Foto's maken van vlinders

Gestart door Arthur van Dijk, november 27, 2006, 21:01:03 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arthur van Dijk

Dag allen,

Nu het aantal waarnemingen zeer sterk terugloopt (afgelopen weekeinde ondanks goede hoop niets gevonden), leef ik al weer toe naar volgend jaar.
In 2007 wil ik een andere camera kopen. Tot op heden had ik een analoge vriend (Minolta 800i met groothoekzoom en telezoom lens) en een digitale vriend (Canon IXUS 5). De Minolta heeft nooit echt mooie vlinderfoto's kunnen maken. De Canon wel. Zeker voor een relatief goedkope en uiterst handzame camera.
Maar het nadeel van de Canon is, dat ik de vlinders tot 3 cm moet naderen om een beeldvullende vlinder te zien. En dan kom ik met de scherpte diepte niet altijd even goed uit.
Ik wil derhalve aan een digitale spiegelreflex. Maar dat valt mij nog niet mee. Naast de camera is de lens misschien nog wel belangrijker. Zelf denk ik aan minimaal 10 megapixels en een lens die op 1 meter afstand een macrostand heeft. Bij Canon vond ik wel iets, maar of het wat is, geen idee.
Heeft iemand van jullie advies? Of zijn er mensen die willen delen wat ze zelf gebruiken en hoe tevreden ze er over zijn?

Ik voeg een foto toe om aan te geven wat je met een Canon IXUS 5 kunt bereiken. De foto is, behalve teruggebracht in resolutie, niet bewerkt.

Alvast bedankt voor een reactie.

Met vriendelijke groet,

Arthur

Vlinderfoto's

Elachista

#1
Groet,
Tymo

Robert Heemskerk

#2
Ik plak hier even een artikel over macrofotografie bij.
In het Engels jammergenoeg maar er staan wel een hoop goede tips in.

http://www.mplonsky.com/photo/article.htm

Jeroen Nagtegaal

Volgens mij kun je met een 300MM macro op een 400D het gewenste resultaat krijegn, maar even een tip, ga naar de fotograaf probeer daar vanalles uit, en koop hem dan via internet, goed advies en goedkoop.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Robert Heemskerk

Omdat de meeste digitale reflexcamera`s tegenwoordig een 1,5x of 1,6x verlengingsfactor hebben is een 90mm of 105mm macrolens meestal al voldoende. Er zijn in de handel ook 50mm macrolenzen verkrijgbaar maar houdt er rekening mee dat je hiermee heel dichtbij je onderwerp moet komen. Ook kun je voor 180mm lenzen kiezen,hiermee kun je nog verder van je onderwerp af gaan staan, maar die zijn relatief zwaar en gezien je voor macro`s je camera relatief lang stil moet houden, zou ik die niet aanraden.

Verder wil ik je aanraden niet te bezuinigen op je lens, deze is gewoon erg belangrijk.
Let op je lichtsterkte (bijvoorbeeld f 1.4 of f 2.8) Ik zou zelf kiezen voor een lens die goed lichtsterk is (met een laag f-getal). Dit komt ten goede in de helderheid maar ook zal dit je belichtingstijd ten goede komen, wat betekend dat je in sommige situaties sneller kunt fotograferen = minder bewegingsonscherpte. Verder is kwaliteit van de lens belangrijk (daarom is een goede lens vaak ook duurder)

300mm lens lijkt me meer een telelens.., geen macrolens

Mark van Veen

Ik fotografeer met een Canon 350d en een 90mm Tamron lens voor macro. De 350 zou ik niet meer kopen nu de 400d er is. Niet zozeer vanwege de megapixels (geen significant verschil tussen 8 en 10 megapix voor de meeste toepassingen), maar vanwege de geavanceerdere autofocus en andere cameramogelijkheden (die zijn namelijk van een duurder model overgenomen).
Ik volg Robert helemaal wat betreft macrolens: bij 50-60mm moet je voor 1:1 erg dichtbij komen, 150-180mm begint erg zwaar te worden. Wel is het zo dat hoe langer de brandpuntafstand, hoe verder weg 1:1 ligt. Als je naar een zaak gaat waar je lenzen kunt proberen, kun je eens kijken wat prettig is. Als je echt macro wilt fotograferen, neem dan een lens met een vaste brandpuntafstand. Laat je niet verleiden tot een zoomlens met ook een macrostand: die geven veel minder contrast en dat ziet er (met perfecte scherpstelling) toch minder scherp uit.
groet,

Mark van Veen

Robert Heemskerk

Dit is eigenlijk een topic voor:

- Multimedia: Fotografie/Geluid
Bespreek hier het maken van foto's (macro/digiscoping) of het opnemen van geluiden -

helemaal onderaan het forum  ;)  

Elachista

Lijkt me ook, het is nu wel technisch aan het worden: vanaf nu in een ander forum.
Groet,
Tymo

Arthur van Dijk

Hallo,

Nu in een andere lijst.
Tussen de vogels en de salamanders.
Ik had deze locatie nog niet gevonden en daar mijn hart ligt bij de vlinders...
Maar goed, wie weet, krijg ik nog andere tips en sowieso ga ik alle topics hier eens bekijken.
Ik zit concreet te denken aan de volgende combinatie.
Canon 400D met EF 100 2.8 USM Macro lens.
Ik ga de camera echt alleen gebruiken voor vlinders en wie weet een keer voor paddestoelen. En als het een keer vogels worden, dan zet ik er wel een tele(zoom)lens op. Maar mijn ervaring is dat je gek wordt van het wisselen van lenzen.

Ik hoor het graag als dit niet handig is of dat ik beter een 20D of 30D of een andere lens moet nemen. Ik hang wel een beetje naar Canon, want de IXUS is boven verwachting goed.

Groeten,

Arthur

Jeroen Nagtegaal

KIjk zeker ook naar de optie van Sigma lenzen, APO geslepen, vaak even duur als die van canon maar beter, maar let zker op lichtsterkte
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Edwin Bont

Als je het alleen voor vlinders gaat gebruiken zou ik de EF 300mm f/4 IS nemen.
Mooie lens, zeker voor vlinders, met beeldstabilisatie.
De EF 70-300 IS is een goedkoper alternatief.
De beeldstabilisatie is echt heel handig.

Met een langere lens krijg je mooiere, wazige, achtergronden.
Je hebt geen echte macrolens nodig dit tot 1:1 gaat omdat vlinders een stuk groter zijn.
1:1 betekent zo groot als je censor dus iets van 1,5x2cm.
Bij een vlinder zal je zo rond de 1:4 tot 1:6 zitten schat ik.
Zeker de 300mm is vrij prijzig maar dan heb je ook wat.
Koop geen goedkope bagger lenzen, dat is echt zonde van het geld (ik heb er ook nog één in de kast liggen, echt zonde).

De 150mm van sigma schijnt ook erg goed te zijn trouwens, en ook wel geschikt al zou ik zelf voor de 300/4 gaan.

Succes met je keuze.

Robert Heemskerk

#11
Ikzelf twijfel over de keuze voor een 300 mm lens voor Vlinders, als je alleen vlinders gaat fotograferen kun je volgens mij beter een minder grote lens kiezen.

Zo'n 70-300 mm heeft natuurlijk twee uitersten (dichtbij en veraf), een leuke combinatie voor in het veld maar voor een specialisatie is het misschien beter om een 'vaste' (en lichte) lens te nemen.

In dit soort gevallen moet ik altijd aan een zitbank denken, hij zit niet lekker en ligt niet lekker..
Maar dat is puur een persoonlijke mening hoor..  :lol:

JohnvR

CiteerLaat je niet verleiden tot een zoomlens met ook een macrostand: die geven veel minder contrast en dat ziet er (met perfecte scherpstelling) toch minder scherp uit.
Die ervaring heb ik ook. Ik heb een allround camera waar ik op zich erg tevreden mee ben, maar bijv. de facetten van een libellen-oog komen niet uit de verf.

Wat ik wel handig vind is dat je niet per sé dicht bij hoeft te komen. Je kunt beginnen met fotograferen vanaf een meter of twee en dan maar zien of je dichterbij komt, maar dat heeft denk ik toch meer waarde voor het determineren dan voor de mooie foto's.

Weia

Klein technisch terzijdetje: de scherptediepte bij macro hangt uitsluitend af van diafragma en afbeeldingsmaatstaf. Dus als je met een 50 en een 300mm een vlinder precies even groot in beeld zet bij hetzelfde diafragma, dan is de scherptediepte hetzelfde. De achtergrond is natuurlijk wel anders.
Dit is theorie uit het analoge tijdperk. Er komt nu bij dat je kunt kiezen uit verschillende groottes van de sensor. Ik zou denken: hoe kleiner de sensor hoe meer scherptediepte bij dezelfde beeldvulling. Maar klopt dat? Wel geldt: hoe kleiner de sensor hoe meer ruis.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Mark van Veen

#14
CiteerIk zou denken: hoe kleiner de sensor hoe meer scherptediepte bij dezelfde beeldvulling. Maar klopt dat? Wel geldt: hoe kleiner de sensor hoe meer ruis.
Klopt. In de digitale compactkamera's zit een kleine chip, die alleen het centrum van het binnenvallende licht pakt. De scherptediepte is dan erg groot (makkelijk bij macrofotografie, maar strakke achtergronden krijg je niet). Dat is even wennen als je daarna een digitale spiegelreflex in handen hebt. Die spiegelreflexen kun je echter wel weer gevoeliger zetten (hogere ISO) zonder dat de ruis hinderlijk wordt.
groet,

Mark van Veen

tekenaar

Ik werk met een minolta finecam M410R. Beestjes vanaf 1,5 cm krijg ik heel goed in beeld, kleiner wordt lastig omdat het een vaste (niet verwisselbare) lens is. Ik ben zeer te spreken over de zoom-functie. Voor mij is dit een ideale all-round digitale camera waar ik dagelijks mee werk. Tja, als je een voorbeeld wilt zien... 1 foto is ongeveer 1 mb, maar als je wilt zet ik er wel eentje op internet als voorbeeldje.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

JaapHennevanger

#16
CiteerVolgens mij kun je met een 300MM macro op een 400D het gewenste resultaat krijegn, maar even een tip, ga naar de fotograaf probeer daar vanalles uit, en koop hem dan via internet, goed advies en goedkoop.
Ik snap niet dat mensen over het internet camera's kopen. Als je ze gewoon in een winkel koopt krijg je garantie en je weet zeker dat alles het doet.. Over het internet kan je zo bedondert worden.. maarja je moet het zelf maar weten..


Zelf fotografeer ik met een 350D met een 100mm lens, erg leuke resultatjes krijg je ervan, maar niet al te goedkoop
Jaap Hennevanger



Robert Heemskerk

#17
Artikelen via het internet of de winkel kunnen qua prijs wel behoorlijk verschillen.
Het verschil kan zo 100 euro of meer zijn.
Wat de garantie betreft zie ik niet veel verschil, alleen dat je het zelf naar de fabrikant moet sturen.
Maar het recht op garantie blijft volgens mij hetzelfde.

Wel zou ik iedereen aanraden om spullen via het internet altijd verzekerd terug te sturen(als dat moet)
Veel internetbedrijven doen erg makkelijk over het terugsturen van artikelen maar vergeten er vaak bij te zetten dat je dit beter verzekerd kunt doen. Mocht een artikel namelijk zoek raken, dan wordt het erg moeilijk om de verantwoordelijke aan te wijzen.

Het grote voordeel van fotospullen in de winkel kopen is dat je lenzen van verschillende merken kunt uitproberen op verschillende camera's. Veel soorten camera's hebben hun eigen merk lenzen maar onderling is er ook een hoop mogelijk. Dit is via het internet wel te vinden maar vrij omslachtig.
In de winkel krijg je hier natuurlijk wel goed en uitgebreid advies over en kun je het mooi van te voren uitproberen.
:rolleyes:

grunsven

De meeste grotere fotografie speciaalzaken hebben ook een internetpagina. Wat je daar besteld heeft dezelfde service.
Iets via marktplaats/Ebay van een particulier of schimmig handeltje kopen is natuurlijk iets anders.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)