Forum van Waarneming.nl

Overige natuuronderwerpen => Exoten => Topic gestart door: M.Renard op mei 29, 2008, 13:38:37 PM

Titel: Nijlgans
Bericht door: M.Renard op mei 29, 2008, 13:38:37 PM
Weet iemand hier misschien hoe het nou precies met de Nijlgans zit? Ik lees zoveel tegenstrijdige dingen over deze soort maar echte literatuur kan ik eigenlijk nergens vinden. Wat ik tot dusver concludeer uit de gegevens die ik wel heb is dat er geen concrete bewijzen zijn dat het een 'schadelijke' soort is, ondanks dat hij zich zeer agressief gedraagt ten opzichtte van andere vogels.  
Titel: Nijlgans
Bericht door: tekenaar op mei 29, 2008, 13:44:55 PM
klopt, dat is ook wat ik ervan weet. Incidenteel zijn er wel gevallen bekend van "lastige nijlganzen" (die ooievaars- en roofvogelnesten inpikken) maar op populatieniveau lijken ze weinig effect te hebben in Nederland. Dat heeft er vast mee te maken dat ze gras eten, waarvan we heel veel hebben. Ik kan me goed voorstellen dat diezelfde nijlganzen in het buitenland (met veel minder water/sloten) wel de inheemse watervogels in de weg zitten. In Frankrijk proberen ze daarom alle nijlganzen af te schieten. Het is niet erg aardig naar de Fransen toe om in Nederland niet in te grijpen: er blijven dan immers steeds weer Nederlandse nijlganzen "opduiken" in Frankrijk.  
Titel: Nijlgans
Bericht door: Ria Glas op mei 30, 2008, 23:30:55 PM
Citeerondanks dat hij zich zeer agressief gedraagt ten opzichtte van andere vogels.
Ik zie ze eigenlijk ook nooit met de rechtmatige graseters (vee) in de wei staan. Zouden ze de koeien de stal in hebben gejaagd? :rolleyes:

Of laten de boeren al dat gras (=eten) onbeheerd liggen, tot er eindelijk eens beesten zijn die zo goed zijn het op te ruimen? Bij de afvalberg in Napels verwacht je immers ook nogal wat dieren op het diner?

Even serieus: met al dat vee op stal is het niet gek dat de ganzen toenemen in de wei.
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 01, 2008, 14:50:48 PM
In Nederland hebben we ook wel de handjes opelkaar voor een nihilstand van de Nijlgans.
Echter er is nog geen planmatige aanpak. In veel natuurgebieden kunnen ze ongestoord broeden. Afschot vindt wel plaats maar dan moeten ze zoals ik laatst met lede ogen moest zien dat de vlotjes van de zwarte stern totaal vernield waren.
10 stuks bij elkaar veel op de kop geen eieren te zien alleen uitwerpselen van nijlganzen.

Oplossing is dat de soort genoemd moet gaan worden in de faunabeheerplannen. Niet voor een extra ontheffing want die is niet nodig maar dat er planmatigheid komt in de bestrijding door alle grondeigenaren.

Grutto
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 01, 2008, 17:03:20 PM
Ik heb dat eigenlijk nog niet goed nagekeken, maar is er een gesloten seizoen wat betreft de jacht voor exoten die niet in de FF wet genoemd worden.

En wat betekend dat voor de nijlgans?
Titel: Nijlgans
Bericht door: ahjoon op juni 02, 2008, 10:48:02 AM
Ik vrees het ergste voor de opmars van de Havik in mijn regio (Delfland) door de huidige populatieontwikkeling van de Nijlgans.
De Nijlgans lijkt direct het broedgedrag van de Havik in deze omgeving te beinvloeden waar geschikte nestlokaties voor de roofvogel dun bezaaid zijn.

De vroege eileg icm. het agressieve gedrag van de Nijlgans zijn niet te onderschatte factoren in het mislukken van broedpogingen van de Havik.
Zo constateerde ik dit voorjaar de overname van een haviksnest door Nijlganzen.
In de enige andere boom in het nestbosje die een beetje geschikt leek werd door de Havik vervolgens een nieuwbouwnest gebouwd. Dit nest bleef echter ongebruikt.

De vraag blijft nu of de Havik een confrontatie uit de weg ging of dat er bewust werd gekozen voor de bouw van een wisselnest? Gezien de (on)geschiktheid van de gammele boom van het nieuwbouwnest lijkt optie 1 het meest aannemelijk.

In bosrijke gebieden - meer geschikte nestbomen voor Havik, en minder Nijlganzen - zal dit probleem voor de Havik wellicht veel minder optreden.
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 02, 2008, 11:42:01 AM
Citeer

In bosrijke gebieden - minder Nijlganzen, meer geschikte nestbomen - zal dit probleem voor de Havik wellicht veel minder optreden.

Dat vraag ik me af want een Nijlgans zie je niet met stokjes slepen om een nest te gaan bouwen.
De nijlgans pikt het reeds bestaande nest af en heeft een voorkeur om veilig/ hoog en droog te gaan broeden.

Helaas zijn er bos gebieden* (bij weilanden) waar ook nog geen vossenbeheer is. Juist daar heeft de nijlgans extra druk om het hoger op te zoeken.

Groet,

Grutto


*wellicht is de omschrijving gebieden met bomen beter.
Titel: Nijlgans
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op juni 02, 2008, 12:03:25 PM
Ik heb begrepen dat er dit jaar enkele 100-en nijlganzen egschoten zijn, het zouden de grote groepen van 100+ zijn die bijna geheel geruimd zijn. Ik heb deze winter ook geen grote groepen nijlganzen gezien hooguit maar een 40 of 50 bij elkaar.  
Titel: Nijlgans
Bericht door: ahjoon op juni 02, 2008, 13:40:15 PM
Citeer
Citeer

In bosrijke gebieden - minder Nijlganzen, meer geschikte nestbomen - zal dit probleem voor de Havik wellicht veel minder optreden.

Dat vraag ik me af want een Nijlgans zie je niet met stokjes slepen om een nest te gaan bouwen.
De nijlgans pikt het reeds bestaande nest af en heeft een voorkeur om veilig/ hoog en droog te gaan broeden.
Ja, dat bedoel ik ook. Ik heb mijn oorspronkelijke bericht even ge-edit ter verduidelijking. Bedankt voor je opmerking
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 02, 2008, 14:53:32 PM
Ik zie bij ons in ieder geval aanmerkelijk meer nijlganzen dan brandganzen.

Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 02, 2008, 15:14:56 PM
Per gebied zitten daar behoorlijk verschillen in. In Zuid holland daar zitten zeer veel brandjes.  
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 02, 2008, 15:17:17 PM
Bij ons is in Midden-Limburg aan de Roer.

In de zomer hebben we bij mijn weten alleen de grauwe gans, de canadese gans en de nijlgans. In de winter zitten daar nog vaak kolganzen bij.
Titel: Nijlgans
Bericht door: ahjoon op juni 02, 2008, 15:49:12 PM
CiteerPer gebied zitten daar behoorlijk verschillen in. In Zuid holland daar zitten zeer veel brandjes.
Nou, in hartje Zuid-Holland zijn (broedende) Brandganzen op een hand te tellen, terwijl je inmiddels struikelt over de Nijlganspullen..
Titel: Nijlgans
Bericht door: hemmarhsf op juni 06, 2008, 21:30:39 PM
Afgelopen winter zag ik in Lomm (Noord-Limburg) een groep van wel 800 (!) Nijlganzen. Er zaten 9 Casarca's tussen. Een groep jagers was actief. Hun buit was twee Nijlganzen, toen ging het hele zwikkie op de wieken. Dat schiet toch ook niet op...
Dit voorjaar zie ik in de buurt overal Nijlganzen met jongen.

Henny
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 06, 2008, 21:31:49 PM
Hoeven ze dus maar 400 keer te doen en klaar :P  
Titel: Nijlgans
Bericht door: hemmarhsf op juni 06, 2008, 21:36:49 PM
Die jagers heb ik overigens goed kunnen observeren met mijn verrekijker. Verderop stond een soort bestelbus met de achterkant open. Het bier uit blik vloeide rijkelijk. Maar beter niet te dichtbij komen denk ik! :o

Groet,
Henny
Titel: Nijlgans
Bericht door: Jan Harteman op juni 06, 2008, 21:50:05 PM
Ik heb nog niet dit hele topic gelezen, maar ik wil wel alvast een praktijkvoorbeeld geven.

Bij ons in de omgeving broedt al jaren een paartje Ooievaars op een vaste stek, op een typische nestpaal. Voorjaar (2007) echter kwam er enkele dagen na de terugkomst van de Ooievaars een koppel Nijlganzen aanvliegen. De Ooievaars zaten alweer druk te klepperen, maar kort daarna zagen we de Nijlganzen het koppel Ooievaars wegjagen. Ze bleven de Ooievaars achterna zitten totdat deze niet meer terugkwamen naar het nest. De Nijlganzen waren duidelijk van plan om er hun nest te maken. Zonder tussenkomst van een jager zou het koppel Ooievaars dat jaar geen kans maken om er jongen groot te brengen. Een omstreden middel misschien om de Nijlganzen weg te krijgen, maar vervolgens hebben de Ooievaars wel succesvol 2 jongen grootgebracht. En ook dit jaar heb ik alweer minimaal 1 jong over de rand zien kijken.
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 06, 2008, 21:54:41 PM
We raken de nijlgans nooit meer kwijt. Of we accepteren de concurentie met inheemse soorten, die mogelijk nog feller wordt. Of we aceepteren dat we op de nijlgans blijven jagen om de populaite in toom te houden.

Het zal dan ongeveer overeenkomen met de strijd tegen de bisamrat.
Dweilen met de kraan open. Hoe feller de jacht, hoe minder hard de kraan zou stromen.
Titel: Nijlgans
Bericht door: hemmarhsf op juni 07, 2008, 20:45:11 PM
Het was niet vóór de jacht en ook niet erna. Het bier werd gedronken tijdens hun bezigheden. Steeds als men terug bij de auto was gingen de blikken van hand tot hand.
Misschien waren het geen echte jagers maar stropers?
Overigens heb ik in ons land ook liever de oude vertrouwde ooievaar dan de nijlgans die kennelijk toch geen lieverdje is.
Maar ook ik denk dat het kwaad al is geschied en er mee moeten leven.
Afschieten vind ik geen optie omdat het op die manier simpelweg niet gaat lukken.
Bovendien speel je anderen in de kaart die dan weer kollen, riet- en grauwe ganzen denken te mogen afknallen. Niet doen dus.

Henny
Titel: Nijlgans
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op juni 07, 2008, 23:14:05 PM
Goed voorlichten en effectief bestrijden door meerdere wegen, Het kost inderdaad veel. Mja uiteindelijk zijn ze handhaafbaar (of verdwenen). Ik zit dan ook te denken aan het wegvangen van beetsen binnen stedelijk gebied.
Titel: Nijlgans
Bericht door: hemmarhsf op juni 08, 2008, 20:33:47 PM
CiteerGoed voorlichten en effectief bestrijden door meerdere wegen, Het kost inderdaad veel. Mja uiteindelijk zijn ze handhaafbaar (of verdwenen). Ik zit dan ook te denken aan het wegvangen van beetsen binnen stedelijk gebied.
Wat je ook doet, het komt allemaal neer op symptoombestrijding. Stel dat je vergunning krijgt voor afschot, wegvangen, verjagen, eieren schudden of rapen, enz. Dan nog duurt het zeker twee (mensen)generaties voordat je er misschien van af bent. Maar ik denk dat zelfs deze gedachtengang een utopie is.

Henny
Titel: Nijlgans
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op juni 08, 2008, 20:39:05 PM
Mja als je zo gaat denken dat los je geen problemen op in de wereld, Dus omdat het te lang duurt moetten we het niet doen? Beetje scheef of niet? En ik denk datw e als we het goed en structureel aanpakken binnen 5 jaar de popolatie gehalveerd kunnen hebben. Men moet willen, dat is het enigste.
Titel: Nijlgans
Bericht door: snwja3 op juni 09, 2008, 17:19:58 PM
Zoals vaak gezegd wordt in de discussie over de Nijlgans vaak meer op emotionele gronden dan op harde feiten.

Voorbeeld:
Ik liep dit voorjaar in een park in Rijswijk. Een Grote Bonte Specht was hard aan het timmeren om een mooi nieuw nest te maken. Een paar dagen later keerde ik terug en zat er een mannetje Spreeuw luid vanuit het hol te zingen. De Grote Bonte Specht had moeten wijken.
- Heeft de Spreeuw nu een negatieve invloed op de Grote Bonte Specht?
- Moeten we de Spreeuw nu gaan uitmoorden?
- Of ondanks het feit dat deze 2 soorten elkaar wel eens dwars zitten, doen ze het goed naast elkaar.

Trek de bovengenoemde voorbeelden (Havik, Ooievaar, etc.) eens door met bovengenoemd voorbeeld.
Ze (die Nijlganzen dus) jagen wel eens een vogel weg, maar deze soort(en) gaan niet in Nederland achteruit.
Sterker, de Ooievaar is een mooi voorbeeld, deze soort gaat (zelfs sinds de Nijlgans in NL zit) met sprongen vooruit, met elk jaar mee broedparen, ondanks dat er eentje wel eens door een Nijlgans verjaagd wordt.
De Nijlgans veroorzaakt dus structurele schade.

Ofwel tot dusver is vastgesteld dat de Nijlgans agressief tegen andere soorten kan zijn. Ook is vastgesteld dat ze andere soorten (bijvoorbeeld Torenvalk) van hun nestplaats verjagen.
Dat Nederlandse soorten door de Nijlgans verdrongen worden en verdwijnen is echter NIET geconstateerd. Enige relatie daartussen is niet vastgesteld, maar (daarbij toegegeven) is er tot dusver ook weinig onderzoek naar gedaan.

Bovenstaande is geen pleidooi (in het algemeen) om exoten te tolereren, er zijn genoeg verkeerde voorbeelden te noemen. Maar in dit geval, nu er na 40 jaar, nog geen degelijk onderzoek/feit is waaruit schadelijkheid blijkt .......
Een weinig hypocriet om het bijvoorbeeld voor de Grauwe Gans op Texel op te nemen (goede zaak!) en dan een nog niet schuldig bevonden Nijlgans op emotionele gronden massaal te gaan afschieten (zeker als het resultaat uiteindelijk ook nog eens 0 zal zijn)!
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 09, 2008, 17:27:41 PM
Ik vind het inderdaad hypocriet om een inheemse als de grauwe gans zo hard aan te pakken en lijdzaam toe te kijken naar de nijlgans.

Heeft iemand trouwens betrouwbare cijfers over de aantalsontwikkeling van de Nijlgans?
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 09, 2008, 17:39:43 PM

Het probleem wat we met de nijlgans hebben, is dat de bestrijding nog niet volgens een plan in.

Het merendeel van de TBOs doet er niets aan. Moet er bij deze organisaties een man voor worden vrij gemaakt moet eerst gekeken worden of daar wel budget voor is.

Dat zelfde zie je ook met het eieren behandelen van deze organisaties. In een of twee dagen vaart er iemand langs de nesten wipt er alle eieren op een of 2 na uit en einde actie. Kijk je naar een gemiddelde groep ganzen met jongen zie je dat er aardig wat verschil zit tussen de jongen qua grote. Met andere woorden dat nestbeheer moet wil je het goed doen aardig wat dagen kosten.
Maar de beheerder van de TBO zit achter zijn buro is druk bezig met subsidie aanvragen want een paar plantjes meer brengt toch wel weer wat meer geld in het laatje.

Eigenlijk ligt er dan een belangrijkere taak buiten !!!!!!!!!!!!!!!

De vraag is hoe krijg je daar een vinger achter om die TBO er op te wijzen dat er toch wel beheer moet zijn op zn gebieden !

Op grote koppels Nijlganzen schieten heeft geen zin. Daar zijn (met het geweer) betere technieken voor echter bij de WBE is daar dan ook niet sprake van een planmatige aanpak.

Maar op enig moment moeten we toch licht gaan zien aan het eind van de tunnel verwacht ik.


Groet,

Grutto

Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 09, 2008, 18:18:31 PM
Ben op zoek gegaan naar wat cijfers over de nijlgans.

Die heb ik gevonden op www.sovon.nl

De gegevens zijn vrij te gebruiken mits bronvermelding dus post ik ze hier.

4.500 - 5000 broedparen. (Volgens mij zijn dit echter cijfers van 2000}

vanaf 1990: significante toename van >5% per jaar (minimaal verdubbeling in 15 jaar)
vanaf 1976: significante toename van >5% per jaar (minimaal verdubbeling in 15 jaar)
laatste 10 seizoenen: significante toename van >5% per jaar (minimaal verdubbeling in 15 jaar)

Hieronder de populatiegrafiek.
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 09, 2008, 18:27:20 PM
overigens is Nijlganzen vangen geen optie.
De overlevingsdrift is zo groot dat ze allemaal een kant op "spuiten" bij onraad terwijl de anders soorten zich goed laten leiden.

Groet,

Grutto

Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 12, 2008, 00:32:06 AM
Ik vraag me af waarom we wel inheemse ganzen willen bestrijden en de nijlgans niet.

Heeft de nijlgans eigenlijk ook en periode dat hij niet kan vliegen vanwege de rui?
Ik dacht het niet he?
Titel: Nijlgans
Bericht door: Leon Olsthoorn op juni 12, 2008, 01:04:56 AM
Het lijkt als of je gegevens niet met elkaar stroken, Wim. Enerzijds spreken ze van 4500 - 5000 broedparen in 2000, anderzijds van 800 broedvogels (=~400 broedparen) in 2005, terwijl de lijn stijgend is. Dus of het aantal broedparen of de grafiek klopt niet en ik vind dus niet dat je hier beleid op kan baseren of er zelfs maar een uitspraak over kan doen.

Zijn alle manieren van vangen trouwens uitgesloten, omdat Nijlgans blijkbaar erg op hun hoede zijn? Of is het vooral dat onze methode niet aangepast is aan nijlganzen en zou een iets gewijzigde en subtielere opzet en tamme nijlganzen bijvoorbeeld wel kunnen werken?
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 12, 2008, 01:13:26 AM
CiteerHet lijkt als of je gegevens niet met elkaar stroken, Wim. Enerzijds spreken ze van 4500 - 5000 broedparen in 2000, anderzijds van 800 broedvogels (=~400 broedparen) in 2005, terwijl de lijn stijgend is. Dus of het aantal broedparen of de grafiek klopt niet en ik vind dus niet dat je hier beleid op kan baseren of er zelfs maar een uitspraak over kan doen.

Het zijn niet mijn gegevens maar die van Sovon Leon.

Maar ze zijn niet in tegenspraak. 4500-5000 broedparen zijn werkelijke getallen. De grafiek geeft een index weer waarbij 1990 op 100 is gesteld.In 2005 waren er dus ruim 8 maal zoveel broedvogels als in 1990.
Titel: Nijlgans
Bericht door: Leon Olsthoorn op juni 12, 2008, 01:28:05 AM
Ik had begrepen dat je de gegevens van Sovon geplakt en geknipt had en dat het niet je eigen getallen zijn
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 12, 2008, 01:29:39 AM
Maar is de schijnbare tegenstrijdigheid nu opgelost?
Titel: Nijlgans
Bericht door: Leon Olsthoorn op juni 12, 2008, 01:46:31 AM
Die tegenstelling is er inderdaad niet, zo blijkt nu ik het hele SOVON-artikel over de Nijlgans heb gelezen. De ontwikkeling was tussen 1990 en 2005 inderdaad explosief en we hebben geen idee waar het stopt.

Ik zal me er de komende tijd in ieder geval meer in verdiepen en proberen een onderbouwde mening te vormen.

Mochten mensen artikelen kennen over Nijlganzen in het buitenland (inclusief het oorspronkelijke verspreidingsgebied) dan ben ik zeer geinteresseerd.
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 12, 2008, 01:52:46 AM
Voor mij zijn de cijfers zorgwekkend.

En ik blijf erbij dat ik het vreemd vind wel maatregelen tegen de grwauwe gans te nemen en niet tegen de nijlgans.

Waarschijnlijk veroorzaakt de nijlgans niet zo veel landbouwschade
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 12, 2008, 09:47:41 AM
CiteerVoor mij zijn de cijfers zorgwekkend.

En ik blijf erbij dat ik het vreemd vind wel maatregelen tegen de grwauwe gans te nemen en niet tegen de nijlgans.

Waarschijnlijk veroorzaakt de nijlgans niet zo veel landbouwschade

Het kwartje moet nog vallen bij de natuurbescherming.

Men denkt nou die Nijlgans is vrij dus dat probleem wordt wel opgelost.

De waarheid is anders Nijlganzen/ exoten moeten opgenomen worden in de faunabeheerplannen.

Planmatig beheer is ook hierbij nodig en wat ik eerder zei communicatie over dit probleem. Als ik lees dat de SP Fractie van een Noord-Hollandse GEmeente de Nijlgans op de agenda hebben en dan roepen dit dier moet een compliment hebben dan sta ik in iedergeval met mijn mond vol tanden.

Tevens de actiegroep Faunabescherming die overigens gisteren bij een rechtbank weer flink in het stof heeft gebeten m.b.t. ganzenbeheer is tegen het schieten van Nijlganzen.

Nu heeft deze laatste club weinig impact maar communicatie naar bv de politiek moeten wel uitgaan.


Groet,

Grutto
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 12, 2008, 13:51:57 PM
Vroeger was de mens in staat om, bedoeld of onbedoeld, soorten door jacht uit te roeien. Daar waren ook moeilijk benaderbare soorten bij zoals lynx, wolf en bever bij.

Het lijkt me stug dat we, als de wil er is, nu niet effectief met exotenbestrijding bezig zouden kunnen zijn. De nijlgans is volgens mij een voorbeeld van een exoot die je op zijn minst heel erg sterk terug kunt dringen.
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 13, 2008, 19:07:13 PM
CiteerDe nijlgans is volgens mij een voorbeeld van een exoot die je op zijn minst heel erg sterk terug kunt dringen.

Juiste inschatting.

Groet,

Grutto
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 13, 2008, 19:13:43 PM
Citeer
CiteerDe nijlgans is volgens mij een voorbeeld van een exoot die je op zijn minst heel erg sterk terug kunt dringen.

Juiste inschatting.

Groet,

Grutto
Waarom wordt er dan geen begin gemaakt. Het vangen van grauwe ganzen (b)lijkt een oplossing. Dat moet toch ook kunnen met niet vliegvlugge nijlganzen.

Wil de polier eigenlijk nijlganzen? Ik las dat de grauwe ganzen gewoon naar de poelier gaan. Opbrengst kan in potje voor exotenbestrijding.
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 13, 2008, 19:41:50 PM
Citeer
Citeer
CiteerDe nijlgans is volgens mij een voorbeeld van een exoot die je op zijn minst heel erg sterk terug kunt dringen.

Juiste inschatting.

Groet,

Grutto
Waarom wordt er dan geen begin gemaakt. Het vangen van grauwe ganzen (b)lijkt een oplossing. Dat moet toch ook kunnen met niet vliegvlugge nijlganzen.

Wil de polier eigenlijk nijlganzen? Ik las dat de grauwe ganzen gewoon naar de poelier gaan. Opbrengst kan in potje voor exotenbestrijding.

Nee Nijlganzen kan je niet vangen. Teminste niet effectief zoals grauwe.
De overlevings drift is zo hoog dat ze bij benadering uit elkaar spatten en puur voor zich zelf gaan. (jonge dan)  Nijlen kunnen volgen mij altijd vliegen !

Grauwe blijven in een groep die je kan aansturen.

Sommige Poeliers nemen wel Nijlen de andere niet. Qua geld zet het geen zoden aan de dijk.

Heb je nog andere opties ? graag !


Groet,

Grutto

Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 13, 2008, 19:48:59 PM
Ik ben zeker geen expert op dat gebied. Maar jj gaf toch aan dat de populatie op zijn minst flink terug te dringen is. Denk je dan aan afschieten?
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 13, 2008, 21:26:04 PM
CiteerIk ben zeker geen expert op dat gebied. Maar jj gaf toch aan dat de populatie op zijn minst flink terug te dringen is. Denk je dan aan afschieten?

Combinatie van:

Nesten verstoren en ouderparen doden en afschot. Dit echter planmatig en op provincie niveau. Alle beheerders moeten die 100% ondersteunen en er budget voor vrij maken.

FBE is daar de aangewezen partij voor.


Groet,

Grutto
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 13, 2008, 21:35:22 PM
Lijkt me mogelijke methode. Maar het opsporen van de nesten lijkt me al een hele klus. Temeer ook daar nesten van andere vogels gekraakt worden.  
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 13, 2008, 21:43:39 PM
CiteerLijkt me mogelijke methode. Maar het opsporen van de nesten lijkt me al een hele klus. Temeer ook daar nesten van andere vogels gekraakt worden.

Ze kraken altijd echter ze zijn erg vroeg dus vaak is er nog geen blad aan de boom.

Je kent het gebied dus je weer welke bomen je moet controleren tevens neem je natuurlijk ook nestmogelijkheden op de grond waar. Op enig moment kan je daar een gevoel voor ontwikkelen zodat je ze aardig kan opsporen.

Verder schrijf je een echt fantastische zin die de spijker precies op de kop staat namelijk "  Maar het opsporen van de nesten lijkt me al een hele klus." Dit staat voor tijd= geld= budget= beschikbaarheid van mensen=onderhoud enz enz.

Kijk hier wringt de schoen met name bij de terreinbeheerders !

Eerder heb ik het al een keer geschreven met de vlotjes van de Zwarte Stern bij een grote TBO.  Alle vlotjes waren om geworpen echter alleen maar 2 nijlen schieten bij die vlotjes terwijl er veel zaten !  Snel weer achter het buro om subsidies aan te vragen !

Groet,

GruttoTitel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 13, 2008, 21:56:26 PM
Ik ben het in ieder geval grotendeels met je eens. Maar willen we voldoende middelen verkrijgen dan zullen we ze efficient in moeten zetten.

Een van de methoden is volgens mij, zoals ik al eerder aangaf, de jachtrechten op een andere manier verpachten. En daarmee wordt de jacht dan, nog meer als nu, een vorm van vrijwillig natuurbeheer.
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 14, 2008, 13:10:09 PM

Conclusie is dat we alleen kunnen scoren met samenwerken.

De beheerders van de agrarische gebieden zijn georganiseerd en aanspreekbaar. Tevens verwacht ik dat je daar zaken mee kan doen.
We hebben dan ook zeer grote gebieden beschikbaar.

De ketting heeft de kracht van de zwakste schakel. Nu de TBOs wil ik beslist niet zwak noemen echter de budgetten en uren van hun personeel zijn op dergelijke planmatige acties niet ingesteld. Maar ze moeten wel inzien dat actie dringend gewenst is.

Zo ver zijn we nog niet !

Dus gaan we aan een dood paard trekken ?

Groet,

Grutto
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 14, 2008, 13:39:56 PM
Bij de bestrijding van de grauwe gans op Texel zijn ook NM en SBB betrokken. Dit zijn toch ook TBO's. En zij vertegenwoordigen samen een groot oppervlak. Je zou toch verwachte als ze wel bereid zijn een inheemse soort te bestrijden dat ze dan niet negatief zouden staan tegen het bestrijden van invasieve exoten.
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 14, 2008, 14:23:07 PM
CiteerBij de bestrijding van de grauwe gans op Texel zijn ook NM en SBB betrokken. Dit zijn toch ook TBO's. En zij vertegenwoordigen samen een groot oppervlak. Je zou toch verwachte als ze wel bereid zijn een inheemse soort te bestrijden dat ze dan niet negatief zouden staan tegen het bestrijden van invasieve exoten.

Wellicht van een andere invalshoek aanvliegen.

De TBOs hebben er zelf ook direct voordeel bij vervolgens doen ze ook aan goed nabuurschap zoals de FF wet vraagt.

Echter het kost ze geen tijd en geen geld. Sterker nog ze zijn ook geen opdrachtgever.

En NATUURLIJK willen de TBOS van de exoten af alleen wanneer gaan ze dit planmatig aanpakken.
Elke jaar kom ik wel eens langs het Naardermeer een prachtig gebied. Je blijft daar maar witte soepganzen zien. Elkaar weer zelf met jongen !!!!!!!

Nu soepganzen verwijderen dat kunnen zelfs de leden van de Faunabescherming :)

Maar toch lopen ze er steeds !

Let op: IN zn algemeenheid dek ik het beleid van de TBOS af !! laat dat duidelijk zijn. Aan de witte ganzen en exoten waar ze nog nooit wat aan doen daar over kan ik me boos maken.


Groet,

Grutto

Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 14, 2008, 14:28:09 PM
Ik kan me bij het probleem van het geld wel wat voorstellen. Ik verwacht idd niet dat de TBO's potten met geld hebben voor het bestrijden van exoten.

Ik denk dat er ook centraal, dus op landelijk niveau, keuzes gemaakt moeten worden. Ergens moet geld vrij gemaakt worden.

Een heffing op import van uitheemse dier en plantensoorten zou ook een bijdrage kunnen vormen in de pot voor exotenbestrijding.

Dat zou je echt een bronheffing kunnen  noemen.
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 14, 2008, 14:36:19 PM
CiteerIk kan me bij het probleem van het geld wel wat voorstellen. Ik verwacht idd niet dat de TBO's potten met geld hebben voor het bestrijden van exoten.

Ik denk dat er ook centraal, dus op landelijk niveau, keuzes gemaakt moeten worden. Ergens moet geld vrij gemaakt worden.

Een heffing op import van uitheemse dier en plantensoorten zou ook een bijdrage kunnen vormen in de pot voor exotenbestrijding.

Dat zou je echt een bronheffing kunnen  noemen.

TBOS "sterven" van het geld !!!  helaas kan ik het niet anders uitdrukken !

Het personeel krijgt zelfs media training om hoe om te gaan met deze bovenstaande conclusie.  Natuur moet je onderhouden en niet alleen je gebouwen dat moet steeds duidelijker worden.

Maar er moeten meters gemaakt worden op korte termijn dat is het onderwerp en doel van deze tropic denk ik.

Groet,

Grutto

Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 14, 2008, 14:40:21 PM
Citeer
TBOS "sterven" van het geld !!!  helaas kan ik het niet anders uitdrukken !

Dat lijkt me zonder onderbouwing ook een weinig wetenschappelijke uitspraak.

Dat barsten van het geld zou je af moeten meten aan taakstelling en budget. ls ze hun taakstelling uit kunnen voeren en ieder jaar bakken met geld over hebben dan barsten ze inderdaad van het geld.

Ze hebben een groot eigen vermogen in de zin van terreinen, maar dat is in principe dood kapitaal.
Titel: Nijlgans
Bericht door: frankmeer op juni 16, 2008, 18:46:34 PM
Gegevens van Sovon, hier te vinden: http://www.sovon.nl/pdf/Mon_2008_01Broevorap.pdf (http://www.sovon.nl/pdf/Mon_2008_01Broevorap.pdf)
lijken een stabilisatie en zelfs een lichte afname te tonen.
Titel: Nijlgans
Bericht door: GijsB op juni 16, 2008, 18:51:14 PM
mooi, met een beetje mazzel zijn we er over een hele lange tijd dus vanaf als het zo doorgaat...
Titel: Nijlgans
Bericht door: frankmeer op juni 16, 2008, 19:08:42 PM
Dit grafiekje vond ik ook nog ( http://www.sovon.nl/soorten.asp?euring=1700&lang=nl (http://www.sovon.nl/soorten.asp?euring=1700&lang=nl) )
Titel: Nijlgans
Bericht door: frankmeer op juni 16, 2008, 19:09:36 PM
En de niet-broedvogels:
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 18, 2008, 23:00:45 PM
Ook een verklaring gevonden voor de lichte afname van de laatse jaren?
Titel: Nijlgans
Bericht door: M.Renard op juni 19, 2008, 08:11:41 AM
Waarschijnlijk is in bepaalde gebieden op dit moment een zodanige dichtheid bereikt dat ze minder nakomelingen gaan produceren. Gewoon zelfregulatie dus, wat je in zoveel diersoorten tegenkomt.
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 19, 2008, 16:04:07 PM
Dat zou kunnen. Maar ik vroeg me af of er op sommige plaatsen met bestrijding begonnen was.
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 19, 2008, 17:38:15 PM
CiteerDat zou kunnen. Maar ik vroeg me af of er op sommige plaatsen met bestrijding begonnen was.

Planmatig beheer verwacht ik op geen een plek in Nederland !

Echter er worden er veel geschoten dat zou ook nog moeten zijn na te kijken.

Groet,

Grutto

Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 19, 2008, 17:54:30 PM
Als deze kleine afname het resultaat is van afschot lijkt het mij dat planmatig afschot het probleem drastisch moet kunnen beperken.
Titel: Nijlgans
Bericht door: Leon Olsthoorn op juni 19, 2008, 17:58:41 PM
CiteerAls deze kleine afname het resultaat is van afschot lijkt het mij dat planmatig afschot het probleem drastisch moet kunnen beperken.
Is dan al duidelijk wat het probleem nu eigenlijk is (of wat de problemen zijn)? Want alleen als je de problemen kent kun je gaan denken over de manieren om ze op te lossen
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 20, 2008, 23:47:32 PM
Hieronder de visie van WBE Susteren Graetheide betreffende de Nijlgans.

Met uitleg hoe je de jacht het beste aan kunt pakken. Inclusief een omschrijving wat te doen met de "buit".

http://www.wbesusterengraetheide.nl/Nijlgans/Nijlgans.htm (http://www.wbesusterengraetheide.nl/Nijlgans/Nijlgans.htm)
Titel: Nijlgans
Bericht door: grutto op juni 22, 2008, 20:36:17 PM
Citeer
CiteerAls deze kleine afname het resultaat is van afschot lijkt het mij dat planmatig afschot het probleem drastisch moet kunnen beperken.
Is dan al duidelijk wat het probleem nu eigenlijk is (of wat de problemen zijn)? Want alleen als je de problemen kent kun je gaan denken over de manieren om ze op te lossen

Daar wordt volgens mij geen studie van gemaakt.

De Nijlgans is een exoot en daar willen we een nihilstand van hebben !

Groet,

Grutto
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 22, 2008, 20:49:55 PM
Citeer
De Nijlgans is een exoot en daar willen we een nihilstand van hebben !

Groet,

Grutto
Jij wel grutto,

Maar lang niet iedereen is het met je eens.

Van mij mogen overigens alle exoten naar nul.
Titel: Nijlgans
Bericht door: M.Renard op juni 23, 2008, 12:28:09 PM
Er is daadwerkelijk geconstateerd dat in ze in bepaalde gebieden minder nakomelingen krijgen, dus het lijkt me geen onzin.
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op juni 23, 2008, 15:32:22 PM
Hieronder de visie van natuurmonumenten over Nijlgans en exoten.

Geachte heer Tegels,

Het standpunt van Natuurmonumenten met betrekking tot exoten (wij spreken van geïntroduceerde soorten) is vastgelegd in de beleidsnota Soortgerichte maatregelen die in 1997 door de Verenigingsraad is vastgesteld. Voor exoten geldt het zelfde als voor de jacht. "Nee, tenzij". We nemen geen maatregelen om deze dieren te bestrijden, tenzij de soort een bedreiging voor flora en fauna vormt in Nederland en/of onze natuurgebieden. Overigens is Natuurmonumenten wel van mening dat overheid, burgers en natuurbeheerders maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat exotische dieren in de Nederlandse natuur voet aan de grond kunnen krijgen. Het verbod in de Flora en Faunawet dat loslaten van dieren in de vrije natuur verbiedt is onvoldoende.

Dit beleid geldt ook voor de nijlgans in gebieden van Natuurmonumenten. Deze soort staat te boek als exoot, maar heeft inmiddels in heel Nederland populaties en dient als ingeburgerd beschouwd te worden. NM treft geen gerichte maatregelen tegen deze soort. Met één uitzondering. In gebieden waar Natuurmonumenten in het kader van schadebestrijding ganzen in aantal beperkt (bijv ook soepganzen), en de nijlgans in behoorlijke aantallen voorkomt, dan kan bestrijding van de aantallen nijlgans tot de maatregelen behoren.

Met vriendelijke groet,                                                  

Ledenservice Vereniging Natuurmonumenten

(R. Obbink).  
Titel: Nijlgans
Bericht door: M.Renard op juni 23, 2008, 16:35:00 PM
Zie bijvoorbeeld het artikel: Gevleugelde exoten, vloek of zegen? van Rob Lensink in de Levende Natuur 1998 nummer 1.

Het staat overigens ook op de site van de vogelbescherming:

CiteerBovendien is uit onderzoek gebleken dat waar veel nijlganzen opeen voorkomen, de reproductie gemiddeld lager uitvalt dan in gebieden waar slechts enkele nijlganzen leven. De verwachting is dan ook dat de komende decennia de toename in Nederland langzaam tot een halt zal gaan komen

Zie hier (http://www.vogelbescherming.nl/content.aspx?cid=695)
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op september 12, 2008, 17:39:02 PM
Ik zag gisteren nog een paartje nijlganzen met erg kleine kuikens.
Hebben we er weer een par bij!
Titel: Nijlgans
Bericht door: frankw op september 12, 2008, 17:43:34 PM
CiteerIk zag gisteren nog een paartje nijlganzen met erg kleine kuikens.
Hebben we er weer een par bij!
:gun:  :gun: die Nijlganzen
Titel: Nijlgans
Bericht door: wimtegels op september 12, 2008, 17:48:40 PM
Wat een aggressie :lol:  :gap:  
Titel: Nijlgans
Bericht door: frankw op september 12, 2008, 17:52:59 PM
net als die  :censored: beesten  ;)  
Titel: Re: Nijlgans
Bericht door: BJWolfs op mei 05, 2014, 15:07:34 PM
Wat me opvalt is dat die nijlganskuikens hier in de Veenkoloniën allemaal groot worden in tegenstelling tot de jongen van de grauwe en Canadese ganzen. Zullen de nijlganzen feller zijn tegen roofdieren?
Ook valt me het op dat de nijlganzen de nesten van ooievaars inpikken in het vroege voorjaar. Ze worden er wel uitgejaagd maar dat gaat toch best lastig volgens mij.