Observation international

Soortgroepen => Vlinders => Nachtvlinders => Topic gestart door: Gerben van Geest op november 09, 2020, 16:41:00 pm

Titel: nachtvlinders vangen
Bericht door: Gerben van Geest op november 09, 2020, 16:41:00 pm
Hallo,

Bijgaand een aantal vragen. Deze zijn in dit forum al diverse keren aan de orde geweest, maar ik mis dan toch specifieke info. Graag jullie reactie, alvast hartelijk dank voor de informatie!

- Ik wil graag vangen op locaties zonder stroomvoorziening (met een Philips ML lamp 160 W). Is hiervoor per se een aggregaat nodig, of is dit ook mogelijk met een sterke accu? (voor hoeveel uur?). 

-Als een aggregaat nodig is, welke raden jullie aan? Ik heb volgens mij eens gelezen dat sommige rond de 250 euro kosten, maar ik kan dit niet meer terugvinden.

- Als een accu te prefereren is: welke accu raad je aan? In combinatie met welk type lamp? Naast ML en HPL-lampen lees ik regelmatig over actinin (black light) lampen, maar vangen deze ook zo goed als ML/HPL lampen? 
Titel: Re: nachtvlinders vangen
Bericht door: M.Vullings op november 10, 2020, 09:45:23 am
Wij vangen al jaren in een natuurgebied met een vlinderval van Koekeloere op accu, gaat de hele nacht mee.
http://nachtvlindermonitoring.nl/Nachtvlindervallen/webshop/index.php/;focus=HOSTNP_cm4all_com_widgets_Shop_1523949&path=show?subAction=showCategory&categoryId=8044

De ML/HPL lampen gaan verdwijnen, weet niet of ze nu nog verkrijgbaar zijn.
De actinin black light vangt wat minder vlinders in aantallen, maar niet minder soorten, deze verstoren de natuur minder dan ML/HPL lampen.

Nieuwer zijn de ledemmers van de vlinderstichting:
https://www.vlinderstichting.nl/wat-wij-doen/meetnetten/meetnet-nachtvlinders/ledemmers/