Observation international

Soortgroepen => Insecten (overig) => Topic gestart door: Niek van Wijk op juli 11, 2009, 15:47:33 pm

Titel: Weer een Panorpa vulgaris?
Bericht door: Niek van Wijk op juli 11, 2009, 15:47:33 pm
Geacht forum,

Ik durf bijna geen Panorpa's meer op het forum te plaatsen, maar ik heb nu  een betere opname die de vorige in mijn album kan vervangen. Ik zet er graag de juiste naam onder maar ik zit er zo vaak naast.
Arp vertelde mij dat hij nog maar enkele duizenden foto's van Panorpa's had bekeken, dus misschien kunnen deze er ook nog bij......................

Met vriendelijke groeten,
Niek
Titel: Re: Weer een Panorpa vulgaris?
Bericht door: Niek van Wijk op juli 11, 2009, 15:49:22 pm
tweede foto
Titel: Re: Weer een Panorpa vulgaris?
Bericht door: Niek van Wijk op juli 11, 2009, 16:12:37 pm
En het mannetje dan meteen ook maar. Helaas geen rugfoto. En geen vulgaris, denk ik.
Met vriendelijke groet, Niek
Titel: Re: Weer een Panorpa vulgaris?
Bericht door: Arp op juli 11, 2009, 17:41:18 pm
Hoi Niek,

Ik durf bijna geen Panorpa's meer op het forum te plaatsen
We zijn toch niet te streng hoop ik? ;D

Gewoon lekker doorgaan hoor.

Het meisje zal idd vulgaris zijn (hele grote dikke enorme basaalvlek), zelfs al mis ik de apicale tak van de Pterostigmaalband een beetje (?!) Dat verhaal over die basaalvlek heb ik al een keer heel iets bij moeten stellen, maar dit moet kloppen of de betreffende literatuur erover kan in het vierkant archief. Het blijft wat hachelijk met die beesten.

Het mannetje is inderdaad wat moeilijk inschatten zo, maar heeft wel gewoon helemaal de 'standaard' vleugeltekening voor communis, zou ik dus ook maar zo wegzetten.

Het is geen exacte wetenschap dit, en dat wordt het ook niet per se als je het dier ontleedt, ik zal eens contact opnemen met de betreffende specialist(en) in NL en voorleggen of ze communis en vulgaris liever structureel met een "onzeker" erin zien, of dat ze nagenoeg zeker zeker genoeg vinden. Er zou dan wel verschil in gradatie gemaakt moeten worden tussen "nagenoeg zeker" en echt "onzeker" vind ik, maar die optie biedt waarneming.nl niet ...
Titel: Re: Weer een Panorpa vulgaris?
Bericht door: Niek van Wijk op juli 11, 2009, 18:18:40 pm
Beste Arp,

Alweer hartelijk dank. Er zitten er veel in onze tuin dit jaar, of ik heb ze sneller in de gaten. De P. cognata die er vorig jaar ook zat heb ik nog niet gezien.

Met vriendelijke groeten,
Niek