitgestorven-reuzenschildpadden-losgelaten-in-ecuador.html


Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Nog een artikeltje over de reuzenschildpadden van Español:

Diego en andere reuzenschildpadden redden soort en zijn weer vrij

Vijftien reuzenschildpadden van het Ecuadoriaanse eiland Española die jarenlang in gevangenschap hebben doorgebracht, zijn teruggebracht naar hun natuurlijke omgeving.

De dieren hebben eigenhandig gezorgd voor het voortbestaan van hun soort, die eerder op het randje van uitsterven stond. Een fokprogramma dat aan het begin van deze eeuw begon, heeft volgens de directeur van het Nationaal Park Galapagos zo'n 2000 nakomelingen opgeleverd. Bijna allemaal leven ze nu in vrijheid op Española, een van de Galapagoseilanden.

Diego is een van de schildpadden die nu weer in vrijheid leeft. Hij is naar schatting rond de honderd jaar oud. Hij is geboren op Española en heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in een dierentuin in San Diego in de VS, waar hij al bekendstond om zijn vruchtbaarheid. Hij is nu de vader van ongeveer 800 jonge reuzenschildpadden.

Het fokprogramma is inmiddels beëindigd.

Ooit bestonden er vijftien verschillende soorten reuzenschildpadden op de Galapagoseilanden. Enkele soorten zijn al helemaal uitgestorven. Recentelijk werd nog een schildpad gezien van een soort waarvan gedacht werd dat hij aan het begin van de twintigste eeuw uitgestorven was.

De reuzenschildpaddensoort die leeft op Española is volgens het bestuur van het Nationale Park weer helemaal terug. De schildpadden hebben een gps-tracker op hun rug gekregen om te zorgen dat de soort niet nog een keer op het randje van uitsterven belandt.


Hele artikel + filmpje: https://nos.nl/artikel/2337592-diego-en-andere-reuzenschildpadden-redden-soort-en-zijn-weer-vrij.html
Met vriendelijke groet, Rob

OJGoreng

Verrassing: amfibie met gifbeet als een slang (NRC 10/7)
CiteerDe geringde wormsalamander uit het Braziliaanse Amazonewoud mag nu officieel meedoen in het illustere rijtje van gifslangen, hagedissen, insecten en spinnen – dieren die met hun beet een giftige cocktail kunnen afleveren. Een team van Braziliaanse en Amerikaanse biologen beschrijft deze week in het blad iScience de ontdekking van gifklieren rond de tanden van de geringde wormsalamander, Siphonops annulatus. Ook vier andere soorten wormsalamanders blijken ze te hebben.
Met vriendelijke groet, Zainal

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal


OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

Vasthoudend typje...   ;D

Haai in Florida weigert arm van man los te laten

Een man in de Amerikaanse staat Florida is zondag in zijn arm gebeten door een verpleegsterhaai. Het dier weigerde vervolgens om zijn arm weer los te laten. Hulpverleners konden de man uiteindelijk na 45 minuten bevrijden.

Filmpje: https://www.nu.nl/282907/video/haai-in-florida-weigert-arm-van-man-los-te-laten.html


Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Koningspython van 62 jaar legt bevruchte eieren zonder hulp van mannetje

Een bejaarde koningspython in de dierentuin van de Amerikaanse stad Saint Louis (Missouri) heeft haar verzorgers verrast door zeven bevruchte eieren te leggen zonder dat ze in 15 jaar een mannetje heeft gezien, zo meldt de BBC.

Het gebeurt wel vaker dat pythons nageslacht produceren zonder seks te hebben gehad, maar de ouderdom van de slang maakt deze geboorte uniek, aldus het hoofd van de reptielenafdeling van de dierentuin. "Het is uitzonderlijk dat een slang van deze leeftijd in staat is om bevruchte eieren te produceren."

De slang werd in 1961 aan de dierentuin geschonken, het beest werd toen geschat op een jaar of drie. Met zo'n 62 jaar is ze volgens de dierentuin de oudste koningspython ter wereld die in gevangenschap wordt gehouden.

Op 23 juli werden de eieren ontdekt, zo schrijft de dierentuin in een Facebook-post. Drie van de zeven eieren worden momenteel in een incubator verzorgd, de verwachting is dat ze binnen een maand uitkomen.

Pythons, maar ook ratelslangen en komodovaranen, kunnen zich maagdelijk voortplanten. Slangen kunnen echter ook sperma van een eerdere paring opslaan voor een latere bevruchting. Genetische tests zullen uitwijzen of er in dit geval een vader in het spel is.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/6076947/koningspython-van-62-jaar-legt-bevruchte-eieren-zonder-hulp-van-mannetje.html
Met vriendelijke groet, Rob


Cygnus

Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

jva

Citaat van: Cygnus op september 22, 2020, 21:10:24 PM
Citaat van: jva op september 22, 2020, 16:23:53 PM
https://www.nu.nl/dieren/6079114/meterslange-lederschildpad-gezien-in-oosterschelde-bij-wilhelminadorp.html

Probeer je als pionierende zeeschildpad nieuwe gebieden te verkennen, kom je weer mensen tegen die last hebben van het Lenie 't Hart-syndroom.

Geen syndroom, het is geen zieke zeehond maar een zeldzaam dier dat in deze wateren weinig kans op overleven heeft. Al is het maar door het vele scheepsvaartverkeer.
Jelle

Cygnus

Citaat van: jva op september 22, 2020, 21:36:27 PM
het is .... een zeldzaam dier dat in deze wateren weinig kans op overleven heeft. ....

Mijn voorstel is dat de zeeschildpad zelf mag bepalen waar hij heen wil.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

jva

Citaat van: Cygnus op september 22, 2020, 22:18:56 PM
Citaat van: jva op september 22, 2020, 21:36:27 PM
het is .... een zeldzaam dier dat in deze wateren weinig kans op overleven heeft. ....

Mijn voorstel is dat de zeeschildpad zelf mag bepalen waar hij heen wil.

Dat is idd een keuze, maar aangezien deze soort toch een heel stuk zeldzamer is dan de gewone zeehond en mogelijk  zelfs dreigt uit te sterven, is een beetje extra oplettendheid niet verkeerd lijkt me.. B)
Jelle

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

OJGoreng

Citaat van: H.J. Tromp op september 26, 2020, 09:04:55 AM
Altijd weer die pay walls.

Rechtermuisknop ->open link in incognito window. (In Chrome, maar vergelijkbare terminologie in andere browsers)
Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

Voor het eerst een amfibie ontdekt met een giftige beet

Biologen hebben voor het eerst een amfibie gevonden die een giftige beet heeft. Wormsalamanders blijken in hun bovenkaak kliertjes te hebben, die waarschijnlijk gebruikt worden om gif in een slachtoffer te spuiten. Dat schrijven Amerikaanse en Braziliaanse biologen in het vakblad iScience.

De kliertjes knijpen samen wanneer de salamander in een prooi bijt, waarna een goedje in de wond wordt gespoten. Voor wormsalamanders zijn die prooien aardwormen, insectenlarven, kleine amfibieën en slangen. Het gif dient ook als een smeermiddel, zodat de prooi makkelijker gegeten kan worden.


Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/wetenschap/6081546/voor-het-eerst-een-amfibie-ontdekt-met-een-giftige-beet.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Here's How Fake Turtle Eggs Are Helping Scientists Fight Crime in Costa Rica

If you've ever watched a wildlife documentary, you're probably familiar with the scene. Just-hatched baby sea turtles, struggling free of the sand that concealed the nest to make the treacherous trek to the water, while predatory seabirds wait to feast on the vulnerable newborns. You want to cheer as they reach the waves, having passed the first trial of their new lives.

But in Central America, it's not the first trial. Many sea turtle eggs - over 90 percent, on some beaches - never even get to hatch. They're harvested by poachers, and trafficked to cities, where they'll be fed as a delicacy to one of Earth's most dangerous predators - humans.

A new tool could help put a stop to this practice that's harming the vulnerable species. Researchers hid GPS devices in fake turtle eggs to track the journey from poacher to table, and in the first test of the technology, it totally worked.

"Our research showed that placing a decoy into a turtle nest did not damage the incubating embryos and that the decoys work," said biologist Helen Pheasey of the University of Kent in the UK.

"We showed that it was possible to track illegally removed eggs from beach to end consumer as shown by our longest track, which identified the entire trade chain covering 137 kilometres (85 miles)."


Hele artikel lezen: https://www.sciencealert.com/scientists-planted-decoy-gps-turtle-eggs-to-track-down-traffickers
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Bulldozers verwijderen bultrugkarkas van Zuid-Afrikaans strand

In het Zuid-Afrikaanse dorp Strandfontein is zondag het karkas van een bultrug van het strand verwijderd. Het 14 meter lange lichaam spoelde zaterdag aan. Er waren vier bulldozers nodig om de bultrug op een dieplader te leggen.

Filmpje: https://www.nu.nl/283666/video/bulldozers-verwijderen-bultrugkarkas-van-zuid-afrikaans-strand.html

Met vriendelijke groet, Rob

Deborah

Natuurorganisaties in actie voor de Europese steur op Nature Today door ARK Natuurontwikkeling en het Wereld Natuur Fonds d.d. 23 oktober 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah