Aangetast kastanjes

Gestart door Melchior van Tweel, januari 20, 2019, 12:55:12 PM

Vorige topic - Volgende topic

Melchior van Tweel

Beste paddenstoelenvrienden,

In Zwolle, waar ik woon, fiets ik bijna dagelijks langs een tweetal prachtige kastanjes (https://waarneming.nl/waarneming/view/166662070). Het zijn mooie breed uitgegroeide bomen die in het voorjaar een explosie van bloemen en in de nazomer van kastanjes veroorzaken. Ik geniet daar elke keer weer van. En ik ben vast niet de enige. De weg waar de kastanjes langs staan is de drukste fietsroute van de stad. In de ochtendspits is het soms letterlijk filefietsen.

Helaas zag ik daar deze week een groot aantal vruchtlichamen van Gewone oesterzwam en Gewoon fluweelpootje in zitten. De bomen waren de afgelopen jaren al aangetast geraakt door de kastanjebloedziekte. Waarschijnlijk zijn de bomen daardoor vatbaar geworden voor andere schimmels. Fluweelpootje vind ik niet zo'n groot probleem. Die soort profiteert waarschijnlijk van het dode hout, dat nu volop in de boom aanwezig is. De aanwezigheid van Oesterzwam vind ik een groter probleem. Die soort kan een boom vrij snel om zeep helpen.

Een aantal dikke takken hangen over de weg. Als die op de weg vallen kunnen er flinke ongelukken van komen. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Vrijdag heb ik daarom toch maar contact opgenomen met de gemeente. Ik heb aangegeven dat ik graag betrokken wil worden bij het vervolg van deze melding. Ik vind het hele waardevolle bomen en ik hoop dat door het wegzagen van de aangetaste takken de bomen toch (deels) gespaard kunnen worden. Maar zeker ben ik daar allerminst van.

Ik verwacht binnen enkele dagen wel een telefoontje te krijgen van de groendienst om samen de bomen te inspecteren. En dan maar hopen dat de bomen toch nog gespaard kunnen worden.

Wordt vervolgd.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

paddenstoelenmonster

Beste Melchior,
Hier in Arnhem voert de gemeente ook wanhopig strijd tegen aantasting van met name rode kastanjes door vooral Gewone fluweelpootjes, op de Zypendaalseweg en de Dalweg. Oude exemplaren leggen vrij massaal het loodje, en worden dan vervangen door jongere exemplaren. Helaas sneuvelen die soms ook al na enkele jaren. De bast breekt open en valt er lokaal af. Mooi voor paddenstoelenliefhebber zoals ik, maar triest dat het niet lukt om deze mooie laanbomen te behouden. Juist deze week heb ik daarvan nog een foto geplaatst: zie: https://waarneming.nl/waarneming/view/166614308?_popup=1
en de bijgevoegde samenstellingsfoto. In Arnhem is er vaak veel ophef als er monumentale bomen gekapt worden, dus informeert de gemeente nu via krant en geplastificeerde posters de ongeruste  bewoners.
Paddenstoelen lijken niet de oorzaak van het doodgaan te zijn, maar versnellen het proces wel.
Een hartelijke groet uit Schaarsbergen,
Henk Monster
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

tstrik

In het Staelduinse bos staat ook een oude kastanjeboom die aangetast was, de boswachter vertelde mij dat hij een giertank met sap van rotte tomaten bij leeg heeft laten lopen bij de boom een aantal jaar geleden.
De boom staat er nog steeds en toont geen ziekteverschijnselen meer.
Mvgr.,
Theo Strik

rmorsink

Katanjebloedingsziekte is een groot probleem onder de kastanjes.
Daardoor kunnen er gemakkelijk secundaire aantastingen bijkomen. bij jou dus de fluweelpootjes en de oesterzwammen. Honingzwam zie je dan ook weleens.   
Wij in de Gemeente Enschede monitoren de kastanjes met bloedingziekte elk jaar.
Op deze manier kunnen we zien hoe zwaar de aantasting door de bloedingsziekte is geworden en hoe de boom erop reageert. Dan worden er passende maatregelen genomen. Gesnoeid, en als het echt niet anders kan gekapt.   
Het is sterk afhankelijk van de conditie van de boom of hij het overleefd. Een boom met een goede conditie kan deze bacterie overleven en zelfs weer beter worden.

Ik ben benieuwd wat ze met deze bomen gaan doen, goed dat je het hebt gemeld.

Groet,
Ronald.

Vriendelijke groet,
Ronald
http://www.rmnatuurfotografie.nl/

Melchior van Tweel

Even een update. Onderstaande klacht heb ik vandaag aan gemeente Zwolle gestuurd. Het geeft wel een goed beeld van de ontwikkelingen sinds mijn melding:

"Mijn klacht heeft betrekking op een tweetal prachtige Paardenkastanjes die aan de zuidzijde van de Zwarte weg in Zwolle-Zuid staan. In het voorjaar geven deze bomen een explosie van bloemen en in de nazomer van kastanjes. Omdat de Zwarte weg een zeer druk bereden fietsstraat is, ben ik ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die van deze bomen geniet. Het was me de laatste jaren reeds opgevallen dat de bomen steeds slechter werden doordat ze zijn aangetast door de zogenaamde Kastanjebloedziekte.

Op 18 januari j.l fietste ik door de Zwarte weg in Zwolle-Zuid. Ik zag dat op 1 van de bomen een tweetal soorten paddenstoelen groeien: Gewone oesterzwam en Gewoon fluweelpootje. Met name die eerste soort is een agressieve parasiet die een boom in relatief korte tijd om zeep kan helpen. Omdat een aantal dikke takken van de boom over de weg hangen, zou dit een potentiëel gevaarlijke situatie kunnen opleveren.

Ik heb die dag direct de Rova gebeld om hiervan melding te doen. Ik heb aangegeven dat betreffende bomen geïnspecteerd moeten worden en dat ik daarbij mijn kennis als mycoloog (paddenstoelendeskundige) graag ter beschikking stel. Ik zou graag met de inspecteur ter plaatse de bomen inspecteren om te zien of (delen van) de bomen gespaard kunnen worden. Betreffende medewerker heeft hier een notitie van gemaakt bij de melding. De melding zou dan worden doorgestuurd aan de dienst binnen de gemeente die hierover gaat (leefomgeving?).

Afgelopen maandag of dinsdag heb ik maar weer eens gebeld met de Rova omdat ik nog steeds niets gehoord had en ik wel benieuwd was naar de stand van zaken. De medewerker kon mij hier niets over vertellen, maar heeft een nieuwe melding aangemaakt en nogmaals benadrukt dat ik graag samen met de inspecteur de bomen wilde inspecteren.

Vandaag (1 februari) ben ik eindelijk teruggebeld door de Rova met de mededeling dat 1 van de bomen zal worden verwijderd en dat de andere kan blijven staan. Blijkbaar vonden de inspecteurs het niet noodzakelijk mij van te voren even te bellen, ondanks mijn uitdrukkelijke verzoek.

Ik heb aan de medewerker van de Rova aangegeven dat ik hier zeer in teleurgesteld ben. Niet alleen dreigt betreffende boom mogelijk onnodig te worden verwijderd, ook wordt kennis die gratis wordt aangeboden ter zijde geschoven. Ik ben een betrokken burger die houdt van de stad en de bomen die erin staan. Ik heb kennis die maar een handje vol mensen in Nederland hebben en het in teleurstellend dat de gemeente mij hier niet bij wil betrekken. Ik heb veel vertrouwen in de kennis en kunde van de mensen van de Rova en de ambtenaren van de gemeente, maar kennis over paddenstoelen is zeer specialistisch en onvoldoende bij hen aanwezig."
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

paddenstoelenmonster

Beste Melchior,
echt een Crix de Coeur!
Ik ken ook zo'n ervaring hier met een Beuk in Sonsbeek die door Vals teervlekkenzwammen aangetast werd. Ook die is zonder ruggespraak - ondanks overleg - gekapt en afgevoerd.
Gelukkig zie ik wel meer en meer dat aangetaste bomen gekandelaberd worden om het risico van vallende takken te elimineren. Soms kunnen ze dan nog jaren staan. ook worden er op meer en meer plaatsen in het bos afgezaagde bomen neergelegd om de biodiversiteit te bevorderen. Er is dus zeker meer aandacht voor de natuur en paddenstoelen in het bijzonder!
Henk Monster
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

sjaakvantiel

#6
Dat wel, maar als je soms ziet hoe rigoreus in paddenstoel-rijke bossen wordt gekapt, gedund en hout uitgereden met erg grote machines. Alles wordt kapot gereden. De lang met rust gelaten grond wordt in een paar dagen volledig vernield. Voordat daar weer een beetje sprake is van een enigszins ecologische balans, duurt tientallen jaren schat ik in. Maar hoe krijg je dat op de kalender.

Melchior van Tweel

Vandaag eindelijk gebeld met de gemeenteambtenaar die erover gaat. De kastanje blijkt al op de kaplijst te staan en wordt uiterlijk 15 maart gekapt. Afgelopen mei had de gemeente zelf ook al geconstateerd dat er Oesterzwammen op staan. Ja ja oesterzwammen in mei.  :huh:.
De persoon blijft van mening dat de gehele boom gekapt moet worden. Alle argumenten die ik aanvoerde werden aan de kant geschoven, terwijl zijn argumenten gemakkelijk te weerleggen zijn. Ik denk dat hij zo'n lastige burger maar niets vind. Hij zal mijn verzoek om de boom samen te inspecteren in het "groenoverleg"  inbrengen, maar ik heb mijn hoop daarop al wel opgegeven.
Een volgende keer zal ik wel 2× nadenken voor ik weer zo'n melding doorgeef aan de gemeente.
Weer een illusie armer en een teleurstelling rijker.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

sjaakvantiel

Jammer Melchior. Je kunt je zelf i.i.g. niets verwijten.  1 Persoon nemen ze niet zo gauw serieus. Een organisatie maakt meer kans, bv. een plaatselijke Natuur en/of Milieu club die dat in hun statuten hebben staan en er een berichtje in de krant aan wijden.