Melden van invasieve exoten

Gestart door jaboe, juni 28, 2017, 22:20:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

jaboe

Beste lezers,

Ik ben helemaal nieuw op waarneming.nl en ben hierop terecht gekomen via de website van stichting Platform Stop Invasieve Exoten ( http://www.invasieve-exoten.nl ).
Daar staat:

"Meld exoten!
Herkent u een plant in de natuur als (invasieve) exoot? Meld uw waarneming dan op www.waarneming.nl. Beheerders, gemeenten en waterschappen kunnen dan snel ingrijpen als dat nodig is."

Dus ik heb mij geregistreerd voor de website en raakte daar een beetje het spoor bijster. Ik kan geen specifiek deel vinden dat dealt met het melden van invasieve exoten.
Wat is hier de bedoeling, gewoon maar melden van de waarneming en dat is het, of zie ik iets over het hoofd? Wordt daar serieus mee omgegaan daar deze "Beheerders, gemeenten en waterschappen"?
D.w.z. is daar enige indicatie van of kan ik me beter de tijd besparen en zelf direct actie ondernemen?

Als iemand hier enig licht op kan laten schijnen zal ik daar zeer erkentelijk voor zijn.

P.S. het gaat om reuzenbereklauw, of het de persicum of sosnowskyi variant is, geen idee maar het is duidelijk de woekeraar die ik in en rond Almere veelvuldig voor zie komen.

KoenVerhoogt

Het beste wat je kan doen is gewoon een waarneming aanmaken (als je ingelogd bent op de site links bovenin 'invoeren' --> 'waarneming'. Voorzie deze waarneming ook van een foto van de soort, dan wordt de waarneming goedgekeurd door een van de admins waarna de waarneming doorgaat naar de Nationale database voor Flora en Fauna (NDFF). Daar komen de gegevens beschikbaar voor gemeentes e.d.

Over de vraag of er serieus mee om wordt gegaan door de betreffende beheerder verschilt. Sommige gemeentes zijn heel actief zulke soorten aan het verwijderen, andere een stuk minder. Geen idee hoe de situatie in Almere is.
Met vriendelijke groet, Koen Verhoogt
Favoriete soortgroepen: Korstmossen en Kevers
6237 soorten tot nu toe

https://waarneming.nl/user/photos/102250[/url

marcel123

Kortom, het beste is beiden te doen, dus ook direct actie te ondernemen?

Gerrian

Hier in Apeldoorn hebben we de Buitenlijn en die functioneert prima. Over het algemeen heel snel terugkoppeling na een melding. Voor Almere vond ik dit op internet: https://www.almere.nl/wonen/beheer-en-onderhoud/melding-openbare-ruimte/#c13528. Je zou er eens een berichtje heen kunnen sturen.

tekenaar

waarbij de kanttekening dat het per soort heel erg verschilt hoe makkelijk het is die weg te halen. Sommigen (reuzenbereklauw, springbalsemien) vragen "gewoon" een jaar of 8 werk: een paar keer per jaar professioneel weghalen en voorkomen dat nieuwe zaden rijpen, totdat de zaadbank is uitgeput. Anderen zijn moeilijker, zoals Japanse duizendknoop: mischien werkt wekelijks alle bovengrondse delen weghalen voor een periode van 10 jaar en dan nog ... Ingrijpen in een vroeg stadium geeft vaak betere resultaten. Ik zie geregeld dat mensen die zich bewust worden van de problematiek, beginnen met een hele lastige soort zoals die duizendknopen en er dan erg moedeloos van worden.

Door waarnemingen in te voeren, krijgen we samen een goed beeld van de verspreiding van exoten. Er is dan steeds beter te zien welke soorten heel plaatselijk voorkomen en welke werkelijk overal te vinden zijn.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

jaboe

Ik ben zeer ingenomen met de respons!!
Die is niet alleen nuttig, maar ook behulpzaam en dat zie ik wel eens anders op fora.

Allemaal bedankt!

Corinej

Heeft het nut om een invasieve exoot te melden als je er zelf geen foto van hebt kunnen nemen? Er is hier recent een leegstaand huis opgeruimd en in de tuin stond Japanse Duizendknoop. Ik heb de resten gezien in de afvalcontainers, maar kon er geen foto van nemen (geen toestel bij me).

Ik heb al even rondgevraagd of iemand er foto's van heeft, maar nog niets.

Corinej