Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Mossen en korstmossen => Topic gestart door: Axel de F op november 29, 2021, 16:03:56 PM

Titel: (Korst)mossen in december
Bericht door: Axel de F op november 29, 2021, 16:03:56 PM
Het lijkt me leuk dit jaar nog een aantal mossen en korstmossen te ontdekken.

Wie heeft er wat algemene of gerichte tips?
Aan welke stukjes leuke biodiversiteit lopen we vaak voorbij? En welke soorten zijn (komende tijd) wel gemakkelijk te vinden, en goed fotografeerbaar ook voor de geïnteresseerde leek?

Mijn soortenlijst volgens waarneming:
https://waarneming.nl/users/170411/species/?species_group_id=12

Groetjes, Axel
Titel: Re: (Korst)mossen in december
Bericht door: lukasverboom op november 29, 2021, 17:12:01 PM
Over mossen weet ik minder, maar ik zie dat je nog heel wat korstmossen te gaan hebt! Zoek eens een vochtig bosje met veel gladde stammen op. Dan kun je met een beetje goede wil bijvoorbeeld tien schriftmossen vinden: gewoon, verzonken, zwart, rivier, geel, kort, klein (mic), wit (mic), gestippeld en limoen.

Als je wat verder weg wilt, ga dan eens in een malebos zoeken naar gewoon schriftmos, beukenwrat, gewoon, open en glad speldenkussentje, grote runenkorst, bruin olievlekje, maleboskorst.

En je hebt nog geen schorssteeltjes/boomspijkertjes gezien! Daarvoor kun je de droge kant van oude eiken/leilindes bekijken. In Amsterdam kun je misschien in de spleten van wilgen wel het groen schorssteeltje vinden.

Dit boek is trouwens echt een aanrader:
https://www.bol.com/nl/nl/p/de-vegetatie-van-nederland-volume-6/9200000072181944/
In dat boek staat beschreven welke mossen en korstmossen je in welke gemeenschappen je kunt vinden. Het boek was altijd 70 euro, maar kost nu nog maar 25 euro.
Titel: Re: (Korst)mossen in december
Bericht door: Pluijm op november 29, 2021, 19:34:15 PM
Ik geloof dat je al een aardig gevarieerde lijst hebt. Foto's van mossen op laanbomen zijn vaak wel goed te herkennen, zie dat bijv. een soort als Helmroestmos nog ontbreekt. In een voedselrijk bos zul je ook wat luchtvochigere soorten tegenkomen, bijv. Schijfjesmos. Heel soortenrijk kan ook kale grond zijn van bijv. parkeerplaatsen, afgravingen, dat zijn vaak wel moeilijke soorten. Wat Lukas ook schrijft, verschillende biotopen hebben vaak verschillende soorten, denk aan bunkers, oude muurtjes, basalt langs rivieroevers, duinhellinkjes etc.
Titel: Re: (Korst)mossen in december
Bericht door: henkjanvdkolk op november 29, 2021, 19:36:44 PM
Als ik naar je lijst kijk zijn dit enkele zeer algemene korstmossen die je nog niet gezien hebt maar wel op veel plekken voorkomen:

Op laanbomen in de stad:
- Gestippeld schildmos
- Poedergeelkorst

Op de bovenkant van bakstenen muurtjes:
- Dunne blauwkorst
- Grijsgroene steenkorst
- Steenpurperschaaltje

Op betonnen paaltjes:
- Kleine geelkorst
- Verborgen schotelkorst
- Kleine citroenkorst
- Valse citroenkorst

In voegen tussen stoeptegels:
- Gewoon geleimos
Titel: Re: (Korst)mossen in december
Bericht door: Henri van Dodeweerd op november 29, 2021, 21:24:01 PM
Als ik even naar mijzelf kijk, dan ben ik zeker niet heel fanatiek met korstmossen, maar de winter is altijd wel een leuke periode voor mij voor de korstmossen;).

Ik ben begonnen met gewoon in de buurt op wat weggetjes en wat kleine 'bosjes' alle bomen af te speuren. Daarna ben ik wat gaan rond neuzen op de basaltblokken langs de IJssel. Weer wat later las ik dat ook begraafplaatsen plekken zijn waar mooie korstmossen voor komen, dus toen ging die hier in de buurt ook eens bezoeken.

Toen ik de smaak te pakken kreeg, ging ik, als mijn vrouw en kinderen wilden wandelen, op zoek naar een leuk plekje waar ook wat korstmossen te zien waren  ;D.



Titel: Re: (Korst)mossen in december
Bericht door: Axel de F op december 01, 2021, 08:30:48 AM
Bedankt voor de leuke tips!
Titel: Re: (Korst)mossen in december
Bericht door: waterland01 op december 06, 2021, 01:34:03 AM
Ik zie dat je veel in Amsterdam kijkt. Mooie plekken daar voor korstmossen: Iepen aan de Weesperzijde (o.a. Physcia clementei), Rembrandtpark, Frankendael (ook gekke, aangevoerde buitenlandse soorten op een soort van hoge menhir-steen), bakstenen 'zeemuur' bij Halfweg, bomen in de Watergraafsmeer, bomen bij Scheepvaartmuseum en op het Marineterrein, Pampus-eiland (in de zomer kun je daar naartoe varen), dijken van Waterland, Twiske enz. enz.

Vriendelijke groeten,
Henk Timmerman
Titel: Re: (Korst)mossen in december
Bericht door: S.A. Gorter op december 06, 2021, 10:32:10 AM
Citaat van: lukasverboom op november 29, 2021, 17:12:01 PM
Dit boek is trouwens echt een aanrader:
https://www.bol.com/nl/nl/p/de-vegetatie-van-nederland-volume-6/9200000072181944/
In dat boek staat beschreven welke mossen en korstmossen je in welke gemeenschappen je kunt vinden. Het boek was altijd 70 euro, maar kost nu nog maar 25 euro.
Ik heb dit boek gekocht voor 25 euro idd. Voor de originele prijs zou ik het nooit gekocht hebben, maar ik kan de raad van Lukas volmondig beamen. Prachtig boek, veel wetenswaardigheden.

Gr. Simon