Dit is hét standaardwerk over de flora van Nederland. U vindt in één band de meest complete, wetenschappelijk betrouwbare Flora. Met 2.000 soorten - een toename van 8% sinds 1996 - en een schat aan gedetaillerde illustraties. De enige flora die op ruime schaal op veldexecursies wordt getest. In deze geheel vernieuwde 23ste editie zijn de nieuwste evolutionaire inzichten op basis van wereldwijd DNA-onderzoek verwerkt. De herziening is verzorgd door de befaamde Leidse plantdeskundige Ruur van der Meijden, verbonden aan het Nationaal Herbarium Nederland. De nieuwe druk van de befaamde flora ingedeeld naar de nieuwste inzichten. Hierbij is gebruik gemaakt van de modernste technieken zoals genetisch onderzoek. Voor veel mensen zal het even wennen zijn dat de orchideeën niet meer helemaal achterin staan als de hoogst ontwikkelde planten, aangezien deze groep reeds vroeg in de evolutie ontstaan is. Hetzelfde geldt voor de grassen en hun verwanten.
De Veldgids Nederlandse Flora heeft in de afgelopen jaren een vaste plek in de markt veroverd. Van deze determinatiegids, die werkt met nieuwe compacte sleutels die de gebruiker handig en snel bij de juiste plant brengen, werden in korte tijd 7000 exemplaren verkocht. Met name op scholen, bij cursussen en beginnende floristen is deze toegankelijke flora zeer in trek. Na 7 jaar was het tijd voor een grondige herziening. In deze 5e druk zijn 160 nieuwe soorten opgenomen en 300 tekeningen toegevoegd, sleutels zijn aangescherpt namen geactualiseerd en meer informatie is opgenomen over voorkomen, grootte en bloeitijd.
Derde druk van een unieke uitgave, waarin de in Nederland in het wild voorkomende planten soort voor soort, op zeer toegankelijke wijze worden beschreven. De auteur, Eddy Weeda, geeft eerst een beschrijving van de plant en noemt met name de verschillen met verwante soorten. Daarnaast geeft hij informatie over verspreidingsgebied, terreintypen waar de plant groeit, andere soorten waarmee de plant vaak samen voorkomt, relaties met dieren, etc. De teksten, samen met de schitterende illustraties en foto's van de Westra's, maken deze uitgave tot een must voor iedereen die iets van planten wil weten.
De vijf delen, samen met het register, worden als complete set in één box aangeboden.
'De Flora van de Lege Landen' is de eerste Nederlandse flora met een zo volledig mogelijk beeld van de wilde planten uit Nederland en Vlaanderen waarbij zoveel mogelijk 'soorten zijn gefotografeerd. Uiteindelijk geven foto's de meest concrete en beste weergave van de werkelijkheid. Door de onbekende plant te vergelijken met de foto's en de encyclopedische informatie is determinatie zeer eenvoudig. Deze 'Flora' is gericht op de beginnende plantenliefhebber. De botanische kenmerken voor determineren zijn eenvoudig en overzichtelijk gehouden. Het boek bevat op overzichtelijke wijze gemiddeld 30 botanische kenmerken per plantensoort. Dit maakt het tot een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die uit liefhebberij of professioneel met de natuur bezig is.
halflinnen; met 500 schitterende ill. in kleur, reproducties naar klassieke gravures; 212 p.*De nuttige en instructieve functie van de gravures wordt onderstreept door een nieuwe tekst van Louis de Koning. Met een lijst van Nederlandse en officiële namen.
Iedereen die wel eens planten determineert, herkent het probleem. Een flora is een handig hulpmiddel, maar de vele botanische termen maken het vaak tot een lastige puzzeltocht. Wat was ook alweer het verschil tussen een getand en een gekarteld blad? Wat is een hauwtje? En wat is het verschil tussen een tros en een pluim?
Het Botanisch woordenboek is een geïllustreerd woordenboek dat doeltreffend afrekent met dit probleem. Het geeft van zo’n 1500 botanische termen een heldere omschrijving van de betekenis, waar nodig met verwijzingen naar verwante of tegenovergestelde termen. De honderden tekeningen maken visueel duidelijk waar het om gaat. Van de meeste termen is daarnaast de vertaling weergegeven in het Engels, Duits, Frans en Latijn, wat het werken met buitenlandse flora’s mogelijk maakt.
Het Botanisch woordenboek is overzichtelijk opgezet. De termen zijn gerangschikt naar ondergrondse delen, stengel en takken, knoppen, bladeren, oppervlaktekenmerken, bloeiwijzen, bloemen, vruchten en zaden. Voor lastige taxa, zoals grassen en zeggen, zijn aparte termenlijsten opgenomen, evenals voor systematiek, floristiek, vegetatiekunde en landschap. Een register achterin het Botanisch woordenboek, met daarin alle Nederlandse en buitenlandse termen, wijst de gebruiker snel naar de juiste plek in het boek.
Het Botanisch woordenboek is een handig hulpmiddel voor enthousiaste plantenliefhebbers en maakt het op naam brengen van planten weer leuk!
Voor de liefhebbers van wilde planten is Texel een klein paradijs. Dat het eiland zo’n rijke vegetatie heeft, dankt het vooral aan de grote verscheidenheid aan landschappen. In het midden heb je de Hoge Berg, de lemen kern uit de ijstijd met zijn groene weggetjes, tuinwallen en kolken. Daaromheen liggen de oude en nieuwe polders en vind je sloten, binnendijken en doorbraakpoelen. Het eiland heeft natte en droge duingebieden, buitendijkse kwelders, de Horsmeertjes. En niet te vergeten het honderd jaar geleden op de Westermient aangeplante dennenbos, dat geleidelijk meer een loofbos aan het worden is. Al deze gebieden hebben hun typisch eigen begroeiing. Die staat langs de kust onder invloed van zout of brak bodemwater, wat een bijzondere variatie teweegbrengt van gewone tot zeer zeldzame soorten.
De oostelijke helft van Gelderland is bij veel liefhebbers van de wilde flora goed bekend. Van de bekende natuurgebieden zoals het Korenburgerveen en de Bekendelle bij Winterswijk, Montferland, de Kruisbergsche Bosschen, de Veluwezoom en de Millingerwaard is de flora in diverse publicaties uitgebreid beschreven. Wat er in de minder bekende natuurterreinen, in agrarisch gebied en in de bebouwde gebieden groeit is maar bij een enkeling bekend.
De Flora van Gelderland ten oosten van Apeldoorn en Nijmegen is nu volledig in kaart gebracht. De gegevens zijn door vrijwilligers en professionele onderzoekers in de periode tussen 1989 en 2001 verzameld.
De auteurs, Benno te Linde en Louis-Jan van den Berg, zijn beiden werkzaam als floraonderzoeker in Gelderland. Maar weinig mensen kennen de Oost-Gelderse flora zo goed als zij; ze zijn de afgelopen vijftien jaar vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst in ‘het veld’ geweest. Doordat hun veldervaringen in de begeleidende teksten doorklinken ontstaat een bijzonder accuraat beeld van ontwikkelingen in de flora van het gebied.
Gesteld kan worden dat Oost-Gelderland, één van de floristisch rijkste gebieden van Nederland, aan sterke veranderingen onderhevig is! Plantensoorten die soms al meer dan een eeuw waren uitgestorven, verschenen in afgegraven terreinen. Uit warme landen afkomstige plantensoorten groeien tegenwoordig in maïsakkers en aan rivieroevers. Intussen gaan veel gevoelige soorten achteruit of staan op het punt te verdwijnen.
In totaal zijn 504.251 gegevens verwerkt tot verspreidingskaartjes. De verspreiding van de plantensoorten wordt per vierkante kilometer weergegeven.
Vrijwel alle 1900 plantensoorten die in de negentiende en twintigste eeuw in het onderzochte gebied zijn gevonden komen alfabetisch aan bod. Van ruim 1100 soorten die in de onderzoeksperiode zijn gevonden wordt een gedetailleerd verspreidingskaartje afgebeeld.
Inleidende hoofdstukken gaan in op de ontwikkelingen en veranderingen in de Oost-Gelderse Flora, het onderzoek naar de verspreiding van wilde planten en de plantengeografische ligging van Oost-Gelderland.
Orchideeën hebben een bijna magische klank. Het zijn bloemen die verwonderen. In deze veldgids worden alle soorten die in Nederland voorkomen (en voorkwamen) met een korte soortbeschrijving, hun bloeitijd, de biotoop waarin ze voorkomen en hun verspreiding behandeld. De determinatietabel, de bloemdiagrammen en drie kleurenfoto's per soort, zorgen ervoor dat de afzonderlijke soorten gemakkelijk op naam gebracht kunnen worden. Enkele hoofdstukken beschrijven daarnaast in kort bestek (toegelicht met verscheidene foto's) kenmerken en bijzonderheden van orchideeën, ecologie, biotooptypen waarin ze voorkomen, achteruitgang en de bescherming van de Nederlandse soorten.
De aanwezigheid van orchideeën in het Nederlandse landschap wordt als een van de belangrijkste graadmeters beschouwd van het natuurbeheer. Het is dan ook van groot belang om de circa 50 orchideeën-soorten die in Nederland voorkomen in kaart te brengen. Pas dan kan gericht gewerkt worden aan de bescherming van de soorten en hun leefgebieden, het doel van deze uitgave. Dit boekwerk is geschreven, samengesteld en vormgegeven door twee deskundigen op het gebied van de ecologie, de verspreiding en beheer van deze bijzondere planten. De inleiding van dit lijvige boekwerk is gericht naar het biotooptype (kustgebied, laagveengebied, zandgronden, kalkgebied Zuid-Limburg etc.) waarbij de beschreven soorten op alfabetische volgorde worden besproken. In de beschrijvingen wordt vooral ingegaan op de standplaatseisen en de specifieke verschillen per soort. Middels duidelijke verspreidingskaarten wordt de aanwezigheid van de soorten orchideeën en hun natuurlijke hybriden in Nederland aangegeven. Hoewel dit rijk geïllustreerde boek veel wetenschappelijke informatie bevat zijn de auteurs erin geslaagd de leesbaarheid goed te handhaven. De uitgave verdient het predikaat standaardwerk.
(Biblion recensie, P.H. Redman)
Deze prachtige jubileumuitgave beschrijft en toont maar liefst 1150 planten en heesters. De indeling is eenvoudig en praktisch ingericht naar bloemkleur en bouw. Een trefzeker zoeksysteem waarbij botanische voorkennis niet is vereist. De prachtig gedetailleerde aquarellen vergemakkelijken de determinatie en zijn op zich een lust voor het oog. De pagina’s zijn voorzien van kleurcodes voor snel opzoeken.
Naar aanleiding van de vragen van Gerard Bredewold:
wie weet er een goed boek over de Alpen- en Pyreneeënflora? ;)
Margreet.
Naar aanleiding van de vragen van Gerard Bredewold:
wie weet er een goed boek over de Alpen- en Pyreneeënflora? ;)
Margreet.
De ANWB bomen gids voor Europa is dat ook wat?
http://www.bol.com/nl/p/boeken/bomengids-van-europa/1001004002134477/index.html (http://www.bol.com/nl/p/boeken/bomengids-van-europa/1001004002134477/index.html)
Deze heb ik net besteld om mijn (beperkte) kennis van bomen weer een beetje op te halen..
Bedankt voor je reactie, wat zou dan een geschikter boek zijn volgens jouw? Of weet je de naam van een school/studie boek die bijv. gebruikt wordt bij de opleiding bos- en natuurbeheer oid, en die vrij in de handel te krijgen is?
Bedankt voor je reactie. Ik wil eerst de meest algemene soorten goed onder de knie krijgen, daarna kunnen we altijd nog uitbreiden :duim:
Ik heb wel de Exkursionsflora von Osterreich, maar die is al van 1994 en qua naamgeving sterk verouderd. Is daar misschien een verbeterde en vernieuwde uitgave van ?http://www.meijsnatuurboeken.com/Catalogus/Default.aspx?details=2356 (http://www.meijsnatuurboeken.com/Catalogus/Default.aspx?details=2356)
Ik heb wel de Exkursionsflora von Osterreich, maar die is al van 1994 en qua naamgeving sterk verouderd. Is daar misschien een verbeterde en vernieuwde uitgave van ?http://www.meijsnatuurboeken.com/Catalogus/Default.aspx?details=2356 (http://www.meijsnatuurboeken.com/Catalogus/Default.aspx?details=2356)
In te zien op de stand van Meijs tijdens de Florondag.
Hoi Koos,
Heb hem gekocht op afgelopen Variadag. Maar niet voor 55 Euro. Meijs had hem sterk afgeprijsd, dus ik kon hem voor de helft meenemen. Hij had nog 1 exemplaar en moest er vanaf, dus ik had mazzel. Flora is prima te gebruiken.
Groetjes,
Wim
Tip via Vroege Vogels: http://www.berglinde.nl/downloads/Muurplanten_in_Gelderland_2010.pdf (http://www.berglinde.nl/downloads/Muurplanten_in_Gelderland_2010.pdf)
een rapport over Muurplanten in Gelderland.
Margreet.
Titel[/t]
|
bedoel je dit: gezien op de site http://www.meijsnatuurboeken.com/Catalogus/Default.aspx?details=2549 (http://www.meijsnatuurboeken.com/Catalogus/Default.aspx?details=2549)
Wat is nou een goed boek waar alle algemene planten in staan voor een beginnend plantendetermineerder (Als dat een wordt is?) die niet al té duur is?
Doe die maar niet, op 1 van de weinige pagina's die je in kunt zien op internet staat al 'Schurftkruid' , hetgeen kennelijk een benaming is voor Beemdkroon. Ik krijg ook af en toe vreemde conclusies of vragen van waarnemers die dat boekje gebruiken.Wat is nou een goed boek waar alle algemene planten in staan voor een beginnend plantendetermineerder (Als dat een wordt is?) die niet al té duur is?
Deze (http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/nieuwe-plantengids-voor-onderweg/1001004008485538/index.html)?
Heeft er ook iemand een goede tip, voor een een goede veldgids voor planten?
Echt van 'die moet je hebben!'? zoals de ANWB bij de vogels??
Ik ben nog een beginner, maar wordt steeds enthousiaster!
Alvast bedankt!
heeft iemand tips over flora's van Turkije?Ik ben in het bezit van dat boek van Pils en kan er redelijk mee overweg. het meet 17 x 23 cm dik 3 cm gewicht 1,5 kg, dus het zou in de koffer passen.
met dit regenweer denk ik eigenlijk alweer aan volgend veldseizoen, waarin waarschijnlijk onder meer een reis naar Izmir eind maart.
ik weet dat er enerzijds een groot boek is met duizenden kleurenfoto's: Gerhard Pils: Flowers of Turkey.
iemand ervaring met dit boek?
groet en bvbd
Erik Simons
Kent iemand deze flora uit eigen ervaring? Is het het de bijna 50 euro wel waard?Absoluut!
Er komt GEEN nieuwe Nederlandstalige editie in 2012, wel een Franstalige. Die was al medio 2011 gepland. Het is meteen een soortemet afscheid van Jacques Lambinon. Maar ook die Flora is ook zeker 50 euro waard ! De namen staan er ook in het Nederlands (en Duits) bij, maar verder alles in het Frans.
Flora van België, het Groothertogdom Luxemburg, Noord-Frankrijk en de aangrenzende gebieden van de Nationale Plantentuin van Belgie in Meise.
Als ik wikipedia mag geloven is dit het standaardwerk voor de regio, zeg maar "de Heukels" van Belgie en Luxemburg. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Flora_van_Belgie,_het_Groothertogdom_Luxemburg,_Noord-Frankrijk_en_de_aangrenzende_gebieden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Flora_van_Belgie,_het_Groothertogdom_Luxemburg,_Noord-Frankrijk_en_de_aangrenzende_gebieden)). Het boekwerk bestaat ook in het Frans. Op bol.com wordt vermeld dat er in mei 2012 een nieuwe Nederlandstalige editie uitkomt.
Kent iemand deze flora uit eigen ervaring? Is het het de bijna 50 euro wel waard?
Groet, Wessel
Rutger, hoe staat het met de bruikbaarheid van de laatste Heimans, Heinsius en Thijsse-Flora?
Ik bedoel Heimans, Heinsius en Thijsse's Geïllustreerde Flora van Nederland, België en Luxemburg en aangrenzend Duitsland en Frankrijk, door Dr. J.Mennema, de 23e druk, uitgegeven door Versluys BV in Baarn in 1994.
Geillustreerde Flora van Nederland
Heimans E., Heinsius en Thijsse, bewerkt door J.Mennema, 1993. ISBN 9024918030
De nieuwste druk (23e, 1993) is heel erg anders in keuze van de behandelde soorten dan de eerdere drukken. Het roer is omgegooid en de meerwaarde die het boek had in de eerdere drukken door zijn vele behandelde tuinplanten is weg. Voor sommigen misschien een opluchting. Of de ommezwaai terecht was blijkt misschien uit de verkoopcijfers en de snelheid waarmee een nieuwe druk zal verschijnen. Het gebied dat de flora in deze druk bestrijkt is uitgebreid naar België en Luxemburg en zelfs aangrenzend Duitsland en Frankrijk. Daarmee zijn weer een flink aantal 'inheemse' planten toegevoegd en is de flora een flink eind over de landsgrenzen nog goed bruikbaar. Druk 22 (1983) bevat nog wel 'verbouwde gewassen en een groot aantal sierplanten' iets waar de hoofdbewerker van toen, J. Heimans, pal voor stond. De sleutels in de Geillustreerde Flora van Nederland zijn makkelijker toegankelijk dan de Heukels, maar er is duidelijk ook bij de laatste Heukels verbetering in gekomen. De pentekeningetjes ogen wat rommelig door de vele stijlen, maar ze blijven verhelderend werken. Werd in eerdere drukken elke centimeter papier nog gebruikt om er een tekeningetje in te plaatsen, nu is het net of er heel hard in is gewist. Kennelijk was er geen geld of tijd voor andere (grotere) tekeningen.
Het botanische tijdschrift DUMORTIERA publiceert bijdragen – in het Nederlands, Frans of Engels – over de flora en vegetatie van België en de aangrenzende gebieden: vaatplanten, mossen, korstmossen, algen, paddenstoelen. De thema’s die aan bod komen omvatten de evolutie van de inheemse en niet-inheemse flora, revisies van moeilijke of miskende groepen, sleutels als aanvulling bij de FLORA VAN BELGIË, resultaten van inventarisaties, korte mededelingen, enz. Elk manuscript wordt voor publicatie door referenten gelezen.
Ja, met Cotoneasters........Jippie!!
Groetjes,
Wim
Ja, met Cotoneasters........Jippie!!
Groetjes,
Wim
In hoeverre wijkt dat af van wat er in 'Alien Plants of Belgium' staat?
http://alienplantsbelgium.be/content/towards-account-cotoneaster-rosaceae-belgium (http://alienplantsbelgium.be/content/towards-account-cotoneaster-rosaceae-belgium)
Dit lijkt me wel het vermelden waard: http://bsbipublicity.blogspot.be/2017/12/new-winter-twig-id-key.htmlIs deze dan niet beter: https://www.natuurmedia.nl/product/winterflora-bomen-en-struiken-voorintekening-4e-druk/
https://www.nhbs.com/hybrid-flora-of-the-british-isles-bookthnx. besteld
InStock
Ik ben al lang op zoek naar het boek "Bergflora van Europa" ISBN 9789052108285 Blamey 384 blz, 2010.In het Engels zou dat wel moeten lukken. Alpine Flowers. https://www.abebooks.co.uk/book-search/title/alpine-flowers/author/blamey/
Wat zou ik blij zijn als ik ergens een exemplaar zou kunnen kopen,
Kan iemand me hiermee helpen ? bedankt geert.ranson@telenet.be
Laat ik ermee beginnen dat het fijne bladerboeken zijn. En nu al iconische werken. Leni Duistermaat kondigde ook een verwijzing naar paginanummers van het boek in de nieuwste Heukels' aan (nu al voor Gorteria, Natuurhistorisch Maandblad, Oecologische Flora, Stadsplanten). Zorg bij het doorbladeren wel voor een vaste ondergrond, zoals een eettafel, want de boeken zijn zelfs voor op schoot nogal zwaar. 3,6 kg per deel. Ik denk dat tweederde, misschien wel driekwart van de twee boeken bestaat uit grote plantenfoto's. Die staan bij de zeer uitgebreide taxabesprekingen. Ik schrijf expres niet 'soortbesprekingen' want elke variatie en ondersoort met enig bestaansrecht is apart besproken. Er is ruime aandacht voor de verspreiding van de taxa per land (Nederland, België (vaak opgedeeld in Vlaanderen en Wallonië) en Luxemburg). Ook de uitheemse taxa zijn opgenomen en dat bevalt mij zeer. Er staat per taxon , tenzij slechts 1 of enkele waarnemingen, een paginagrote verspreidingskaart in het boek. Mij iets te groot. Op de kaart staan ook geen rivieren, steden, grotere wateren afgebeeld, dus de verspreidingskaart geeft eigenlijk meer 'staat daar ergens' weer. Dat kan op een kwart pagina ook. Wat mij ook opviel was het grote lettertype. Ik heb ook al een leesgedeelte in mijn bril, dus mij hoor je niet klagen, maar er is duidelijk op meerdere manieren voor luxe gekozen.
Het meest blijkt dit natuurlijk uit de vele, zeg maar gewoon waanzinnig vele stuk voor stuk mooie foto's. Soms subliem, maar soms toch ook iets minder. Maar de standaard is hoog, geen discussie daarover. Bij de foto's had ik graag iets meer bijschrift gelezen dan alleen land, plaats en datum. Vaak blijkt uit de tekst wel waarom die foto er bij staat, maar vaak ook niet. De vaak dubbele pagina's met alle dezelfde soort en dat tot 24 uitsnijdingen zijn natuurlijk prachtig en tonen veelal ook kleine verschillen (de variatie), maar het was toch echt wel handig om te weten welke verschillen er dan getoond worden. Soms weet ik het echt niet. Maar het zijn imposante collages, dat zeker.
De index achterin vind ik wat summier. Ik had namelijk graag de kennelijk 50 hybriden die ook in het boek zouden staan willen opzoeken / nazoeken, maar die staan niet in de index vermeld. Waar wel? Op pag. 17 lees ik dat ze bij de soorten staan vermeld of alfabetische volgorde bij de eerste oudersoort. Dit vereist voorkennis en het bevreemdt me dat hier ergens op de 1300 pagina's niet een overzichtje van is gemaakt. Wel gemakkelijk (ook in de index) zijn de vele variaties / ondersoorten te vinden en ze worden, zie eerder, ook apart besproken. De Nederlandse namen voor al deze taxa komen mij wat vreemd over. Dat de nominaatvorm van Ophrys apifera, de var. apifera dus, gewoonweg Bijenorchis zou heten is volgens mij ook een denkfout. Dat is de Nederlandse naam voor Ophrys apifera (als we geen variaties (kunnen) onderscheiden) en laten we dat graag zo houden. Zo heb ik ook weinig met Trolls' bijenorchis als Nederlandse naam (en zo nog een 30-tal voorbeelden) en ik zie het nut er ook niet zo van in. Zonder deze wat gekunstelde namen had ik het ook gelezen. Je kunt overigens ook het hele onderscheid van ondersoorten en vooral variaties eventueel ter discussie stelllen, maar dat Kreutz de moeite neemt het wel te doen valt in het kader van dit boek (of noem het onderzoek) zeker te prijzen. Als je er iets mee wilt is het tot in de puntjes uitgezocht.
veldgids over schermbloemenhttps://www.summerfieldbooks.com/umbellifers-of-the-british-isles.~242
Feestdagenactie: Orchideeën van de Benelux
Nu ik toch iets schrijf. Vrijdag was in Maastricht de presentatie van de nieuwste boeken van C.A.J. Kreutz: Orchideeën van de Benelux.
Twee delen en samen 7,2 kg.
Korte preview(van de florondag): https://www.floron.nl/Portals/1/Plaatjes/FLORON-dag%202018/Corinna%20en%20Karel%20Kreutz%20-%20Orchideeen%20van%20de%20Benelux.pdf
Hoe te bestellen? Mogelijk bij Karel zelf. Zie ook https://www.floron.nl/Portals/1/Programma%20Orchideee%CC%88nboek%20Benelux%208%20maart%202019.pdf?ver=2019-02-19-120115-503
Tot 31 maart goedkoper?
Mijn review:CitaatLaat ik ermee beginnen dat het fijne bladerboeken zijn. En nu al iconische werken. Leni Duistermaat kondigde ook een verwijzing naar paginanummers van het boek in de nieuwste Heukels' aan (nu al voor Gorteria, Natuurhistorisch Maandblad, Oecologische Flora, Stadsplanten). Zorg bij het doorbladeren wel voor een vaste ondergrond, zoals een eettafel, want de boeken zijn zelfs voor op schoot nogal zwaar. 3,6 kg per deel. Ik denk dat tweederde, misschien wel driekwart van de twee boeken bestaat uit grote plantenfoto's. Die staan bij de zeer uitgebreide taxabesprekingen. Ik schrijf expres niet 'soortbesprekingen' want elke variatie en ondersoort met enig bestaansrecht is apart besproken. Er is ruime aandacht voor de verspreiding van de taxa per land (Nederland, België (vaak opgedeeld in Vlaanderen en Wallonië) en Luxemburg). Ook de uitheemse taxa zijn opgenomen en dat bevalt mij zeer. Er staat per taxon , tenzij slechts 1 of enkele waarnemingen, een paginagrote verspreidingskaart in het boek. Mij iets te groot. Op de kaart staan ook geen rivieren, steden, grotere wateren afgebeeld, dus de verspreidingskaart geeft eigenlijk meer 'staat daar ergens' weer. Dat kan op een kwart pagina ook. Wat mij ook opviel was het grote lettertype. Ik heb ook al een leesgedeelte in mijn bril, dus mij hoor je niet klagen, maar er is duidelijk op meerdere manieren voor luxe gekozen.
Het meest blijkt dit natuurlijk uit de vele, zeg maar gewoon waanzinnig vele stuk voor stuk mooie foto's. Soms subliem, maar soms toch ook iets minder. Maar de standaard is hoog, geen discussie daarover. Bij de foto's had ik graag iets meer bijschrift gelezen dan alleen land, plaats en datum. Vaak blijkt uit de tekst wel waarom die foto er bij staat, maar vaak ook niet. De vaak dubbele pagina's met alle dezelfde soort en dat tot 24 uitsnijdingen zijn natuurlijk prachtig en tonen veelal ook kleine verschillen (de variatie), maar het was toch echt wel handig om te weten welke verschillen er dan getoond worden. Soms weet ik het echt niet. Maar het zijn imposante collages, dat zeker.
De index achterin vind ik wat summier. Ik had namelijk graag de kennelijk 50 hybriden die ook in het boek zouden staan willen opzoeken / nazoeken, maar die staan niet in de index vermeld. Waar wel? Op pag. 17 lees ik dat ze bij de soorten staan vermeld of alfabetische volgorde bij de eerste oudersoort. Dit vereist voorkennis en het bevreemdt me dat hier ergens op de 1300 pagina's niet een overzichtje van is gemaakt. Wel gemakkelijk (ook in de index) zijn de vele variaties / ondersoorten te vinden en ze worden, zie eerder, ook apart besproken. De Nederlandse namen voor al deze taxa komen mij wat vreemd over. Dat de nominaatvorm van Ophrys apifera, de var. apifera dus, gewoonweg Bijenorchis zou heten is volgens mij ook een denkfout. Dat is de Nederlandse naam voor Ophrys apifera (als we geen variaties (kunnen) onderscheiden) en laten we dat graag zo houden. Zo heb ik ook weinig met Trolls' bijenorchis als Nederlandse naam (en zo nog een 30-tal voorbeelden) en ik zie het nut er ook niet zo van in. Zonder deze wat gekunstelde namen had ik het ook gelezen. Je kunt overigens ook het hele onderscheid van ondersoorten en vooral variaties eventueel ter discussie stelllen, maar dat Kreutz de moeite neemt het wel te doen valt in het kader van dit boek (of noem het onderzoek) zeker te prijzen. Als je er iets mee wilt is het tot in de puntjes uitgezocht.
Marcel, kan het via een andere weg?Feestdagenactie: Orchideeën van de Benelux
Nu ik toch iets schrijf. Vrijdag was in Maastricht de presentatie van de nieuwste boeken van C.A.J. Kreutz: Orchideeën van de Benelux.
Twee delen en samen 7,2 kg.
Korte preview(van de florondag): https://www.floron.nl/Portals/1/Plaatjes/FLORON-dag%202018/Corinna%20en%20Karel%20Kreutz%20-%20Orchideeen%20van%20de%20Benelux.pdf
Hoe te bestellen? Mogelijk bij Karel zelf. Zie ook https://www.floron.nl/Portals/1/Programma%20Orchideee%CC%88nboek%20Benelux%208%20maart%202019.pdf?ver=2019-02-19-120115-503
Tot 31 maart goedkoper?
Mijn review:CitaatLaat ik ermee beginnen dat het fijne bladerboeken zijn. En nu al iconische werken. Leni Duistermaat kondigde ook een verwijzing naar paginanummers van het boek in de nieuwste Heukels' aan (nu al voor Gorteria, Natuurhistorisch Maandblad, Oecologische Flora, Stadsplanten). Zorg bij het doorbladeren wel voor een vaste ondergrond, zoals een eettafel, want de boeken zijn zelfs voor op schoot nogal zwaar. 3,6 kg per deel. Ik denk dat tweederde, misschien wel driekwart van de twee boeken bestaat uit grote plantenfoto's. Die staan bij de zeer uitgebreide taxabesprekingen. Ik schrijf expres niet 'soortbesprekingen' want elke variatie en ondersoort met enig bestaansrecht is apart besproken. Er is ruime aandacht voor de verspreiding van de taxa per land (Nederland, België (vaak opgedeeld in Vlaanderen en Wallonië) en Luxemburg). Ook de uitheemse taxa zijn opgenomen en dat bevalt mij zeer. Er staat per taxon , tenzij slechts 1 of enkele waarnemingen, een paginagrote verspreidingskaart in het boek. Mij iets te groot. Op de kaart staan ook geen rivieren, steden, grotere wateren afgebeeld, dus de verspreidingskaart geeft eigenlijk meer 'staat daar ergens' weer. Dat kan op een kwart pagina ook. Wat mij ook opviel was het grote lettertype. Ik heb ook al een leesgedeelte in mijn bril, dus mij hoor je niet klagen, maar er is duidelijk op meerdere manieren voor luxe gekozen.
Het meest blijkt dit natuurlijk uit de vele, zeg maar gewoon waanzinnig vele stuk voor stuk mooie foto's. Soms subliem, maar soms toch ook iets minder. Maar de standaard is hoog, geen discussie daarover. Bij de foto's had ik graag iets meer bijschrift gelezen dan alleen land, plaats en datum. Vaak blijkt uit de tekst wel waarom die foto er bij staat, maar vaak ook niet. De vaak dubbele pagina's met alle dezelfde soort en dat tot 24 uitsnijdingen zijn natuurlijk prachtig en tonen veelal ook kleine verschillen (de variatie), maar het was toch echt wel handig om te weten welke verschillen er dan getoond worden. Soms weet ik het echt niet. Maar het zijn imposante collages, dat zeker.
De index achterin vind ik wat summier. Ik had namelijk graag de kennelijk 50 hybriden die ook in het boek zouden staan willen opzoeken / nazoeken, maar die staan niet in de index vermeld. Waar wel? Op pag. 17 lees ik dat ze bij de soorten staan vermeld of alfabetische volgorde bij de eerste oudersoort. Dit vereist voorkennis en het bevreemdt me dat hier ergens op de 1300 pagina's niet een overzichtje van is gemaakt. Wel gemakkelijk (ook in de index) zijn de vele variaties / ondersoorten te vinden en ze worden, zie eerder, ook apart besproken. De Nederlandse namen voor al deze taxa komen mij wat vreemd over. Dat de nominaatvorm van Ophrys apifera, de var. apifera dus, gewoonweg Bijenorchis zou heten is volgens mij ook een denkfout. Dat is de Nederlandse naam voor Ophrys apifera (als we geen variaties (kunnen) onderscheiden) en laten we dat graag zo houden. Zo heb ik ook weinig met Trolls' bijenorchis als Nederlandse naam (en zo nog een 30-tal voorbeelden) en ik zie het nut er ook niet zo van in. Zonder deze wat gekunstelde namen had ik het ook gelezen. Je kunt overigens ook het hele onderscheid van ondersoorten en vooral variaties eventueel ter discussie stelllen, maar dat Kreutz de moeite neemt het wel te doen valt in het kader van dit boek (of noem het onderzoek) zeker te prijzen. Als je er iets mee wilt is het tot in de puntjes uitgezocht.
De kerstvakantie is nog nooit zo leuk geweest met de 1.300 (!) pagina's dikke tweeluik van orchideeëndeskundige Karel Kreutz. De Orchideeën van de Benelux is compleet met uitgebreide beschrijvingen en verspreidingskaarten en ruim voorzien van fraaie foto's en aquarellen. Speciaal voor de feestdagen kan je jezelf of een ander verblijden met deze twee boeken voor €59 ( EXCLUSIEF verzending). Bestellen kan via c.kreutz@naturalis.nl.
Het mailadres werkt overigens niet.