Nieuwe Zoogdieratlas: controleer ook eens een soort!

Gestart door maurice.lahaye, januari 29, 2013, 20:39:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

maurice.lahaye

Beste waarnemers,

Verschillende organisaties waaronder de Zoogdiervereniging, Naturalis, waarneming.nl en vele anderen werken mee aan een nieuwe Zoogdier-atlas. Alle waarnemingen van zoogdieren in Nederland die beschikbaar zijn in allerhande databases (waarneming.nl, telmee.nl ndff, provinciale bestanden) zullen daarin meegenomen worden. Heb je nog oude waarnemingen, dan is nu het moment om die in te voeren, dan weet je zeker dat je je waarnemingen zal terug zien in de Atlas.

Bovendien zou ik waarnemers van waarneming.nl willen vragen mee te speuren naar fouten in de database van waarneming.nl. Controleer eens een soort, zoek naar afwijkende stippen op de kaart, foutieve foto's (foto met andere soort) en meld je vondsten op het forum. De admins zien lang niet alles, dus alle hulp is welkom. Je kan je vondsten bovenaan het forum in 'determinatie-fouten'. Let op: het veld 'gedrag' (ter plaatse/foeragerend/etc.) hoeft niet te worden gecontroleerd, aangezien dat een kwestie is van smaak. Wat de ene waarnemer 'ter plaatse' noemt, vind de ander 'vondst'. Daar gaan we niet op controleren!

Veel succes!
Maurice
admin
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

Windekind

Maurice,
Wanneer is de verwachting dat deze in de schappen ligt ?

Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

maurice.lahaye

Hallo Elmar,


De concept teksten zijn bijna of net aangeleverd door de redactie. Eind van het jaar moet de Atlas in de schappen liggen. Bij enige tegenslag (wat niet ondenkbaar is bij dit soort werken), wordt het voorjaar 2015. Nog even geduld dus.... en tot die tijd, is het helemaal niet erg om nog eens gehoor te geven aan mijn oproep van vorig (!) jaar.


Groet,
Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

Douwe van der Ploeg

Het eind van het jaar begint in zicht te raken: is er al een datum bekend?
Douwe van der Ploeg

Douwe van der Ploeg

Een paar maand verder.. nog nieuws voor een nieuwe datum? Jammer dat het zo stil blijft.
Douwe van der Ploeg


Violet (en Remco)

Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl


Merijn van den Hoogenhoff

Zie hier het laatste bericht dat de sponsoren kregen

Nieuwsbericht Atlasproject februari 2015

Het is al weer een tijdje geleden dat het laatste nieuwsbericht over het atlasproject is verschenen.
De belangrijkste reden voor deze stilte was dat er achter de schermen werd gewerkt aan een goede afstemming van onze redactie met de eindredactie van Naturalis. Die afstemming is inmidels geregeld en beide partijen zijn weer druk doende om de verschillende teksten in onderling overleg te optimaliseren.

1 maart belangrijke datum
De tekst van de algemene hoofdstukken ligt nu bij de eindredactie ter verwerking. Veel soortteksten zijn ook al heen en weer geweest tussen redactie en eindredactie. Afgesproken is dat alle soortteksten deze maand een behoorlijke redactieslag verder moeten zijn. Vanaf 1 maart gaan alle soortteksten terug naar de soortauteurs voor een finale toetsing. Op 1 april moeten alle soortteksten dan terug zijn van de auteurs. Hierna kunnen de laatste correcties nog worden verwerkt en op 1 mei moet het totale manuscript in z'n definitieve versie bij de eindredactie liggen. Hierna vindt er nog een eindredactieslag plaats van de gehele atlas.

Aanpassingen
In de tussentijd worden er ook verschillende zaken aangepast. Omdat de atlas later verschijnt dan oorspronkelijk gepland was, moet de informatie op een aantal onderdelen worden geactualiseerd. Ook sommige kaartjes waren nog niet in orde en vragen ook nog om een bewerking. Tenslotte is het de bedoeling dat er bij iedere soort een Engelstalige summary komt. Die worden nu ook gemaakt. Dit gebeurt tegelijk met de boven vermelde verwerking van het redactionele commentaar.

Presentatie najaar
De hele planning is er op gericht om de atlas voor de feestdagen te kunnen presenteren. Naturalis heeft voor de echte eindredactie, opmaak en druk ongeveer 9 maanden nodig. Met die kennis in het achterhoofd zal de presentatie ergens in november plaatsvinden.

Digitale atlas
Bij de start van het atlasproject is met grotere financiers en de uitgever afgesproken dat de atlas niet alleen in boekvorm beschikbaar komt, maar dat er ook een digitale versie gemaakt wordt. De atlas van de Nederlandse zoogdieren wordt deel 12 in de serie "De Natuur van Nederland". Van deel 11  van deze serie "De Nederlandse bijen" komt ook zo'n digitale versie beschikbaar. Een digitale atlas biedt ook mogelijkheden om van bepaalde soorten extra informatie,  foto en filmmateriaal toe te voegen. Nu het duidelijk is dat het boek eind dit jaar in de boekhandel ligt kan er verder worden gewerkt aan een digitale versie.

Zicht op de eindstreep
Beide partners in het atlasproject, de Zoogdiervereniging en Naturalis, hebben steeds voor ogen gehad om van "De atlas van de Nederlandse Zoogdieren" een volwaardig deel te maken in de prestigiueze serie "De Natuur van Nederland". De partners zijn er dan ook van overtuigd dat er een atlas komt waar alle betrokkenen trots op kunnen zijn en waaraan alle lezers nog vele jaren plezier kunnen beleven.

Jos Teeuwisse, voorzitter atlascommissie, 11-02-15
Goed determineren is, proberen te ontkennen wat je ziet, niet te bevestigen wat je denkt.

Merijn van den Hoogenhoff

egilio

#9
Citeerop 1 mei moet het totale manuscript in z'n definitieve versie bij de eindredactie liggen. Hierna vindt er nog een eindredactieslag plaats van de gehele atlas.
en
CiteerDe hele planning is er op gericht om de atlas voor de feestdagen te kunnen presenteren. Naturalis heeft voor de echte eindredactie, opmaak en druk ongeveer 9 maanden nodig. Met die kennis in het achterhoofd zal de presentatie ergens in november plaatsvinden.

Na 1 mei vind er dus nog een 'eindredactieslag' plaats, en Naturalis heeft dan nog een 'echte eindredactie'. Laten we ervan uitgaan dat de 'eindredactieslag' en 'echte eindredactie' hetzelfde zijn en Naturalis dus vanaf 1 mei nog 9 maanden nodig heeft.


Met die kennis in mijn achterhoofd zal de presentatie nooit in november zijn, 9 maanden na 1 mei is 1 februari in mijn agenda...

Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

ArjenDrost †

Dat fluister je wel heel zachtjes...  ;)


Maar inderdaad, ik vroeg me ook al af met welke kalender ze daar werken...  O0

Douwe van der Ploeg

Douwe van der Ploeg

egilio

Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

Rob Koelman

#13
Volgens een vandaag verschenen bericht wordt de presentatie nu eerste kwartaal 2016.

In het komende nummer van Zoogdier staat een artikel over de atlas met daarin afgebeeld o.a. de cover en de opmaak van een soorttekst.

Met vriendelijke groet, Rob

Rene Janssen

Ik ben echt heel benieuwd hoe het allemaal zo ver had moeten komen. Maar goed... inmiddels is de atlas al weer verouderd, het is niet anders. Gelukkig dat er een voorspelbare soort op de cover van de atlas komt :D




René
René Janssen

Merijn van den Hoogenhoff

Ach weet je elke verspreidingsatlas is verouderd op het moment dat hij uit komt. Het zal in ieder geval beter zijn dan de gegevens waar we het nu (in boekvorm) mee moeten doen 1992 !! :rolleye:
Goed determineren is, proberen te ontkennen wat je ziet, niet te bevestigen wat je denkt.

Merijn van den Hoogenhoff

Rob Koelman

Citaat van: Merijn van den Hoogenhoff op november 11, 2015, 16:20:46 PMHet zal in ieder geval beter zijn dan de gegevens waar we het nu (in boekvorm) mee moeten doen 1992 !!

En natuurlijk een stuk fraaier qua vormgeving!   :blink:
Met vriendelijke groet, Rob