Waarneming.nl

Soortgroepen => Insecten (overig) => Topic gestart door: Ed Eggink op augustus 07, 2009, 14:13:03 pm

Titel: Waarneming onbekend insect
Bericht door: Ed Eggink op augustus 07, 2009, 14:13:03 pm
Op zondag 19 juli 2009 rond 8.00 uur nam ik de aanwezigheid van iets waar, keek opzij en schrok. Op nog geen halve meter van mijn gezicht zat een groot insect  op een stapel archiefdozen. Zoiets  verwacht je niet in huis. Wat direct opviel was dat het hele diertje groen was: lijfje, pootjes, alles was groen, lichtgroen met hier en daar een tintje donkerder groen. Het had zes lange poten, de voorste vier waren 1,5 2 cm lang, de twee achterste ongeveer een centimeter langer. Het stond hoog op de poten. Het oogde vriendelijk en rustig, want het bleef rustig zitten terwijl ik een glazen jampotje nam en het ving. Het probeerde tegen het glas op te lopen, maar dat lukte niet, zijn pootjes gleden weg. En nu komt het merkwaardigste: het bracht een pootje naar zijn mond, sabbelde erop of likte er enkele seconden aan en plaatste het op het glas. Dit herhaalde het met de andere drie voorpootjes, waarna het rustig tegen het glas opliep!
Dit insect tref ik elke zomer wel in huis aan. Waarschijnlijk komt het uit de voortuin via het openstaande raam van het kantoor naar binnen. Het vreemde is dat het dan 4 meter omhoog moet klimmen. Waarom zou het dat doen? Wat zoekt het binnen in huis?
Weet iemand hoe dit insect heet en hoe het leeft e.d.?
m.v.g. Ed Eggink
Titel: Re: Waarneming onbekend insect
Bericht door: Wim Bakker op augustus 07, 2009, 14:52:35 pm
Struiksprinkhaan (http://waarneming.nl/soort/info/1932)?
Boomsprinkhaan (http://waarneming.nl/soort/info/1817)?
Titel: Re: Waarneming onbekend insect
Bericht door: Ed Eggink op augustus 31, 2009, 11:30:03 am
Ja, bij 'sprinkhanen en insecten' heb ik een foto gezien. Volgens Shar is dit een              Zuidelijke Boomsprinkhaan, waaraan Jeroen Nagtegaal toevoegde dat het een mannetje is.

Vandaag (31-08-2009) zat er weer zo'n diertje op het plafond van mijn badkamer. Maar nu met een zeer donkere rug en een angel aan zijn achterlijf van een halve centimeter lang en enkele millimeters dik, die licht naar boven gekromd stond.
Ik dacht direct: Dit is het mannetje en dat hele lichtgroene exemplaar moet dan het vrouwtje geweest zijn. Nu lees ik dus dat het hele lichtgroene exemplaar een mannetje is.
Hoe het ook zij: Bedankt voor jullie reacties. Het is dus de Zuidelijke Boomsprinkhaan.
Ed Eggink
Titel: Re: Waarneming onbekend insect
Bericht door: Tinok op augustus 31, 2009, 11:56:13 am
Dag Ed,

Wat een leuke waarneming van dat sabbelen op de pootjes. Kent iemand dat? Plakt sprinkhanen spuug goed en alleen op glas of gebruiken ze dat ook op ander materiaal.