Observation international

Soortgroepen => Wat is dit voor vogel? / Determinatie => Vogels => Hybriden => Topic gestart door: Oenanthe op december 01, 2019, 22:59:44 pm

Titel: Fitis x tjiftjaf?
Bericht door: Oenanthe op december 01, 2019, 22:59:44 pm
Bijgaande opname heb ik op 21 april dit jaar gemaakt bij Gent. Geen fitis, ook geen tjif maar het heeft van beide wat. Ze komen ter plaatse beide voor. Wie kan er iets zinnigs zeggen over de mogelijkheid van een kruising?

https://waarnemingen.be/observation/182766521/
Titel: Re: Fitis x tjiftjaf?
Bericht door: frankneijts op december 01, 2019, 23:11:05 pm
Zo om de paar jaar kom ik wel zo'n mengzanger tegen, zie bijv. deze https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/18411 (let ook op de variatie van de zang). Voor zover ik deze vogels goed heb kunnen bekijken of zelfs fotograferen (een foto van de vogel van de DB-site bijevoegd) , bleken dit allemaal (zuivere) Fitissen en dat blijkt ook uit de literatuur (dus geen hybriden!). Opmerkelijk ook dat de bewuste vogel hier fanatiek reageerde op playback van Fitis maar niet reageerde op die van Tjiftjaf! Sommige kunnenop enig moment wat  aan een Iberische Tjif doen denken maar wat langer luisteren laat hun ware aard blijken. Desondanks is t altijd goed om geluidsopnames en zo mogelijk foto's te maken waarmee de ID kan worden vastgesteld.
Titel: Re: Fitis x tjiftjaf?
Bericht door: Oenanthe op december 02, 2019, 09:55:56 am
Merci Frank. Wij konden de betrokken vogel helaas niet fotograferen: hij zat diep in de begroeiing verscholen. Gelet op de talrijkheid van zowel fitis als tjiftjaf lijken kruisingen inderdaad hoogst onwaarschijnlijk.