Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Gallen en mijnen => Topic gestart door: Iolaire op november 01, 2008, 10:28:02 AM

Titel: Aantasting Zuring- en Eikeblad
Bericht door: Iolaire op november 01, 2008, 10:28:02 AM
Hallo,

Op de Veluwe trof ik meerdere (Ridder?)zuringplanten aan met heel veel kleine mijnen. Vergelijkbare mijntjes trof ik dezelfde dagen in extreem grote hoeveelheden op (afgevallen) bladeren van (Amerikaanse?) Eik.

Ik kan mij herinneren dat die laatsten al 's eerder op dit forum zijn langsgekomen, hoewel ik niet zeker ben of het om dezelfde soort gaat (het ging toen niet om afgevallen blad, dacht ik).

De mijntjes op de Rumex zouden van Adscita statices kunnen zijn? (helaas geen foto op Bladmineerders.nl). Die op Quercus blijven nog in het ongewisse. Iemand een suggestie?

Bvd.

Op Rumex:
(http://waarneming.nl/fotonew/9/563879.jpg)

Op Quercus (bovenzijde blad):
(http://waarneming.nl/fotonew/3/563503.jpg)
Onderzijde:
(http://waarneming.nl/fotonew/8/563498.jpg)
Titel: Aantasting Zuring- en Eikeblad
Bericht door: Floppy op november 01, 2008, 12:12:00 PM
Voor wat betreft de Zuring denk ik eigenlijk niet aan een mineerder, maar aarzel ik tussen twee opties:

1) Lensgallen veroorzaakt door de schimmel Puccinia phragmitis (Schumach.) Körn. Dezelfde schimmel veroorzaakt vervolgens op riet (Phragmites) de zgn. Grauwe Rietroest.

2) De zgn. rondeplekkenziekte (Anthracnose) veroorzaakt door een schimmel, de acomyceet (zakjeszwam) Colletotrichum graminicola (Stoneman) Spaulding & Schrank.

Ik ben echter geen schimmelkenner (ben sowieso een amateur) en vanaf een foto is het voor mij nauwelijks doenlijk tot een echte conclusie te komen. Misschien kan vanuit het het Paddestoelenforum een bijdrage worden geleverd.

De vraag over de Eikebladeren (inderdaad Amerikaanse eik) speelt hier al een poosje in het forum. Zie hier (http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=55611).  
Titel: Aantasting Zuring- en Eikeblad
Bericht door: Maico Weites op november 01, 2008, 12:25:06 PM
CiteerDezelfde schimmel veroorzaakt vervolgens op riet (Phragmites) de zgn. Grauwe Rietroest.

Deze?