Plantennieuws in de media

Gestart door ejslootweg, januari 04, 2012, 18:10:23 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rob Koelman

Binnenkort één centrale plek voor bestrijding woekerplant duizendknoop

Beleidsmakers, groenbeheerders en particulieren kunnen binnenkort op één plek terecht voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Vier deskundige partijen introduceren 10 juni een onafhankelijk digitaal platform, waarop alle beschikbare informatie over de woekerplant is samengebracht, vertelt mede-initiatiefnemer en duizendknoopspecialist Christel Tijhuis in gesprek met NU.nl.

Door de wortels die 2 tot 2,5 meter diep kunnen gaan, is de duizendknoop ontzettend lastig te bestrijden. Vooral in de bouw- en grondsector leidt het onkruid tot problemen.

De plant groeit door de kleinste gaten en kieren, waarmee die funderingen en muren kan aantasten of destabiliseren. Als de duizendknoop niet met wortel en tak uitgeroeid wordt, blijven nieuwe scheuten razendsnel terugkomen.

Het doel van het nieuwe platform is om alle kennis over de duizendknoop te bundelen en handvatten te bieden voor een kosteneffectieve aanpak van de zeer ongewenste plant, legt Tijhuis uit.

Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/binnenland/6053862/binnenkort-een-centrale-plek-voor-bestrijding-woekerplant-duizendknoop.html
Met vriendelijke groet, Rob

Deborah

Nederlands natuurrecord in Vlijmens Ven op Nature Today door Natuurmonumenten en Provincie Noord-Brabant d.d. 25 mei 2020.

"Je ziet het al wanneer je langs de natuurgebieden Vlijmens Ven en Vughtse Gement rijdt. Waar aan de zuidkant van Den Bosch de flats uit de grond schieten, ontwikkelt de natuur zich aan de andere kant van de Spoordijk minstens zo snel. Dit gebied heeft nu hét Nederlands record van de meest soortenrijke opname. In één vak van drie bij drie meter vond men 88 plantensoorten. Het vorige record was 76."


Oude herbarium-exemplaren geven hun DNA-geheimen prijs op Nature Today door Naturalis Biodiversity Center d.d. 27 mei 2020.

"Voor veel biogeografische studies naar plantengroepen is materiaal van over de halve wereld nodig. Zelfs buiten coronatijd is het verzamelen hiervan amper te doen. Gelukkig lukt het steeds beter om ook oude, lang geleden in verre streken verzamelde herbariumexemplaren te gebruiken, om zo biogeografische vragen te beantwoorden."


Nieuw boek: Stadsflora van de Lage Landen op Nature Today door FLORON d.d. 27 mei 2020.

"Wist je dat planten een uniek verhaal vertellen over de cultuurhistorie van jouw stad, en dat ze tegelijkertijd een blik geven in de toekomst van de Nederlandse flora? Je ontdekt het met de kersverse Stadsflora van de Lage Landen. Laat je verrassen door de soortenrijkdom en hun verhalen in jouw stad!"


Op de stoep groeit meer dan onkruid in het NRC d.d. 28 mei 2020.

"Jasper Enklaar herondekt samen met alle kinderen van Nederland stoepkrijt. Hij maakt geen hinkelbaan, maar brengt plantensoorten in kaart: Botanical chalking."
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Leer over het zeewier van Bonaire op Nature Today door Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Naturalis Biodiversity Center, Stichting ANEMOON, STINAPA Bonaire en het Wereld Natuur Fonds d.d. 31 mei 2020.

"Tijdens de 2019 expeditie van Naturalis Biodiversity Center en Stichting ANEMOON is onder meer de grote verscheidenheid aan zeewieren van Bonaire onderzocht en gecatalogiseerd. Uit deze en eerdere rapporten zijn bijna 250 soorten geïdentificeerd en de meest voorkomende staan beschreven op de "Common Seaweeds of Bonaire" ID-kaarten, gratis te downloaden van de Dutch Caribbean Biodiversity Database."
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#183
Floristische parels in de Krimpenerwaard: terug van weggeweest? op Nature Today door FLORON d.d. 20 oktober 2020.

Bomen stapelen koude dagen – en worden zo eerder groen in het NRC d.d. 20 oktober 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah


Rob Koelman

100 miljoen jaar oude bloem opmerkelijk goed bewaard gebleven in barnsteen

Een bloem van 100 miljoen jaar oud is bijzonder goed bewaard gebleven in een stuk barnsteen in Myanmar, schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Journal of the Botanical Research Institute of Texas. De kleinste details van het 2 millimeter grote bloemetje zijn nog in erg goede staat.

De bloem heeft de wetenschappelijke naam Valviloculus pleristaminis gekregen. Het organisme groeide tijdens het Krijt, toen er nog dinosauriërs over de aardbodem wandelden.

Vermoedelijke groeide het bloemetje in een bosgebied op het supercontinent Gondwana, dat toen bestond uit het hedendaagse Zuid-Amerika, Antarctica en Oceanië. Dit bloemetje 'voer' mee op het Aziatische deel.

De bloem is mannelijk en heeft vijftig meeldraden met elk daarvan een helmknop die pollen produceerde. Vermoedelijk zat de bloem aan een plant met nog veel meer van dit soort bloemetjes.

"Ondanks dat het zo klein is, zijn de details van deze bloem nog fantastisch", zegt een van de auteurs van dit onderzoek.


Bron: https://www.nu.nl/wetenschap/6098447/100-miljoen-jaar-oude-bloem-opmerkelijk-goed-bewaard-gebleven-in-barnsteen.html

Eén van de foto's bij het artikel:
Met vriendelijke groet, Rob

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Maico Weites

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

migratorius

Citaat van: Deborah op januari 06, 2021, 22:10:00 PM
Het is winter en toch wemelt het van de bloeiende planten in de Volkskrant d.d. 6 januari 2021.
Bij mij in het Ruhrgebied ziet het er echt duidelijk armzaliger uit dan in Utrecht met Kerstmis.
Toch heb ik er 40 in de eerste twee dagen van het jaar genoteerd (koolzaadachtigen niet geteld: https://observation.org/user/view/84591?q=&akt=0&g=0&from=2020-01-07&to=2021-01-06&prov=0&z=0&sp=0&gb=0&method=0&cdna=0&f=0&m=K&zeker=O&month=0&rows=20&only_hidden=0&zoektext=0&tag=0&plum=0&from=2021-01-01&to=2021-01-02&q=&zoektext=0&g=0&z=0&month=0&prov=0&m=K&zeker=O&rows=20&only_hidden=0). Ik had sinds eind november wel op bloeiende planten gelet, maar minstens de helft was een verrassing.
Ik was heel teleurgesteld met Knikkende Distel, Echt Bitterkruid en Gewone Melkdistel: vruchten en knoppen aan dezelfde plant, maar géén bloemen.

JanHein

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#192
Aantrekkelijke bloemen regelen hun eigen warmte in het NRC d.d. 15 januari 2021.

Het Ulvenhoutse bos weer vol met witte rapunzel en knikkend nagelkruid op Nature Today door de Provincie Noord-Brabant d.d. 18 januari 2021.

Aanplant ruim een miljoen loofbomen en struiken draagt bij aan duurzaam bosherstel op Nature Today door Bosgroepen d.d. 19 januari 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

frkvh

When seeking truth the answer is the road
When seeking wisdom the journey is your home
-- Sam Herring

migratorius

Citaat van: frkvh op februari 01, 2021, 17:16:29 PM
https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/29/global-heating-alpine-plants-extinction-melting-glaciers-aoe
Het is geen verrassing.
Ik vond (toen ik probeerde een Peruaans bloemetje te identificeren) dat een soort uit hetzelfde genus alleen aan het begin van de 20e eeuw onder een nu verdwenen gletsjer gevonden was.

JanHein

Deborah

#195
Een onderwaterbos in de grootste zoutbak van Europa in Trouw d.d. 5 februari 2021.

Slappeling Biggenkruid, superheld Madeliefje op Nature Today door FLORON d.d. 7 februari 2021.

Geef de natuur de kans, zeggen natuurorganisaties. 'Er is nu anarchie in het bos' in Trouw d.d. 8 februari 2021.
Fel protest tegen Bossenstrategie minister Schouten: 'Van kappen knapt een bos niet op' in Trouw d.d. 8 februari 2021.
Protest tegen bomenkap in de Bossenstrategie op BNN-VARA Vroege Vogels d.d. 8 februari 2021.
De ecologische effecten van vlaktekap in het Nederlandse bos op Nature Today door de Wageningen Universiteit & Onderzoek d.d. 18 februari 2021.
- Bossenstrategie
- Alternatieve Bossenstrategie

Wat doet de uitheemse plant in de natuur? op Nature Today door FLORON, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Radboud Universiteit d.d. 8 februari 2021.

Sommige planten profiteren van ons strooizout op BNN-VARA Vroege Vogels d.d. 12 februari 2021.

Duizendknoophybride Fallopia × conollyana gevonden in Gelderse wegberm op Nature Today door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, PROBOS, Provincie Gelderland en Wageningen Universiteit & Onderzoek d.d. 18 februari 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Vervuiling, troebel water en waterbeweging belemmeren zeegrasherstel op Nature Today door Wageningen Marine Research d.d. 22 februari 2021.

Rotskust en klifflora aan de Wadden op Nature Today door FLORON d.d. 23 februari 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

Plantoon

Artikel in het spaans maar is ook te lezen in het (betalend) tijdschrift 'Nature Plants'.
Samengevat:
Een recente onderzoek naar 36 endemische sedert decennia uitgestorven gewaande europese plantensoorten bracht aan het licht dat 17 daarvan nog overleefden.
Daarvan werden er 3 via veldonderzoek teruggevonden: Astragalus nitidiflorus (Spanje), Ligusticum albanicum (Albanië) en Ornithogalum visianicum (Croatië). Twee andere werden teruggevonden in botanische tuinen: Armeria arcuata (Portugal) en Hieracium hethlandie (UK). De 12 resterende werden middels nieuwe botanische inzichten geherklassificeerd als 'andere soorten'. Zijn die 17 er eigenlijk toch maar 5?

Armeria arcuata werd teruggevonden in de botanische tuin van de universiteit van Utrecht maar daar wist men eigenlijk niet beter dan dat het een Armeria spec. was.


Deborah

#198
Nieuwe Nederlandse zeewiergids na 38 jaar in Nature Today door Stichting ANEMOON d.d. 8 maart 2021.

Invasieve exoten: Tuin er niet in! in Nature Today door FLORON en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit d.d. 9 maart 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Plantoon

Zeer uitgebreid artikel uit Dumortiera over vooral Nederlandse namen. Een eventuele gedachtenwisseling hierover kan elders op het forum, maar niet hier omdat deze stek bedoeld is als een droge opsomming van 'Plantennieuws in de media'.

Rob Koelman

RIVM waarschuwt voor het gebruik van sint-janskruid in thee en supplementen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dinsdag voor voedingssupplementen en thee met sint-janskruid. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het kruidenpreparaat schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zo meldt het RIVM.

Mensen gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen. Het is onbekend hoeveel mensen het gebruiken.

Het RIVM deed in 2015 ook al onderzoek, en stelde toen al dat het kruid zeker in combinatie met geneesmiddelen werd afgeraden. "Het vermindert bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties", concludeerde het instituut toentertijd. Uit een nieuwe studie blijkt nu echter dat het gebruik van sint-janskruid ook zonder combinatie met medicijnen schadelijk kan zijn.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Systeem (NVIS) en bijwerkingencentrum Lareb kregen klachten over een verbrande huid wanneer mensen na het gebruik van het kruid in de zon gingen zitten. "Ook kunnen andere klachten zoals duizeligheid, diarree en angst optreden", aldus het RIVM.

Anton Rietveld, hoofd van de afdeling Voedselveiligheid bij het RIVM, stelt dat bij voedingssupplementen en thee niet bekend is vanaf welke dosis sint-janskruid schadelijk kan zijn. Bovendien worden voedingssupplementen - in tegenstelling tot geneesmiddelen - niet getest of verplicht tot wetenschappelijk onderzoek.


Bron: https://www.nu.nl/binnenland/6122196/rivm-waarschuwt-voor-het-gebruik-van-sint-janskruid-in-thee-en-supplementen.html
Met vriendelijke groet, Rob

Hinko

mvgr, Hinko

Rob Koelman

Luchtig nieuws over een vergeten vrucht in de koelkast...  ;)

Citaat uit het artikel: 'De boosdoener is zo ver mogelijk van de sportschool weggegooid.'   ;D


Gaslek in sportschool blijkt na onderzoek brandweer 'stinkvrucht'

Een melding van een gaslucht in een sportschool in Veldhoven bleek na vruchteloos onderzoek van de brandweer te wijten aan een doerian, meldt het Eindhovens Dagblad maandag. Doerians zijn berucht omdat de vruchten hevig kunnen stinken.

De sportschooleigenaar belde het alarmnummer nadat een medewerker hem had verteld dat er een vreselijke lucht in de sportschool hing. De brandweer ging uit van een gaslek en ontruimde het pand, waar op dat moment 25 sporters aanwezig waren.

Onderzoek door de brandweer leverde echter niets op. Uiteindelijk mochten de sporters het pand weer in. De gaskraan moest dicht blijven.

Enkele uren later trof een sportschoolmedewerker een doerian aan in een koelkast. De zoon van de eigenaar was vergeten de vrucht die hij cadeau had gekregen mee te nemen. De boosdoener is zo ver mogelijk van de sportschool weggegooid.

Doerians zijn berucht om de stank die ze kunnen verspreiden. Dat is te wijten aan vluchtige zwavelverbindingen. Waarschijnlijk hebben die als doel om dieren aan te trekken. Die eten de doerian vervolgens en verspreiden de zaden van de vrucht.

Bron: https://www.nu.nl/opmerkelijk/6143736/gaslek-in-sportschool-blijkt-na-onderzoek-brandweer-stinkvrucht.html
Met vriendelijke groet, Rob

ruut

#204
Japanse bladvlo bedrijft de liefde in Brabant en dat is goed nieuws
Gisteren om 18:29 • Aangepast vandaag om 08:40


Omroep Brabant
Bladvlooien op een duizendknoopblad
Omroep Brabant
De duizendknoop.
Omroep Brabant
De bladvlo plant zich voort.

Een grote plant bestrijden met een piepklein wapen: in Lage Mierde lijkt een experiment met de Japanse bladvlo haar eerste vruchten af te werpen. Belangrijk volgens onderzoekers, want het beestje is onze laatste hoop in de bestrijding van de hardnekkige woekeraar Japanse duizendknoop.

Geschreven door
Rob van Kaathoven
De duizendknopen verdringt andere planten en kan zelfs funderingen aantasten. Een natuurlijke vijand is er in Nederland niet, dus de snelgroeiende plant heeft vrij spel in de Brabantse natuur. Zo ook op Landgoed Wellenseind bij Lage Mierde, daar staan planten van ruim drie en een halve meter hoog. "Deze planten sterven in de winter helemaal af, dus dit is in een paar maanden gegroeid", vertelt onderzoeker Suzanne Lommen.
Het laatste wapen in de strijd is een mini beestje uit Japan. De Aziatische bladvlo zuigt sap uit de duizendknoop, waardoor de plant verzwakt. Het beestje heeft zijn eerste Nederlandse winter overleefd. Dat is goed nieuws, maar daarnaast is het ook belangrijk dat de vlo hier de liefde vindt, zodat het beestje zich voortplant. Dat laatste moet nu blijken.
Meer, meer, meer
Hoe nu verder? Het beestje lijkt zich voort te planten, maar dat is niet genoeg. "Het is nu nodig dat de aantallen flink gaan toenemen, want dat is nodig om een effect te krijgen op deze plant." Mocht de proef succesvol zijn, dan helpt de bladvlo vooral om de planten in toom te houden. Toch blijven ook andere middelen nodig om de exoot te bestrijden.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3415994/japanse-bladvlo-bedrijft-de-liefde-in-brabant-en-dat-is-goed-nieuws


H.J. Tromp

Ook in de plantenwereld begint de golf van 'woke-onzin door te dringen, een niets ontziende ziekte.
Begrippen als exoot, native en invasief worden al gezien als offensief.
https://www.rt.com/uk/536759-tfl-london-plants-racist-map/
Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

migratorius

Citaat van: H.J. Tromp op oktober 25, 2021, 18:05:20 PM
Ook in de plantenwereld begint de golf van 'woke-onzin door te dringen, een niets ontziende ziekte.
Begrippen als exoot, native en invasief worden al gezien als offensief.
https://www.rt.com/uk/536759-tfl-london-plants-racist-map/
Het Russische propagandakanaal RT is natuurlijk een volstrekt geloofwaardige bron voor dit soort berichten.

JanHein

H.J. Tromp

Citaat van: migratorius op oktober 25, 2021, 19:39:58 PM
Citaat van: H.J. Tromp op oktober 25, 2021, 18:05:20 PM
Ook in de plantenwereld begint de golf van 'woke-onzin door te dringen, een niets ontziende ziekte.
Begrippen als exoot, native en invasief worden al gezien als offensief.
https://www.rt.com/uk/536759-tfl-london-plants-racist-map/
Het Russische propagandakanaal RT is natuurlijk een volstrekt geloofwaardige bron voor dit soort berichten.

Dit is echt onzin, kennelijk erin geramd door propaganda. RT is net zo (on)geloofwaardig als de NOS, nu.nl, BBC, NYT etc.
Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

caliprobola

Citaat van: H.J. Tromp op oktober 26, 2021, 09:38:26 AM
RT is net zo (on)geloofwaardig als de NOS, nu.nl, BBC, NYT etc.
Als je dat daadwerkelijk gelooft, dan trompeer je je toch, beste Tromp...