Observation international

Soortgroepen => Planten => genus Rubus (bramen & frambozen, blackberries & raspberries) => Topic gestart door: tekenaar op augustus 06, 2019, 18:33:18 pm

Titel: Vraagje over Rubus laciniatus
Bericht door: tekenaar op augustus 06, 2019, 18:33:18 pm
Is eigenlijk bekend waar Rubus laciniatus vandaan komt? Is het een cultivar van R. nemoralis of een of andere hybride en is hij ook inheems in een deel van Europa? Met internet kom ik niet veel verder als een losse opmerking "native in eurasia", die me eigenlijk niet zoveel zegt. De onderliggende vraag is in welke delen van Europa we hem als exoot moeten beschouwen.

Alvast dank,
Paul
Titel: Re: Vraagje over Rubus laciniatus
Bericht door: peterv op augustus 21, 2019, 23:54:17 pm
Rubus laciniatus is een cultivar van Rubus nemoralis. Bij Rubus nemoralis komen, heel zeldzaam, wilde planten voor met sterk ingesneden blad. Het vermoeden bestaat dat R. laciniatus vanuit Engeland in cultuur is gebracht en later als cultuurplant verder is verspreid. De 'veredeling' heeft zich nog verder doorgezet naar een stekelloze mutatievorm van R. laciniatus.
In de kern is Rubus laciniatus dus een vorm/mutant van een inheemse soort (geen hybride met andere soorten) die in het verspreidingsgebied van R. nemoralis (vooral Britse eilanden, Nederland, Duitsland, Polen) ook als natuurlijke vorm kan optreden. De term exoot is lastig te hanteren voor andere gebieden omdat bramen af en toe (via trekvogels?) opduiken op plaatsen heel ver buiten het hoofdareaal. Als natuurlijke dispersie niet kan worden uitgesloten als (mede) oorzaak voor verspreiding van een soort, dan is de term exoot al niet meer bruikbaar.
Titel: Re: Vraagje over Rubus laciniatus
Bericht door: tekenaar op september 08, 2019, 12:13:48 pm
helder, hartelijk dank!