Gambia

Gestart door laatvlieger, juni 06, 2007, 18:11:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

laatvlieger

Misschien dat jullie dit ook nog wel leuk vinden, ik ben nog niet aan een reisverslag toegekomen daarom maar even dit korte berichtje hier:

Van 5 januari tot 20 januari 2007 verbleven wij Kasper Hendriks, Casper Zuyderduyn, Frank van Duivenvoorde, Wesley Overman en Wouter Teunissen in Gambia.

We hebben daar een geweldige reis gehad. Vooral de binnenlandse reis was erg mooi. Onze gids Mustapha Kassama had een mooi programma voor ons in elkaar gezet. In één dag over de noordoever naar Georgetown gereden, 3 dagen rondom Tendaba en de trip terug naar Kotu het was allemaal zeer indrukwekkend. En ook qua soorten zeer de moeite waard. Ik kan jullie verzekeren dat als je bij de kust blijft en geen dag het binnenland ingaat, je eigenlijk niet het land hebt gezien!

Ik heb nog niet echt de tijd gehad om een goed reisverslag te schrijven, maar dat zal vast binnenkort nog een keer gebeuren. Voorlopig heb ik alvast de foto's op waarneming.nl gezet:


http://observado.org/user/photos/471?q=&from=1980-01-01&to=2007-05-12&g=0&sex=

Tijdens de upcountry trip hebben we niet veel foto's gemaakt, omdat ons doel toch vooral leuk vogelen was. Uiteindelijk hadden we in deze 15 dagen meer dan 280 soorten. We zijn daarbij alleen in Gambia gebleven. 

Goede soorten waren
Dwarf bittern (Met dank aan Dawda M. Barry, een goede gids rondom Kotu! Hij was als trainee mee met Mustapha toen wij het binnenland ingingen. Een hele aardige kerel, die waarschijnlijk nog een hele grote gids gaat worden! Op de laatste dag toen we even gedag gingen zeggen, nam hij ons even mee: met als resultaat een dwarf bittern!!!! Echt geweldig)
Goliath heron, white backed night heron, (zowieso vrijwel alle reigersoorten gezien!), zwarte ooievaar (in Gambia een erg goede soort), wooly necked storck, african pygmy goose, white headed vulture (adult en juveniel). African Hawk eagle, Bateleur, Beaudouins slangenarend, twee martial eagles, four banded sandgrouse (Mustapha wist een drinkplaats waar we ze zeeer fraai bekeken hebben), African finfoot (zwom een stukje met de boot mee, misschien wel 5 minuten erg mooi kunnen bekijken), Goudsnip we ontdekten een groep van minimaal 15 vogels bij elkaar. Allen's gallinule,
black bellied bustard, bronze winged courser, beide green pigeons, yellowbill coucal (alleen door mijzelf gezien, ik stond wat langer bij een drinkplaats te wachten, duikt er opeens een yellowbil (!) vlak voor mijn neus op. Helaas schrok de vogel en kwam niet meer terug toen ik de rest ingeseind had). Verreaux's eagle owl, kerkuil, long tailed nightjar,  giant kingfisher, grey headed kingfisher, bijna alle bijenetersoorten, alle scharelaars (op de europese na), 2 touracosoorten, etc etc.

Voor meer info kun je, zolang ik nog niet aan dat tripreport toe ben gekomen altijd bij mij terecht.

Wil je ook zo'n upcountry trip maken dan kun je vast ook wel bij Mustapha terecht:
http://sjeik.openhost.nl/gambia/

http://www.gambiabirds.org/Gambian%20Bird%20Guides.htm
(Dawda M Barry)

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Predator

leuk verslagje.

ik ga 6 juli ook 3 weken naar Gambia, ben benieuwd wat we zullen zien.
Verbleven jullie ook in Senegambia beach?
Groet, Maarten

laatvlieger

#2
Nee, wij zaten in het ietwat gare Badala Park. Maar wel heel dicht bij de Kotu creek en de Fajara Golf Course. Ook de Pond achter het hotel is interessant. Verder is het oké als je er toch weinig aanwezig bent.

Ik weet niet of de tijd erg handig is in Juli? Je zit er dan aan het begin van het regenseizoen. Wegen e.d. in het binnenland zullen dan wel erg lastig begaanbaar zijn. Aan de andere kant, kan het wel weer leuke andere soorten opleveren dan wij hebben gezien. Bovendien zal het waarschijnlijk veel groener zijn.

Het is overigens erg handig om een gids te regelen, als is het maar voor een paar dagen. Je kunt daarmee heel veel lastige mensen van je afhouden en ze weten alle goede plekken en kunnen je veel leren.  Ook de dagen dat hij niet bij ons was, konden we naar hem verwijzen en dat scheelde vaak een hoop gedoe.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

redmar_woudstra

Leuke foto's + verslag!

Gambia is het volgende deel van Afrika dat op mijn verlanglijstje staat. Na Oost-  en Zuidelijk Afrika, wil ik nu wel eens wat zien van West-afrika.
Wat waren jullie ongeveer kwijt? (als ik vragen mag)
groet,
Redmar

laatvlieger

#4
CiteerWat waren jullie ongeveer kwijt? (als ik vragen mag)
Dat kan ik niet meer precies zeggen, vooral omdat dit mijn eerste buiten Europa trip was, waardoor ik nog allerlei extra dingen ook voor toekomstige reizen geregeld heb.

Volgens mij was de reis (vlucht inclusief hotel) iets van 600 euro. Ik weet wel dat dit misschien nog wel iets goedkoper had gekund, maar we waren met 5 man, wat een beetje onhandig was.

Gids is helemaal afhankelijk van wat je wilt doen en hoe je het onderhandeld, daar kan ik qua bedrag niks over zeggen. Als je het binnenland in wilt is een gids en goed vervoer eigenlijk wel onontbeerlijk, dan kun je voor je reisplezier maar beter ietsje meer betalen. Bovendien kun je dan ook stoppen waar jij wilt en soms een stukje omrijden e.d.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

frankmeer

#5
En hoe herkende je al die Afrikaanse soorten? Had je een veldgids gekocht met alle (West)-Afrikaanse soorten of vertelde de gids wat het was en had je zelf geen flauw benul?

http://waarneming.nl/bl_naam.php?id=1292&s...rkoekoek&tab=wn
Ik herkende de soort van de foto hierboven al, van de voorkant van de ANWB-gids: http://www.vogeldagboek.nl/Recensies/Illus...20Vogelgids.jpg
Frank van der Meer

Ben Wielstra

CiteerHad je een veldgids gekocht met alle (West)-Afrikaanse soorten of vertelde de gids wat het was en had je zelf geen flauw benul?

Ik denk dat laatste  ;)  

laatvlieger

#7
CiteerEn hoe herkende je al die Afrikaanse soorten? Had je een veldgids gekocht met alle (West)-Afrikaanse soorten of vertelde de gids wat het was en had je zelf geen flauw benul?

Nee, we hebben alles zelf gedetermineerd. Als ik het niet zelf kon determineren ging de soort niet op mijn lijstje. Soms was onze gids namelijk ook iets te snel in zijn determinatie. Meestal trokken wij (soms misschien tot vervelens toe.. ;) ) bij elke soort onze veldgidsen erbij om ons ervan te vergewissen dat het inderdaad de soort was die we dachten te zien. Een aantal keer leverde dat een deceptie op: Gabar Goshawk en Western Banded snake eagle konden we bijvoorbeeld daardoor niet bijschrijven. Soms ook zagen we hierdoor ook een extra soort, bijvoorbeeld de yellow-backed weaver.

Die ene keer dat we wat slordiger hierin waren, zijn we keihard afgestrafd:
We zagen namelijk in een mangrovebosje langs de kust een braamsluiper. He leuk, een braamsluiper zul je denken... totdat je op je hotelkamer komt en nog eens de daglijst doorloopt en er dan achter komt dat de braamsluiper tot 1996 slechts tweemaal geringd is in Gambia... en dat er dus geen gewone zichtwaarnemingen zijn.... (Het is een soort die vrijwel alleen in Oost Afrika overwinterd). We hebben er niet eens echt heel goed naar gekeken. Misschien hadden we zelfs foto's kunnen maken. Nu hebben we maar besloten om deze niet mee te nemen in onze lijstjes, voor zo'n mega hadden we er toch op zijn minst een beschrijving moeten maken en hadden we andere soorten 100% uit moeten sluiten.

Een andere mega (waarschijnlijk first voor Gambia) die we ontdekten was een andere Europeaan: De spreeuw.....

We zijn 5 dagen met een gids op stap geweest. De overige dagen hebben we zelf gevogeld en moesten we dus wel alles zelf determineren. Ook de dagen met de gids hebben we ook veel zelf ontdekt. Maar onze gids bracht ons direct naar de goede plekken, kende tussendoorweggetjes en was ook erg scherp. Bovendien kent hij natuurlijk de beste plekken voor een aantal soorten. Bijvoorbeeld Verreaux's Eagle owl, Pygmy goose, de drinkplaats van de zandhoenders. Als je dat soort dingen allemaal zelf uit moet gaan zoeken dan kost je dat allemaal heel veel tijd en dat gaat je nooit lukken in de twee weken die wij daar zaten.
Overigens hebben wij ook een hoop zelf ontdekt onderweg vanuit de auto: o.a.  northern carmine bee-eater, martial eagle, 15 painted snipes, black-bellied bustard

De andere 10 dagen hebben we dus voornamelijk zelf gevogeld. Vooral ook omdat we dus niet alles aangewezen wilden krijgen. In de parken, langs de kust, was dat best aardig te doen en hebben we best veel zelf ontdekt. Voordat we het binnenland ingingen hebben we eerst zo'n 5 dagen in het westen gevogeld (Kotu creek, Fajara Golf course, Abuko, Bijilo forest, Tanji) Daardoor kregen we ook een beeld van wat we vooral tijdens onze binnenlandtrip heel graag wilden zien en wat er in het westen niet/ of moeilijk mogelijk was.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

laatvlieger

Boeken die we mee hadden:
Field Guide to the Birds of the Gambia & Senegal (Barlow et al)
http://www.nhbs.com/title.php?tefno=13065
Het inmiddels klassieke werk over de vogels in Gambia en Senegal, bleek in het veld nog steeds het beste boek te zijn. De platen lijken niet van heel goede kwaliteit, maar het klopt allemaal wel! Ook de beschrijvingen achterin dit boek zijn erg goed. Als je naar Gambia of Senegal gaat, dan zou ik dit boek zeker als eerste aanraden.

Verder hadden we volgens mij deze:
http://www.nhbs.com/field_guide_to_the_bir...l&tab_tag=album

En deze:
http://www.nhbs.com/birds_of_africa_tefno_128105.html

Hoewel verouderd nog steeds wel handig, zeker als voorbereiding:
http://www.nhbs.com/title.php?tefno=4870


We vergeleken dus deze drie gidsen met elkaar, maar gebruikten uiteindelijk vooral de eerste gids van Clive Barlow.

Ook hadden we nog een zoogdierengidsje bij ons:
http://www.natuurenboek.nl/details.aspx?lnpkid=9918

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Rick van der Weijde

#9
Leuk verslagje Wouter. Vorig jaar geprobeerd naar Gambia te gaan (bij wijze van lastminute), maar bleek zo'n popularie winterbestemming dat het me niet lukte twee stoelen in een vliegtuig te regelen.

CiteerOnze gids Mustapha Kassama had een mooi programma voor ons in elkaar gezet.

CiteerMet dank aan Dawda M. Barry, een goede gids rondom Kotu! Hij was als trainee mee met Mustapha toen wij het binnenland ingingen. Een hele aardige kerel, die waarschijnlijk nog een hele grote gids gaat worden!

Je werkwijze vind ik zeer herkenbaar. Lekker veel zelf vogelen, maar voor de gebieden waar je net die ene soort echt wilt zien, of net even niet de tijd hebt om alles zelf te zoeken, regel/huur je een gids in. Maar...!

Ik heb van Gambia gehoord dat het nog niet meevalt om een GOEDE gids te vinden. Gidsen zijn daar (wrschnlijk) op iedere straathoek en hotel bij bosjes te vinden... :lol:
Maar op het gezicht valt het natuurlijk niet mee om direct een goede in te schakelen.

Wat is jou ervaring hierin en hoe hebben jullie je gids gevonden (want is blijkbaar een gouden vondst geweest!).

Groet,
Rick
Rick van der Weijde
Corotauria Nature Photography

laatvlieger

#10
Citeer
Ik heb van Gambia gehoord dat het nog niet meevalt om een GOEDE gids te vinden. Gidsen zijn daar (wrschnlijk) op iedere straathoek en hotel bij bosjes te vinden... :lol:
Maar op het gezicht valt het natuurlijk niet mee om direct een goede in te schakelen.

Wat is jou ervaring hierin en hoe hebben jullie je gids gevonden (want is blijkbaar een gouden vondst geweest!).

Groet,
Rick
Hoi Rick,

Er zijn inderdaad veel gidsen te vinden en de een is beter dan de andere. Via deze website is in ieder geval te zien wie op dit moment redelijke gidsen zijn:
http://www.gambiabirds.org/Gambian%20Bird%20Guides.htm

De gidsen die op die website staan worden opgeleid tot een goede gids. Diegenen die een volledige opleiding achter de rug hebben inclusief examen (kennis van de soorten via het boek van barlow, en in ieder geval één binnenlandse trip meegemaakt), mogen zichzelf professional birdguide noemen. De goede birdguides dragen een badge van deze organisatie. De pro's hebben een badge met "professional". De andere gidsen kunnen voor de lokale regio best goed zijn, maar voor wat meer afgelegen plekken hebben ze waarschijnlijk nog te weinig kennis.

Als je alleen voor een dag een gids wilt hebben, kun je die denk ik het beste ter plekke regelen. Op de brug bij Kotu zijn denk ik de meeste gidsen te vinden, maar deze zijn lang niet allemaal even goed. Praat met ze over soorten, probeer uit te vinden wat ze weten. Klinkt het goed, probeer dan een deal te maken. (Goede gidsen geven trouwens niet zomaar al hun geheimen prijs! Gidsen die teveel beloven, kunnen dat misschien ook niet waar maken!) Bij de ingangen van parken als Abuko, Bijolo en Tanji is vast ook wel een gids te krijgen.
Let wel op! Er lopen ook een hoop vervelende mensen rond. Vooral rondom de hotels. Zij weten zogenaamd allemaal goede plekken of kennen de soorten die je zoekt... Een beetje doorvragen (ook over gewone soorten!), maakt al gauw duidelijk dat ze er totaal niks van weten. (Hoewel je hen misschien maar beter helemaal niks kunt vragen en het beste links kunt laten liggen... )

Wil je voor meerdere dagen een gids met vervoer, dan is het misschien het beste om in Nederland al contact te leggen. Via de e-mail ging dat bij ons prima.
Wij hadden eerst meerdere contacten gelegd, maar Mustapha kwam er toch wel als beste uit.
Voor ons was het belangrijk dat de gids:
zijn soorten redelijk goed kende,
dat hij vooral de juiste gebieden kende,
dat hij organisatorisch talent had (betrouwbaar vervoer regelen, boat trips en overnachtingen)
dat zijn engels redelijk was.
En of eerdere reizigers bij hem ook goede ervaringen hadden.

Justin Jansen, had eerder met hem gereisd en vertelde ons dat hij in ieder geval dingen kon regelen en dat hij zijn soorten en gebieden goed kende. Wel moest je hem soms een beetje achter de broek aanzitten om soorten te zien die je echt graag wilde zien en het zou handig zijn om alvast vantevoren een whishlist bij hem in te leveren.

Zo hebben we dus vanuit Nederland met Mustapha contact opgenomen. Meteen bij aankomst in Gambia, stond hij bij ons hotel en konden we de verdere afspraken maken en dingen met hem regelen.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Rick van der Weijde

Super. Bedankt voor zo'n heldere beschrijving!  :duim:

Mustapha gaat het aanstaande winter waarschijnlijk nog best druk krijgen... :D  
Rick van der Weijde
Corotauria Nature Photography

redmar_woudstra

Ik zie het al, sparen voor Gambia!

In het NRC stond een tijdje geleden een stukje over vogelen in Gambia, o.a. ook over de vele gidsen en quasigidsen...
groet,
Redmar

laatvlieger

#13
Nog een goede tip (hou het wel stil!!!! Hou het onder de vogelaars en laat het alsjeblieft niet al die hordes strandtoeristen ontdekken!)

Dé meest iddyllische plekom even relaxed te kunnen hangen tijdens het warme middaguur is een klein strandtentje bij het bruggetje op de Old cape road in de buurt van Bakau! Ideaal! Een prachtig strand, aardige mensen, koele drankjes, normale prijzen en er zitten nog vogels ook! Een absolute aanrader!

Het is ook een leuke plek om wenkkrabben en slijkspringers goed te kunnen bekijken. Omdat je hier op een klein houten bruggetje kunt liggen. Normaal schieten ze bij de minste of geringste beweging of trilling weer in hun holletjes, maar als je op dat bruggetje ligt, komen ze langzaam weer tevoorschijn en laten ze zich goed bekijken.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

snwja3

Informatie over prijzen, gidsen, mogelijkheden oa. op:
http://www.lauwersmeer.com/eng/reis/afrika...ia/1/index.html
Wietze Janse

laatvlieger

Wat een lijst, Wietze!! Gaaf hoor! Heel wat meer dan wij.
Daar zitten er heel wat bij die wij ook nog graag hadden willen zien. Jullie hadden zo te zien veel meer roofvogels dan wij.

toch hadden wij ook nog soorten die niet op jouw lijst voorkomen:
Goliath heron (Ardea goliath)
Black storck (Ciconia nigra) erg goede soort voor Gambia
African Pygmy Goose Nettapus auritus
White Headed Vulture Trigonoceps occipitalis
veren tellen niet he? Ik vond nog wel een veer van een parelhoen...
Common Moorhen Gallinula chloropus
Allen's Gallinule Porphyrio alleni
Purple Swamphen Porphyrio porphyrio
Black bellied bustard
Great snipe Gallinago media Erg goede soort voor Gambia
Curlew Sandpiper Calidris ferruginea
Yellowbill Ceuthmochares aereus
Barnowl Tyto alba
Hoopoe Upupa epops
? Singing Bush lark (zie foto's Casper Zuyderduyn)
Northern Anteater chat
Weestern Bonelli's warbler
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

snwja3

Ja, een leuk lijstje.
Een aantal soorten had ik wel het jaar daarvoor, maar ook staan een aantal van jou nog op mijn wish-list (hoentjes, trap, yellowbill ed.).
De 1e keer hadden we ook rond de 300 soorten, de 2e keer wist ik nog 32 nieuwe toe te voegen, en zoals je ziet mis ik er nog een heel aantal.
Je blijft je daar vermaken (elders ook trouwens).
Wietze Janse

Sander Bot

Citeer
Ik weet niet of de tijd erg handig is in Juli? Je zit er dan aan het begin van het regenseizoen. Wegen e.d. in het binnenland zullen dan wel erg lastig begaanbaar zijn. Aan de andere kant, kan het wel weer leuke andere soorten opleveren dan wij hebben gezien. Bovendien zal het waarschijnlijk veel groener zijn.



Ik ben in het regenseizoen geweest: andere soorten, belabberde wegen en veel groener inderdaard. Verder heb ik alles met openbaar vervoer en zonder gidsen gedaan: http://www.surfbirds.com/trip_report.php?id=994

laatvlieger

#18
Sander, ook een leuk verslag! Bijzondere ervaring lijkt me om in die bush taxi's mee te rijden, helaas hebben wij dat niet gedaan. Aan de andere kant hebben wij en Wietzes reisgenootschap wel heel wat meer soorten gezien. Ik ben toch bang dat je door dat wachten op vervoer en het waarschijnlijk niet kunnen stoppen als je denkt wat leuks te zien toch veel soorten gemist hebt. Bovendien zal het door de regen en volle begroeiing ook veel lastiger zijn om soorten te vinden. Wat dat betreft hebben jullie misschien juist wel weer erg veel gezien!

Soorten die jullie wel hadden en wij niet hadden, waren:
Black Crowned Crane (veel tijd aan besteed, niet gevonden)
Osprey
Ruppell's Griffon Vulture (erg op gehoopt, helaas niet gevonden)
Western Banded Snake Eagle
Gabar Goshawk (wel een mogelijk exemplaar, maar die is niet in mijn lijstje gegaan)
Grey Phalarope (wat een bizar verhaal zeg)
Sooty Tern (gave ontdekking! Toen wij in Tanji waren, zagen we foto's van jullie ontdekking, prominent bij het entreehuisje hangen)
Black Coucal
Levaillant's Cuckoo
African Cuckoo
Woodland Kingfisher
Buff-spotted Woodpecker
African Blue Flycatcher (stond hoog op onze verlanglijst, maar helaas)
Copper Sunbird (geen zeker exemplaar gezien)
Bronze-tailed Glossy Starling (een beetje vergeten, waarschijnlijk hadden we die wel kunnen vinden.. )
Yellow-shouldered Widowbird
Little Weaver

De wevers en cisticola's hebben we te slecht bekeken. Alles was toen wij er waren in winter plumage, en er waren zoveel andere fraaie vogels te bekijken, dat dit een beetje is blijven hangen... Daar hadden we nog wel wat meer soorten uit kunnen halen.

Toch hebben jullie niet zo heel veel extra soorten die in januari niet te doen zijn. Ik denk dat alleen de African Cuckoo en de Levaillant's Cuckoo in de droge periode zo goed als onmogelijk zijn. De grey phalarope en de Sooty tern zijn natuurlijk toevalstreffers.

Cool! Ik ben benieuwd wat "Predator" (maarten Z) gaat zien in het natte seizoen.

Eigenlijk moet ik nog wel weer eens terug om toch zeker nog zo'n 50 soorten op te rollen.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Scio

#19
Mooi verslagje! Ik had van Wesley nog niet gehoord dat hij hierheen ging maar z'n afwezigheid is nu wel verklaard  :D
Scipio van Lierop
Oehoe Werkgroep Nederland

Predator

Ik heb het boekje 'Birds of the Gambia' gekocht en ben het een beetje aan het vertalen.
Ik ben al soorten als grijze bananeneter,  klaaskoekoek, geelvoorhofdketellapper en bonte boertje tegengekomen, toch grappig die vertalingen

Ik zal wel een kort lijstje posten of in ieder geval invoeren via waarnemingen buitenland als ik terug kom  
Groet, Maarten

laatvlieger

Veel van de Nederlandse namen zijn ook in het buitenlandgedeelte op waarneming.nl te vinden. Ook de engelse en wetenschappelijke overigens.
Maar wat mij opviel met de engelse namen is dat ze nogal variabel zijn en afhankelijk van het boek dat je gebruikt een andere naam hebben. Let daarom ook goed op de wetenschappelijke namen! (Hoewel die ook af en toe gewijzigd worden, wordt daarvan wel de oude naam als synoniem onthouden. Zo is de soort dus altijd terug te vinden.

Er zitten trouwens inderdaad grappige Nederlandse namen bij. Succes met je reis!      
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

redmar_woudstra

CiteerVeel van de Nederlandse namen zijn ook in het buitenlandgedeelte op waarneming.nl te vinden. Ook de engelse en wetenschappelijke overigens.
Maar wat mij opviel met de engelse namen is dat ze nogal variabel zijn en afhankelijk van het boek dat je gebruikt een andere naam hebben. Let daarom ook goed op de wetenschappelijke namen! (Hoewel die ook af en toe gewijzigd worden, wordt daarvan wel de oude naam als synoniem onthouden. Zo is de soort dus altijd terug te vinden.

Er zitten trouwens inderdaad grappige Nederlandse namen bij. Succes met je reis!
Ik geloof dat ze dat nu wel wat proberen gelijk te trekken. Ik heb een discussie gevolgd op SAbirdnet, waar ze in elk geval de namen in vergelijking met Oost-Afrika gelijk wilden trekken.
Zuidelijk Africa had nogal wat afwijkende namen, maar daar heten de Louries ook weer Turaco's of Go-Away-Birds en de Robin-Chats heten geen Robin's meer. Overigens gebruik ik nooit de Nederlandse naam, vind ik niet echt handig, maar ze zijn inderdaad soms erg mooi. Zelf vond ik de Tanzaniaanse Spekvreter (Moorland Chat geloof ik) wel mooi. Ook de Usambara-Janfrederik (Usambara Ground Robin) kan mij wel bekoren.
groet,
Redmar

laatvlieger

Citeer

Ik geloof dat ze dat nu wel wat proberen gelijk te trekken. Ik heb een discussie gevolgd op SAbirdnet, waar ze in elk geval de namen in vergelijking met Oost-Afrika gelijk wilden trekken.
Dat zou mooi zijn, want het was soms best verwarrend.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

frankmeer

CiteerIk heb het boekje 'Birds of the Gambia' gekocht en ben het een beetje aan het vertalen.
Ik ben al soorten als grijze bananeneter,  klaaskoekoek, geelvoorhofdketellapper en bonte boertje tegengekomen, toch grappig die vertalingen

Ik zal wel een kort lijstje posten of in ieder geval invoeren via waarnemingen buitenland als ik terug kom
Ja, dat Bont Boertje kende ik al, dat is een synoniem voor Senegalpapegaai. Maar de rest???
Frank van der Meer

han.endt

#25
Citeerklaaskoekoek
Dit is naar mijnheer Klaas (de man heet zo, het is niet van sinterklaas). Dan vind ik Klaas' koekoek mooier, gelijk aan Pallas' boszanger.

Predator

Ben net weer terug van 3 weken Gambia en heb ongeveer 180 soorten gezien.

Van drie soorten ben ik niet zeker:

1)een klein vogeltje wat sterk op een vrouwtje huismus leek, met vol oranje staart gezien op farming land naast senegambia beach hotel in een klein struikje.
Vogel was erg donker en gestreept en had dus een oranje staart.
*..??

2)een leeuwerik gezien bij lac rose in Dakar (Senegal). Leek me kleiner dan een kuifleeuwerik, maar had wel een kuif als een kuifleeuwerik maar iets kleiner, verder viel de lichte oogstreep op.
Het geluid was duidelijk anders dan van een kuifleeuwerik; twee verschillende zachte geluiden
*sun lark?/...lark

3) pieper gezien in een ondergelopen stukje land vlakbij senegambia beach.
Gespikkelde borst en lange staart vielen op, bewoog verder zijn staart als een kwikstaart maar tilde hem iets minder hoog op.
*ik denk aan een tree pipit/plain-backed pipit/.....pipit?
Groet, Maarten

laatvlieger

Ha Maarten,

Ik ben wel benieuwd naar jouw soorten en waar je geweest bent? Heb je ook nog net als wij een goede gids genomen voor met name de binnenland plekken? Misschien zelfs wel Mustapha of Dawda? Gaaf dat jullie ook naar Senegal zijn geweest, dat moet zeker een aantal extra soorten hebben opgeleverd.  

De drie soorten die jij beschrijft kom ik zo niet direct uit. Heb je er ook foto's van? Dat zou het wel vereenvoudigen.

Ad 1. Ik kan eigenlijk geen vogel vinden die aan jouw beschrijving voldoet.

Ad 2. Leeuweriken zijn erg lastig. We hebben zelf ook nog steeds een determinatie open staan van een vogel (Zeer waarschijnlijk een Singing bush lark M. cantillans). Jouw beschrijving gaat inderdaad het meest in de richting van een Sun Lark. Ook de tijd van het jaar lijkt goed voor die soort. Maar de beschrijving is denk ik eerlijk gezegd onvoldoende om met zekerheid andere soorten uit te sluiten. Maar misschien denken anderen daar weer anders over?

Ad 3. Het is denk ik vreemd om in deze tijd van het jaar een pieper te zien, die voldoet aan jouw beschrijving. De enige pieper die het hele jaar in Gambia is aan te treffen is de Plain-backed pipit. Maar dit is een erg grote pieper die maar vaag wat borststipeling heeft en verder vrij egaal van kleur is. Een vrij herkenbare soort. De andere piepers zitten in deze tijd van het jaar nog in Europa.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Predator

de 1e weet ik nog steeds niet zeker.
de 2e is bijna zeker een sun lark en de 3e een plain backed pipit.

Verdere bijzondere soorten waren zwarte gier en groene turako in abuko
verder de abysinian groundhornbill en purple swamphen gezien.

in Senegal nog african swallow tailed kite, great cormorant, black headed gull, northern anteater chat, kentish plover, crested lark, sun lark, green sandpiper en african silverbill gezien.
Ik dacht ook een mocking cliff chat te zien, maar ben daar niet zeker van
Groet, Maarten

laatvlieger

Citeer

Verdere bijzondere soorten waren zwarte gier
Wat versta jij onder zwarte gier? Heb je hier een Wetenschappelijke naam bij?
Ik ben ook wel benieuwd naar welk boek je bij je had om tot de determinaties te komen? Altijd handig om te weten.

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/