Observation international

Soortgroepen => Libellen => Topic gestart door: frankneijts op juni 29, 2008, 21:18:48 pm

Titel: Gevlekte Venwitsnuit
Bericht door: frankneijts op juni 29, 2008, 21:18:48 pm
Hoewel 'Libellen van Europa' (K-D Dijkstra) zegt dat bij Ven- en Noordse witsnuit de vlek op S7 "als de kleur van de vlek al verschilt is hij altijd roder i.p.v. geler.." zie ik egelmatig Venwitsnuiten met een lichter rode of zelfs oranje vlek op S7. Dit exemplaar vandaag bij 't Zwartven (Luyksgestel) deed echter wel erg zijn best om op een Gevlekte te lijken! Maar het beestje oogde niks groter en/of forser dan normale Venwitsnuiten en op de foto's zag ik dat de voorrandader zwart was. Jammer, weer niet......
Titel: Gevlekte Venwitsnuit
Bericht door: Martijn Bot op juni 29, 2008, 21:40:52 pm
Dit was precies de reden waarom vorige week, tijdens de Oostelijke Witsnuitexcursie, er een klein aantal mensen met Gevlekte Witsnuiten thuis kwam... Zeker als je dit soort gevallen ziet vliegen, moet je even drie keer kijken (hoewel, formaat...).
Titel: Gevlekte Venwitsnuit
Bericht door: Gert Veurink op juni 29, 2008, 21:52:29 pm
Erg leuk Frank hoe je - net als bij vogels - ook het determineren van Libellen naar een hoger niveau tilt. Eerst gisteren met de pantsers en nu dit. Helder uitgelegd, mooie foto's erbij. Leerzame exercities zijn het, hou vol!
Titel: Gevlekte Venwitsnuit
Bericht door: Weia op juni 29, 2008, 22:05:30 pm
KD heeft daar dan gewoon ongelijk. Er zitten al veel van dit soort foto's in ons archief.
Titel: Gevlekte Venwitsnuit
Bericht door: Weia op juli 10, 2008, 09:46:11 am
Algemene opmerking dus: bij de venwitsnuit kan de laatste vlek op het achterlijf zeer van kleur verschillen met de andere vlekken en dat zou er toe kunnen leiden dat je er een gevlekte witsnuit van maakt. Kijk daarom ook naar de vorm van het achterlijf (gevlekte is stukken dikker), de grootte van de vlekken (bij gevlekte stukken groter) en naar de voorrandader (bij gevlekte helemaal licht, bij venwitsnuit half donker en verder naar de vleugeltop licht). Ervaren waarnemers zullen er niet intuinen, maar anderen worden misschien op verkeerd spoor gezet doordat deze kwestie in de boeken niet goed aan bod komt!
Fotovoorbeeld: http://waarneming.nl/foto_details.php?id=371326 (http://waarneming.nl/foto_details.php?id=371326)