Observation international

Diversen => Verrekijkers en telescopen => Topic gestart door: zsonor op mei 11, 2021, 23:21:08 pm

Titel: Zeiss of Swarovski 15*56
Bericht door: zsonor op mei 11, 2021, 23:21:08 pm
Hi,

ik ben op zoek naar een goede verrekijker voor (mn) zeetrek. Ik kom twee kandidaten tegen

1. Swarovski SLC 15x56 W B
2. ZEISS CONQUEST HD 15X56

Ik heb verschillende reviews gelezen en de Swarovski is de betere kijker.

Mijn vraag is echter is het prijsverschil (5 a 600 Euro) ECHT het verschil waard? Het liefst gebaseerd op praktijkervaring want het beoordelen in een winkel, met alle goede bedoeling, is veelal niet representatief voor veldwerk.


alvast heel erg bedankt
Titel: Re: Zeiss of Swarovski 15*56
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op mei 15, 2021, 21:02:20 pm
Waarom wil je gaan voor een 15 keer vergroting. Voor regulier veldwerk is een 8x in mijn optie vele malen praktischer.
Titel: Re: Zeiss of Swarovski 15*56
Bericht door: SlechtValk op mei 15, 2021, 22:46:29 pm
Waarom wil je gaan voor een 15 keer vergroting. Voor regulier veldwerk is een 8x in mijn optie vele malen praktischer.

Voor regulier veldwerk wel, maar het ge´ntendeerde gebruik, namelijk specifiek zeetrek, is natuurlijk niet regulier, daarbij kan ik me voorstellen dat de grotere vergroting wenselijk is.

Wel moet opgemerkt worden dat met zo sterke vergroting vooral het stilhouden mogelijk problematisch kan zijn. Voor een vergroting van 15x is een zeer stabiele vaste hand van belang, of gebruik van een statief of monopod aan te raden.

@zsonor: hoewel je aangeeft dat beoordeling in een winkel vaak niet heel representatief is, raad ik je toch aan om bij een gespecialiseerd verkooppunt te gaan proberen... verrekijkers zijn erg persoonlijk en de ene ligt bij de een wel lekker in de hand (en tegen het oog) en bij de ander niet. Er zijn genoeg verkooppunten waar je ruime gelegenheid hebt om te testen (https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,103583.0.html). Ik zelf ben altijd goed geholpen bij de Vogelbescherming in Zeist, maar specifiek voor dit doel, lijkt me het Vogelinformatiecentrum op Texel beter geschikt.

Voorts vraag ik me af of een verrekijker met grote vergroting voor dit doel het meest geschikt is. Uiteraard zeer afhankelijk van het budget, maar mogelijk is een telescoop (zelfs nog meer vergroting, vaak 20x tot 70x) beter geschikt voor dit doel.