Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Paddenstoelen => Myxomyceten (Slijmzwammen) => Topic gestart door: Wim de Grooot op januari 16, 2023, 11:37:26 AM

Titel: Didymium?
Bericht door: Wim de Grooot op januari 16, 2023, 11:37:26 AM
Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
De eerste keer dat ik het (bewust) zie. Ik neem aan dat het een Kristalkopje is, zo op het oog zittend, op het blad zie ik een enkel restant van wat mogelijk een steeltje is geweest.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/262219754/.
1 Kristalkopje onbekend - Didymium spec. microscopisch onderzocht
datum: 2023-01-15
locatie: Noordhollands Duinreservaat - Krochtveld (NH)

foto's:
(https://waarneming.nl/media/photo/62114182.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/62114183.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/62114184.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/62114185.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/62114210.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/62114211.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/62114212.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/62114213.jpg)
Titel: Re: Didymium?
Bericht door: Marian Jagers op januari 16, 2023, 18:58:36 PM
Hallo Wim,

Inderdaad een Didymium  :duim:  maar dan wordt het lastig.
Kenmerken zoals de aanwezigheid van een columella, wel of geen kalk in de steel, vorm en kleur van het capillitium ......... Beter opsturen naar Hans van Hooff en dan de naam vergelijken met de gegevens in je boek.
Wel nog de opmerking dat in Nannenga niet alle soorten beschreven staan die tegenwoordig uit Nederland bekend zijn.
Titel: Re: Didymium?
Bericht door: Wim de Grooot op januari 17, 2023, 12:23:21 PM
Dag Marian, met het genus ben ik voorlopig al tevreden. Ik probeer wel zoveel mogelijk eerst zelf te bekijken, opsturen naar Hans heb ik nog niet gedaan. De enige sleutel die ik heb is het boek van Nannenga, verder staat hier ook veel op het forum waar je de nodige informatie uit kan halen. Ik ben natuurlijk erg blij dat ik een exemplaar van Nannenga heb maar het is toch wel storend dat dit deels verouderd is. Was er maar een Heukels of een Beknopte mosflora voor de slijmzwammen .... Is het iets voor het Myxomycetenproject van de NMV om bijvoorbeeld een mooie sleutel voor de Nederlandse trichia's te maken?
Titel: Re: Didymium?
Bericht door: Marian Jagers op januari 17, 2023, 20:30:56 PM
Determinatieboeken verouderen nu eenmaal. De laatste decennia zijn er, t.o.v. die daarvoor, veel nieuwe soorten ontdekt en best wel een aantal namen zijn ondertussen veranderd. 

Er zijn gelukkig ook andere goede determinatieboeken over slijmzwammen en veel artikelen zijn tegenwoordig goed toegankelijk op internet. Ze zijn wel allemaal anderstalig maar dat went. Bovendien, met enige studie ga je de diverse termen steeds beter begrijpen. Misschien ligt er een mooie uitdaging om zelf eens een Engelstalige sleutel te vertalen. Erg leerzaam en voor je aan het einde bent denk je misschien ach ..... deze anderstalige sleutel is ook best te gebruiken nu ik de betekenis van de moeilijke woorden ken :rolleye:

Titel: Re: Didymium?
Bericht door: Marian Jagers op januari 18, 2023, 11:53:19 AM
Wat betreft je opmerking over een Nederlandse sleutel voor Trichia.
Inderdaad zou een nieuwe sleutel voor dit geslacht handig zijn want door naamsveranderingen en uitbreiding van het aantal soorten zijn ook de sleutels in de andere veel gebruikte boeken gedateerd.

Nieuwe sleutels maken kost echter tijd. Vrijwel zeker komt er geen Nederlandse opvolger voor het boek van Nannenga. Zover ik weet heeft Hans van Hooff hier geen plannen voor. Hij heeft gekozen voor een andere opzet om zijn kennis te delen, namelijk via foto's op de website van de NMV en via de Nieuwsbrief.
Hopelijk komt er t.z.t. nog wel eens een nieuw buitenlands determinatieboek. Tot dan zal het wat behelpen zijn. Naamsveranderingen horen er nu eenmaal bij en ze zijn gemakkelijk in je boeken er bij te schrijven en dit geldt ook voor het verwijzen naar artikelen zoals die over het Trichia botrytis complex. Je boek wordt zo een steeds waardevoller informatieboek.
Titel: Re: Didymium?
Bericht door: Wim de Grooot op januari 18, 2023, 18:07:55 PM
Dat is duidelijk Marian. Ik heb laatst een link voor een artikel over het botrytis complex van je gekregen, dat was (en blijft) heel handig. Er zullen, zoals je zelf ook zegt, meer van dit soort interessante artikelen op het internet te vinden zijn. Geef je die alleen adhoc in je behandeling bij een vraag op het forum of zijn er plannen om eens een aantal artikelen te bundelen als een soort (uiteraard onvolledig) "erratum" bij het boek van Nannenga.
Titel: Re: Didymium?
Bericht door: Marian Jagers op januari 19, 2023, 10:09:10 AM
Wat dit forum betreft. Alleen als ik denk dat het nuttig kan zijn bijv. om zelfredzaamheid te stimuleren wat in geval van het artikel over het T. botrytis complex heel goed kan. Plannen voor wat dan ook zijn er volgens mij niet. Er zitten nu eenmaal maar 24 uur in een dag en alles kost nu eenmaal tijd.

Het Myxomycetenproject op de NMV site bevat een literatuuroverzicht met verwijzingen naar artikelen uit Coolia en een opsomming van de belangrijkste boeken over slijmzwammen https://www.mycologen.nl/onderzoek/systematiek-taxonomie/myxomyceten/literatuur/.
Op de Verspreidingsatlas worden van tijd tot tijd bij de soorten van belang zijnde artikelen toegevoegd https://www.verspreidingsatlas.nl/0940020#
 
Titel: Re: Didymium?
Bericht door: Wim de Grooot op januari 19, 2023, 11:25:06 AM
Wederom dank, die literatuurlijst op de NMV site had ik natuurlijk zelf moeten kunnen vinden. De verwijzingen naar artikelen op VA bij een specifieke soort ken ik.