Cocons in top grove den

Gestart door MaartenC, januari 04, 2017, 18:53:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

MaartenC

Hallo,
Gisteren kwam ik iets opvallends tegen op de Doorwertse Heide: een jonge grove den met aan de top een zwarte klomp van cocons. Ik heb geen idee in welke soortgroep ik deze moet plaatsen, daarom maar bij insecten overig. Wie heeft dit eerder gezien en weet wat het kan zijn?
Mvg


MaartenC

Bedankt James, leuk! De soort is nog zeldzaam ook...

Rayan Majoor

Even een opmerking hierbij: toen ik de foto zag, dacht ik al 'dat zijn volgens mij uitwerpselen oid, geen eieren'. Bij de link die Jack stuurde staat bij sommige foto's dat het eieren zijn en bij sommige dat het gallen zijn... geen van beide klopt. Na op google meer foto's en de Nederlandse naam opgezocht te hebben, snap ik hoe het zit: deze bladwesplarven die onder de bruine korreltjes zitten gebruiken hun uitwerpselen (of iets wat daarop lijkt) om samen met wat spinseldraden tot een soort huisje aan de tak vast te maken. Je ziet dus geen eieren en een gal is het ook niet, maar je ziet eigen een soort van nest (zoals je ook bij bijvoorbeeld de eikenprocessierups of de bastaardsatijnvlinder terugziet, alleen is dit dan wat 'versierd')
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

MaartenC

Interessante conclusie, René! Maar ben je er zeker van dat het niet om bijvoorbeeld larven in cocons gaat? Als je conclusie juist is, ben ik ook wel benieuwd of het gebruikmaken van uitwerpselen, ik denk als camouflage, ook bekend is van andere organismen in de natuur. Verder verbaast het me dat de larven de winterse kou overleven zonder kapot te vriezen. Bij eitjes of cocons zou ik me dat voor kunnen stellen, maar bij larven in de open lucht?
Ik ben benieuwd naar de reacties!
Mvg, Maarten

Rayan Majoor

Hallo Maarten,

op google (https://www.google.nl/search?q=Acantholyda+hieroglyphica&rlz=1C1ASUT_enNL580NL580&espv=2&biw=1366&bih=700&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiWzJbD-bvRAhXcd1AKHQyUCkUQ_AUIBigB#imgrc=y9pnBzi_E5WG9M%3A ) zijn genoeg foto's te vinden van larven in een spinsel tussen de uitwerpselen (waarbij je ook, als je een beetje kweekervaring hebt met insecten als vlinders en bladwespen hebt, ook ziet dat de uitwerpselen precies het goede formaat hebben in verhouding tot de larve zelf).

Om nog even te kijken of ik niet toch valse informatie zat te geven had ik daarna nog opgezocht of ik iets over de levenswijze van deze soort kon vinden, en inderdaad: hier https://de.wikipedia.org/wiki/Kiefernkultur-Gespinstblattwespe#Entwicklung staat ook dat de spinsels die de larve maakt met uitwerpselen bedekt zijn.

Verder zijn er inderdaad ook andere insectenlarven die zichzelf of hun nest met uitwerpselen of oude vervellingshuidjes bedekken (zie bijvoorbeeld de larve van het leliehaantje of van de schildpadkever)
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

jck

Rayan was me net voor :duim: Het schijnt dat (in ieder geval sommige) Acantholyda soorten verpoppen in de strooisellaag.

Voor de schildpadtor -

http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=192031.msg1216416#msg1216416

James

John Bouwmans

Rayan heeft het juist, uitwerpselen van Acantholyda hieroglyphica. Meer info in dit artikel over de "poepjesbladwesp", http://www.hymenovaria.nl/pdf/bzzz31.pdf blz 15-18
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Rayan Majoor

Leuk verhaal over deze bladwespensoort :blink:
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl