Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Vogels => Topic gestart door: KoenVerhoogt op augustus 17, 2022, 21:27:06 PM

Titel: OPROEP: Op zoek naar Schachtmijten in veren
Bericht door: KoenVerhoogt op augustus 17, 2022, 21:27:06 PM
Hallo allen,

Onlangs is er een interessant artikel verschenen over het voorkomen van Schachtmijten (Syringophilidae) in Nederland (artikel helaas niet online in te zien). Deze fauna is zeer slecht onderzocht (niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd) wat voor mij de reden was er eens goed naar te zoeken. Afgelopen maand heb ik ongeveer 100 veren opgeraapt en gecheckt of ik de mijten in de schacht kon vinden, bij 4 veren was dit het geval! Deze veren behoorde tot een fazant, zwarte kraai, gaai en een stadsduif. Gezien schachtmijten zeer gastheerspecifiek zijn betreffen dit waarschijnlijk 4 verschillende mijtensoorten welke allen nieuw voor Nederland zouden zijn (ze worden nog wel microscopisch gecontroleerd).

Mijn vraag aan jullie is dan ook: Help mee met het ontdekken van de Schachtmijten diversiteit in Nederland! Het meedoen kan heel makkelijk. Als veren geïnfecteerd zijn door de mijten wordt de schacht meestal gevuld met poepjes en vervellingshuidjes van de mijten, hierdoor is de schacht niet meer zo doorzichtig als normaal. Als je hem dus tegen het licht houdt zie je een grijsbruine waas aan de binnenkant, dit wijst op het voorkomen van de mijten. Als je de schacht dan doorsnijd door de lengte kan je de mijten en hun ontlastingen zien zitten, zie onderstaande foto's.
(https://waarneming.nl/media/photo/56726786.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/56726796.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/56726794.jpg)
(https://waarneming.nl/media/photo/56726795.jpg)
Voorbeeld van een aantasting door Syringophilidae mijten in een duivenveer (Stadsduif). 1e foto: een niet aangetaste veer. 2e foto: overzicht van een aangetaste veer, binnenkant schacht gevuld met poepjes, vervellingshuidjes en mijten. 3e foto: detail van de binnenkant van een aangetaste schacht. 4e foto: Microscopische foto van een Schachtmijt (100x vergroting).

Wil je meehelpen met het in kaart brengen van de schachtmijtenfauna? zoek dan zoveel mogelijk veren en check ze op het voorkomen van de mijten. Vermoed je een geïnfecteerde veer te hebben gevonden mag je deze met de locatiegegevens naar mij sturen. Stuur mij dan even een berichtje dan krijg je mijn adres. Uiteraard worden alle resultaten in een artikel gebundeld waarin iedereen die meegeholpen heeft zal worden bedankt.
Belangrijk is wel dat als de schacht eenmaal opengesneden is de mijten er makkelijk uit kunnen vallen, deze moeten dan eigenlijk meteen op 70% ethanol gezet worden voor het preserveren. Mocht je deze middelen niet hebben is het dus het makkelijkst om de veer dicht te laten.