Observation international

Soortgroepen => Vogels => Topic gestart door: canoorlander op december 30, 2019, 18:05:32 PM

Titel: Geluidsvraag
Bericht door: canoorlander op december 30, 2019, 18:05:32 PM
Op 26 december heb ik bijgevoegd geluid opgenomen bij de Lakerveldse Molenkade, Polder Achthoven, Lexmond. De vogels waar ik mijn microfoon richtte waren drie boomkruipers die waren komen aanvliegen vanuit NW richting en al foeragerend hun weg vervolgde in OZO richting. Alles ging ongeveer net zo snel als de opname tijd. Het enige wat me opviel was, in ieder geval bij één exemplaar, een mooie brede witte wenkbrauwstreep.

Ik ben nooit zo goed geweest in vogelgeluiden en probeer mijn kennis de laatste maanden te vergroten door meer geluidsopnames te maken. Twee dagen later had ik pas tijd om de geluidsopnames van die dag te beluisteren. Ik spreek altijd tijdens de opname de soort in die ik heb opgenomen om vergissingen te voorkomen. Deze waarneming had ik ingesproken als drie Boomkruipers. Toen ik het geluid wilde verifiëren met geluiden op Xeno-Canto bleken de geluiden niet over een te komen met de roepjes van de Boomkruiper. Tot mijn verbazing paste de roepjes veel beter op de Taigaboomkruiper.

Ik wil graag weten of dit inderdaad de roepjes van een Taigaboomkruiper betreft. Indien dat zo is dan is dit volgens mij voor het eerst dat er een dergelijk groepje min-of-meer op trek is gezien. Gezien dat laatste ben ik toch een beetje terughoudend. Heeft er mij niet een mees voor de gek zitten houden. Er zaten een Glanskop en verschillende Pimpel- en Koolmezen in de buurt maar niet dichtbij de boomkruipers. Ik heb met mijn richtmicrofoon ook alleen de boomkruiper gevolgd.     

Indien dit toch geen Taigaboomkruipers betreft (wat dan jammer is) welke soort is het dan geweest (wat dan weer leerzaam voor mij is).

Oeps.. ik kan het bestand hier niet uploaden omdat deze te groot is. Dan maar de link waar hij staat: https://waarneming.nl/observation/183552309/

Alvast bedankt

gr. Albert
Titel: Re: Geluidsvraag
Bericht door: canoorlander op januari 24, 2020, 08:55:05 AM
Niemand?
Titel: Re: Geluidsvraag
Bericht door: William de Jong op januari 24, 2020, 09:25:51 AM
Lijkt mij prima voor gewone boomkruiper. Vergelijk bv maar eens met https://waarneming.nl/sounds/86426/
Titel: Re: Geluidsvraag
Bericht door: frankneijts op januari 24, 2020, 10:50:48 AM
Eens met William..
Titel: Re: Geluidsvraag
Bericht door: canoorlander op januari 24, 2020, 15:12:44 PM
Waar ga ik fout dan?

Volgens Xeno Canto:
Boomkruiper: https://www.xeno-canto.org/516251
Taigaboomkruiper: https://www.xeno-canto.org/503414

Ik vind mijn geluid dan meer met Taiga overeenkomen.
Titel: Re: Geluidsvraag
Bericht door: Guus Peterse op januari 24, 2020, 16:03:52 PM
Vooral met de variatie van boomkruiper denk ik. Die kan geluidjes maken die heel wat meer op taiga lijken dan de opname waar je naar linkt. Dan kan het best lastig worden. Ik denk ook dat jouw opname net niet hoog en ijl genoeg is voor taigaboomkruiper. Aan de andere kant, als ik het zou horen in Beekendelle of in het Savelsbos, dan zou ik het misschien ook niet meer weten.
Titel: Re: Geluidsvraag
Bericht door: canoorlander op januari 24, 2020, 16:35:41 PM
Bedankt Guus. Daar heb ik wat aan. Ik zal er voortaan rekening mee houden. Zoals ik al schreef, drie taiga's vond ik al wat vreemd. Ik heb de waarneming aangepast.
Titel: Re: Geluidsvraag
Bericht door: Guus Peterse op januari 24, 2020, 17:09:52 PM
Drie vogels bij Lexmond, dat is inderdaad wel de beste reden om het op gewone te houden, tenzij je hele goede redenen hebt.