Forum van Waarneming.nl

Diversen => Geluidsregistratie => Topic gestart door: marcel123 op april 20, 2006, 08:30:53 AM

Titel: MEMORECORDER VOOR AMFIBIEONDE
Bericht door: marcel123 op april 20, 2006, 08:30:53 AM
CiteerMEMORECORDER NIET ALLEEN GESCHIKT VOOR AMFIBIEONDERZOEK
In het voorjaar van 2005 is door het Waterschap Roer en Overmaas amfibieonderzoek uitgevoerd met behulp van kleine memorecorders. Het idee om bij poelen en vennen de koorroep van kikkers en padden op te nemen is niet nieuw. Al meer dan een kwart eeuw geleden werden hiervoor band- en cassetterecorders gebruikt.
Door de voortschrijdende automatisering is de techniek thans binnen ieders bereik gekomen. Zelfs een eenvoudige MP3-speler van enkele tientallen euro's beschikt over een voicerecorder, die bij een bepaald geluidsvolume automatisch begint te registreren. Daarin schuilt echter ook een nadeel, namelijk dat bij Ć©lke geluidsbron (overvliegend vliegtuig, passerende trein, kwakende eend) een opname wordt gemaakt. Zorg in ieder geval dat de begin- en eindtijd van de opname ingesteld kan worden.
De recorders hebben de omvang van een MP3-speler en zijn voor het veldwerk waterdicht 'verpakt' in een boterdoosje, waarbij in de zijkant een gaatje is geponst voor het bijgeleverde microfoontje. Tegen regeninval is met behulp van een elastiek een breed "dakje" bevestigd (de deksel van een literbak ijs). Onder de elastiek kunnen ook gras- of pitrushalmen, mos of rietstengels ter camouflage worden bevestigd. In het veld kan het apparaat op deze wijze onzichtbaar worden verstopt.
De gemaakte opnamen worden achteraf via de USB-poort op een PC ingeladen en met behulp van geluidbewerkingenssoftware snel "op zicht" geanalyseerd. Diverse eenvoudige programma's zijn gratis via internet te downloaden. Pieken op het sonogram duiden op de aanwezigheid van geluid. Omdat elk kikkertje kwaakt zoals het gebekt is, kan snel worden achterhaald welke soort roept. Door een nadere bestudering van de tijdbalk kan zelfs een schatting worden gemaakt van het aantal aanwezige exemplaren. Bij het amfibieƫnonderzoek in de gemeente Echt-Susteren zijn Bruine kikker (Rana temporaria), Rugstreeppad (Bufo calamita), Gewone pad (Bufo bufo) , groene kikker (Rana esculenta synklepton) en Boomkikker (Hyla arborea) geregistreerd.
Het bereik is vele honderden meters. Alles wat een menselijk oor hoort, wordt opgenomen.
De onderzoeksmethode kan prima worden ingezet bij kikkers en padden die een korte voortplantingsperiode hebben, zoals Heikikker (Rana arvalis); een onregelmatige of zachte koorroep hebben zoals Knoflookpad (Pelobates fuscus); of bij soorten die in lage aantallen aanwezig zijn. De trefkans wordt aanzienlijk vergroot door in de geschikte periode dagelijks geluidsopnamen te maken.
In combinatie met andere registratiemogelijkheden, zoals temperatuur of luchtvochtigheid, opent zich voor een breed publiek aldus de weg naar interessante ecologische onderzoeken.
Harry van Buggenum

Van NHGL.org