Braakballen: haal meer uit je gegevens!

Gestart door maurice.lahaye, december 15, 2011, 14:24:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

maurice.lahaye


Dit is een pleidooi om braakbalgegevens (van kerkuil, ransuil, bosuil, velduil) voortaan (ook) aan te melden bij de Zoogdiervereniging: [size=78%]http://www.zoogdiervereniging.nl/node/725[/size]

Op waarneming.nl (of telmee.nl) worden regelmatig gegevens van kleine zoogdieren afkomstig uit braakballen (kerkuil, ransuil, velduil, bosuil) als 'losse waarneming' ingevoerd. Elke gevonden soort wordt apart ingevoerd. Door het invoeren als 'losse waarneming' gaat informatie verloren, omdat de samenhang tussen de vondsten verloren gaat. Een voorbeeld: een kerkuil eet (en produceert in z'n braakballen) bijvoorbeeld 100 prooidieren, waarvan 50 veldmuizen, 10 aardmuizen en 40 bosmuizen. De verhoudingen tussen de aantallen laten zien dat de veldmuis algemener is dan de aardmuis, maar dat in het jachtgebied ook veel bosmuizen voorkomen. Leuke, extra informatie. Door braakbalgegevens aan te melden bij de Zoogdiervereniging lever je een bijdrage aan de grootste database met braakbalgegevens van Nederland (waarschijnlijk Europa) en kan er meer met de gegevens worden gedaan.


Wat bovendien extra handig is, is controle van je determinaties. Na het pluizen van een partij braakballen kan je alle schedelresten opsturen naar de Zoogdiervereniging en je vondsten laten controleren. Opsturen van complete partijen braakballen kan ook. Zie de site van de zoogdiervereniging. De praktijk wijst uit dat het herkennen van schedelresten vaak lastig is en dat foutjes snel zijn gemaakt.


Maurice La Haye
admin

2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

maurice.lahaye

Leuke site voor beginnende of geïnteresseerde pluizers uit Noord- en Zuid-Holland  :duim:
http://www.uilenballenpluizen.nl

Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

Yeronimo

Via de eerder opgegeven site van de zoogdiervereniging lees ik dat het voornamelijk gaat over Kerkuilen gezien deze geen voorkeur hebben voor bepaalde muizensoorten. Ik heb hier twee braakballen van een Ransuil die ik ga onderzoeken, wat zou ik nog extra met de gegevens kunnen doen behalve invoeren via waarneming.nl?
Jeroen Breidenbach, 31 jaar
Leeuwarden

maurice.lahaye

Oke, baas boven baas. Twee braakballen is wel erg weinig  :angel: . Je kan bijvoorbeeld de roestplaats invoeren zodat een volgende winter een behoorlijke partij verzameld kan worden. Overigens zijn ransuilen ook waardevol voor de Zoogdiervereniging, omdat ransuilen mooi goede en slechte veldmuizenjaren weerspiegelen in hun braakballen (goed veldmuizenjaar betekent meer veldmuizen in de braakballen). Je kan in ieder alle prooidieren vermelden bij opmerkingen (dus ook aantal vogels, e.d.). Ben benieuwd naar de kleine zoogdieren in de braakballen.

Maurice
admin
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

maurice.lahaye

#4

Al enige tijd beschikbaar, een handige online-tool om je schedelresten van kleine zoogdieren te determineren. Zie de link naar de 'soortenzoekers'. Voor het determineren van bovenkaken en het determineren van onderkaken.
Maurice
admin
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl