Forum van Waarneming.nl

Diversen => Praat maar raak => Topic gestart door: BAVB op februari 26, 2005, 00:46:40 AM

Titel: Vogelkennis
Bericht door: BAVB op februari 26, 2005, 00:46:40 AM
Hoi allemaal,

Ik vraag me al een poosje af of bepaalde vogelaars zich voldoende in vogels verdiepen. Het klinkt waarschijnlijk heel gek maar daar kan ik ook niks aan doen.

Ik wil allereerst even zeggen dat er ook veel deskundige vogelaars bestaan(ook op deze site). Anders komt het zo negatief over.

Ik vraag me dit af door bepaalde vragen die ik zie op bijv dit forum, en door hoe vaak ik mensen in het veld zie twijfelen of het nou een smient of een wintertaling(bijv) is. Uiteraard kan je als beginnende vogelaar niet alles weten maar  als je een beetje op internet en in boeken rondneus kan je toch een hoop te weten komen.
Ik zie ook regelmatig foto's waar een verkeerde soortnaam bij staat of dat ze helemaal niet weten wat het is, en dat het gewoon een soepgans blijkt te zijn. Ook zeldzame soorten worden vaak te makkelijk ingevoerd of gedetermineerd. Ik vind dit jammer omdat dat een hoop waarde van deze hobby weghaald. Misschien zie ik het verkeerd maar het lijkt wel of sommigen blijven hangen op een bepaald niveau. Ik persoonlijk vind het juist een soort uitdaging om me te verdiepen in determinatie van vogels.

Ik hoop niet dat mensen dit verkeerd opvatten want zo is het zeker niet bedoeld.  Ik ben wel benieuwd of er anderen zijn die dit ook weleens opvalt.

Bart
Titel: Vogelkennis
Bericht door: jeep op februari 26, 2005, 08:17:20 AM
Ook hoge bomen beginnen bij de grond.
Ik verveel me ook al gauw als ik nummer 165 van de ATP ranking  op de televisie zie tennissen. Maar zelf bak ik er helemaal niks van.
En natuurlijk heb je ook vogelaars in alle soorten en maten. Als ik een vriend van over de vijftig zo gek kan krijgen om een verrekijker te kopen omdat ie vogels  ook ineens heel leuk vindt, dan mag hij van mij nog gerust een aantal jaren niet alles weten.
Ik ben het wel met je eens dat je het wel op moet willen pikken.

En je kan dan een hoop boeken nakijken en internet, maar ik heb vooral de kennis van andere vogelaars altijd als belangrijkste leermethode ervaren. De roep van een keep pik je er de volgende keer sneller uit als iemand jou er op gewezen heeft.

Maar die mensen heeft niet iedereen altijd bij de hand. Ik heb zelf weinig mensen in mijn kennisen/vriendenkring die meer verstand van vogels hebben dan ik. Of ze wonen ver weg. En dat maakt bijvoorbeeld het identificeren van een gestreepte strandloper wel eens lastig.
Aan de andere kant kom je natuurlijk ook wel mensen tegen die heel graag etaleren dat ze de wildste exoten exact daar en daar gezien hebben. Mensen die alleen maar i beweging (lijken) te komen voor zeldzaamheden. En dan heb ik zoiets van laat mij ook maar genieten van de heggemus in mijn achtertuin.

Laat dit forum alsjeblieft een mix blijven van kenners en van kenners onderweg.
En houd je vooral niet in om andere mensen verder op weg te helpen.

Titel: Vogelkennis
Bericht door: Pim op februari 26, 2005, 08:38:24 AM
Het leuke van dit forum is juist dat het ook openstaat voor vragen van beginners, dit in tegenstelling tot andere site's waar het niveau soms dermate hoog ligt dat het beginnende vogelaars afschrikt. Er ligt juist een taak voor de meer ervaren vogelaars om ook de "starters" enthousiast te maken voor hun hobby. Als veel "arrogante"  (semi-professionele) vogelaars nou eens anders gaan denken zou dit de ledenaantallen van vogelwerkgroepen weleens kunnen doen stijgen.

De kracht van waarneming.nl zit hem juist in de toegankelijkheid. Het aantal ingevoerde waarnemingen is vele malen hoger dan op reguliere site's.

vriendelijke groet,

Pim Julsing
Titel: Vogelkennis
Bericht door: thijs op februari 26, 2005, 08:45:42 AM
Ik sluit me hier volledig bij aan.
De voornaamste kennis die je hebt blijft namelijk veldervaring, en als je twee jaar bezig bent kan je die gewoon nog niet veel hebben...
Verder hoort het erbij dat je af en toe er niet uitkomt, hoe lang je ook al bezig bent...

Thijs
Titel: Vogelkennis
Bericht door: thijs op februari 26, 2005, 09:00:13 AM
Oh ja, en zoals in een eerdere discussie gezegd.
De enige domme vraag is de vraag die je niet stelt, en wie vraagt is voor vijf minuten dom, wie niet vraagt blijft dom. ;)

Thijs
Titel: Vogelkennis
Bericht door: BWoets op februari 26, 2005, 10:01:34 AM
CiteerOok zeldzame soorten worden vaak te makkelijk ingevoerd of gedetermineerd. Ik vind dit jammer omdat dat een hoop waarde van deze hobby weghaald.

Bart
Als het goed is worden die zeldzame soorten snel aangepakt door één van de admins. We vragen dan om meer kenmerken, kijk maar eens bij bijvoorbeeld de Ruigpootbuizerd hoeveel er op onzeker zijn gezet omdat de waarnemer volgens ons niet genoeg kenmerken van de vogel had gezien.
Titel: Vogelkennis
Bericht door: Jan-Pieter op februari 26, 2005, 10:44:35 AM
Ik denk dat iedere vogelaar, beginnend of jaren bezig, bij zichzelf te raden moet gaan over hoe waar een waarneming is. Als ik twijfel dan twijfel ik en schrijf alleen een beschrijving op en geef er geen naam aan.
Aantal jaartjes terug in november om 15:30 16:00 uur, dus al donker aan het worden en slecht grauw licht, in de Wieringermeer een gigantische roofvogel weg zien vliegen. Zeearend uitgesloten die herken ik meteen. Wat het wel was? Geen idee dus blijf je staan bij grote roofvogel ookal zijn de dagen er voor en erna in de buurt Schreeuwarend en andere grote soorten gezien. De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Niet zeker geef dat dan aan of geef niets door.

JP
Titel: Vogelkennis
Bericht door: thijs op februari 26, 2005, 10:53:14 AM
Zoiets heb ik ook gehad met een waarschijnlijke Slangenarend.
Toch niks met ook maar een vraagteken ingevoerd, maar die keuze is aan jezelf.
Misschien is het een idee om alle soorten met voorkomen = <3 (dat zijn toch de soorten die op de startpagina staan?), om nadat je ze hebt ingevoerd een schermpje in beeld te brengen of de waarnemer een beschrijving wil toevoegen en eventueel een vraagteken aan te brengen?

Thijs
Titel: Vogelkennis
Bericht door: BAVB op februari 26, 2005, 10:55:49 AM
Ben ik het mee eens. Ik snap ook dat je niet gelijk alles kan weten (ik weet ook niet alles en kan nog superveel leren) en dat gaf ik ook aan. Het gaat mij ook niet speciaal om mensen op dit forum maar juist ook om mensen die ik wel eens tegenkom in het veld.  Ik wil hier alleen eigenlijk mee zeggen dat volgens mij sommigen te makkelijk zijn met determineren en zich er niet veel in verdiepen. Dat hoeft natuurlijk ook niet als iemand daar geen zin of tijd voor heeft maar het maakt de vogelhobby wel leuker in mijn ogen.
Nogmaals: ik wil niemand dom noemen omdat ie weinig weet maar mis soms wat vakkennis(bedoel niet zozeer op waarneming.nl hoor).

Bart
Titel: Vogelkennis
Bericht door: jennifer op februari 26, 2005, 13:56:37 PM
ik moet eerlijk zeggen dat ik de vogelkennis van een schuimpje heb, maar dat ik elke keer als ik ergens een domme vraag neerzet, wel eerlijk antwoord krijg dat ik niet meer vergeet.
daar komt nog bij dat ik  :censored: veel dingen voor school en mijn eigen huisdieren moet doen en dus niet altijd de tijd heb die ik zou willen hebben voor deze hobby.
ik heb in mijn omgeving 0 personen die mij vogelkennis in het veld kunnen bij brengen en dan maak ik wel eens een verkeerde determinatie, maar als iemand anders je er dan op wijst dat het eerder een andere soort is, en je bekijkt samen de punten waarop je moet letten, weet je de volgende keer weer beter.
:P
Titel: Vogelkennis
Bericht door: jeep op februari 26, 2005, 14:03:05 PM
CiteerIk wil hier alleen eigenlijk mee zeggen dat volgens mij sommigen te makkelijk zijn met determineren en zich er niet veel in verdiepen.
Uiteraard. Niet alle mensen zijn gelijk.  Dat kan ook velerlei oorzaak hebben. Ik ken iemand die zich ook wel voor vogels intersseert maar tamelijk slechthorend is. Nou dan mis je domweg de helft aan waarnemingen, maar ook de helft aan determinatiekenmerken.
Vanmorgen fietste iemand langs terwijl ik naar een groepje pestvogels stond te kijken. Op zich interesseerde de man zich wel voor vogels. Hij had ze waarschijnlijk ook al wel eens een keer zien vliegen. Maar de goeie man had nog nooit van pestvogels gehoord. Toen die op de terugweg weer langs fietste, zei hij dat hij ze thuis toch eens in zijn vogelboek op zou zoeken. Nou ja, dat is  pure winst. Deze mensen kun je dus ook een stukje door je eigen gedrag op weg helpen.
Gaat heen, doe gij evenzo (om maar eens een bijbeltekst uit zijn verband te rukken)
Titel: Vogelkennis
Bericht door: carel op februari 26, 2005, 14:29:53 PM
Citeermaar dat ik elke keer als ik ergens een domme vraag neerzet
Domme vragen bestaan niet!

Niks vragen is dom!

Op geluid een vogel herkennen kan ik ook niet, ik moet hem zien
en dan komt er nog bij dat vele soorten niet in je woongebied voorkomen dat maakt het ook niet makkelijker.
Personen die in de kuststreek wonen zullen vele watervogels en vogels die in waterrijkegebieden voorkomen regelmatiger tegenkomen dan wij hier op de droge zandgronden van brabant.
Daardoor zullen zij ook sneller de soorten herkennen
Titel: Vogelkennis
Bericht door: Thijs Fijen op februari 26, 2005, 20:07:56 PM
Het is ontzettend mooi om te zien als een onervaren vogelaar naar een vogeltje zit te staren en jij kan zeggen wat het is. En vooral waarom het is. Want zoiets vergeet je dan NOOIT meer..
Titel: Vogelkennis
Bericht door: harderbroek op februari 26, 2005, 20:36:03 PM
Citeer
Citeermaar dat ik elke keer als ik ergens een domme vraag neerzet
Domme vragen bestaan niet!

Niks vragen is dom!

Op geluid een vogel herkennen kan ik ook niet, ik moet hem zien
en dan komt er nog bij dat vele soorten niet in je woongebied voorkomen dat maakt het ook niet makkelijker.
Personen die in de kuststreek wonen zullen vele watervogels en vogels die in waterrijkegebieden voorkomen regelmatiger tegenkomen dan wij hier op de droge zandgronden van brabant.
Daardoor zullen zij ook sneller de soorten herkennen
Als nog niet zo lange vogelaar  kon ik het niet nalaten ongveer 200 geluiden te leren in een jaar (1992).
Daar heb ik nu veel profijt van. Zeker met inventarisaties al dan niet hobbymatig.
Het leren van vogelgeluiden is geen makkie en als je er gevoel voor hebt of een muziekale achtergrond heb je daar veel baat bij.
het beste is te beginnen met een aantal soorten (6-7) en deze goed te volgen en dan weer 6-7 zo kom je echt steeds verder.

Zelf doe ik ook nog mee aan het geven van vogelcursussen.

In 1990 bakte ik er niets van  zat ik zelf op zo,n cursus. NU IS DE GEKTE LOSGESLAGEN en beleef ik met zeer veel plezier het vogelen.

Als ik iemand iets uitleg probeer ik zelf altijd te rade te gaan hoe ik als nul begon naar vogels te kijken. Het is de belving hoe je iets uitlegt en dat blijft bij de meesten vaak het beste hangen.

Daarom vindt ik deze mix op dit forum maar ook meer gespecialiseerde forums werelds. Iedereen maar dan ook iedereen kan hier zijn ei kwijt.

Anno 2005 leer ik nog steeds iedere dag en duik ik bijna dagelijks wel eens in literatuur over soorten. (tja TV kijken komt er bijna dus niet van)
Zo ben ik in 2004 begonnen met trektellen ( ook daar leer je weer heel andere roepjes en geluiden van vogels)

Robbie
Zeewolde
Flevoland
Titel: Vogelkennis
Bericht door: BAVB op februari 26, 2005, 22:45:02 PM
Zo hoor je nog eens wat. Het was niet de bedoeling om mensen te weerhouden om vragen te stellen hoor. Iedereen begint onderaan, dat is logisch. Het wordt zo wel duidelijker waarom sommigen er meer moeite mee hebben. Het is zeker leuk om mensen op weg te helpen en om iets van collega vogelaars te leren en met ze te overleggen. Ik hoop dat ik geen mensen op de tenen heb getrapt (of hoe je het ook noem)  want dat is niet mijn bedoeling al lijkt het er misschien weleens op.

Bart
Titel: Vogelkennis
Bericht door: hiskodevries op februari 27, 2005, 09:40:00 AM
kritische opmerkingen plaatsen mag altijd
Titel: Vogelkennis
Bericht door: harderbroek op februari 27, 2005, 19:48:13 PM
CiteerIk hoop dat ik geen mensen op de tenen heb getrapt (of hoe je het ook noem)  want dat is niet mijn bedoeling al lijkt het er misschien weleens op.

Bart

Valt reuze mee hoor Bart

groet
Rob
Titel: Vogelkennis
Bericht door: BAVB op maart 01, 2005, 00:36:59 AM
Gelukkig.
Ik vind het ook echt niet erg als iemand zich minder verdiept in vogels maar soms komen sommige waarnemingen op mij niet serieus over en dat vind ik vaak jammer. Zoals een keer dat er 5 kuifleeuweriken(heel sterk) werden gezien terwijl een ander daar gewoon een paar veldleeuweriken zag. Gelukkig wordt zo'n waarneming wel gecorrigeerd.
Iedereen mag net zoveel moeite/tijd/geld aan z'n hobby bestedenals die zelf wil maar ik vind het wel belangrijk om kritisch te zijn. En als je het niet zeker weet laat het dan gewoon schieten(wat de meesten wel doen neem ik aan) en ga niet gelijk een bijzondere soort vermelden.
Het is een leuke bezigheid om je te verdiepen in kenmerken en je heb er veel aan.

Gr Bart
Titel: Vogelkennis
Bericht door: hiskodevries op maart 01, 2005, 08:09:16 AM
Bart het aangehaalde voorbeeld in een leuke
CiteerZoals een keer dat er 5 kuifleeuweriken(heel sterk) werden gezien terwijl een ander daar gewoon een paar veldleeuwerikken zag
De kuifleeuweriken werden door een "nieuw lid" gemeld, dus heben we gelijk iemand uit de buurt gevraagd om te gaan kijken en deze constateerde slechts veldleeuweriken. dus waarneming kuif aangepast.
Ook dat is de kracht van....
Verder is het ook de bedoeling dat men van elkaar leert. Een dubieuze waarneming wordt nooit zonder redenen van een vraagteken voorzien of naar een andere soort omgezet.

Titel: Vogelkennis
Bericht door: BAVB op maart 01, 2005, 11:54:12 AM
Dat vind ik inderdaad heel goed dat daar kritisch naar gekeken word. Je hebt vaak ook een soort vertrouwen in (vaak bekende) vogelaars en dat is natuurlijk ook het mooiste. En een beginnersfout is natuurlijk niet erg als er maar op gelet word en als je als beginner twijfelt of een bijzondere soort zie is het het beste om het niet te melden of het even te overleggen met een deskundige(bijv hier op het forum zetten).

Gr Bart
Titel: Vogelkennis
Bericht door: hiskodevries op maart 01, 2005, 12:25:03 PM
voert Bart zelf ook al in ?
Titel: Vogelkennis
Bericht door: BAVB op maart 01, 2005, 12:58:01 PM
Ik voer zelf alleen in als het om een bijzondere soort gaat die nog niet door andere ingevoerd is(niet uit wetenschappelijk oogpunt dus). Verder houd ik waarnemingen bij voor het BSP-nb project van SOVON en Trektellen is ook een grote hobby van me. Verder ga ik nog weleens naar een leuke soort kijken als die ergens is gezien of een dagje OVP, Lauwersmeer of Zeeland Bijv. Ik houd me verder ook uitgebreid bezig met "vogelstudie" dus heb eigenlijk genoeg zo. Ik ben nog van plan geweest om broedvogelinventarisatie te gaan doen maar op een gegeven moment krijg je zoveel dat je keuzes moet maken. Ik zie het niet zitten om alles in te gaan voeren. Ik vind het wel leuk om op dit Forum te kijken en af en toe een discussie aan te gaan.

Groeten Bart
Titel: Vogelkennis
Bericht door: Thijs Fijen op maart 01, 2005, 18:00:01 PM
Dat merken we.. ^_^  Maar wel leuk
Titel: Vogelkennis
Bericht door: BAVB op maart 02, 2005, 00:31:15 AM
Gelukkig dat je het merk, anders doe ik al die moeite voor niks  :P  .
Ik vind het wel leuk dat er veel mensen op reageren. Je moet nu niet denken dat je met een of andere expert te maken heb die iedereen eens een lesje wil leren, maar ik probeer wel om zoveel mogelijk over vogels, en in het bijzonder determinatie, te weten te komen. Als we maar plezier hebben met onze hobby, want daar gaat het uiteindelijk om(mijn ervaring is: hoe meer je je erin verdiept hoe leuker het word).

Groeten Bart
Titel: Vogelkennis
Bericht door: thijs op maart 02, 2005, 09:35:38 AM
Herstel, plezier zonder vogels of andere dieren latig te vallen. (planten plattrappen mag ook niet ;) )

Thijs