Bladluizen informatie.

Gestart door thijsdegraaf, december 20, 2018, 10:07:51 AM

Vorige topic - Volgende topic

gardensafari

Voor alle duidelijkheid: in het Nederlands bestaat siphon niet.
Het is volgens het groene boekje altijd: sifon.
Siphunculi  (enkelvoud: siphunculus) is de wetenschappelijke term voor de dubbele uitlaat van een bladluis en dus wel correct.
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

thijsdegraaf

#31
Het was dus niet zo'n gekke vraag,  :-\  Heb nu het grootste deel in siphonen. Voor zo'n honderd luisjes. Gemiddeld twee per pagina is nog een keer 200 keer aanpassen. :angry: Had nog een oud Kramers woordenboek. Daar staat ook alleen sifons in, maar zonder een uitleg naar de luisjes.

Toch wordt het veel gebruikt. Ik denk, omdat het ene te wetenschappelijk klinkt en het andere iets voor de loodgieter is. Dit krijg je als je op 'siphonen bladluis' zoekt: https://startgoogle.startpagina.nl/?ts=ts1&origin=homepage&query=siphonen+bladluis

Henk Soepenberg

In de begrippenlijst van "De Nederlandse Biodiversiteit" hebben siphonen en siphunculi trouwens niet dezelfde betekenis  :rolleye: (zie bijlage)

Voor wie dit boek wil downloaden: http://www.repository.naturalis.nl/record/364861
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#33

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#35
't is een zootje/zooitje bij die biologen.  :blink:  Ik houd het zonder sterke tegengeluiden gewoon bij siphonen denk ik  :-\

gardensafari

Thijs, je zou de tekstverwerker NoteTab kunnen downloaden.
De lightversie is gratis.
Je laadt alle pagina's en kunt dan in één keer alle siphonen door sifonen vervangen.
Dat is hooguit 1 minuut werk.
Link: https://www.notetab.com/notetab-light
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

thijsdegraaf

#37
Bedankt Hans. In ieder geval iets om te bekijken. Lijkt me iets voor mijn eigen site, ik weet niet of het voor Waarneming werkt, waar je toch een soort bezoeker bent, die één pagina opent en dan net als bij Wikipedia op bewerken zet. Hisko zal dat wel kunnen.
Maar........ als je voor sifon kiest, moet het meervoud volgens Kramers woordenboek sifons zijn.  ;D

gardensafari

Oeps, moet je toch twee keer op die knop drukken...  ;D
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

thijsdegraaf

#39
Een geweldig gedetailleerd boekje over tribus Siphini. Alleen word je gek van alle verschillende haartjes op verschillende plekken. Bioloog is niets voor mij zie ik al. https://sbc.org.pl/Content/24035/a_monograph_of_siphini.pdf
Heb het wel gebruikt, alleen vond ik het pas toen ik de eerste soorten al gedaan had. Daar had ik ook genoeg andere informatie voor.

thijsdegraaf

#40
Heb nu ongeveer een derde deel gedaan.  :P
Ik kwam vandaag een probleem tegen met  Thripsaphis
Er was heel weinig te vinden. Op http://www.aphidsonworldsplants.info/d_APHIDS_T.htm#Thripsaphis stonden de soorten op Waarneming niet in het genus genoemd. Na wat zoekwerk kwam ik ze tegen op http://www.aphidsonworldsplants.info/d_APHIDS_A.htm#Allaphis onder het genus Allaphis. Insecta  heeft ze daar ook ondergebracht.

Op aphidsonworld deze verklaring:
CiteerAbout 12 species with narrowly elliptical body-shape, differing from other Saltusaphidinae in having setiform empodial hairs. Previously these species were treated as a subgenus (Trichocallis) of Thripsaphis, but Quednau (2010) restored its full generic status, establishing the correct type species as Allaphis caricicola Mordvilko  (= Thripsaphis producta Gillette)

Alleen Thripsaphis caricicola Mordvilko, 1914 https://waarneming.nl/soort/info/159441   Kon ik niet vinden. Maar op aphidsonworld en insecta staat
CiteerAllaphis producta (Gillette) (= caricicola Mordvilko 1921, = cyperi ssp. wulingshanensis Zhang & Zhang 1993; synonymy by Quednau 2010)

Dan zou het misschien een synoniem zijn. Hoewel bij de ene Mordvilko, 1914 en bij de andere Mordvilko 1921 staat.
Ook nog:
CiteerThripsaphis caricis (Mordvilko)  (= Thripsaphis gelrica Hille Ris Lambers; synonymy by Quednau 2010)   Apterae are dark greyish brown, clothed with bluish grey wax powder; BL 2.5-2.8 mm.  Alatae have 25-31 rhinaria on ANT III, and dorsal abdomen with broad dark bars separated between tergites. On Carex spp. (rostrata, vesicaria) in northern and central Europe (Heie 1982, as caricicola). [Quednau (2010) pointed out that the name caricicola Mordvilko 1921 should be treated as a synonym of Allaphis producta (Gillette).]

Lopen Waarneming en Ned. Soortenregister op achter of worden deze namen nog naast elkaar gebruikt? Weet iemand er meer van?  Zal straks nog verder zoeken. Schiet zo niet erg op  :angry:

Toevoeging feb. 2019: Het genus Thripsaphis synoniem Allaphis heb ik nu hier beschreven: https://waarneming.nl/soort/info/159440

Henk Soepenberg

Daar ga je waarschijnlijk zonder de hulp van een specialist niet uitkomen Thijs  :blink:
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

Vermoed ik ook Henk. Misschien heeft Marco connecties, literatuur, waar wat meer duidelijk wordt. Anders kan ik een mailtje naar Nederlands Soortenregister sturen. Misschien hebben die een expert in voorraad.  :blink:
Ik heb de groep in het klad gedaan en sla hem voorlopig verder over.

Henk Soepenberg

Paul Piron misschien? Heeft nog niet zo lang geleden een mooi artikel over bladluizen en voedselplanten gepubliceerd in Entomologische Berichten.

Zie: https://www.nev.nl/pages/publicaties/eb/nummers/2017/77-4/200-214.pdf  (e-mailadres onderaan)

Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

 :duim: Bedankt Henk. Leuk artikel inderdaad. Wacht even Marco af en anders stuur ik een mailtje.

Marco de Haas

Ik zou het morgen misschien kunnen uitzoeken, maar ben niet goed ingelezen in de bladluizen.

Paul Piron of Ad Sonnemans kunnen denk ik wel wat meer helderheid geven. Ik heb niet het idee dat er een recente, goede soortenlijst voor NL is (met geüpdate taxonomische inzichten). Maar zo'n lijst publiceren heeft nu misschien ook nog vrij weinig zin aangezien er volgens mij nog heel wat nieuwe soorten gepubliceerd moeten worden/nieuwe soorten gevonden moeten worden.
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

thijsdegraaf

Bedankt Marco. Tot nu toe klopte alles met de Engelse lijsten, behalve dat daar veel meer soorten staan. Ik kan altijd nog een omschrijving van de problemen bij deze soorten zetten.

thijsdegraaf

Ben weer een stukje verder. Heb geen contact opgenomen voor aangepaste wetenschappelijke namen. Lijkt me handiger om af te wachten of ik er nog meer tegenkom.

Aphis kaltenbachi Hille Ris Lambers, 1955 staat in de bron als Aphis ononidis met synoniem Aphis kaltenbachi. https://waarneming.nl/soort/info/159530 Ik heb het synoniem bij de beschrijving gezet. Is niet zo erg, want het blijft in het genus. (had er nog eentje, maar kan hem niet meer vinden)

Vandaag kwam ik een lastiger tegen.
Gevlekte bladluis - Aulacorthum circumflexum is volgens mijn bronnen tegenwoordig ondergebracht in een ander genus en is nu Neomyzus circumflexus, https://waarneming.nl/soort/info/210084 (staat ook 'niet goed' in het Ned. Soortenregister)

Ik heb het opgelost door een beschrijving van beide genera te plaatsen en het synoniem te vermelden. Er was geen Aulacorthum spec. op Waarneming. De soorten heb ik dus bij de beschrijving van het genus gezet.


David Tempelman

wat een mooi werk allemaal, arbeid eigenlijk  :duim:
ik doe ook wel eens een soort, maar je pakt gelijk 100en bladluis-soorten, top !!
met vriendelijke groet,
David

thijsdegraaf

#49
Bedankt David. Dat heb je met pensioen. :blink:  Nog een kleine 200 en dan ben ik klaar  ;D

thijsdegraaf

#50
Bij het genus Chaitophorus zijn er twee soorten, waarvan in Europa alleen de ondersoorten leven. Ik heb de beschrijving toch bij de gewone soort gezet met in dikgedrukte letters uitleg, dat wij waarschijnlijk alleen de ondersoort hebben. Als het anders moet hoor ik het wel
Het betreft:
Chaitophorus salijaponicus
Chaitophorus horii

Aanvulling Hydaphias helvetica is waarschijnlijk een synoniem van Hydaphias molluginis. Ik heb het maar zo opgelost: https://waarneming.nl/soort/info/158811

thijsdegraaf

#51
Heb weer een probleem.
Sitobion rhamni (Clarke) staat niet in http://www.aphidsonworldsplants.info/d_APHIDS_S.htm#Sitobion Wel is er een Macrosiphum rhamni (Clarke) http://www.aphidsonworldsplants.info/d_APHIDS_M.htm#Macrosiphum Bij beschrijving van geslacht kan ik opmaken, dat ze nauw verbonden zijn:
CiteerJensen (1997) clarified the distinction between Macrosiphum and Sitobion.  Sitobion, often treated as a subgenus of Macrosiphum, is now regarded as a separate genus
Op blz. 213 https://www.nev.nl/pages/publicaties/eb/nummers/2017/77-4/200-214.pdf wordt Sitobion rhamni (Clarke) als nieuw voor Nederland genoemd, maar verder geen informatie over synoniem of leefomstandigheden, waardoor ik vergelijken kan. Ik gebruik de beschrijving van Macrosiphum rhamni (Clarke) maar voor de informatie met een aantekening van het probleem.

Henk Soepenberg

Citaat van: thijsdegraaf op februari 18, 2019, 08:34:23 AM
Ik gebruik de beschrijving van Macrosiphum rhamni (Clarke) maar voor de informatie met een aantekening van het probleem.

Hoi Thijs, hier een referentie dat het dezelfde soort betreft:  https://www.gbif.org/species/2077899
Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#53
 :duim: Mooi!  Bedankt Henk, dan is dat ook weer opgelost. Ik heb er nu dit van gemaakt: https://waarneming.nl/soort/info/804138

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk

thijsdegraaf

#55
Ja al weet ik niet of hij het rode vlekje houdt als hij migreert van vuilboom naar de varens.

https://waarneming.nl/soort/info/621546 Staticobium limonii Nog een wat onzekere soort als ik de informatie lees. Heb er niet te veel werk van gemaakt.

Nog eentjel
Wahlgreniella arbuti https://waarneming.nl/soort/info/621671 wordt beschreven als een ondersoort van Wahlgreniella nervata. Namelijk Wahlgreniella nervata arbuti. Hoop dat ik het een beetje duidelijk heb neergezet.  :rolleye:

thijsdegraaf

#56
Ik heb alle bladluizen beschreven. Zie:
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.msg2291126#msg2291126
Ik heb alle genera (niet de soorten, dat zou het onoverzichtelijk maken) onder het stukje van Jacomijn op bladluis onbekend geplaatst: https://waarneming.nl/soort/info/28187

Het genus Thripsaphis synoniem Allaphis heb ik toch ook maar beschreven. Hoop, dat het duidelijk is. https://waarneming.nl/soort/info/159440

Ik zal alles nog een keer moeten doorlezen op 'knip en plakfoutjes', maar als er opmerkingen zijn, hoor ik het wel.
Heb het simpeler gehouden in vergelijking met de wantsen.

Marco de Haas

Citaat van: thijsdegraaf op februari 19, 2019, 20:51:19 PM
Ik heb alle bladluizen beschreven. Zie:
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=150718.msg2291126#msg2291126
Ik heb alle genera (niet de soorten, dat zou het onoverzichtelijk maken) onder het stukje van Jacomijn op bladluis onbekend geplaatst: https://waarneming.nl/soort/info/28187

Het genus Thripsaphis synoniem Allaphis heb ik toch ook maar beschreven. Hoop, dat het duidelijk is. https://waarneming.nl/soort/info/159440

Ik zal alles nog een keer moeten doorlezen op 'knip en plakfoutjes', maar als er opmerkingen zijn, hoor ik het wel.
Heb het simpeler gehouden in vergelijking met de wantsen.

Mooi werk weer Thijs! Hier wel wat minder reacties dan bij de wantsen, maarja ook een wat minder populaire groep natuurlijk met minder soorten die van foto te determineren zijn. Mocht ik eens informatie over specifieke soorten vinden/krijgen, zal ik dat dan zelf in de soortteksten verwerken?
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

thijsdegraaf

Hoi Marco. Bij mij waren ze ook niet zo populair. Maar het zijn toch wel interessante beestjes, alleen moesten er niet zoveel soorten zijn. :rolleye: Zonder die Engelse sites, zou ik niet ver gekomen zijn. Veel respect voor die mensen. 
Uiteraard mag je er naar hartenlust in veranderen en aanvullen. Zoals ik schreef, heb ik het vrij eenvoudig gehouden. 

Marco de Haas

Het zijn zeker interessante beestjes! En toch nog regelmatig te determineren met goede foto's (of enkele verzamelde ex.) en wanneer de waardplant met zekerheid is vastgesteld. Valt vast ook nog wel genoeg te ontdekken in Nederland. Soms heb ik contact met Bob (van influentialpoints) die soms wat leuke info geeft. Waar mogelijk doe ik wat terug door foto's aan te leveren voor hun website (waardoor zij dan weer zeer nuttige info-pagina's kunnen opstellen  ;) ), zoals bij Chaitophorus ramicola of Impatientinum asiaticum (alleen jammer dat ik nog geen haarfijne foto's van zulke kleine beestjes kan maken).
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http