wat te doen bij adderbeten

Gestart door tekenaar, juni 11, 2007, 14:20:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

het oude onderwerp was wat aan "erosie" onderhevig, o.a. waren diverse bijdragen aangepast on/of weggehaald en stond informatie er meerdere keren in. Bij deze een "opgeschoond" nieuw onderwerp, met de oude info:


CiteerOp de RAVON website staat het een en ander uitgegd op:

Wat te doen bij adderbeten

Daarnaast loopt er een onderzoek naar de effecten van adderbeten, daarvoor kun je het formulier invullen.

Ook staat er een protocol voor medische specialisten hoe te handelen bij een adderbeet, dit jaar is daar ook gebruik van gemaakt en de arts was er zeer positief over heb ik via terugkoppeling vernomen.

Groeten Jelger


CiteerOp pagina 13 staat een interessant verslag van een ervarings-deskundige

http://www.warddrenthe.nl/WARD%20Nieuwsbrief%202005.pdf



CiteerIk ben geen arts dus wat ik hier schrijf is alleen een persoonlijk advies. Het is je eigen risico wat je doet en ik ben daarvoor niet aansprakelijk.

De gevolgen van een adderbeet zijn erg afhankelijk van de hoeveelheid gif die je binnenkrijgt, dat kan zowel helemaal niets zijn als behoorlijk wat. Addergif-serum is ook geen prettige stof dus liever geen behandeling als het niet nodig is.

Er is een ervaringsverslag gepubliceerd in een van de nieuwsbrieven van RAVON werkgroep monitoring. De betreffende persoon is een gezonde, volwassen man en bij hem waren de gevolgen zo ingrijpend dat hij niet zonder ondersteuning de hei af kwam. De beste remedie is en blijft: niet gebeten worden. Dat houdt in: kijk uit waar je je voeten zet en 'speel' niet met adders (de betreffende gebeten persoon fotografeerde adders op ... 10 cm afstand). Moet je door de hei lopen, blijf op de paden of draag dan laarzen of bergschoenen in combinatie met een stevige broek. De kans dat ze daar doorheen bijten is klein.

Wordt je wel gebeten:

- blijf kalm, bedenk dat veel adderbeten helemaal geen gevolgen hebben want lang niet altijd krijg je gif binnen (adders die net hebben gegeten hebben weinig of geen gif 'over' en bovendien bijten adders vaak zonder daarbij gif te gebruiken. Zonder gif kan een adder namelijk geen muizen vangen - ze zijn er dus zuinig mee).

- zorg dat je niet alleen bent, waarschuw eventueel een wanderlaar of wie dan ook in de buurt is. Sommige mensen vallen flauw van de emotie en dan kan het even duren voordat je hulp hebt.

- bel een arts. Zorg dat je een nummer van een arts in je mobieltje hebt als je veel over de hei-met-adders struint. Informeer ook van te voren welke arts ervaring heeft met adderbeten. Een ervaren arts zal eerst afwachten of je verschijnselen krijgt en pas dan besluiten of hij serum moet toedienen (zie onder).

- zorg dat je de hei af komt en ga naar een arts, eerste hulpdienst o.i.d. (zie onder). Liefst liggend en met zo min mogelijk bewegingen (per auto, dus).

- bind geen lichaamsdelen af als je niet weet hoe je dat moet doen. Te strak afgebeten lichaamsdelen geven problemen met de doorbloeding en de gevolgen kunnen ernstiger zijn als die van de beet.

- wond uitzuigen heeft weinig zin: het maakt de wond groter maar de hoeveelheid gif die je uit kan zuigen is minimaal (is immers al verspreid in het weefsel)

- dan richting arts: serum is geen leuk spul. Het verminderd de werking van het gif wel, maar tegelijkertijd kan je er een heftige allergie tegen opbouwen. De eerste keer dat je serum krijgt toegediend is er meestal geen probleem. Krijg je het (jaren) later nog eens toegedient dan bestaat de kans dat de gevolgen van een acute allergische reactie veel ernstiger zijn als die van de beet. Vandaar dus eerst afwachten of je wel verschijnselen krijgt en pas daarna besluiten of serum nuttig is.


Nogmaals: ik ben geen arts en ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van het opvolgen van mijn advies. Bovenstaande is samengesteld aan de hand van literatuur en gesprekken met 'gebetenen'.


CiteerEdit: Naar aanleiding van Pauls verhaal hieronder, wil ook ik dezelfde verwoordingen gebruiken:

Ik ben geen arts dus en wat ik hier schrijf zijn adviezen die via internet gegeven worden. Adviezen kunnen nog wel eens verschillen en het is je eigen risico wat je doet en ik ben daarvoor niet aansprakelijk.

Bekijk ook deze eens:

Wel in het engels maar wel erg duidelijk:

http://www.patient.co.uk/showdoc/40001328/

Blijf kalm, beweeg het gebeten deel zo min mogelijk, ga naar een dokter of ziekenhuis en laat je in de gaten houden.

Lees ook dit (wel minder uitgebreid):

http://home.planet.nl/~wesdi021/Blad73.html
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Traveller

Wat kunnen de gevolgen zijn als iemand een adderbeet heeft geprobeerd uit te zuigen, en wat mag hij wel of niet doen?

Groeten Jordi
Groeten, Jordi Strijdhorst

Macrografie is ook te volgen op facebook!

Timo Roeke

De laatst gegeven link in de openingspost werkt niet meer.

Weia

De link met de ervaringsdeskundige (ward) werkt ook niet.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Weia

Hier wel een Drents ervaringsverhaal: http://www.weidevogelbescherming-weerselo.nl/Bijzonder/Adder.htm
Opvallend: Ravon zegt dat je het lichaamsdeel zo laag mogelijk moet houden, deze man det precies het omgekeerde.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

gevonny

#5
Haha, leuk verhaal van die adderbeet...

Zelf ook eens gebeten door een adder op de meynweg (19 jaar), het dier nog gezocht, doch kon hem niet meer vinden. vinger afgebonden met ijzerdraad, doch de enorme zwelling deed me dat draadje weer snel verwiideren daar anders het draadje gegarandeerd door de huid heen was gegaan. Met een mes geprobeerd een snee te maken, doch ook dat ging niet zo geweldig. Toen maar op de fiets gestapt (eerst nog een eind lopen er naar toe) en naar het ziekenhuis in Roermond gefietst (ongeveer 10 km). Daar aangekomen ging het in een sneltreinvaart, mocht nog niet eens meer zitten en werd er ter plekke een kruis gesneden in de vinger om zodoende evt. nog aanwezige gif schijnbaar weg te laten stromen. Het ging allemaal langs me heen, wat ook door anderen opviel achteraf, want de apparatuur had ik gewoon buiten in de fietstassen laten zitten.
"s avonds zijn mijn ouders nog gebeld om te komen, want het gevaar bestond dat ik de volgende dag niet meer zou halen. De adder had het gif toevallig rechtstreeks in een bloedvat gespoten waardoor het hart het dreigde te begeven schijnbaar. De lympklier in de oksel was mijn laatste barrieëre om enigzins het gif tegen te houden werd er gezegd, als het daar doorheen kwam zou het gedaan zijn.
Temperatuur op die dag was rond de 32 graden, was niet angstig of paniekerig door de beet, heb zelfs nog onderweg een cafetaria aangedaan en een ijsje gekocht en tevens de weg naar het ziekenhuis, want die wist ik niet te liggen....

Volgens de artsen was mijn fysieke conditie mijn redding geweest gezien de hoeveelheid gif die rechtstreeks in de bloedbaan terecht is gekomen.

Maar van de adders afblijven??? never haha. de dag na ontslag uit het ziekenhuis , het eerste wat ik deed was terug naar de plek waar ik te grazen was genomen..

Ps, ben toen met een serum behandeld, wat destijds met een helikopter speciaal uit Düsseldorf (Duitsland) is gehaald, want in Roermond hadden ze niks op vooraad ( vlak bij een addergebied notabene).
Natuur groeten,
Gé Driessen

http://www.flickr.com/photos/86388305@N04/

C.Dekker

Is literatuur genoeg te vinden hoe te handelen bij slangenbeten.
Zodra ik thuis ben zal ik de boeken eens zoeken en hier noemen.
In ieder geval nooit uitzuigen een druk verband of iets dergelijks aanleggen is vele malen beter en dan tussen hart en beet het verband erop vanaf het hyart gezien naar de beet wikkelen.
Dit vertraagt het gif zodat je meer tijd hebt om hulp te zoeken.
Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is
groeten Cock

gevonny

#7
Zie dat hier al enkele malen voorbij komen, niet uitzuigen.

Vraag me af waar dat vanaf komt want als het snel na een beet/steek gedaan wordt heeft dat mogelijk  wel degelijk effect op de totale hoeveelheid gif die in je bloedbaan terecht komt.

In 2009 gestoken ook door een Pijlstaartrog in Indonesië, en ook bij dit voorval werd het gelijk zoveel mogelijk uitgezogen! (spealisten!)
Wat wel heel goed zou helpen tegen het gif, was hete compressen erop leggen wat de eiwitten neutraliseert van het gif waardoor het stolt. maar ja, wie heeft in het geval van een adderbeet nu zoiets allemaal bij zich?

Ook de doktoren in een ziekenhuis aldaar zeiden dat de 1e hulp die geboden is zéér goed was. Vooral die hete compressen waren belangrijk aldus de medici aldaar.


Natuur groeten,
Gé Driessen

http://www.flickr.com/photos/86388305@N04/

C.Dekker

Het niet uitzuigen heeft te maken met eventuele wondjes in je mond waardoor het gif nog moeilijker te bestrijden is.
Ik heb dit van ratelslang experts uit amerika deze mensen gaan dagelijks om met Crotalus atrox (western diamondback ratllesnake)
En die vertrouw ik 100%
Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is
groeten Cock

gevonny

Zit natuurlijk wat in wat je daar zegt, alleen weegt de hoeveelheid gif die je dan eventueel binnen zou krijgen via de mondwondjes niet op tegen de hoeveelheid gif die er ingespoten is in de betreffend wond.


Natuur groeten,
Gé Driessen

http://www.flickr.com/photos/86388305@N04/

C.Dekker

Dat ligt dan weer aan de plaats van de beet tenopzichte van het hart.
Mond -hart is vaak een veel kleiner stuk dan been-hart bijvoorbeeld.
Plus dat het gif sneller word opgenomen in de mond.
Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is
groeten Cock

pieterjan87

Ben laatst gebeten door een adder in kreeg een iets verhard deel van de vingeren rond waar ik was gebeten maar dit was alweer weg na enkele uren niks mee gedaan. Nu had ik wel geluk dat het een jong dier was dus mede daarom niet veel effect.

Mvg,
Pieter-Jan

tekenaar

jonge of oude adder maakt nauwelijks verschil. Per beet wordt een hele verschillende hoeveelheid gif ingespoten, kan ook helemaal niets zijn. Een slang die net gegeten heeft, heeft nauwelijks gif (voor prooi gebruikt) en bovendien sparen ze wel eens gif (zodat ze na de beet alsnog op jacht kunnen gaan).

Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

nicolaas