Roerdomp in Nederland

Gestart door Japio, maart 30, 2013, 20:47:33 PM

Vorige topic - Volgende topic

Japio

Beste medewaarnemers

Op vrijwel alle bekende sites over de natuur lees ik dat de Roerdomp schaars tot zeer schaars is. Hoe zit dit nu precies.
Valt het wel mee of is de Roerdomp zeldzaam?

Alvast bedankt.

Vr. gr. Jaap

Bart van Hoogstraten

Hoi Jaap,

Ik heb hem in Nederland zelf slechts 1x gezien maar de status op waarneming is 'vrij algemeen': http://waarneming.nl/soort/info/1
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

HPM

Citaat van: Japio op maart 30, 2013, 20:47:33 PM
Beste medewaarnemers

Op vrijwel alle bekende sites over de natuur lees ik dat de Roerdomp schaars tot zeer schaars is. Hoe zit dit nu precies.
Valt het wel mee of is de Roerdomp zeldzaam?

Alvast bedankt.

Vr. gr. Jaap

http://www.sovon.nl/nl/soort/950
http://www.sovon.nl/sites/default/files/doc/Jaar%20van%20de%20Roerdomp%202003_rap2003_07.pdf
Herman van der Meer

Black Grouse

Hoi Jaap,

Hoe het allemaal precies zit weet ik niet, maar ik had vorig week veel geluk gehad er twee te mogen zien. Het was voor het eerst dat ik ze zag. De eerste vloog weg, want wij hadden hem niet gezien. Pas toen we eigenlijk te dichtbij waren was het al te laat om te stoppen, want hij had ons wel gezien. Wat verder op zat er nog 1 tussen het riet verstopt. We stonden op nog geen twee meter afstand. Snel toen wat foto's gemaakt en snel weer verder om hem niet verder te storen. Ik had ze gezien op Texel bij de Horsmeertjes. Ik heb een foto bijgevoegd van de Roerdomp die tussen het riet in zat.

Groetjes, Patricia Doornkamp.

Tim Asbreuk

In het broedvogel rapport van 2011 (SOVON) staat dat de populatie wordt geschat op 250-300 broedparen. Ik heb even wat andere soorten opgezocht ter vergelijking. Soorten als geoorde fuut, grote gele kwikstaart en tapuit worden ongeveer net zo hoog ingeschat. Grauwe klauwier en middelste bonte specht zijn talrijker.
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Japio

Ik heb er vanmiddag een en afgelopen donderdag ook een gespot en op de foto gezet. Eigenlijk jammer dat er dan geen officiele uitspraak is over zeldzaam/schaars/zeer schaars of gewoon is. Het is geen halszaak hoor...maar ik ben nu eenmaal gek op duidelijkheid  ;)


Lucgast

Bij ons in de streek (Kalkense Meersen België) wordt Roerdomp regelmatig gespot...
Eén van onze vogelliefhebbers heeft hem zelfs via een verborgen camera op video vastgelegd:
http://www.youtube.com/watch?v=e7M0bBAdvjY
Indrukwekkende vogel...
Luc
Insectenwerkgroep Natuurpunt Scheldeland
http://kalkensemeersen.goodbb.net/

Botervlieg

Citaat van: Japio op maart 30, 2013, 21:47:23 PM
Eigenlijk jammer dat er dan geen officiele uitspraak is over zeldzaam/schaars/zeer schaars of gewoon is.

Tussen zeldzaam/schaars (wat denk ik aardig hetzelfde is) of "gewoon"/algemeen zit denk ik wel een vrij groot verschil. Nee, er zijn inderdaad niet zoveel roerdompen als dat we bijv. meerkoeten, zilvermeeuwen of koolmezen zien. Maar ik denk dat er best aardig wat plaatsen zijn waar je roerdomp kunt tegenkomen. In Haarlem zijn ze bijv in zowel de veerpolder, als de hekslootpolder en bij de poelpolder gezien afgelopen jaren.

Op waarneming zal het daarom op "vrij algemeen" zijn gezet denk ik. Omdat de soort niet "algemeen" is maar zeldzaam eigenlijk ook niet (meer)?

Statistieken op waarneming: http://waarneming.nl/soort/stats/1
Verspreidingskaart: http://waarneming.nl/soort/maps/1?from=2012-03-31&to=2013-03-31

Bij de statistieken moet je er denk ik ook rekening mee houden dat er steeds meer waarnemers zijn. Het is me niet helemaal duidelijk waarom de uitkomsten van het tabelletje met maanden verschilt met die van de jaren. Misschien dat bij de jaren het hoogste aantal per dag per km-hok ofzo is genomen? Waardoor er wat dubbeltellingen uit zijn?

Naar Broedparen kijken lijkt me zeker interessant, maar niet elke roerdomp is onderdeel van een broedpaar. Hoeveel roerdompen er zijn die geen onderdeel van een broedpaar zijn, weet ik niet.

Groetjes, Marleen

Japio

Beste mede waarnemers

Ik ben uiteindelijk terecht gekomen op de site van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
Hieruit blijkt dat de Roerdomp op de rode lijst van de broedvogels staat en wordt aangemerkt als een beschermde soort conform Artikel 3 en 4 van de Flora en Faunawet. Dit is vastgesteld en gepubliceerd in de Staatscourant. De meest belangrijkste reden hiervoor is, omdat hun aantal schaars is, men ze wil beschermen tegen de bedreiging van uitsterven.

http://mineleni.nederlandsesoorten.nl/get?site=eleni.db&view=eleni.db&id=i000253&queryId=&resultPage=110&show=speciesList&rid=3&legislation=

Als ik verder alle publicaties van de diverse gerenommeerde organisaties(zelfs het WNF) lees, dan kun je er volgens mij niet omheen dat het om een zeldzame, dan wel schaarse vogel gaat.

Gr. Jaap

Bart van Hoogstraten

De Huismus staat ook op de rode lijst maar is talrijk en met gemak dagelijks met het blote oog te zien, het aantal loopt alleen terug. Die rode lijst zegt denk ik niet zoveel over de status. Het feit dat een wilde diersoort beschermd is zegt er ook niets over want dat zijn vrijwel alle inheemse Nederlandse vogels.
De status van Roerdomp bij Sovon (schaars tot zeer schaars) is van toepassing op broedvogels. Waarneming maakt het onderscheid tussen broedvogels, doortrekkers, etc. niet en telt alles bij mekaar en misschien dat het hier daarom "vrij algemeen" is en niet "zeldzaam"...
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

HPM

Citaat van: Bart van Hoogstraten op maart 31, 2013, 18:53:45 PM
...Waarneming maakt het onderscheid tussen broedvogels, doortrekkers, etc. niet en telt alles bij mekaar en misschien dat het hier daarom "vrij algemeen" is en niet "zeldzaam"...

Dat zal wel zijn omdat er dan teveel op de voorpagina komt te staan.
Herman van der Meer

Jeroen Nagtegaal

Persoonlijk verwacht ik ook dat Middelste Bonte binnen enkele jaren zijn status zeldzaam gaat verliezen. De grens zeldzaam/vrij algemeen is dus niet simpel te bepalen. Van Roerdomp zullen eigenlijk wel bijna dagelijks waarnemingen zijn. De meeste soorten die op Zeldzaam staan worden niet dagelijks gemeld.

Eén oordeel over zeldzaam is dus niet mogelijk. Alles hangt af van de definitie die gehanteerd wordt. Bij planten, sprinkhanen en andere soortgroepen is dat duidelijk, op basis van verspreiding. Bij vogels is het veel lastiger doordat de dichtheden flink verschillen landelijk, soorten invasief voorkomen, soorten overwinteren, doortrekken en/of broeden.

Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Japio

Beste

Ik begrijp inmiddels dat Waarneming niet zomaar de Roerdomp als zeldzaam in haar lijst kan zetten. Dit is trouwens ook niet mijn doelstelling. Ik zal het nog iets concreter maken. Als ik een stukje schrijf over de roerdomp, is het dan gerechtvaardigd om hem te duiden als schaars/zeer schaars/zeldzaam ? Per slot van rekening schrijf ik hetzelfde als dat wat o.a. het WNF, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming.

Alvast bedankt en vr.gr. Jaap

Tim Asbreuk

Zeldzaam of schaars is natuurlijk een relatief begrip en hangt af van je eigen gevoel. Zo vind ik als Tukker een roerdomp bijzonder zeldzaam en een middelste bonte specht ga ik niet meer voor uit mijn bed, bij wijze van spreken. Iemand die bij de Wieden, Weerribben, Naardermeer of een soortgelijk gebied woont zal hier anders over denken.


Van de site van de vogelbescherming haal ik dat soorten met minder dan 2500 broedparen zeldzaam zijn en <250 zeer zeldzaam. Op basis van de schattingen van SOVON (250-300) mag je dus stellen dat de roerdomp op zijn minst zeldzaam is als broedvogel op basis van de door VBN gestelde criteria.


Buiten de broedperiode komen ook oost Europese roerdompen naar Nederland (met name tijdens strenge winters in oost Europa). Tijdens de winter  is de roerdomp dus wellicht niet (altijd) zeldzaam, maar in mijn ogen wel bijzonder zeker omdat de soort zich vaak goed verstopt.

Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Oenanthe

Roerdompen zijn als broedvogel zoals hierboven aangegeven inderdaad schaars met hooguit enkele honderden broedparen. Om die waar te nemen moet je ze horen roepen en dat doen ze meestal in het donker en lang niet alle vogels roepen even vaak. Het schijnt dat geïsoleerd broedende vogels weinig of niet roepen. Zo lijkt de soort nog schaarser. Maar in het najaar en de winter krijgen we nogal wat roerdompen die hier doortrekken of overwinteren en dan is hij minder schaars en wijder verspreid. Het begrip schaars behoeft dus wel enige nuancering.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Marcel van kammen

Het gekke is dat ze in de winter algemeneer zijn/lijken dan in het voorjaar/zomer, maar ik eigenlijk 99% van mijn roerdomp waarnemingen in het voorjaar heb gedaan vlakbij huis. Het geluid is zo kenmerkend dat je ze (naar mijn mening) het makkelijkst tegenkomt in die periode. Ze vliegen dan graag over hun territorium heen.

SlechtValk

Citaat van: Marcel van kammen op april 02, 2013, 12:42:26 PM
Het gekke is dat ze in de winter algemeneer zijn/lijken dan in het voorjaar/zomer, ...

Ik denk dat dit meer komt omdat in de winter bossages kaler zijn en riet misschien gemaaid of ook kaler e.d. waardoor ze sneller opvallen/minder schuilplekken hebben.
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.