Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Micro's => Vlinders => Zakdragers (Psychidae) en kokermotten (Coleophoridae) => Topic gestart door: marcel123 op april 19, 2006, 13:02:07 PM

Titel: Psychidiae op bomen
Bericht door: marcel123 op april 19, 2006, 13:02:07 PM
CiteerIn het begin vond ik er nog niet veel maar na nog geen 5 minuten zoeken trof ik ze op elke boomsoort aan: plataan, taxus, eik. Het viel me op dat ze voornamlijk aan de noord-oost zijde van de boom zaten (niet allemaal, maar wel het mereldeel), een aantal van hen bewogen. De enige boom waar ik er geen op kon vinden was een wilg spec bij ons in de tuin, maar deze had ook nauwelijks algen of korstmosgroei op zijn bast. Misschien dat ze daarom ook vooral op de noordoostzijde zaten, aangezien daar ook meestal de meeste algen en korstmossen op bomen groeien.

De kokertjes die ik op de taxus aantrof, waren bruin van kleur ipv. groen. Qua vorm had ik niet het idee dat ze heel veel anders waren, mogelijk een klein beetje langer.

Al met al lijken ze me niet aan een specifieke boom gebonden, zolang er maar algen aanwezig zijn. Ze waren wel veel kleiner dan ik vantevoren gedacht had.
In de pauze niks gevonden.  Ik heb het idee dat stedelijk gebied beter werkt dan een kantorenpark.

Wat voor bomen zijn optimaal?
-Dikke bomen zijn ouder dus meer tijd dat zich er een zakdrager op vestigd.
-Stedelijk gebied. De beestjes kunnen zich niet verplaatsen maar moeten door mensen worden verspreid.
-Begroeide bomen met korstmos of alg
-Ruwe schors, want daar kunnen ze zich beter in verstoppen

Kloppen deze hypotheses?