Een veld vol Lila planten

Gestart door mia_v_g, juni 15, 2019, 15:10:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

mia_v_g

Hallo, Vanmorgen kwam ik langs een stuk land dat vol stond met lila-bloemen. Het rook lekker maar wat is het? Wie weet het? Met vriendelijke groet, Mia

mia_v_g

En ze waren allemaal 'anders' en toch hetzelfde.  ;D ps het is in Limburg

Rijswijk †

Het ziet er uit als Facelia (Bijenplant, want hij trekt bijen en andere insecten).
Mogelijk wordt het daar gebruikt als groenbemester (omploegen, door de grond mengen: daar wordt de grond rijker van waardoor de gewassen daarna betere voeding hebben).
Groet, Minke.

mia_v_g

Dank je wel.  :duim: Ik heb even 'gegoogled' en geloof inderdaad dat het dat is.

mia_v_g

Dank je wel. Nu heb ik informatie kunnen opzoeken. kijk:
Wikipedia:

Phacelia (Phacelia tanacetifolia), ook bijenbrood, bijenvoer of bijenvriend genoemd, is een eenjarige plant die tot de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae) behoort en veel door honingbijen en hommels bezocht wordt. De plant komt oorspronkelijk uit Californië, waar hij op stenige berghellingen groeit. Het natuurlijke verspreidingsgebied ligt in Californië, Arizona, Nevada en Noord-Mexico. De plant komt in Nederland op sommige plaatsen verwilderd voor.

De plant wordt tot 70 cm hoog en heeft een holle stengel, die aan de top behaard is. De bladeren zijn dubbelgeveerd. De eindstandige, blauwviolette tot helderblauwe bloemen zijn slakkenhuisachtig opgerold.


Phacelia heeft een dicht en oppervlakkig groeiend wortelstelsel.

Phacelia wordt gebruikt voor groenbemesting. Een voordeel van phacelia boven Italiaans raaigras is, dat er geen emelten in voorkomen, die veel schade aan het volggewas zouden kunnen veroorzaken. Als stoppelgewas (te zaaien na de oogst van granen) kan phacelia gezaaid worden van juli tot 20 augustus, waarbij 6-12 kg zaaizaad per ha wordt gebruikt. Phacelia heeft door de snelle groei een sterk onkruidonderdrukkende werking. Phacelia produceert bij stoppelzaai ongeveer 3000 kg droge stof per ha, waarvan 800 kg uit wortels bestaat.

Phacelia is een echte bijenplant. Als de plant voldoende vocht krijgt, wordt er veel nectar geproduceerd. Hoewel phacelia goed tegen droogte kan, produceert de plant onder droge omstandigheden alleen stuifmeel.

Uit de bloemen kunnen stoffen voor parfum gewonnen worden.

Rijswijk †

Dat van die parfum wist ik niet............
Maar jij vond het lekker ruiken?
Groet, Minke.

mia_v_g

Ik vond het inderdaad een lekkere zachte geur.