Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Paddenstoelen => Topic gestart door: JelteV op december 07, 2009, 20:08:26 PM

Titel: Microscoop
Bericht door: JelteV op december 07, 2009, 20:08:26 PM
Ik begin wel heel veel dingen op het forum te posten... Dit is voorlopig het laatste.
Ik mag een goede microscoop lenen. Ik wil graag weten hoe je de sporen en de hoedhuid moet bekijken. Als ik sporen of hoedhuid in een preparaat probeer te bekijken en de vergroting op 400 zet, zie ik het niet duidelijk. Dan zie ik wel een soort cellen, maar die zijn heel klein en dus twijfel ik of het wel cellen zijn.
Kan iemand goed uitleggen hoe je een goed preparaat maakt van de hoedhuid en een lamel?
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: xenion op december 07, 2009, 20:49:25 PM
Het is misschien handig om je eerste paar preparaatjes met een meer ervaren iemand te maken als dat mogelijk is. Die persoon kan je uitleggen hoe je het beste een preparaatje maakt en wat je allemaal ziet, vooral in het begin is dat allemaal erg lastig en overweldigend.
En anders, als je een sporee bekijkt en je hebt die goed onder de microscoop liggen dan zijn alle 'cellen' die je daar ziet sporen, de grootte kan erg variƫren tussen de verschillende soorten paddenstoelen. Ik weet niet wat voor soort je hebt bekeken, maar op 400x kun je meestal de sporen wel herkennen, op 1000x zijn ze in ieder geval bijna altijd duidelijk te zien.
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: JelteV op december 07, 2009, 21:56:51 PM
Ik heb een preparaat met een ervaren persoon gemaakt en weet hoe het moet.
Maar bij mij zijn de preparaten niet goed plat (gewoon vaak doen?).
En als ik een paddenstoel bekijk kan ik het beeld niet goed scherp krijgen. Dat ligt misschien aan de eerste reden?
Bedankt voor je reactie.
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: xenion op december 07, 2009, 22:39:32 PM
Ah, dan pak je een te groot stuk om een preparaat van te maken, hoe kleiner hoe beter. Bij preparaten van een sporee is dat makkelijk: met een puntje van een mesje ofzo een heel klein beetje sporen op het objectglaasje leggen, met de microscoop kun je ze wel opzoeken (eerst een kleine vergroting).
Bij een preparaat van de hoedhuid/lamellen e.d. is het iets lastiger, van gedroogd materiaal moet je bovendien eerst een stukje opweken, je kunt het beste met vers materiaal beginnen. Je kunt met de punt van een spits mesje een klein stukje van de lamel/hoedhuid proberen te pakken (je hoeft het zelfs nauwelijks te kunnen zien), maar je kunt ook met een scheermesje een plat stuk van een lamel in kleinere stukjes snijden en daar een stukje van op het objectglas leggen. Voor de hoedhuid wil eerst een taartpunt snijden wel eens helpen, en daar dan weer dunne plakjes van snijden.
Als je het dekglas er op hebt liggen kun je het preparaat bovendien nog iets pletten met de achterkant van een mesje (niet te hard), daarmee druk je het weefsel wat uit elkaar en wordt het dus ook platter.
Oefening baart kunst :)
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: JelteV op december 08, 2009, 14:40:25 PM
Bedankt voor de reactie. Het is nu duidelijk.
Als laatste: Bij sporen van een sporee moet je water bij het preparaat doen. Moet dat ook bij de hoedhuid en de lamellen?
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: Marian en Bert op december 08, 2009, 15:59:24 PM
Hoi Jelte,

De ene keer is het handig om een hoedhuid alleen in water te bekijken omdat de hyfen/cellen van zichzelf al kleur genoeg hebben en de andere keer, bij ongekleurde of weinig gekleurde hyfen/cellen kun je je preparaat beter inkleuren met kongorood. Het materiaal van een hoedhuid is echter vaak wat stug. Dat kun je weker maken door KOH te gebruiken i.p.v. water. Het ligt er ook een beetje aan wat je precies wilt bekijken. Een nadeel van preparaten die niet in water zijn gemaakt is dat er maatverschillen kunnen ontstaan. Als je wilt meten kun je dus beter water gebruiken tenzij in het boek, wat je voor het determineren gebruikt, staat vermeld dat daar ook bijv. kongorood is gebruikt bij het meten. Het verhaal over de lamellen is zo'n beetje hetzelfde.

Groeten van Marian
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: JelteV op december 08, 2009, 16:02:25 PM
Bedankt voor de reactie. Alles is nu duidelijk!
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: maarten1023 op september 13, 2013, 09:20:46 AM
Zo... een heel oud topic nu bovenaan:)

Ik heb vrijwel geen ervaring met de microscoop maar wilde het wel eens proberen. Zoals hierboven al staat beschreven is het erg lastig om te duiden wat je nu eigenlijk ziet. Vandaar mijn vraag: Zijn de ronde 'cellen' op de foto inderdaad sporen? Het donkere vlak links is de lamel. Het betreft een Roodbruine Slanke Amaniet (heeft volgens mijn boek inderdaad ronde sporen).

En verder vraag ik me af, hoe weet je nu of het sporen zijn of weefsel wat je kapot hebt gedrukt onder het dekglaasje?

Tenslotte: waar vind ik kleurstof zoals congorood?

Alvast hartelijk dank voor evt reacties!
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: Gulistan op september 13, 2013, 11:17:03 AM
Het lijken me inderdaad sporen van een amaniet. Kongorood e.d. kan je bijv. bestellen bij http://www.myko-shop.de/epages/62834980.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62834980/Categories/%22Mikroskope%20und%20Zubeh%C3%B6r%22/Mikroskopierbedarf. Op de site paddenstoelen.nl kan je een hoop vinden over determineren en het gebruik van een microscoop erbij.
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: Melchior van Tweel op september 14, 2013, 09:53:36 AM
Als je lid wordt van de NMV, kan je een flesje Congorood bestellen en deze afhalen op de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst.
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: ratje op september 14, 2013, 15:11:19 PM
 ;)
Citaat van: Melchior van Tweel op september 14, 2013, 09:53:36 AM
Als je lid wordt van de NMV, kan je een flesje Congorood bestellen en deze afhalen op de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst.
wel tegen betaling lijkt me toch?
Titel: Re: Microscoop
Bericht door: Melchior van Tweel op september 15, 2013, 12:03:37 PM
Inderdaad, tegen ongeveer kostprijs