Hoofdmenu

vos

Gestart door lenieverwijs, september 14, 2006, 23:14:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

lenieverwijs

Ik heb al sinds een maanden een vos in mijn tuin.
Hij komt s ávonds langs tussen 21.15 en 24.oo uur.
Een tijd lang sleepte hij mijn slippers mee de tuin in.
Sinds enkele weken geef ik echter de kat van de buren buiten in de tuin wat te eten, in een kattenbakje en hij at de overige brokjes op.
Hetgeen ertoe leidt dat ik hem nu ook te eten geef kip of speklapjes, hondenkluifjes enz..
Hij wordt steeds makker, en wacht  op zijn hapjes soms loopt hij ermee weg en soms eet hij het op waar ik bij sta.
Maar vanavond deed hij of zij iets vreemd.
Ik had mijn slippers afgewassen en buiten te drogen gezet en zijn eten stond ook klaar.
Hij plaste een klein beetje over mijn slippers heen en over zijn eten.
Gelukkig had hij al wat op.
Zou hij het niet meer lekker vinden ?
Wat kan ik het beste doen?

groeten Lenie

feel4nature

wat je het beste kunt doen??
onmiddelijk ophouden met voederen!

een vos is een wild dier en laten we dat alsjeblieft zo houden....
je moet het zo bekijken, als de vos tam wordt komt hij meer en meer bij mensen...en dat is nu eenmaal niet bepaald veilig voor hem....
natuurlijk met groet, Ali.

Jeroen Nagtegaal

Het voeren van beesten moet je nooit doen,  De beesten worden tam en gaan voor overlast zorgen, Je kan het beste nu langzaam mindre gaan voeren, en waarschijnlijk is dit dus zijn teritorim nu.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Freek Verkerk

Ach,
julllie zijn wel streng hoor! Er worden heel veel dieren bijgevoerd. Eenden, duiven, zwanen, en ook in natuurgebieden varkens , herten etc.

Ik zou een mooie foto nemen en op deze site zetten. En je vooral geen zorgen maken. Als hij weg gaat dan is dat maar zo. Maar ik heb ook wel iets gehoord van ziektes bij dit soort dieren; probeer hem maar niet te aaien!
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

eline1234

vos
#4
het plassen, want ik denk dat de vraag eigenlijk daar over gaat, is een teken van dominantie en territoriumafbakening. zoals wij een grenspaal of een bord zetten, zo plast een vos (en andere hondachtigen) op de plaatsen waar hij/zij vaak komt en wat hij dus als 'zijn' gebied beschouwt. zo laat hij andere dieren weten dat het zijn terrein is. je hebt dus kans dat het dier ook op andere plaatsen in de tuin zijn geur gaat achterlaten (dat vinden de bloemetjes niet zo lekker).

vossen kunnen inderdaad onder andere hondsdolheid overbrengen, dus was alles waar de vos op geplast heeft of aan/tegen gezeten heeft goed af. let ook vooral goed op dat er geen honden bij die plaatsen kunnen komen, zij kunnen de ziekte ook makkelijk oppikken. (en hieraan overlijden).

overigens hoor je steeds vaker dat vossen tammer worden en vlak bij of in bewoond gebied leven, er stond laatst op marktplaats zelfs een nestje kruisingen van een hond en een vos te koop aangeboden (de vadervos op de foto erbij...)

is het overigens ook bij vossen zo dat je kunt zien of het een mannetje of vrouwtje is door te kijken of ze hun poot optillen bij t plassen? bij honden en wolven wel namelijk...
Eline

huysse

Hondsdolheid wordt over gebracht door speeksel ( beetwonden), normaal gesproken niet via urine.
Wel rekening houden met overdracht vossenlintworm.
Groet,
Marijke

Pim

Zeer onverstandig om een vos eten te geven, dat is alleen koren op de molen van jagers.

Je kunt hem het beste wegjagen, dat dier moet juist angst voor mensen krijgen anders wordt hij binnen de kortste keren volgepompt met lood.

met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Jeroen Nagtegaal

En als het beest overlast veroorzaakt krijgt de vos alleen maar een nog slechtere naam, Ik weet wel dat het goed bedoeld is,  
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Freek Verkerk

Qua ziekten zat ik meer te denken aan vlooien en teken, parasieten in de vacht dus. Hondsdolheid is alleen vervelend als je zelf ook een hond hebt. Anders hebben alleen de buren met een hond daar last van. Hondsdolle honden (en mogelijk dus ook vossen) schijnen "dol" te worden dwz te bijten naar mensen (en kinderen).

Interessant dat vossen en honden samen jongen kunnen krijgen. Zijn die vruchtbaar? Ik kende die hybriden niet.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

eco-logisch

Het is bij Nederlandse vossen niet nodig om rekening te houden met hondsdolheid. Deze ziekte is al tientallen jaren niet meer voorgekomen in Nederland. Het is pure bangmakerij dat deze ziekte steeds weer genoemd wordt. Het is niet zo dat hondsdolheid alleen voor honden gevaarlijk is. Voor mensen is deze ziekte even dodelijk als er niets aan gedaan wordt. Ik zou meer uitkijken om de vossenlintworm. Deze lintworm is voor mensen dodelijk. Er wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar deze lintworm, maar deze tot nu toe is deze (volgens mij)  alleen waargenomen in Groningen en zuid Limburg. De eitjes van deze lintworm moeten worden opgegeten om besmet te kunnen raken. Dus na het werken in de tuin gewoon goed je handen wassen.
Ook uitkijken met bramen en bessen.

Vossen worden inderdaad steeds tammer. Dat komt voornamelijk omdat de vos zeer zeer goed kan aanpassen aan zijn veranderende habitat. Doordat er in de stad altijd wat te eten is, heeft deze een grote aantrekkingskracht op de vos. In Engeland is de vos in de stad al een redelijk normaal verschijnsel.  Het is natuurlijk heel leuk om een vos in je tuin te hebben, maar of de kippen en duivenhouders in de buurt er ook zo over denken, betwijfel ik.  
Daniël Peereboom

Jeroen Nagtegaal

Mischien iets te off-topic maar een vleermuis, kan hondsdolheid hebben en overdragen, bepaalde soorten zijn het wleliswaar, maar toch.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

eco-logisch

Dat is waar maar het schetst het beeld dat deze dieren gevaarlijker zijn dan werkelijk het geval is. Van de 21 soorten vleermuizen in Nederland, is slechts van 2 soorten vastgesteld dat zij een soort hondsdolheidvirus kunnen hebben. Ook kunnen deze vleermuizen het virus overdragen door middel van speeksel. Dit gebeurd wanneer zij bijtej. Ze zullen echter alleen bijten uit zelfverdediging wanneer ze worden bedreigd. Dus niet dat ze spontaan mensen aanvallen ofzo.
Daniël Peereboom

huysse

CiteerVan de 21 soorten vleermuizen in Nederland, is slechts van 2 soorten vastgesteld dat zij een soort hondsdolheidvirus kunnen hebben.
Betekent dat dat de andere 19 soorten het virus niet kunnen hebben?

Groet,
Marijke

Jeroen Nagtegaal

Nee, daar zijn geen gevallen van bekend door te weinig informatie
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

mlahaye

Waar het voeren van een vos al niet toe kan leiden. Op www.vleermuis.net is veel informatie over rabiës bij vleermuizen te vinden. De afgelopen jaren zijn veel soorten onderzocht en grote aantallen bekeken, maar tot op heden zijn alleen de laatvlieger en de meervleermuis als 'positief' uit de test gekomen.

Maurice

marcel123

vos
#15
Op http://www.mulder-natuurlijk.nl/Wasbeerhon...20Nederland.htm staat het kaartje met de verspreiding van de vosselintworm in Nederland.
Zoals je in de bronvermelding ziet is Waarneming.nl als een van de bronnen gebruikt.


CiteerEr wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar deze lintworm, maar deze tot nu toe is deze (volgens mij)  alleen waargenomen in Groningen en zuid Limburg. De eitjes van deze lintworm moeten worden opgegeten om besmet te kunnen raken. Dus na het werken in de tuin gewoon goed je handen wassen.

logico

vos
#16
CiteerZeer onverstandig om een vos eten te geven, dat is alleen koren op de molen van jagers.
Het gaat voer vossen voeren. Niet direct jagers er bij betrekken.
Dat je dit aanvoert om de voornaamste reden om geen vossen te voeren.... Beetje jammer want dan sla je de plank behoorlijk mis.
Met vriendelijke groet,
Patrick

tekenaar

Vossen plassen over voedsel wanneer ze geen honger hebben, zo voorkomen ze dat een concurrent er mee aan de haal gaat. Een teken dat hij dus niet zoveel voedsel nodig heeft.

Die vos x hond hybriden: een foto van de "vermoedelijke vader" zegt me eerlijk gezegd niet zoveel. Er zijn toch wel veel verschillen tussen vos en hond. Uit de literatuur ken ik deze hybride totaal niet. Meestal zijn mogelijke hybriden toch wel redelijk bekend. Om eerlijk te zijn riekt dit naar een verkooppraatje om een nestje bastaardpuppies aan de man te brengen (honden-bastaardjes, en geen vos x hond hybriden). Ik zou dus eerst foto's van de puppies (liefst minstens een paar maanden oud) willen zien voordat ik dit geloof.

Wanneer ze samen opgroeien kunnen hond en vos overigens wel prima communiceren en goed samen leven. Een vos in huis is een ander verhaal: is door een heel enkele specialist wel eens gedaan met goed resultaat maar 9 van de 10 keer beland zo'n dier als "in huis onhoudbaar" in een krappe kennel of bij een of andere opvang. Beslist af te raden als huisdier, dus. (Beetje off-topic.)

Voor zover ik weet zijn in Nederland geen gevallen van hondsdolheid bij vossen bekend (NL heeft daarom de officiele status van "hondsdolheidsvrij"). De vraag is eerder wat de toekomst is van een niet-bange-vos in een land waar lang niet iedereen blij is met zo'n dier. Wat als hij de vuilniszakken van de buren kapottrekt daarna niet eens wegloopt? Of wanneer een kind hem wil aanhalen en hij (logische reactie) bijt als verweer? Vossen zijn voornamelijk nacht-actief omdat ze de rustige momenten zonder verstoring door mensen prefereren. Zodra hij z'n angst aflegd, is er ook een grotere kans dat hij overdag rond gaat wandelen en dus met meer mensen in aanraking gaat komen. Er zijn meerdere vorbeelden van zulke niet-bange-vossen die om dit soort redenen zijn afgeschoten.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Imperator

CiteerHet is bij Nederlandse vossen niet nodig om rekening te houden met hondsdolheid. Deze ziekte is al tientallen jaren niet meer voorgekomen in Nederland. Het is pure bangmakerij dat deze ziekte steeds weer genoemd wordt. Het is niet zo dat hondsdolheid alleen voor honden gevaarlijk is. Voor mensen is deze ziekte even dodelijk als er niets aan gedaan wordt. Ik zou meer uitkijken om de vossenlintworm. Deze lintworm is voor mensen dodelijk. Er wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar deze lintworm, maar deze tot nu toe is deze (volgens mij)  alleen waargenomen in Groningen en zuid Limburg. De eitjes van deze lintworm moeten worden opgegeten om besmet te kunnen raken. Dus na het werken in de tuin gewoon goed je handen wassen.
Ook uitkijken met bramen en bessen.

Vossen worden inderdaad steeds tammer. Dat komt voornamelijk omdat de vos zeer zeer goed kan aanpassen aan zijn veranderende habitat. Doordat er in de stad altijd wat te eten is, heeft deze een grote aantrekkingskracht op de vos. In Engeland is de vos in de stad al een redelijk normaal verschijnsel.  Het is natuurlijk heel leuk om een vos in je tuin te hebben, maar of de kippen en duivenhouders in de buurt er ook zo over denken, betwijfel ik.
Het is prettig als je met je naam ontertekent..
vriendelijke groet,

Trees