Hemelvaart 2007 in de Duitse Eifel

Gestart door Mark van Veen, juni 03, 2007, 20:57:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

Mark van Veen

Op ons jaarlijks tochtje togen we naar de Duitse Kalkeifel, een qua flora en fauna veelbelovende streek. Het weer viel wat tegen, op vrijdag wat motregen en kou, in het weekeinde langzaam beter wordend. Daarom weinig beestjes en veel planten. Hier een korte beschrijving, met de leuke plekjes die we bezocht hebben.

eerste dag - Ahrhütte, kalkhelling

Nadat we de tent in Ahrdorf opgezet hebben (een beetje belegen camping met veel stacaravans, er moeten leukere terreintjes te vinden zijn) gingen we op verkenning naar de kalkhelling bij Ahrhütte. Deze bleek vlak langs de weg naar Blankenheim te liggen. Bovenop de heuvel bleek Rozenkransje massaal te staan, een soort die in Nederland vrijwel uitgestorven is en die ik in België nog nooit gezien heb.


Rozenkransje in de vegetatie

Verder was de helling een typische kalkhelling, met Kluwenklokje, Groot Zonneroosje, Gevlekt Biggenkruid, Blauwgras, Kogelbloem, Paardehoefklaver, Mannetjesorchis, Bergnachtorchis en dergelijke. Onderaan de helling, langs de weg, stond een tarweakker met veel akkeronkruiden, waaronder Blauw Walstro, Kleine Leeuwetand, Kroontjeskruid.


Mannetjesorchis
groet,

Mark van Veen

Mark van Veen

#1
tweede dag - Krekel, Tanzberg, Gillesbach

De 'zure dag', waarmee ik wil zeggen dat we niet naar de kalkhellingen gingen maar naar de beekdalen en andere terreintjes. Eerst reden we naar een gebied tussen Krekel en Sissig, de Krekeler Heide, waarvan een interessant deel pal boven Krekel bleek te liggen. Dit waren natte, zure schraalgraslanden met veel Heidekartelblad, Liggende Vleugeltjesbloem, Gevlekte Orchis en dat soort planten. Ook groeide er bospaardestaart en in het bos nog een Bergvenkel (Meum athamanticum). Een Levendbarende Hagedis liet zich goed bekijken.


In de koude ochtend was deze Myopa buccata goed te fotograferen

Daarna togen we naar Keldernich, waar op de Tanzberg zinkhoudend afval moest liggen met bijbehorende zinkflora. Daarvan zagen we echter niet veel (te vroeg in het jaar?). Alleen de Blaassilene was aan zinktolerantie te koppelen. Wel stond er Bolrapunzel langs de weg en bleken er dwergblauwtjes en Sleutelbloemvlinders te vliegen.


Bolrapunzel


Sleutelbloemvlinder

Daarop gingen we naar het dal van de Gillesbach. Boven ons hoofd vloog eerst een Rode Wouw, die later werd gevolgd door een Zwarte Wouw. Leuk om ze zo naast elkaar te zien. Ook vloog er een Wespendief langs. In het dal zelf stond nabij de beek massaal Bolletjeskers, een kruisbloem met bijzondere broedbolletjes. Daarnaast Gevlekte Aronskelk, veel Daslook en Overblijvend Bingelkruid. Er moest ook een kalkgrasland zijn, maar dat konden we niet vinden.


Bolletjeskers
groet,

Mark van Veen

Mark van Veen

#2
derde dag - Alendorf, Mirbach, Dahlem

De kalkhellingen rond alendorf zijn zeer bekend vanwege hun floristische rijkdom. Er liggen 3 heuvels rond het dorp, die allen zeer interessant zijn. Vanwege de kruisweg is de Calvarienberg de interessantste, maar ook drukste. De kalkgraslanden worden gekenmerkt door veel jeneverbes, dat door de schapen niet wordt gegeten en blijft staan. Hier zeer veel Vliegenoprys en Bergnachtorchis. Goed zoeken leverden een Soldaatje op en mijn eerste Aangebrande Orchis. Volgens internetbronnen moet hier in juni ook Groene Nachtorchis te vinden zijn.


Aangebrande Orchis

Een bijzondere plant is Schedekroonkruid, dat meer op Paardehoefklaver dan op Kroonkruid lijkt. Het is een zuidelijke soort die hier net doordringt. Net als op alle kalkgraslanden, ook hier weer massaal Rozenkransje.


Schedekroonkruid (Coronilla vaginalis), een bijzondere, zuidelijke soort


Rozenkransje, detail vrouwlijk hoofdje

Tenslotte bleek de witte klaver hier Bergklaver te zijn, met langere bladen en toch een ander bloemhoofdje dan Witte Klaver.


Geen Witte Klaver, maar bergklaver (Trifolium montanum)

We bezochten ook een aantal heuvels ten westen van Mirbach, net ten oosten van Alendorf (al was het omrijden). Daar veel Liggend Bergvlas en nogal wat kalkplanten.

Vervolgens gingen we naar Dahlem. Het hoogveentje ten zuiden daarvan was sterk verdroogd en niet interessant. Wel leuk om Knollathyrus te vinden, een plant die ik ook uit de Hautes Fagnes ken. Daar vlogen er veel vlinders rond, waaronder Dwergblauwtje, Veldparelmoervlinder, Voorjaarserebia, Sleutelbloemvlinder en Gewoon Blauwtje. De voorjaarserebia's waren slecht te fotograferen, ze gingen continue in het gras zitten. De Veldparelmoervlinders ware bij vlagen zeer fotogeniek.


Voorjaarserebia
groet,

Mark van Veen

Mark van Veen

vierde dag - Eschweiler

Op de dag dat we naar huis gingen bezochten we een kalkhelling pal ten oosten van Eschweiler, een dorpje boven Bad Munstereifel. De helling ligt vlak langs de weg. we konden die Purperorchis en Bleek Bosvogeltjes als nieuwe orchideeen aan de lijst van de tocht toevoegen. Ook hier massaal Vliegenophrys en Bergnachtorchis. Op de helling, tenslotte, een paartje Grauwe Klauwier.


Purperorchis


Vliegenophrys
groet,

Mark van Veen