onbekende eitjes ?

Gestart door bas waanders, mei 06, 2014, 09:16:22 AM

Vorige topic - Volgende topic

bas waanders

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/84153853
onzeker Mug onbekend - Nematocera indet gezien op 2014-05-05 Schinveld - Rode Beekdal Zuid
Foto's:


bij voorbaat dank Bas Waanders

thijsdegraaf

Ziet er uit als wantsen eitjes.  :-\

bas waanders

Dan zet ik hem daar op , ik had geen idee ,  m.vr.gr. Bas

thijsdegraaf

Een admin zal je vraag wel verplaatsen. Ik weet niet of een soort mogelijk is.

bas waanders

In dit geval ben ik al blij met dit resultaat ..... ik denk dat het moeilijk is een soort uit te vissen , m.vr.gr. Bas

Arp

Ik zeg: Rhaphigaster nebulosa  B)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Violet (en Remco)

Citaat van: Arp op mei 06, 2014, 19:34:34 PM
Ik zeg: Rhaphigaster nebulosa  B)

Ha Arp,
Je maakt me nieuwsgierig! Welke kenmerken zie je? Vertel, vertel, ter lering ende vermaeck natuurlijk.
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

Arp

#7
Tja ... kenmerken ... pfff  :-\

De foto is te onscherp natuurlijk.

Deze vorm eitjes is "standard issue" voor Pentatomidae (en misschien nog Cydnidae??). Er zijn wat verschillen in de manier waarop de eitjes gegroepeerd worden, in de vorm, vooral verschil in aantal/lengte van de aeromicropylaire "draadjes" (fr:aéromicropyles en:aeromicropylar processes - zoals deze) en de oppervlaktestructuur van de eischaal.

Daarnaast verschillen ze nogal in kleur. Je kent de groene eitjes van Palomena wel. Deze kleur - dat bijna parelmoerachtige met een donkere vlek in het dekseltje en een donkerder bandje over de zijkant ken ik alleen van R. nebulosa en ook de manier van leggen op een dun twijgje (pakket eromheen) is wat Rhaphigaster doet op dunne twijgjes (op een muur of andere oppervlak leggen ze anders).

Dat ik ze zo alleen van R.neb. ken zegt natuurlijk niet zoveel, tenzij ik vind dat ik van alle soorten de eitjes ken en weet dat er niks anders tussen zit wat hierop lijkt. Ik wil niet beweren dat ik ze echt allemaal ken, maar ik heb wel heel veel en vaak naar vergelijkingsmateriaal gezocht (eigen kweek, foto's op internet, publicaties) en ben voor deze nooit dubbelgangers tegengekomen. Het meest in de buurt komen nog eitjes van een paar andere soorten als deze door wespjes geparasiteerd zijn, maar die zijn dan toch net effe anders.

Eitjes van R. nebulosa heb ik vaak gezien (vooral in Frankrijk) en ik heb ook net weer een batch uit Frankrijk bij me die precies zoals deze om het bladsteeltje zitten (zijn inmiddels uitgekomen). Ik zal dadelijk wat kiekjes bij elkaar zoeken :)

P.S. De kiekjes (van deze observatie):
21 meiapril gevonden - eerste kiekjes van 22/23 april:




2 mei - bijna klaar:






4 mei - reeds uitgekomen (waarschijnlijk 3 mei?)


Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)


Arp

Achfukkeduk  :rolleyes: *corrected*

Dank voor compliment - de Panasonic FZ38 werkt weer en de reservecamera (Fuji S5800) blijkt in combinatie met het MSN-202 lensje ook een handige combi om ernaast te hebben staan voor de kleinere details. Geen spiegelreflex met superobjectieven, maar voor low-budget best bruikbaar :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf


Violet (en Remco)

Wow Arp, wat een geweldige foto's!
En dank voor de uitleg! Dat werkt voor bepaalde vlindereitjes ook wel zo ja. Je leert kleuren, patronen en meer kenmerkende zaken herkennen. Maar makkelijk is anders.
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

Arp

Wow, allemaal complimentjes   ;D
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

bas waanders

Als ik de foto uitvergroot is die niet zó scherp en gedetailleerd , complimenten ! Maar ik zie wel overeenkomsten : de oppervlaktestructuur , de kleur , het "venstertje" ...... maar ik ben beslist geen specialist op dit gebied . De R.nebulosa heb ik daar ook wel eens gespot , komt hier in de buurt wel vaker voor , dus ... ik heb de afbeelding gecropt en wat verbeterd , hoewel een onscherpe foto nooit helemaal te verbeteren is . Ik ben al blij dat ik nu weet wat het is ! m.vr.gr. Bas

Arp

Prima foto bas. Ik twijfelde bij de eerste ook al niet (voornamelijk op kleur/groepering dus), maar Violet heeft in zoverre wel gelijk dat ik principieel niet 100% zeker kan zijn (vandaar ook de iets te stoere/coole smiley bij m'n antwoord), maar het zou me zeeeeeeer verrassen als er iemand met dubbelgangereitjes op de proppen komt.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Michael_Inden

@Arp
Tja, nog meer complimenten: prachtig waarneming! Voor mij extra interessant omdat ik juist op zoek ben naar een low-budget camera met dergelijke mogelijkheden. Dus bedankt voor de info.
vr gr Michael

bas waanders

#16
De foto van mij was genomen met mijn standaarduitrusting : Canon EOS550D en 100mm 2.8 macro . Een hele fijne combinatie , maar met insecten gebruik ik nooit een statief en dat veroorzaakt wel eens bewegingsonscherpte ...... het zou beter kunnen . Daarna gecropt , belichting iets bijgesteld en scharpness voorzichtig toegepast . Halleluja , alles dankzij digitaal fotowerk en het standaardprogramma van Canon (zoombrowser en digital photo professional ) . Maar ik moet toegeven : met een hoop spul van tegenwoordig zijn ook in de lagere prijsklassen al heel wat mooie resultaten te bewonderen en naar de toekomst toe word het alleen maar beter en betaalbaarder :-)
Ik zie de Grauwe veldwants vaak als zeldzaam aangemerkt , maar hier in de buurt van Heerlen Noord / Brunssum is het geen zeldzame verschijning . In mijn tuin kom ik het diertje ook regelmatig tegen . Dát vind ik nou leuk en een uitdaging om weer eens iets tegen het lijf te lopen wat niet zo veel voorkomt :-)
Ik heb de waarneming aangepast , weet natuurlijk niet of ik hem op zeker kan zetten , m.vr.gr. Bas

http://www.amazingmacro.com

Arp

#17
Hoi Michael,

Ik heb altijd gefotografeerd met een oude 4Mpx Olympus u480 Zoom. Die kon tot grofweg 2cm dichtbij komen (dus let bij de camera die je koopt op dat er een (super)macro functie is tot 1cm ofzo - 5cm is te ver weg, tenzij het ding dan nog kan zoomen maar dat is in de macrostand vrijwel nooit het geval.
Op die Olympus 480 zette ik dan voor details nog een plat 15x oculair uit een speelgoedmicroscoop. Ik ben er jarenlang erg tevreden mee geweest, maar het ding was na honderduizenden foto's gewoon versleten. Laatst heb ik "uit nostalgie" voor 5 Euro op marktplaats hetzelfde model nog eens gekocht "nieuw in doos". Lower budget is ondenkbaar.

Later heb ik een Canon SX100 (8Mpx) gekocht waar ik altijd een haat-liefde verhouding mee heb gehad. Met de juiste belichting (niet te schel zonlicht, maar wel veel licht) kon je daar bijna net zulke goede foto's mee maken als met de oude Olympus, maar het was moeilijker en ik had er meer van verwacht (2x zoveel Mpx, groter "glas").

September 2012 kreeg ik een Panasonic Lumix FZ38 (2e hands). Die viel me ondanks de veel betere specificaties nog steeds enigszins tegen (12Mpx, een hoop zoom, flits in macrostand etc etc). Het was moeilijk om in macro genoeg licht te krijgen en als je wilde flitsen moest je meer afstand nemen omdat anders het object in de schaduw van de lens lag - dus steeds 10-12cm afstand, een tikje inzoomen en dan ging het wel. Resultaten slechts zelden beduidend beter dan met de (gevoelsmatig) 10 jaar oudere 4Mpx Olympus(!).

Maar ik had ooit van iemand een Raynox DCR-250 voorzetlens gekregen, waarvan het clipsysteem kapot was. Daar heb ik uiteindelijk een adapterring voor gekocht waarmee ik die lens zonder (extreem lomp) clipsysteem op het filterschroefdraad van de FZ38 kon schroeven. De camera heeft een 46mm draad, het Raynox lensje 43mm, dus een 46-43mm step down ring. Is even zoeken, maar wel te vinden. Die combinatie is (wel) geweldig. Je zet de camera dan niet in "Macro" stand, maar gewoon op "ver weg" en trekt de zoom aan. In maximale zoomstand heb je bijna geen scherptediepte meer over, maar je krijgt wel een hele mooie vergroting. Met de zoom "half" aangetrokken kun je nog heel fatsoenlijk de wat grotere insecten in hun geheel erop krijgen en houd je ook meer scherptediepte over. Enige "nadeel": Met de zoom flink aangetrokken heb je een flinke afstand tot het object (een 20-30cm). Dat zou ook een voordeel kunnen zijn, want je hoeft minder dichtbij te komen, maar het wordt wel moeilijk om zo de camera goed stil en in focus te houden (weinig diepte). En om met één hand voor de lens "af te stutten" als een soort statief zijn mijn toch ook niet heel poezelige handjes net aan de krappe kant. Dat is dus soms toch even een gevecht, vooral in het veld.

Aangespoord door dat succes heb ik toen een keer zelf "echt geld" uitgegeven en voor een Euro of 60-70 (weeniemeer) een Raynox MSN-202 gekocht zodat ik "microscoopachtige" dingen met de camera kon doen. Minder succesvol. Je kunt er wel ongelovelijk kleine details mee pakken (tarsklauw van een gaasvlieg ofzo), maar zelfs die moet je dan al bijna stacken om het tarsklauwtje helemaal in focus te hebben en - niet onbelangrijk nadeel - de camera komt weer zo dichtbij (6-10cm) dat het object in de schaduw van de ingezoomde/uitgeschoven lens ligt. Je moet het object dus zonder flits genoeg (=heel veel) licht geven.

Afgelopen herfst heb ik de FZ38 tijdens een excursie in het zand laten vallen en zat de uitschuiflens vol zand. Omdat het even duurde voordat ik tijd had om er mee te gaan zitten knutselen heb ik voor 15 Euro op marktplaats een Fuji S5800 gekocht. Die heeft hetzelfde 46mm draad als mijn FZ38, dus m'n Raynox met adapterringen kon er rechtstreeks op. Dit is een 8Mpx camera (alternatief de S5700 met 7Mpx, zelfde bouwvorm), met minder zoom dan de FZ38, maar met het voordeel dat het objectief niet uitschuift en dus ook geen vuil op kan pikken en vast kan gaan zitten (notoir probleem met al mijn vorige camera's - zelfs de C480).

Door mindere zoom en minder Mpx zijn de resultaten (met de DCR-250) net iets minder dan met FZ38, maar absoluut acceptabel. Een aantal van de foto's hierboven zijn geloof ik zelfs met die combi omdat ik in Frankrijk alleen dat setje bij me had. Dit is nu namelijk mijn "veldsetje" (S5800 met Raynox 250). Goed genoeg, veel robuuster (geen uitschuiflens) en ik kom met aangetrokken zoom iets dichterbij het object waardoor ik makkelijker een steunpunt kan vinden.

Bijkomend voordeel: Omdat het objectief van de S5800 niet uitschuift kan ik met de MSN-202 op die camera ook nog net over de lens heen flitsen. Vergroting een tikje minder dan met FZ38+MSN-202, maar groot zat. De laatste foto's van 2 mei en 4 mei hierboven zijn denk ik met die combi geschoten - zoom nog niet helemaal aangetrokken. Voor "thuis" gebruik ik nu dus de FZ38+DCR-250 met de S5800+MSN-202 ernaast om snel iets te kunnen pakken voor kleinere details.

Beide camera's zijn momenteel niet al te duur te krijgen. De FZ38 moet je voor 50-100 op de kop kunnen tikken, de S5800 voor 15-30 Euro. Maar belangrijk is dus de extra voorzetlensjes met passende adapterring. De Raynox kandidaten zijn erg goede lenzen (ze zijn obgebouwd uit diverse stukjes glas en goeddeels achromatisch), maar flink aan de prijs (rond 60-80 nieuw, rond 30-50 2e hands). Omdat ik het goedkoop kon krijgen heb ik onlangs ook een setje "goedkope" voorzetlensjes gescoord, die bestaan uit 1 dun lensje. Ze geven heel iets blauwiger resultaat, maar dat kun je er weer uitdraaien met software. De vervorming valt me ontzettend mee - ik zie geen wezenlijk verschil met de Raynox. Een setje met een +1, +2, +4 en +10 lensje kost nieuw rond de 30 Euro en kun je soms op internet vinden voor een Euro of 10-15. Los kosten de lensjes nieuw ook iets van 10-17 per stuk. Ter vergelijking: De Raynox DCR-250 is grofweg +8 dioptrie, de MSN-202 (even uit m'n hoofd) iets van +25 ofzo.

Met de S5800 en het genoemde lenzensetje (mijn setje is diameter 46mm en schroeft er dus zonder adapterring rechtstreeks op) heb je dus mogelijkheden die zeer benaderbaar zijn aan wat ik heb met de duurdere Raynox lenzen. Je kunt de lensjes namelijk "stapelen" (op elkaar schroeven) en kunt dus ook +17 maken. De combinatie van de S5800 met +10 lensje is ongeveer gelijkwaardig aan de FZ38+DCR250, behalve dan dat de FZ38 meer Mpx heeft.

Ik heb vorige week kort/grof getest wat de mogelijkheden waren (stukje mmpapier fotograferen en kijken hoe veel mm er full frame worden gepakt en hoe ver de camera dan van het object staat. Een paar notities:
=========================================
FZ38 op max zoom 4x3 full frame breedte:
----------------------------------------
~9,5mm  FZ38 DCR-250
~6,5mm  FZ38 B+W_+10 55mm los voorgehouden

=========================================
S5800 zonder voorzetlens interne (super)macro 4x3 full frame breedte:
-------------------------------------------------------------------
~51,0mm  @3cm S5800 Intern Macro niet gezoomd
~36,0mm  @5cm S5800 Intern Macro half gezoomd
~30,0mm  @1cm S5800 Intern Super-Macro (geen flits geen zoom)

S5800 op max zoom 4x3 full frame breedte:
----------------------------------------
~21,0mm @19cm S5800 GREEN-L +4 46mm
~15,0mm @13,5 S5800 GREEN-L +4+2 46mm
~12,0mm @12cm S5800 DCR-250 op 46-43adapterring
~9,5mm  @9cm S5800 GREEN-L +10 46mm
~8,0mm  @7cm S5800 B+W_+10 55mm los voorgehouden
~7,0mm  @6,5 S5800 GREEN-L +10+4 46mm
~4,5mm  @3cm S5800 MSN-202 op 46-37adapterring
~4,0mm  @3cm S5800 GREEN-L +4 met MSN-202 op 46-37adapterring
~3,0mm  @2cm S5800 GREEN-L +10 met MSN-202 op 46-37adapterring

Misschien heb je er wat aan.

Mijn "goedkoopste" budgetsetje voor veldwerk zou nu dus zijn:
S5800 (2e hands 15-30 Euro)
+10 voorzetlensje 46mm (10-15 Euro?), of compleet setje 46mm (~15-35 Euro nw/2ehands)

P.S. Voor de duidelijkheid: Mijn lenzensetje is hierboven opgenomen als "Green-L", maar ik had ook nog een losse +10 dioptrie lens van B+W (55mm draad) - die staat er ook tussen. Het setje is me verkocht als +1, +2, +4 & +8 maar op de ring van de dikste staat "+10". In vergelijking met de (betere) B+W +10 lens zou die +8 als specificatie wel eens realistischer kunnen zijn.

P.P.S. Ik heb natuurlijk slechts weergegeven wat ik zelf gebruik momenteel. Elke andere combi van budgetcamera met voorzetlens is waarschijnlijk ook bruikbaar. Maar let op de volgende dingen:
- De camera moet een filterschroefdraad hebben
- Je moet een passende adapterring kunnen krijgen of meteen passende lensjes
- Je moet oppassen dat de macrovoorzetlens inclusief adapter niet zo breed zijn dat de camera de lens niet meer in kan trekken als deze zichzelf uitschakelt of op stand-by zet (mogelijke motorschade!!!!!!!!!)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

#18
Citaat van: bas waanders op mei 07, 2014, 13:46:41 PM
Ik zie de Grauwe veldwants vaak als zeldzaam aangemerkt , maar hier in de buurt van Heerlen Noord / Brunssum is het geen zeldzame verschijning. In mijn tuin kom ik het diertje ook regelmatig tegen.
Het beestje is pas sinds kort in Nederland en rukt steevast van het zuidoosten op naar noord en west. In Limburg inmiddels niet meer zeldzaam, maar Thijs heeft 'm bij hem in de buurt nog nooit gezien :)

P.S. @Bas: Ik zou 'm maar lekker op zeker zetten - dan mag Berend het beslissen  B)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

Ik moet het inderdaad nog steeds met één vakantie nimfje uit Frankrijk doen. Dat heb je als je in zo'n uithoek woont. Als ik hem zie, zet ik hem op het forum  ;D .

bas waanders

Ok , ik zet hem op zeker , mocht er iemand anders over denken , dan hoor/zie ik het wel . Vind het hartstikke leuk want ik twijfelde eerst of ik er een foto van zou maken , maar zo zie je weer , alles op foto zetten ..... filmrolletjes zijn niet zo duur en er passen 2000 foto's op  ;D

Arp

Het zijn zo te zien de enige als zodanig ingevoerde eitjes voor deze soort  :duim:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Michael_Inden

2Arp
Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Ik wilde je een persoonlijk bericht sturen, maar het is me niet duidelijk hoe dat te doen. Ik ga je info nader bestuderen.
vr gr Michael

Arp

Hoi Michael,

Graag gedaan.

Voor de volgende keer als je iemand een PBtje wilt sturen: Klik onder de gebruikersnaam in de linker kantlijn op dit icoontje:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)