Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Wantsen, Cicaden en Plantenluizen => Topic gestart door: wilde op juni 05, 2009, 19:13:45 PM

Titel: Nog een luisje (op Iris)
Bericht door: wilde op juni 05, 2009, 19:13:45 PM
Vandaag fotografeerde ik nog een andere soort luizen op blad van Irissen in mijn bloementuin. Ze zijn erg klein, kleiner dan die van een paar dagen geleden. Er zaten ook wat gevleugelde exemplaren bij die anders van kleur waren, ook veel nimfen die nog vleugels zouden kunnen krijgen.
Wat zou het kunnen zijn?


Titel: Re: Nog een luisje
Bericht door: ad sonnemans op juni 07, 2009, 22:09:59 PM
Met een hele grote slag om de arm zou het Aphis newtoni Theobald, 1927 kunnen zijn.

Echter er zijn diverse polyfage Aphididae (ook op iris) die alleen te determineren zijn met microscoop. Dan heb je wel volwassen luizen nodig en of gevleugelde. Determinatie van bladluizen met jonge luizen is niet mogelijk.

groet,
Ad Sonnemans
Titel: Re: Nog een luisje
Bericht door: spinnenvrouw op juni 08, 2009, 21:54:03 PM
Mijn eerste gedachte was ook Aphis newtonii. Bovendien zijn die bruin.

Ad, aan welke polyfage soorten had je gedacht? Ik kan me zo geen bruine voor de geest halen.
Titel: Re: Nog een luisje (op Iris)
Bericht door: wilde op juni 09, 2009, 21:34:19 PM
Dit is mogelijk een ongeveugelde adult, maar de gevleugelde exemplaren zijn veel zwarter op kop en pronotum.

Titel: Re: Nog een luisje (op Iris)
Bericht door: ad sonnemans op juni 09, 2009, 22:31:16 PM
heb vandaag op mijn iris ensata wat exemplaren gefotografeerd. Heb van deze groep al micrscooppreparaten en het zijn Aphis newtoni Theobald, 1927

De laatste foto (van Albert prachtig) is nog een jong dier, kun je zien aan de niet goed volgroeide cauda

ik ga van wat ik op jouw foto's zie toch voor Aphis newtoni, van wat ik thuis vind op de iris en ik vergelijk ze met jouw foto's durf ik het wel aan

de foto (matige kwakiteit) die ik heb toegevoegd laat een apterous viviparous vrouwtje zien, volgroeide cauda.

ad
Jacomijn, kleur in de bladluizen is (vind ik persoonlijk) erg verwarrend, ik kan me ook geen bruine luis voor de geest halen. Wat voor de een zwart/bruin is is voor de andere bruin/zwart enz. Ik vermeld (probeer) in mijn aantekeningen wel altijd een kleur te noemen als ik bladluizen inzamel. Soms helpt het bij de determinatie, bij de uitgebreide groep Aphis fabae en andere  niet. Ik doe het meer om een beeld tekrijgen voor mezelf om in het veld bladluizen te herkennen.

Titel: Re: Nog een luisje (op Iris)
Bericht door: wilde op juni 10, 2009, 12:03:38 PM
Bedankt Ad,
Er zitten nog steeds luizen op de Iris en misschien inmiddels wat oudere exemplaren. Ik zal het nog eens proberen'. Ik pluk meestal een blad af en leg het zo neer dat ik er met de camera gemakkelijk bij kan. De foto's zijn gemaakt met de Canon MP-E 65mm macrolens plus twinflitser. De laatste foto met 4x vergroting en f/5.6. Ik maak ze in de hoogste resolutie van mijn camera in RAW (5616x3744 pixels). Dan kun je nog heel wat uitsnijden en toch kwaliteit overhouden. Als er wat meer op staat, zoals bij de eerste foto's, zal het bij luizen meestal een 3x vergroting zijn en f/8. Daarnaast moet je ook wat geluk hebben met het scherptevlak, want scherptediepte is er nauwelijks.
Titel: Re: Nog een luisje (op Iris)
Bericht door: wilde op juni 13, 2009, 09:21:40 AM
Ik heb de Irissen nog eens afgezocht en vond nog enkele hele kleine kolonies, maar nog steeds weinig adulten, Ik zag er slechts 2. De gevleugelde exemplaren zijn aan de voorkant van het lichaam zwarter dan de ongevleugelde.


Titel: Re: Nog een luisje (op Iris)
Bericht door: spinnenvrouw op juni 13, 2009, 21:16:46 PM
Dit klopt nog steeds voor A. newtonii  - hoewel ik er geen boek bij haal om te controleren hoe de kleuring van de pootjes zou moeten zijn.
De thorax van een gevleugelde is vaak donkerder omdat hij zwaarder gebouwd is dan bij  een ongevleugelde. De vliegspieren moeten wel houvast hebben.