Observation international

Diversen => Praat maar raak => Topic gestart door: DehueSA op juni 13, 2009, 22:38:13 pm

Titel: wel/niet helpen wild dier in nood?
Bericht door: DehueSA op juni 13, 2009, 22:38:13 pm
Ik kwam vandaag een haas tegen. Hij bleef gewoon zitten toen ik binnen armlengte naast hem ging zitten. Ik ga hem wat klaver, maar dat wilde hij niet. Het was duidelijk dat hij of ziek was of gewond, of dat er iets anders aan de hand was. Na 15 minuten besloot ik hem te pakken om naar de dierenambulance te brengen. 10 seconden later was hij dood. Ik denk dat deze haas oud en op was. Wat ik probeerde te doen zal wel zinloos geweest zijn. Maar in welke situsaties heeft het wel zin om iets te doen (of zelfs moreel geboden om te helpen), of moet je wilde dieren altijd aan hun lot overlaten? Ik vind dat wel moeilijk hoor, maar ik wil ook graag het juiste doen. Het is ook wel weer makkelijk om te zeggen dat je de natuur altijd z'n eigen werk moet laten doen. Wie heeft hier een mening over?

Hier 2 foto's van het beestje:
(http://waarneming.nl/fotonew/6/759356.jpg)
(http://waarneming.nl/fotonew/7/759357.jpg)


vr. groeten,
Sandra Dehue

Titel: Re: wel/niet helpen wild dier in nood?
Bericht door: michel.wissink op juni 13, 2009, 23:00:55 pm
Altijd moeilijk, vind ik.
Maar ik vind i.h.a. dat ingrijpen ook een natuurlijke reactie is, wat niet ontmoedigd zou moeten worden.
Zelf heb ik afgelopen voorjaar een vergelijkbare situatie bij de hand gehad; ik zag een meerkoet aangereden worden. De vogel overleefde de klap, maar het zag er reddeloos uit, en ik heb het leegbloedende beest uit zijn lijden verlost. Wettelijk gezien was ik fout, maar uit humaan oogpunt...  :-[
Titel: Re: wel/niet helpen wild dier in nood?
Bericht door: DehueSA op juni 13, 2009, 23:06:31 pm
Hi Michel,
Ik snap jouw handelen wel. Ik zou misschien hetzelfde hebben gedaan.
groetjes,
Sandra
Titel: Re: wel/niet helpen wild dier in nood?
Bericht door: leonwillems@home.nl op juli 23, 2009, 21:14:44 pm
Er zitten ook risico's aan het zo maar aanraken/oprapen van zieke beesten, dus altijd voorzichtig. Zo'n haas kan bv. ook besmet zijn met leverbot alhoewel ik dacht dat die ziekte alleen door consumptie van met larven besmet voedsel van deze platworm voor de mens gevaarlijk is.