Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Kevers => Topic gestart door: mark sips op juni 23, 2009, 13:35:25 PM

Titel: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: mark sips op juni 23, 2009, 13:35:25 PM
is dit een soort doodskloppertje? het kevertje is tussen de 5 en 6mm lang
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: jan cuppen op juni 23, 2009, 15:07:08 PM
Kijk maar eens bij het genus Ptilinus. Overigens is een lengteopgave van 5 tot 9 mm volstrekt onnauwkeurig. Het zijn geen trekharmonica's ;D
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: mark sips op juni 23, 2009, 15:18:24 PM
Jan bedankt, volgens mij komt Ptilinus pectinicornis het meest in de buurt. mischien dat de kenners nog andere opties hebben?
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: jan cuppen op juni 23, 2009, 16:34:46 PM
Citaat van: mark sips op juni 23, 2009, 15:18:24 PM
Jan bedankt, volgens mij komt Ptilinus pectinicornis het meest in de buurt. mischien dat de kenners nog andere opties hebben?
Wanneer de kenners andere opties hebben zitten ze (goed) fout ;D
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: mark sips op juni 23, 2009, 17:18:54 PM
bedankt  Jan
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: MarjoSmeets op juni 23, 2009, 20:36:49 PM
Het is hier en daar in andere topics ook al eens gezegd, maar het zou toch echt wel handig zijn als er een of ander systeem komt waaraan je kunt herkennen wie hier de echte kenners zijn. In de loop van de tijd kom je er wel redelijk achter, maar als beginner heb je geen enkel idee van wie je nu op aan kunt. En het aantal berichten zegt ook al niks, dat heb ik net in een ander topic gezien. Neem nu jezelf Jan. Zelf heb ik door het lezen van de berichten inmiddels wel de indruk dat je een kenner bent, maar eerlijk gezegd zit ik niet genoeg in de wereld van de insecten om te kunnen zeggen of je een autoriteit cq bekendheid bent op het gebied van kevers. Het zou dus erg fijn zijn als in elk geval de échte kenners van een soortgroep bekend zijn, zodat we ook weten welke benamingen zeker zijn en welke we "met een korreltje zout" moeten nemen.
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: mark sips op juni 23, 2009, 21:21:33 PM
Goed gespoken Marjo daar sla je de spijker op z'n kop
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: thijsdegraaf op juni 23, 2009, 21:22:01 PM
Gewooon even op google "Jan cuppen kevers" intikken. ;D  Dan kom je er wel achter.
Mijn eerste kevertje was gedetermineerd door Theodoor Heijerman. Ook zo'n specialist. (kun je ook opzoeken op google)
Bij Jan is het eerst wat lastig, omdat hij geen administrator is.  :lol:
Toon weet ook heel wat van kevers.
Kees van der Krieke is  gespecialiseerd in lieveheersbeestjes.
Daarna volgt er een flinke groep, die er ook aardig wat van weet.

Ach als je maar kevertjes blijft inbrengen, merk je het vanzelf wel.

Groet, Thijs
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: MarjoSmeets op juni 24, 2009, 08:06:08 AM
Dat is wat ik al zei, Thijs. Als je een tijdje bezig bent dan kom je er zo'n beetje wel achter wie een kenner is en wie niet. Dat merk je vooral in topics waar iemand zegt:"wacht maar even op die of die"(niet zo letterlijk dan hè  ;D) Maar om te gaan googlen op een naam, daar had ik nog niet aan gedacht en zou ik ook nooit zelf aan hebben gedacht. Kan ik die van jou daar ook terugvinden?  :P
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: Arp op juni 24, 2009, 13:35:12 PM
Eigenlijk is het probleem mijns inziens meer dat mensen die het eigenlijk allemaal niet echt heeeeel erg precies weten hun (relatieve) lekenvermoedens zo formuleren dat je denkt er zekerheid in te kunnen lezen. Hetzelfde zie je bij de waarnemingen, je wilt niet weten hoeveel er doodleuk op "zeker" staat wat met een algemeen insectenboekje met nog geen duizend soorten erin "gedetermineerd" is en compleet fout is. Zelfoverschatting?

Zelf ben ik een totale leek en ik hoop dat ik dat ook altijd goed genoeg in m'n formuleringen duidelijk maak (zo niet, dan wens ik publiekelijk belachelijk te worden gemaakt zodat ik er beter op let!!), er zijn maar een handjevol en bovendien erg kleine diergroepen waar ik me inmiddels zeker genoeg bij voel om ook af en toe eens een determinatie te doen zonder "disclaimer", maar ook bij die groepen weet ik het soms niet zeker, net zoals de echte experts bij grote diergroepen overigens - en dan moet je dat ook gewoon zeggen. Het is totaal geen schande om een keer iets niet te weten/durven.

Het is kennelijk wèl "lastig" om goed in te kunnen schatten waar je grenzen liggen. Als je 100 keer een alledaags beest als een Groene Stinkwants langs hebt zien komen is het verleidelijk om te denken dat je het nu wel weet, maar dat is dus niet zo - je hebt namelijk nog nooit P.viridissima gezien, of hooguit een keer een slechte foto en eigenlijk ben je dus helemaal niet in staat om zelfs maar een doodnormale P.prasina zeker te determineren (PUNT).

Je kunt pas (enigszins) zeker zijn onder twee voorwaarden:
En anders moet er een vette disclaimer bij en/of je waarneming op "onzeker" totdat je bevestiging gehaald hebt in het forum.

Eigenlijk heel simpel, maar het gaat wel heel erg vaak fout omdat we met z'n allen kennelijk toch op de één of andere manier denken dat wel makkelijker zal zijn dan het is.

Iets van deze strekking zou wellicht een keer in een FAQ uitgewerkt moeten worden. Net zo goed als er mijns inziens behoefte is aan een FAQ-sectie (per subforum) waarin draadjes verzameld/gelinkt worden waarin vaak voorkomende 'missers en probleemgevallen' goed worden toegelicht zodat (semi)experts niet tien keer hetzelfde moeten uitleggen maar gewoon naar de FAQ kunnen verwijzen - daar zijn die dingen voor uitgevonden.

Het andere idee - een "Expertsherkenningsmedaille" ofzo zie ik somber in. Wie gaat er beslissen wie voor welke beesten als expert aangemerkt mag worden? En krijg ik dan in de kantlijn voor Jan, Theodoor en Toon elk een andere lijst met 100-300 Keverfamilies waar ze goed thuis is zijn? En heb ik daar wat aan als ik nog niet eens een kever en een wants uit elkaar kan houden? (want over die beginners hebben we het, toch?). Wellicht zijn daar mouwen aan te passen en dat moeten we ook beslist een keer doorkauwen, maar echt heel triviaal is zo'n systeem ook niet ben ik bang.

Dus ook met zijn allen de aanstromende "nu weet ik het wel"-brigade een beetje in toom houden lijkt me ...

Wie mij de eerste klappen wil geven taste toe ;D
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: thijsdegraaf op juni 24, 2009, 14:08:52 PM
CiteerKan ik die van jou daar ook terugvinden?


Ha, ha. Nee hoor!!!
Ik ben een leek.  ;D Twee jaar geleden wist ik eigenlijk niets. En nu door waarneming een beetje.

Groeten, Thijs
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: mark sips op juni 24, 2009, 18:23:12 PM
Volgens mij dwalen we af, het ging immers om een soortnaam bij een waarneming te krijgen en niet om een discussie over kenners en leken
Titel: Re: kevertje met veervormige voelsprieten
Bericht door: MarjoSmeets op juni 25, 2009, 11:08:31 AM
Klopt, maar jij wilt toch ook een soortnaam waarvan je zeker weet dat hij klopt? Wat heb je er anders aan? Je hebt nu een antwoord van een kenner, maar hou er rekening mee dat het niet altijd zo is en het dus heel vaak onzeker blijft of je een goede soortnaam bij je beestje zet!