Observation international

Soortgroepen => Libellen => Topic gestart door: frankneijts op juli 15, 2008, 01:49:48 am

Titel: Aanhangsels pantsermannen
Bericht door: frankneijts op juli 15, 2008, 01:49:48 am
Hierbij dan een collage van 8 verschillende Tang-mannen (Ld, bovenste rij) en 8 verschillende Gewone pantser-mannen (Ls, onderste rij). De variatie is toch iets groter dan ik dacht en soms komt de vorm wat dichter bij elkaar dan je zou willen.... Opvalt is dat de aanhangsels van Ld vrijwel nooit met de uiteinden tegen elkaar aanliggen zoals in de gids van KD wordt afgebeeld (maar wl bij Ls!) en dat de versmalling aan het uiteinde bij Ls, zoals beschreven en afgebeeld in deze gids, ook niet altijd te zien is. Enfin, ik hoor wel wat jullie er van vinden.
(Praktijkvoorbeeld: Afgelopen zondag was ik libellen zoeken met een vriend waarbij we steeds ieder de helft van een ven 'deden'. Deze meldde diverse malen Tangpantsers terwijl ik alleen Gewone had. Toen ik daarop doorvroeg toonde hij enkele zojuist gemaakte foto's, wees op de tegen elkaar aanliggende aanhangsels en verwees naar de KD-gids...)
Titel: Aanhangsels pantsermannen
Bericht door: Weia op juli 15, 2008, 09:17:28 am
Uitsluitend de vorm van de aanhansels is voor de determinatie van belang, niet hoe ze gehouden worden. Maar je verhaal toont hoe letterlijk afbeeldingen soms genomen worden.
Ik zie in je mooie fotoserie niet dat ze soms op elkaar lijken, de tanegn hebben allemaal een lepeltje en de gewone niet. Je foto's tonen nog iets moois: bij tang S8 zwak berijpt en bij gewone niet. Honderd procent score maar liefst!
Titel: Aanhangsels pantsermannen
Bericht door: frankneijts op juli 15, 2008, 09:45:02 am
Maar ook de vorm kan verwarrend zijn/lijken, zie ook de opmerking van Bart in dit topic: http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=54151 (http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=54151). Hierbij wordt ook aan de tekst in KD gerefereerd. En inderdaad: een 'dunner uiteinde' is bij Ls niet cht het geval! Voor een niet zo ervaren libellenkijker zal de vorm van bijv. de laatste Ld en laatste Ls in bovenstaande serie niet al te veel verschillen, zeker niet als er geen direct vergelijk voorhanden is. Ook de vorm van de 2e Ls is beslist afwijkend van de standaard en kan tot verwarring aanleiding geven. Een echt probleem is het echter niet al vereist een juiste beoordeling toch de nodige ervaring denk ik en ruimere interpretering van wat in de gids staat.
Die al/niet berijping op S8 klopt hier goed inderdaad (maar daar had ik op gelet bij de keuze...) en ik ben, ondanks dat ik enkele vervelende uitzonderingen heb gevonden, nog steeds een groot fan van dit kenmerk (en determineer er 90% van de Tangen mee op enige afstand..). Graag kom ik hier nog 's op terug.
Titel: Aanhangsels pantsermannen
Bericht door: theomuusse op juli 15, 2008, 11:11:04 am
Erg sterk gedaan weer dit, Frank!
Theo
Titel: Aanhangsels pantsermannen
Bericht door: Weia op juli 15, 2008, 12:33:53 pm
Ik heb alleen de engelse KD, tekst lijkt niet sterk, afbeeldingen zijn het ook niet helemaal. De veldgids is wat beter. De determinatietabellen doen het hier beter dan de boeken, de Wendler&Nuess heeft bovendien de superieure afbeeldingen uit de Geijskes&Van Tol overgenomen.

Met Geijskes&Van Tol ben ik begonnen, dus misschien dat ik daardoor geen verwarring over die aanhangsels verwacht. In het veld zijn ze natuurlijk moeilijk te zien vaak, maar als je die fraaie plaatjes in je hoofd hebt weet je heel goed waar je op moet letten. Ik zal ze scannen en in dit topic toevoegen.
Titel: Aanhangsels pantsermannen
Bericht door: Weia op juli 15, 2008, 13:08:10 pm
Getekend door W.Gertenaar. Fraai h!
Titel: Aanhangsels pantsermannen
Bericht door: Anne Hueber † op juli 15, 2008, 13:17:04 pm
Citaat
Getekend door W.Gertenaar. Fraai h!
Idd erg goed de vorm te zien, ook duidelijk op alle mooie plaatjes van Frank!
Titel: Aanhangsels pantsermannen
Bericht door: frankneijts op juli 15, 2008, 14:38:13 pm
Citaat
Citaat
Getekend door W.Gertenaar. Fraai h!
Idd erg goed de vorm te zien, ook duidelijk op alle mooie plaatjes van Frank!
Zo mooi en gedetailleerd kun je ze (bijna) niet fotograferen, daar winnen potlood en tekenpen het nog steeds. Overigens: heb de beestjes niet in de hand gehad voor de foto's... B)
Maar pantsers vliegen zelden ver weg als je ze verstoort en zijn gemakkelijk tot op heel korte afstand te benaderen, vooral recht van achteren. Tot voor kort gebruikte ik m'n leesbril zelfs om de tangetjes 'af te lezen' maar tegenwoordig m'n onvolprezen Papilio natuurlijk.
Titel: Aanhangsels pantsermannen
Bericht door: b.achterkamp op juli 20, 2008, 22:06:13 pm
Dank je Frank!
Toch best wat interessante variatie, dat zou je eigenlijk ook moeten verwachten (vrijwel alles in de natuur is enigszins variabel) maar ook ik had de plaatjes van Geijskes en van Tol in m'n hoofd.
Bart