letten we nog wel op de jonge eendjes?

Gestart door hiskodevries, april 13, 2017, 15:59:11 PM

Vorige topic - Volgende topic

hiskodevries

https://waarneming.nl/leaflet_eend.php
bij invoeren of wijzigen van een Wilde Eend waarneming kun je kiezen voor het juiste kuiken.
Doe ook mee !
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Maarten Hotting

Is deze optie ook beschikbaar voor Parkeend? Of zijn die niet interessant voor dit onderzoek?
Groet,
Maarten

Timo Roeke

Natuurlijk nooit verkeerd om zo specifiek mogelijk in te voeren maar in dit geval gaat het vooral om het onderzoek naar de wilde eend.

Klaas van Dijk

Soepeenden (of Parkeenden) zijn (afstammelingen van) gedomesticeerde Wilde Eenden / Anas platyrhynchos en vallen dus onder het containerbegrip / de soort 'Wilde Eend'.

Zie ook https://www.sovon.nl/sites/default/files/doc/Sovon-nieuws_2017-1-p14-15_Soepeenden-Wilde-Eenden.pdf

Afgelopen jaar heeft het IVN Groningen-Haren een uitgebreid onderzoek gedaan naar de overleving van eendenkuikens in het Noorderplantsoen in de stad Groningen. De uitkomsten van het onderzoek waren dramatisch: een enorme sterfte onder de eendenkuikens.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk

mgieskens

Citaat van: Klaas van Dijk op april 21, 2017, 13:59:16 PM
Afgelopen jaar heeft het IVN Groningen-Haren een uitgebreid onderzoek gedaan naar de overleving van eendenkuikens in het Noorderplantsoen in de stad Groningen. De uitkomsten van het onderzoek waren dramatisch: een enorme sterfte onder de eendenkuikens.
Hebben ze ook nog oorzaken kunnen achterhalen?
Michèl Gieskens
Haagse Vogelbescherming - www.haagsevogels.nl

Een mens gelooft niet wat hij ziet, maar ziet wat hij gelooft

Erik Kleyheeg

Dag allen,

In het eendenkuikenproject ben ik inderdaad geïnteresseerd in echte Wilde Eenden én Soepeenden (zoals Klaas aangeeft zijn dat eigenlijk ook 'wilde eenden'). Mogelijk verschilt de overleving namelijk tussen deze groepen. De grotendeels gele kuikens van Soepeenden vallen bijvoorbeeld veel meer op en er zijn aanwijzingen dat die gevoeliger zijn voor predatie. Inmiddels heeft 20-25% van de Wilde Eenden in Nederland 'soepeend-achtige trekjes'.

Het onderzoek van IVN Groningen is een heel waardevol initiatief geweest om lokaal de overleving van eendekuikens te kunnen bepalen (dramatisch laag). Een combinatie van aanwezigheid van predatoren, gebrek aan schuilplaatsen door het groenbeheer, en mogelijk een beperkte voedselbeschikbaarheid wordt genoemd als belangrijkste oorzaak voor de lage overleving. Een samenvatting van het onderzoek staat hier: https://afdeling.ivn.nl/sites/ivn/files/afdeling-contentpagina/%5Bsite%3Acurrent-group%3Alabel%5D/bestanden/Groeningen_2017-1.pdf.

Om de resultaten uit Groningen op grotere schaal te kunnen testen zijn echt meer waarnemingen uit het hele land nodig, dus blijf de kuikenwaarnemingen invoeren! Via de Faceboekgroep van het eendenkuikenproject kun je op de hoogte blijven en meepraten over het project: https://www.facebook.com/groups/728788310629884/.

Groeten,
Erik

Klaas van Dijk

Beste Erik,

Veel dank voor je aanvullende informatie. Het onderzoek van het IVN Groningen-Haren is vooral uitgevoerd door Lammert Tieslinga en zijn e-mail adres staat op https://www.ivn.nl/afdeling/groningen-haren/contact-groningen-haren Lammert heeft een rapport gemaakt met alle basisgegevens en een iets verkorte versie hiervan is als artikel gepubliceerd in De Grauwe Gors (het tijdschrift van Avifauna Groningen). Geïnteresseerden in het rapport moeten maar even een e-mail sturen naar Lammert.

Het onderzoek wordt voortgezet in 2017 en dit jaar worden meerdere locaties in de stad Groningen nauwlettend gevolgd. De coördinator is Lammert.

Groetjes, Klaas