Observation international

Soortgroepen => Kevers => Beetles outside of NL and BE (observado.org) => Topic gestart door: paulhoekstra op september 09, 2019, 23:23:13 pm

Titel: Lieveheersbeestje op springkomkommer, Mallorca. Henosepilachna angusticollis?
Bericht door: paulhoekstra op september 09, 2019, 23:23:13 pm
Ik zou graag willen weten welke soort dit is. Zat op Springkomkommer (Ecballium elaterium). Ik kon helaas geen sleutel vinden om de verschillende soorten Henosepilachna te determineren.

Het betreft deze waarneming
https://observation.org/waarneming/view/179263951 (https://observation.org/waarneming/view/179263951)
Henosepilachna angusticollis gezien op 2019-09-03 Spain - Mallorca - Sant Llorenç des Cardassar
Foto's:
(https://observation.org/fotonew/6/23186976.jpg)

(https://observation.org/fotonew/7/23186977.jpg)

bij voorbaat dank Paul Hoekstra
Titel: Re: Lieveheersbeestje op springkomkommer, Mallorca. Henosepilachna angusticollis?
Bericht door: arpwifi op september 11, 2019, 23:32:50 pm
Hoi Paul,

de soorten van de genera (Henos)Epilachna kennen een rijke historie aan naamsverwisselingen, verherversynoniemisering en meer van zulks, waardoor je zelfs bij de schaarse beschrijvingen die ervan zijn erg op moet passen dat je de naam die de betreffende auteur gebruikt correct koppelt aan een andere tegenwoordig geldige naam - of met andere woorden: Dat de beschreven kenmerken daadwerkelijk bij de genoemde soort of huidig synoniem horen en niet berusten op naamsverwisseling/misidentificatie.

Het gaat bij jouw foto's om argus vs. angusticollis en boze tongen beweren dat die beide best wel eens één soort zouden kunnen zijn. De beschreven verschillen in habitus zijn miniem/subtiel en Klemm (1929) (https://www.zin.ru/animalia/coleoptera/pdf/Klemm30.pdf) schreef reeds dat het mannelijk genitaal van beide niet verschilt (!) Grosso modo geldt argus als de wat noordelijkere soort en angusticollis als wat zuidelijker, maar ze zouden ook sympatrisch voorkomen. Fauna Europae geeft ze wel als afzonderlijke soorten.

In nummer 15 van het online magazine "Harmonia Coccinellidae (https://harmoniacoccinellidae.jimdo.com/bulletins/)" zou een artikel over de verspreiding van beide soorten (in Frankrijk?) moeten staan, maar juist precies dit nummer staat niet online. Ik heb het nu maar eens opgevraagd bij Victor Nicolas.

Op het Franse forum vind je een aantal nuttige topics, onder andere onderstaande, waarin kenmerken worden aangehaald uit de uitgave van Fauna Iberica. Die heb ik elders ter beschikking en kan na het weekend de betreffende pagina's wel voor je scannen, maar met de samenvattingen/vertalingen op het forum heb je ook een beetje een idee.

https://www.insecte.org/forum/viewtopic.php?t=147710
https://www.insecte.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=162923
Titel: Re: Lieveheersbeestje op springkomkommer, Mallorca. Henosepilachna angusticollis?
Bericht door: paulhoekstra op september 12, 2019, 20:17:16 pm
Dank voor alle info! Als je de paginas van Henosepilachna uit de fauna iberica kan scannen zou geweldig zijn!