(Schor)zijdebij of toch Klimopbij?

Gestart door Jorick, september 16, 2018, 21:24:03 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jorick

Ik kom niet verder dan Zijdebij bij dit beestje.
Zat op de Grote zandkool met klimop in de buurt.

https://waarneming.nl/waarneming/view/162553221
onzeker Schorzijdebij - Colletes halophilus gezien op 2018-09-16 Arnhem - Industrieterreinen Het Broek, Kleefschewaard, IJsseloord I & II e.o.
Foto's:




Dank! en groet..
Jorick

Go Vegan!
Compassionate, fair, healthy, easy....

wilde

Colletes halophilus is een bij van een zout kustmilieu. Die zal het dus niet zijn.
Colletes hederae maakt wel meer kans. Die vliegt ook wel op wat anders dan alleen klimop.
Overigens geldt dat ook voor Colletes halophilus, die graag op zeeaster vliegt, maar ook op andere composieten en zelfs op een crucifeer als zeeraket.
De kleur van de bandjes is normaal bruinachtig geel en dat geeft wat twijfel. Na veel zon kunnen ze echter verkleuren tot veel lichter.

Voor een zekere determinatie van een vrouw Colletes hederae, zou je de belijning van de clypeus moeten kunnen zien. Er zijn op dit moment nog andere Colletes-soorten actief, zoals succinctus. Blijft dus onduidelijk.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Jorick

Dank Albert voor je uitgebreide antwoord.
Ter lering...
Succintus is een Heidesoort. Zal niet midden in de stad vliegen neem ik aan? Valt er dus op biotoop iets in of uit te sluiten? Klimop was bijvoorbeeld binnen 2 meter aanwezig.
Verder zie ik de meest matige foto's goedgekeurd als Hederea. Hoe kan dat dan? Is dat puur de kleur van de bandjes? Dat valt op de matige foto's volgens mij ook niet in te schatten.
Ik zal de volgende keer in ieder geval het gezicht proberen te fotograferen.
Hartelijk dank! Groet,
Jorick

Go Vegan!
Compassionate, fair, healthy, easy....

wilde

#3
Ik ben hier geen Admin. en verbaas mij ook wel eens over goedkeuringen of het uitblijven ervan.
Colletes hederae wordt merendeels op de geelbruine kleur van de bandjes beoordeeld en op de breedte ervan. Beide zijn is precair, want C. succinctus heeft niet echt veel smallere bandjes. Verkleuring door zonlicht maakt de bandjes vrij snel lichter, zelfs tot wit. Smal of breed hangt ook af van het meer of minder uitstrekken van het achterlijf. Midden in de stad maakt overigens succinctus weinig kans denk ik, zoals je al schreef.

Ik ving vorige week in Limburg enkele klimopbijen op composieten en op cruciferen. Er was misschien wel klimop in de buurt maar ik zag die niet en vermoedelijk bloeide die ook nog niet. Nu bloeit het bij mij in de tuin (Zeeland) wel. Op beide planten hadden de bijen triunguline keverlarven (Stenoria analis) bij zich en dat geeft aan dat het zeker klimopbijen waren, want die kevers parasiteren niet op andere soorten. De 2 mannetje die ik ving hadden al geheel witte bandering en dan twijfel je toch even, maar het kan niet missen met die larven.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Jorick

Jorick

Go Vegan!
Compassionate, fair, healthy, easy....

wilde

Klimopbijen foerageren ook op andere planten, zie mijn bijgaande recente foto's van mannetjes. Er waren ook vrouwtjes op dezelfde planten (koolsoort en een havikskruid?).
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me