Bruidsvlucht Myrmica .. ? > Myrmica scabrinodis

Gestart door belle, augustus 23, 2017, 09:39:56 AM

Vorige topic - Volgende topic

belle

Ik zou graag willen weten welke soort dit is. Gisteren vlogen er duizenden Myrmica mieren boven de eiken bij ons huis. Een poosje later kwamen ze naar beneden waar het een redelijk agressief ogend gekrioel werd van mannetje die met een vrouwtje probeerden te paren. Ik heb er een paar gevangen en gedood (in de diepvries). Maar verder dan Myrmica (misschien M. rubra) kom ik niet. Ik meen 'sporen' te zien aan de poten (bij het mannetje) en een behoorlijk sterke beharing. Als ik deze mieren door iemand wil laten determineren, wat is dan de beste manier om ze te bewaren? Moet het in ethanol? En heeft het wel zin als ik niet ook werksters heb gevonden? Ik weet niet waar het nest zit.  :blink:

Het betreft deze waarneming
https://observation.org/waarneming/view/143156128
Steekmier onbekend - Myrmica spec. gezien op 2017-08-22 France - La Fontoure
Foto's:








bij voorbaat dank Tjitske Lubach
Alle waarnemingen gedaan op Domaine de la Fontouret, Indre, Midden-Frankrijk, tenzij anders vermeld is.

Met vriendelijke groet,
Tjitske Lubach

http://observado.org/user/view/2721

gbeersma

Wat een geweldige hoeveelheid! Want die 'duizenden', maak daar maar gerust miljoenen van.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

p.boer

Geweldig om dit te zien. Het is mij nooit gelukt!! Het gaat om moerassteekmieren Myrmica scabrinodis. Hoe laat op de dag heb je dit gezien? En hoe zat het met de wind en de temperatuur? Ik wil dit graag weten omdat er weinig gegevens zijn over bruidsvluchten (of ook wel zwermvluchten). Ik zou het erg op prijs stellen als ik de foto van de bruidsvlucht zou mogen gebruiken voor mijn website: www.nlmieren.nl.
met hartelijke groet,
Peter

HPM

Mooi hoor, die vlucht. Merkwaardig is dat er patronen in zitten. Voornamelijk lijnen eigenlijk.
Herman van der Meer

belle

#4
Hartelijk dank voor jullie reacties ! Het was inderdaad bijzonder om te zien. In eerste instantie dacht ik dat het vliegen of muggen waren. Maar het zag er inderdaad anders uit, minder gelijkmatig verdeeld, meer geclusterd, in lijnen ook.

@ Peter Boer: Geweldig dat ze op naam gebracht kunnen worden. Het was afgelopen dinsdag 22 augustus rond 16.00 uur. Het was windstil en erg warm (ca. 32 graden Celsius). Natuurlijk mag de foto gebruikt worden (wel graag met naamsvermelding). Ik heb nog enkele gemaakt, maar dit was de mooiste. Ik kan je de foto's in het originele formaat sturen via WeTransfer als je wilt.

Wat ik me nog afvraag: ik las ergens dat de soort niet zulke grote nesten heeft (max. 10.000 werksters). Is deze zwerm dan ontstaan doordat de gevleugelde dieren van meerdere nesten zich hebben samengevoegd? De schatting van het aantal vind ik ook lastig. Miljoenen zijn het toch niet denk ik. Maar wel vele duizenden.
Alle waarnemingen gedaan op Domaine de la Fontouret, Indre, Midden-Frankrijk, tenzij anders vermeld is.

Met vriendelijke groet,
Tjitske Lubach

http://observado.org/user/view/2721

p.boer

De meeste bruidsvluchten vallen niet op, omdat het aantal individuen dat er aan deelneemt 'klein' is. Maar er zijn momenten dat alle factoren voor een bruidsvlucht optimaal zijn en dan vliegen uit vele nesten de gevleugelde mieren de lucht in en zoeken elkaar op, waardoor er complete mierenwolken ontstaan. Die wolken kunnen worden aangezien als de wolken t.g.v. een brand.
Mooi dat ik je foto mag gebruiken voor mijn website. Uiteraard met naamsvermelding. Mijn e-mailadres is: p.boer@quicknet.nl. Als je foto op de website staat, zal ik het melden.
Met vriendelijke groet,
Peter

belle

Ja, dat is dan zeker wat hier gebeurd is. Hartelijk dank Peter. Ik heb de foto's inmiddels verstuurd met WeTransfer.  :blink:
Alle waarnemingen gedaan op Domaine de la Fontouret, Indre, Midden-Frankrijk, tenzij anders vermeld is.

Met vriendelijke groet,
Tjitske Lubach

http://observado.org/user/view/2721

HPM

Een paar jaar geleden was er op dit forum een topic waaruit bleek dat (veronderstelde) bruidsvluchten van mieren in een groot deel van Nederland tegelijk voorkwamen. Lokale synchronisatie kende ik wel, maar niet dat het over zo'n groot gebied kon gaan.
Herman van der Meer